problematické bývanie s partnerom, kameň úrazu

Príspevok v téme: problematické bývanie s partnerom, kameň úrazu
Nadija

Prosím o radu neviem čo si počať s partnerom. Plánujeme budúcnosť po rokoch spoločného "chodenia". No začnem pekne zo začiatku, no je toho dosť, tak neviem ani zkade začať.
Obaja pochádzame z KNM, vyrastali sme tu, avšak partner je starší a odišiel po promocii pracovať do Olomouca. CHodieval na týždňovky, prípadne raz za mesiac domov ako kedy. Podľa náročnosti práce a pod. Ja som študovala v PO, absolútny nepomer akože. Otrasne ďaleko. Boli sme rozlietaní akade tade. Plus partner chodieval aj na mesačné dvojmesačné služobky do Francúzska. Nemohla som chodiť s ním, kvôli štúdiu.
Kúpil si tam byt v Olomouci, jednoizbák v hroznej lokalite, kt. nechce meniť, jemu sa tam páči, mne sa tam napr. nikdy nepáčilo, medzi tým, ako tam roky pracuje si tam vybudoval svoj život, bezo mňa, našiel kamošov, je tam spokojný, v práci ani nehovorím, zarába 35 000 kč, vraj je to dobrý plat, tak vravím si OK, však on ztade raz odíde. No moja smola a naivita. Teraz, keď končím školu, tak on samozrejme odo mňa chce, aby som zašla za ním bývať , aby som si tamnašla od júna prácu, už mi aj pozerá české portály na nájdenie roboty. Neakceptuje absolútne to, že ja sa tam NECHCEM a nemienim usadiť. Olomouc a vôbec ČR nikdy neboli moja priorita. Ja napríklad v KNM máme krásny domček s velikou záhradou, psami, pestujem, chovám, kadečo, starám sa o dom. On býval v KNM v byte, tak chcel ztade odísť kvôli rodičom( s kt. nevychádza dobre!.Keď mu spomeniem, že nech sa opäť prisťahuje sem, ku mne domov, tak nechce.Ani sa o tej téme nechce baviť. Údajne tam má stabilnú a dobrú prácu, v kt. je spokojný. Pritom(!) pobočka firmy v kt. robí je aj na SVK a bližšie,ako je Olomouc.Keď sme už pri tom.

Som zvyknutá na život v dome preto som prosila rodičov, ako krava aby mohol bývať s nami, nech sa k nám prisťahuje. Rodičia však majú požiadavky, ktoré partner nemieni splniť. Chcú napr aby sa sem natrvalo presťahoval,aby pomáhal s domom, prácami, aby nechodil iba na víkendy, chcúaby tu pracoval bližšie,aby každý deň chodil domov, a pomáhal mi a pod. Neakceptujú to,že robí tam v Olomouci.
Príliš ale nie sú ani tak tým nadšení, lebo hoci nemám súrodencov. Aj tak raz ten dom môj bude. Ja chcem bývať s rodičmi, a nie stavať dom ako chce časom partner. Samozrejme v ČR chce zostať a stavať tam dom. Ja mu nijako neviem a nedokážem vysvetliť, že nech sa spamätá, ja tam enchcem byť. Mne to tam lezie na nervy, necítim sa tam dobre.
Navrhovala som mu nech teda ideme do zahraničia,ale inde, nech si tam nájdeme prácu trebárs tsrelím vo FR, alebo Nórsku, hocikde, len nie v strednej Európe. Negatívna odpoveď.
Ja som apriori proti bratiu hypo a následne stavania domu, či kúpy väčšieho bytu v Olomouci. Partner to nechápe! Už mi s tým ide na nervy. Keď poviem, prisťahuj sa ku mne, postavme si dom teda tu v KNM, ked nechceš žiť s našimi( on tiež nie je naklonený žitiu s rodičmi mojimi),tak postavme,ale tu na SVK blízko. A on nechce. odmieta akékoľvek alternatívy, je riadne trvdá hlava. Ide si svoje, vôbec nehľadí na moje pocity. AKoby ani nevidel, že mne sa tam nepáči, kde žije.
Okrem toho, mám psychické problémy, pre ktoré je lepšie, ke´d zostávam v prostredí, ktoré poznám a je super,keď bývam s dobrými rodičmi, kt. by nám pomáhali, aj s výchovou detí a tak.
Partner nechce o tom ani len počuť, chce tam zostať vo firme, a chce byť tam. Aj na úkor toho, že asi sa rozídeme,ale ja sa každopádne nechcem rozísť, no nechcem byť ako psík,čo za ním dobehne. Nechápem,prečo by som si mala stavať další dom, keď mám rodičovský dom, v kt. môžem bývať.

