problematické bývanie s partnerom, kameň úrazu

Príspevok v téme: problematické bývanie s partnerom, kameň úrazu
Nadija

Prosím o radu neviem čo si počať s partnerom. Plánujeme budúcnosť po rokoch spoločného "chodenia". No začnem pekne zo začiatku, no je toho dosť, tak neviem ani zkade začať.
Obaja pochádzame z KNM, vyrastali sme tu, avšak partner je starší a odišiel po promocii pracovať do Olomouca. CHodieval na týždňovky, prípadne raz za mesiac domov ako kedy. Podľa náročnosti práce a pod. Ja som študovala v PO, absolútny nepomer akože. Otrasne ďaleko. Boli sme rozlietaní akade tade. Plus partner chodieval aj na mesačné dvojmesačné služobky do Francúzska. Nemohla som chodiť s ním, kvôli štúdiu.
Kúpil si tam byt v Olomouci, jednoizbák v hroznej lokalite, kt. nechce meniť, jemu sa tam páči, mne sa tam napr. nikdy nepáčilo, medzi tým, ako tam roky pracuje si tam vybudoval svoj život, bezo mňa, našiel kamošov, je tam spokojný, v práci ani nehovorím, zarába 35 000 kč, vraj je to dobrý plat, tak vravím si OK, však on ztade raz odíde. No moja smola a naivita. Teraz, keď končím školu, tak on samozrejme odo mňa chce, aby som zašla za ním bývať , aby som si tamnašla od júna prácu, už mi aj pozerá české portály na nájdenie roboty. Neakceptuje absolútne to, že ja sa tam NECHCEM a nemienim usadiť. Olomouc a vôbec ČR nikdy neboli moja priorita. Ja napríklad v KNM máme krásny domček s velikou záhradou, psami, pestujem, chovám, kadečo, starám sa o dom. On býval v KNM v byte, tak chcel ztade odísť kvôli rodičom( s kt. nevychádza dobre!.Keď mu spomeniem, že nech sa opäť prisťahuje sem, ku mne domov, tak nechce.Ani sa o tej téme nechce baviť. Údajne tam má stabilnú a dobrú prácu, v kt. je spokojný. Pritom(!) pobočka firmy v kt. robí je aj na SVK a bližšie,ako je Olomouc.Keď sme už pri tom.

Som zvyknutá na život v dome preto som prosila rodičov, ako krava aby mohol bývať s nami, nech sa k nám prisťahuje. Rodičia však majú požiadavky, ktoré partner nemieni splniť. Chcú napr aby sa sem natrvalo presťahoval,aby pomáhal s domom, prácami, aby nechodil iba na víkendy, chcúaby tu pracoval bližšie,aby každý deň chodil domov, a pomáhal mi a pod. Neakceptujú to,že robí tam v Olomouci.
Príliš ale nie sú ani tak tým nadšení, lebo hoci nemám súrodencov. Aj tak raz ten dom môj bude. Ja chcem bývať s rodičmi, a nie stavať dom ako chce časom partner. Samozrejme v ČR chce zostať a stavať tam dom. Ja mu nijako neviem a nedokážem vysvetliť, že nech sa spamätá, ja tam enchcem byť. Mne to tam lezie na nervy, necítim sa tam dobre.
Navrhovala som mu nech teda ideme do zahraničia,ale inde, nech si tam nájdeme prácu trebárs tsrelím vo FR, alebo Nórsku, hocikde, len nie v strednej Európe. Negatívna odpoveď.
Ja som apriori proti bratiu hypo a následne stavania domu, či kúpy väčšieho bytu v Olomouci. Partner to nechápe! Už mi s tým ide na nervy. Keď poviem, prisťahuj sa ku mne, postavme si dom teda tu v KNM, ked nechceš žiť s našimi( on tiež nie je naklonený žitiu s rodičmi mojimi),tak postavme,ale tu na SVK blízko. A on nechce. odmieta akékoľvek alternatívy, je riadne trvdá hlava. Ide si svoje, vôbec nehľadí na moje pocity. AKoby ani nevidel, že mne sa tam nepáči, kde žije.
Okrem toho, mám psychické problémy, pre ktoré je lepšie, ke´d zostávam v prostredí, ktoré poznám a je super,keď bývam s dobrými rodičmi, kt. by nám pomáhali, aj s výchovou detí a tak.
Partner nechce o tom ani len počuť, chce tam zostať vo firme, a chce byť tam. Aj na úkor toho, že asi sa rozídeme,ale ja sa každopádne nechcem rozísť, no nechcem byť ako psík,čo za ním dobehne. Nechápem,prečo by som si mala stavať další dom, keď mám rodičovský dom, v kt. môžem bývať.

Nechcela som to riešiť ani na fóre,lebo predsa len, môže nás tu dakto poznať,ale už neriešim, lebo neviem si s ním dať poradiť.
Najlepšie, keď som uňho na návšteve a začne so mnou pozerať realitky, kde by sme sa " presťahovali, do kt. domu". a pozerá pozemky v okolí Olomouca. Vtedy mi je na zbláznenie zle, ale nedokážem mu už o tom ani hovoriť. Cítim sa zle. Vždy som si myslela, že budeme žiť tu, nehovorievali sme o tom, kde budeme žiť,ale čakala som, že teda ke´dže mám ja dom,tak sa prispôsobí mne. Ale partner nemá záujem o prispôsobenie sa. Stále len nadáva na Kysuce, na všetko, ako sa mu tu nepáči, ako sa mu u nás doma neľúbi, stále vymýšľa, aké je ČR lepšia a tak. Ja nemám taký pocit.

Prosím poraďte niečo, nejaký kompromis, sama si už neporadím.

Omen

Liberta a ja súhlasím s tebou, až na toto: "direktívne na základe detinského a nezrelého pohľadu". : )
Direktívne sa správa on, rozhoduje o všetkom sám, bez toho, aby bral do úvahy aj jej potreby. Neradí sa s ňou. Lenže vzťah je o dvoch, nie o jednom. A rozhodovanie je tiež o dvoch, o hľadaní kompromisov.
Sú nekompatibilní, odlišní, preto by sa podľa môjho názoru mali rozísť. Čím skôr, tým lepšie pre oboch.
Dievča nie je detinské, ani nezrelé. Ona dobre vie, čo chce a svoj názor nemení.
Obaja sú síce z jedného mesta?, ale on nemá také rodinné vzťahy a väzby ako ona. Preto zdrhal z Kysúc aj od rodiny. Ak by ostal v KNM mal by na krku aj vlastnú rodinu. Vyrastal v činžiaku, mal leháro, nemá vzťah k manuálnej práci. Ona v dome so záhradou a okolo baráku je kopec práce. Iné životné priority, iné záujmy,...
Nikde neznižujem to, čo dosiahol. Je to úspech, ale si musí nájsť ženu, ktorú bude riadiť on. Vyzerá to tak, že o všetkom bude rozhodovať len on.
Dievča má navyše problémy so srdcom, o ktorých vedel. Pre ňu je najvhodnejšie ostať doma, kde má zázemie a svojho lekára. Je to šikovná baba, ktorá s hendikepom zvládla univerzitu a ja verím, že si nájde muža, ktorého nebude treba naháňať do roboty, ktorý bude stáť pri nej. V dobrom, aj zlom. Ja jej to doprajem.