Nechcela som to riešiť ani na fóre,lebo predsa len, môže nás tu dakto poznať,ale už neriešim, lebo neviem si s ním dať poradiť.
Najlepšie, keď som uňho na návšteve a začne so mnou pozerať realitky, kde by sme sa " presťahovali, do kt. domu". a pozerá pozemky v okolí Olomouca. Vtedy mi je na zbláznenie zle, ale nedokážem mu už o tom ani hovoriť. Cítim sa zle. Vždy som si myslela, že budeme žiť tu, nehovorievali sme o tom, kde budeme žiť,ale čakala som, že teda ke´dže mám ja dom,tak sa prispôsobí mne. Ale partner nemá záujem o prispôsobenie sa. Stále len nadáva na Kysuce, na všetko, ako sa mu tu nepáči, ako sa mu u nás doma neľúbi, stále vymýšľa, aké je ČR lepšia a tak. Ja nemám taký pocit.

Prosím poraďte niečo, nejaký kompromis, sama si už neporadím.

rozvedena44

bolo by spravodlive napisat ze ani ty si neni nejako extra prisposobiva zena a tiez tvrdohlavo trvas na svojom . Pisem do tejto diskusie preto pretoze sa ma to tyka a vdaka spolocnemu byvaniu u svokrovcov je dnes zo mna rozvedena zena. Zo zaciatku sa zdalo byt vsetko super preto som do toho aj isla no ja mlada sprosta a tehotna vtedy uz mala som viac rozmyslat. Zo spolocneho byvania som bola cca po roku uplne zdeptana vraj neviem varit ani sa postarat o svokrinho synceka neviem ani upratovat. Znemoznovala ma kedy mohla kolko malo som nabrala navsteve jedla kolko malo zmrzliny ze si radsej upratala sama nez by mala mna nemoznu o pomoc poprosit. Castokrat som tam plakavala manzel sa ma vôbec nevedel zastat. Svokra za mnou naschvál chodila ked som varila aby ma mohla sprdavat a davat mi jej rady popri tom aj navstevam moje jedlo vzdy chutilo. Proste ma nevedela vystat a tak sme sa uz casom len vyhybali jedna druhej a obchadzali sme sa .ritizovala ma ako malého obliekam ako ho vychovavam proste des. Autorka temy odpovedz uprimne na otazku keby si v situacii tvojho partnera ze konecne mas svoj byt a svoje pravidla v domacnosti isla by si k muzovym svokrovcom dodrziavala ich pravidla a znasala by si ich komandovanie a ponizovanie??? Lebo takto dopadne 80ˇ% zien ktore idu ku svokrovcom byvat v nadeji ze to bude ok. Proste mamicky neznesu nevesty a aj keby boli skutocne lepsie matky, kucharky dobre by upratovali stale budu robit problemy. Mlady musia byvat sami ! Nehovori sa to len tak. Verim ze ty s tvojou povahou kde tiez vidim ze musi byt po tvojom by si u takej svokry neprezila. Tak pochop svojho chalana ze nechce zit podla pravidiel niekoho iného

Miga

Prosim ta neobhajuj si tu Kysuce a to, co si ocakavala od fora. Povedz, uz ste sa rozisli, ci cakas, ze to matka s tatkom za teba urobia? Btw, na Kysuciach sa kedysi zenili a vydavali pokrvni pribuzni...preto je tam uroven tych ludi taka, aka je. Rozne deformacie, ak nie fyzickeho, tak psychickeho razu. Pekne tam moze byt, ale normalny clovek sa tam neprizeni na samotu u lesa.