if

Ked mal niekto takych rodicov, ze ho doma vkuse len ponizovali, podcenovali a nim opovrhovali, nikdy ho za nic nepochvalili a len hresili a kritizovali a este aj komandovali recami typu ... dokial budes pod nasou strechou, bude vsetko po nasom, budes drzat hubu a krok... Tak MOZU NASTAT DVA TYPY SPRAVANIA, ZE AKO SA BUDE SPRAVAT V DOSPELOSTI.
+++jeden typ spravania (ma este dva podtypy) je ten, ze ked ten clovek v detstve a v puberte nenavidel ponizovanie a este aj komandovanie a diktatorstvo od rodicov, tak v dospelosti si zbali kufre, pojde sa potulovat po zahranici, pracovat tam a vsetku energiu vraza do napredovania za splnenim si svojho ciela, ktorym je vlastny byt. Ked si ho kupi, je cely happy, ze ho uz nikdy nikto komandovat a ponizovat nebude. Aj mu stupne sebavedomie po kupe bytu. Obzvlast, ak sa mu to podari bez hypoteky, bez dlhov. Ale ked si nastahuje k sebe partnerku a urobi deti, tak mozu nastat DVA PRIPADY (PODTYPY), ako sa bude spravat. JEDEN PODTYP je, ze, bude komandovat zase on zenu a deti a uplatnovat na detoch podvedome take vychovne metody ako uplatnovali rodicia naho,, tesi sa, ze je niekomu PANOM (nie je, ale on to tak vnima a do ulohy pana sa pasuje sam) a ma psikov, ktorym moze rozkazovat a komandovat ich (zenu a deti), aby si tym riesil svoj komplex z detstva. DRUHY PODTYP, ako sa bude spravat, je, ze sice zenu a deti komandovat nebude, ale keby aj nebol taky ten vyslovene dirigentsky a diktatorsky typ cloveka, niekde hlboko v jeho vnutri drieme dominantna osobnost, ktora nebude chciet posluchat ineho cloveka a velmi extremne sa prisposobovat.
+++druhy typ spravania je ten, ze jeho vlastni rodicia ho UPLNE ZLOMILI, cize doslova v nom raz a navzdy zabili aj posledne zvysky asertivity a zaroven aj velikansky nezaujem stat sa asertivnym z jeho strany tu je, teda urobili z neho navzdy nesebavedomeho muza typu bábka, ktorý doslova cíti potrebu byt niekym dirigovany, komandovany, nebude sa hrnut prec od rodicov a nebude jeho najväcsim snom kupa vlastneho bytu, ale pokojne sa necha rodicmi komandovat aj nadalej, aj po 30, citi potrebu spravat sa voci niekomu ako ten menejcenny podradeny a poslusny psik a kdesi hlboko v podvedomi bude aj tuzit po takej zene, ktora by sa k nemu spravala ako jeho matka, ale nie v ponizovaní, lebo ponizovanie nikto nemá rád, ale iba v komandovaní a dirigovaní, cize prikazy aby mu davala a on ich bude do bodky plnit. Ponizovanie nechce uz pocuvat, lebo ho na rodicoch vlastnych nemal rad, ale pochvala za pracu v zahrade u frajerkinych rodicov by mu padla dobre, rovnako by podvedome ocakaval od nich dalsie prikazy, navrhy, co by este mohol urobit a tesil by sa, ze to urobit moze a urobil by to rad.
Ten druhy typ by ti bol dobry za muza. A nemyslim to v zlom, ale naozaj len v dobrom.

liberta

Omen, absolútne súhlasím s druhou časťou tvojho príspevku, že autorka by sa mala sama rozhodnúť, kde žiť a ako naložiť so svojim životom, lebo ona sama je zodpovedná za to, ako sa jej život bude vyvíjať a ako bude vyzerať. Ale to isté platí aj pre rozhodnutie a život jej priateľa, ktorý už pre kvalitu svojho života aj niečo urobil a dosiahol. Preto, ak autorka chce ostať žiť na Kysuciach, lebo je tam šťastná, nech tam žije s rodičmi, ale nech tam direktívne na základe detinského a nezrelého pohľadu na život neťahá aj svojho partnera, ktorý očividne už svoj šťastný život žije inde.

prezyvka112

je to vsetko krasne ze mas dobrych rodicov ale clovek pride proste v zivote do veku kedy sa musi odstrihnut a zit svoj vlastny zivot a druha vec je nutit partnera aby k vam isiel byvat a dodrziaval vase pravidla je podla mna chore. Povedat dospelemu chlapovi kedy ma byt doma to mne rodicia hovorili ked som mala 12... urcite by to skoncilo tak ze by ste sa vdaka tomu rozisli... ludia co ti tu pisu ze so svokrovcami zili a nedopadlo to dobre maju pravdu moja . Ich dom ich pravidla tvoj chalan by tam bol na prasky. Nieje to vase a mozete sa postavit aj na hlavu vsetko bude podla nich. Inak obdivujem ta ze netuzis po vlastnom byte mas uz dost rokov nato aby si zacala pracovat na vlastnom zivote a domacnosti... Ja som mala byvaleho ktory trval na tom aby som isla byvat do ich velkeho domu s jeho rodicom bratmi a zvermi... absolutne sa s nim nebolo mozne dohodnut na vlastnom byvani ani na podnajme.... po mne si nasiel dievca ktore tam bolo pol roka... proste rodicia pre neho boli viac ako partnerky... a tak aj dopadol...sam bezdetny.... takze zvazuj aky chces mat vlastne zivot....

Omen

Nadija, máš tu kopec príspevkov, môžeš si z nich niečo vybrať alebo sa na všetky vykašli. To isté môžeš spraviť aj s týmto mojím.
Zvoľ si to, čo ťa urobí šťastnou. Musíš myslieť hlavne na seba, ty si pre seba najdôležitejším človekom. Vidno, že si vyrastala v láskyplnom prostredí, že máš krásny vzťah s rodičmi, tak sa toho drž. Kto má pošramotené rodinné vzťahy, ten uteká, ale nikam neutečie. Raz ho to dobehne. Bývam veľa km od teba vo veľkom meste a na našej ulici žije 10 mladých s rodičmi. V pohode.
Je to tvoj život, ty ho budeš žiť, ty sa musíš sama rozhodnúť a niesť za svoje rozhodnutie aj zodpovednosť. Tak sa rozhodni správne! Nedaj sa nikým do ničoho, čo nebudeš chcieť ty sama, dotlačiť. Veľa šťastia prajem!

Nadija

Poviem vám úprimne,lebo ja som úprimný človek až strašne moc,táto diskusia už niektorými príspevkami je pod úroveň normálnosti.
niektorí tu ste teda mimoriadne zlomyseľní. Až sa mi obracajú oči, keď točítam. Akoby kysuce boli nejaká sračka najhoršia, najhorší zapadákov, (ešte aj to tu už dakto písal Andy66 tuším), zapadákov, je možno tak pre zaprdených ľudí, čo žijú vo veľkomestách, ktorí ani nevedia, čo je to žiť s prírodou a oceniť jej dary a čerstvý vzduch. Kysuce sú nádherný kraj! A nehovoriac o vyspelosti Ziliny, ktorá je bližšie,ako tu niekto povedal,že 30 km :D H ANi poriadne vzdialenosť miest neviete a už sa navážate. ZIlina je za rohom, pár dedín, a okrem toho, nikdy som netvrdila, že chcem pracovať v KNM, áno, wau,bolo by to super, ale tu asi ťažko zoženiem robotu,takže posielam CV aj do ZA!

A podceňovať ma preto, že som ako ZŤP a študent denného šťúdia ešte nepracovala na plný úvazok, ale iba brigádne, je tiež len zlomyselnosť z Vašej strany. Rozposielam už životopisy,a absolviovala som ešte aj pred štátnicami, ktoré mám v máji štyri pohovory a vyzerá to sľubne a nevadí im,že som ZŤP !Síce mi nedávajú 1000 €, ale myslíte si, že v Olomouci by mi dali? To ťažko, asi, keď môjmu dali 20 000 nástupný, sa zobuďte tu niektorí, aké bludy píšete.A to bol VŠ vzdelaný ing- arch. s praxou !

Ako tu niekto povedal správne, len zlomyseľnosť a závisť nič viac. Nadávanie do deciek, ktoré nikdy nerobili nechám radšej tak, asi to tu speje pod úroveň. Nehrám sa na paničku z veľkého domu :D A robiť si posmech z toho, že som ťažko chorá a tým pádom ZŤP, áno, mám choré srdce a po týchto komentároch mi je naň ešte viac zle. AKoby ľudia, čo sú ZŤP boli prašivé handry.!

Robia sa protesty po celom SLovensku za slušné Slovensko, ale mám pocit, že ľudia tu na SVK nikdy nebudú slušní ani len k sebe,a nie preto, aby nekradli v politike.
Neviete si ani vážiť, čo máte, aké bohatstvo prírody, dary lesov, pôdy, neviete si vážiť to, ked má niekto dobrých rodičov, ktorí by mu dali všetko na svete.
Len závidíte a máte zlomyseľné reči.

ľudia, kt. mi chceli poradiť,a neponižovali mňa alebo to, kde bývam, ako napr. IF , ovecka, ďakujem za príspevky, prečítam si ich v kľude ešte raz, a rozhodnem sa nejako to riešiť.

Simi30

Tvojho partnera uplne chapem. Mozes mat akokolvek super rodicov, mladi maju byt sami ! Takto spojene generacie nerobia dobrotu. Viem, o com hovorim. My s priatelom byvame u nasich uz 5 rokov a napriek tomu, ze nasi su super, mame velky barak a aj svoje sukromie, stale sa im v niecom prisposobujeme, lebo je to ich dom atd. Riesime uz vlastne byvanie, len to vsetko dlho trva. Taktiez sa mi nepacia tie podmienky, co si tvoji rodicia vytvorili. Moji rodicia nam nedavali absolutne ziadne podmienky. S pomocou v domacnosti je to automatika, taktiez prispevky na chod domacnosti, energie a pod. A este mu budu diktovat, ako casto ma chodit domov z roboty. No chudak chlap. Akoze sorry, ale toto s nim mas riesit ty. Co sa oni maju do tohto co starat ?!?!?! Ja na tvojom mieste by som sla do CZ, zmena je zivot. Ale ked neustupis, tak asi jedine ten rozchod...