bana1

Moja mozno sa zda ze rodiny vo viacgeneracnom dome ziju stastne ale realita moze byt uplne ina. Zlym sa ti nikto chvalit nebude :) A to ze ludia ziju z ruky do ust a stastne je tiez klam. Tak sa da zit pokial od statu nic nepotrebujes a si zdrava. A ty ked mas zdravotne problemy preco ich neriesis? Mozno by sa nasiel odbornik ktory by ti vedel pomoct... ale nato tiez potrebujes peniaze. Proste bez penazi sa zit neda .

Nadija

Čo som očakávala od fóra? Slušnosť, nie aroganciu.

Omen v jednom z tvojich posledných príspekov súhlasím.
A neviem,čo je zlé na tom, bývať aj dve tri generácie pohromade, na dedine napríklad, aj v malých mestách a veľkých domoch, je to úplná normálka. Aj len na našej ulici takí štyria bývajú,a je im dobre. Každý deň grilovačky pomaly, majú sa radi to vidno. Nikto nechce od neho. aby drel ako muľa, alebo prerábal za JEHO peniaze. To nikdy sme od neho nechcelui, je logické, že rodičia ako majitelia domu apozemku mi naznačili, že by bolo fajnak sa k nám prisťahuje, ak by priložil ruku k dielu, nielen finančne. Na tom tiež nevidím nič zlé,a tak to predsa chodí. Každý mladý človek, ktorý chce žiť inde, ako môj priateľ, to nemal doma dobré a ružové, preto odchádza, aby ušiel, ale aj tak neutečie, minulosť ho dobehne. Ako aj toho môjho.
Všetko je priroritách, a to, že som si poslala CV do práce v ZA, je super, napríklad,s a mi aj už ozvali, či by som mohla od leta nastúpiť, plat je celkom dobrý, 650 € nie je zlé na začiatočníka a ZŤP.
Pochybujem,že v ČR by som zarobila viac ako po VŠ.

ten, kto nebol nikdy na Kysuciach nevie,ako to tu funguje. ÁNo, ľudia, chodia za prácou, žijú z ruky do úst,ale žijú šťastne a spokojne s rodinami pri sebe. Máme tú nádhernú prírodu. Partner je iný, ako ja, on utiekol stadeto, aby sa asi odstrihol od rodiny, ale ja nie som ten typ človeka.
Nevidím nič zlé na tom, pokiaľ žijú dve generácie vo veľkom dome spolu, pokiaľ má každý svoj vchod a poschodie.A užsom tu povedala,že sa bojím ísť bývať " iba do jeho"čo on kúpil,lebo sa správa práveže ON direktívne a majetnícky voču svojmu, ja napríklad nie.
Ja som chorá, a je normálne, že chcem byť doma, kde mám zázemie. Rodičia mi vo všetkom maximálne pomáhajú a mám podporu. ČO sa týka toho, že mám ich názory,a preberám ich a som nesamostatné nemysliace dieťa, nie je celkom pravda, pretože mám taký istý názor ako rodičia. Nevidím na tom názore nič zlé, ani nelogické.
Nedokážem partnera nijako presvedčiť, aby býval s nami. Je to pravdepodobne stratené. A ja naozaj neviem, či zvládnem sťahovať sa k nemu, veľmi nerada a proti srsti mito je. Celé cechy...a vôbec čeština, ich výray prejav a aj ten posrat malý byt. Cítim sa tak zle. Nespávam tam dobre..teplo je tam, strach

mesacnamzda1

alkaa to je Slovenska realita pokial niesi itckarka, lekarka ci zubarka... preco asi mladez uteka do celej EU aj dalej pracovat? Lebo na Slovensku ta neohodnotia.. tiez este asi studujes tak nevies ako to chodi

Alkaaa

Príspevok pod mnou: 400-500€ zarábajú ľudia, ktorí sa dokážu s takouto smiešnou sumou uspokojiť, šikovný človek s vš by to nikdy nemal dopustiť a je jedno kde na sk žije, lenže slováci sú odjakživa skromní a už na vš rátajú s tým, že budú zarábať smiešne peniaze a potom ich ozaj aj zarábajú :-) a ak chce niekto väčšiu sumu tak hneď na ňho ukazujú prstom čo si to dovoľuje na SK pýtať...to sú Slováci

zdenka26

Je vidiet ze autorka temy este v zivote nepracovala. Neviem sice co studuje ale ked si z vs najde miesto v ZA kraji za 450-500 eur bude rada. Ja odtial tiez pochadzam tiez mam vysku a tiez sme museli odcestovat s frajerom do zahranicia za pracou lebo za nase platy by nam neschvalili ani uver. Ja by som to zvazila aj v Cesku je lepsie platena robota ako tu. Ja by som tuto temu vobec nenazvala ze problematicke byvanie ale neviem spravit kompromis a trvam si na svojom...

liberta

Omen, veľmi zaujímavý pohľad na sprostredkovaný vzťah a na indície, ktoré autorka uviedla.(myslím v pozitívnom zmysle, že máš zaujímavý pohľad na situáciu a to, že si sa ho snažil/a z dostupných informácií relevantne odôvodniť)
Nesúhlasíš s tým, že autorka sa správa direktívne - nie ona naozaj nie, lebo ona zatiaľ niečo ako vlastný názor ani nepozná:
Z citácie autorky: "Som zvyknutá na život v dome preto som prosila rodičov, ako krava aby mohol bývať s nami, nech sa k nám prisťahuje. Rodičia však majú požiadavky, ktoré partner nemieni splniť. Chcú napr aby sa sem natrvalo presťahoval,aby pomáhal s domom, prácami, aby nechodil iba na víkendy, chcúaby tu pracoval bližšie,aby každý deň chodil domov, a pomáhal mi a pod. Neakceptujú to,že robí tam v Olomouci."
Skús mi nejako logicky vysvetliť aj to, prečo autorka, keď už končí VŠ nedokáže mať vlastný názor a stále len obhajuje úplne nezmyselne názor svojich rodičov? Prečo je podľa teba direktívny jej priateľ, keď jeho priateľka má takéto preberané názory na dennej báze? Či on je direktívny len tým, že chce ostať pracovať vo svojom stabilnom zamestnaní a žiť vo vlastnom byte? Je zaujímavé, že prianie a určovanie druhému, že má makať na cudzom pozemku, bývať u svokrovcov, nikdy sa neosamostatniť, dokonca rozkazovať zamestnanému človeku od osoby, ktorá ešte v živote nemala stabilné zamestnanie a "až si poslala" 4 kusy CV, tak tu môžme kľudne rozprúdiť debatu, čo je detinské, direktívne a zjavne skúsenostne životom dôvodné.

Omen nemO

Omen sa z nej neposer ako tu o nej basnis. Ked tak velmi chces ten jej dom dajte sa dokopy bude ti rozkazovat to ona lubi a budes makat po robote ako cierny na dome ktory ti nikdy nedaju a nebude tvoj.
Kto sa tu z teba vysmieval ze si ztp a z kysuc? Dobre ti pisali ze si mas realne zvazit moznosti lebo na kysuciach ich vela nemas a ani mzdu nebudes mat nikdy rovnaku ako zdravy. Posielat zivotopisi si mozes aj dalsie roky este neznamena ze ta niekde zamestnaju.

Miga

Co sa stazujes na to, ake tu mas prispevky? Akoze co si cakala? Ze si cudzi ludia budu brat servitku pred usta? Napises do anonymneho fora a potom sa cudujes, ze citas aj negativne ba az arogantne prispevky na svoju osobu? Tak si sa mala fararovi zverit alebo babke, alebo naj kamoske...a nie na fore, kde chodia cudzi ludia, co nemaju ziadnu povinnost byt milunki na niekoho. Btw, uz ste za rozisli, ci ides dalej riesit diskutujucich a ich nazory?