Daniela32

Moja zlatá zobud sa. V zivote si nepracovala nezarabala si si sama na seba a mas sikovneho frajera ktory uz ma svoj byt. Vies ako sa dnesna mladez namaka kym si to splnia vies co to stoji vobec ? Ja a moj muz mame po dve roboty a snazime sa stale ako vieme. Ked dava niekto prednost rodicom pred partnerom nieje zrely na vztah. Je to naozaj pravdiva veta a vzdy sa mi potvrdila. Nechapem zeny ze kazda hlada chyby a problemy namiesto toho aby si vazila ze ma po svojom boku jedneho schopneho chlapa. Kolke zeny by co dali zato keby mali partnera ako ten tvoj. IF to napisala spravne ty si hladaj muza podpapucnika z vasej dediny ktory bude dodrzovat pravidla vasho domu a bude tam s tebou byvat. Ale nie schopneho chlapa co sa stara sam o seba. Nech je to spravodlive

if

Bud sa prisposobis a pojdes za nim, minimalne to skusis, alebo sa rozidete. Inu moznost nevidim.
Dalej - keby doslo k tomu, ze by ste sa naozaj rozisli, tak potom ti bude treba hladat si muza, ktory bude z vasho kraja, z vasho mesta a aby to bol niekto, kto rad pracuje v zahrade a rad pomaha inym v zahrade a kto by nemal problem byvat so svokrovcami cely zivot. Aby to bol prisposobivy dobracisko, podpapucnik, ale najlepsie chlapec s nizsim sebavedomim, ktory to doma u svojich vlastnych rodicov nemal lahke, bo ho ponizovali, podcenovali a nim opovrhovali (z toho nizke sebavedomie), ale nema dost drajvu v zivote, aby s hrdostou skusil nieco dokazat bez pomoci inych len a len sam (teda zabezpecit si pracami v zahranici a setrenim penazi, pripadne vzatim hypoteky kupu niecoho vlastneho, odputat sa...) a ktory by sa radsej odputal od rodicov takym sposobom, ze prijme pomoc od niekoho ineho, pojde k frajerkinym rodicom byvat, lebo mu u frajerkinych bude lepsie ako u tych jeho. Plus tam za pracu v zahrade dostane od frajerkinych rodicov slovnu pochvalu, co doma od svojich nikdy nedostal. A bude z toho cely happy. Alebo lovit v takych inych vodach... medzi muzmi bez VS vzdelania a medzi muzmi nie zrovna najkrajsimi, ale daleko od urovne socka, ktori su zakomplexovani z toho, ze si nevedia najst kocku, ale pracu maju stabilnu a zarobok, co by bol pre teba postacujuci, plus radi pracuju v zahrade a maju k tomu vztah, chcu sa nechat komandovat, vyhovuje im to. Proste potrebujes najst niekoho, komu bude u tvojich rodicov lepsie, ako mu je teraz tam, kde je teraz. Na jednej strane je skoda, ze pústas prec jeden dlhorocny vztah, ale na druhej strane pokial nie si ochotna prisposobit sa a odist za nim, minimalne to skusit na pendlersky zivot typu vikendy u vasich, pracovne dni unho, tak tam uz potom ine ako rozchod nepride do uvahy. Nikto nikdy neodide z vlastneho, za vlastne peniaze kupeneho bytu. A uz vobec nie k svokrovcom. Mozno tvojho chlapa rodicia komandovali a deptali recami typu..kym budes pod nasou strechou, budes robit jak my chceme... on mal toho dost a povedal si, ze vo vlastnom bude o vsetkom rozhodovat on. A dosiahol to, nevzda sa toho, neurobi krok spät.
Ty si dominantna osobnost, potrebujes muza - bábku, co skace ako ty piskas.
On je dominantna osobnost, plus este aj vo vlastnom a za vlastne peniaze kupenom a tiez potrebuje bábku, co skace jak on piska.
Dominantna osobnost rada rozkazuje, bábka rada poslúcha, ale rozkazovat ani nevie, ani nechce.
Dve dominantné osobnosti - to nejde k sebe. Kazdy by len rozkazoval a nema ho kto posluchat.

Mrauka

No zalezi aj, co je pre nu romska stvrt, lebo ti ziju skoro vsade a to, ze ich tam par zije, neznamena, ze je to romska stvrt.

V prvom rade nech si hlada pracu, tam, kde si najde dobru pracu sa rozhodne zit.