Dobrý deň! Mám 15 rokov a snažím si zohnať brigádu, pretože moji rodičia vždy keď mi niečo zaplatia tak povedia, že to platia oni. Je mi to naozaj trápne a hovoria mi, že si nepredstavujem koľko to stálo keď ešte nezarábam. Platia moje knižky a vyučovanie mimo školy (ZUŠ, doučovanie) naozaj draho a potom mi hovoria koľko ich to stálo. Teraz máme mať svadbu a mama povedala, že si mam vybrať šaty pod 60€ a keď som jej povedala že ona má šaty tiež za 60€, odpovedala mi, že si na ne zarobila sama (60€ sa mi zdá veľa). Neviete kde by zobrali na brigádu 15 r. dievča? prosím poraďte, ďakujem
Platia všetko za mňa rodičia a dávajú mi to poznať
nicollete12- može byť rada že jej mama niečo plati?A kto jej to ma platit?! ty svojmu decku nebudeš platit či to budeš brať len ako povinnost že musím živiť další krk´??zmýšľanie dnešných ľudí je naozaj na urovni .........
Lenže rodičia sú povinní živiť svoje deti pokym sa nebudu schopné o seba postarať same čiže do dokončenia školy určite.a nie im to vyhadzovať na oči ......načo si robite decka ked sa o nich nechcete starať a posielaťe ich po brigádach dobre že ne od 13tich rokoch..! logika toto riadna faktže..a dobre že mnohí rite nevalaťe pri mamičkach do 40tky.....
a ty zakladateľka temy normalne mame povedz že keď ťa nechce financovať nemala si ťa robiť...tvrde ale učinne
Nie je dobre vycitat vlastnemu decku, ze mu platia zakladne potreby, ved decko ma chodit do skoly a nie zarabat, nato ma rodicov, aby ho zivili. Oni sa rozhodli mat dieta, starostlivost on je zakladna povinnost rodicia. Zial, ja som tiez cele detstvo pocuvala, ako mam byt vdacna za to, ze mi rodicia kupuju jedlo a oblecenie, a ze to vobec nie je samozrejmost a mam si toho vazit a mam byt dobra, aby som si to zasluzila. Teraz som dospela a mam pocit, ze si nic nezasluzim, a ak mi niekto nieco da, mam pocity viny. Nie je dobre vyhadzovat na oci, ze kupim jedlo ci oblecenie vlastnemu decku. Vsak to je prirodzena vec, na ktoru ma pravo. Ak to kupit nechcem, tak radsej to nekupim, skusim zohnat v charite, ked uz zachadzam do krajnosti, ale nevyhadzujem na oci. Aj v second hande sa da kupit. Ludia by mali pockat s rodicovstvom az do casu, kedy su na to osobnostne zreli.
Ja som nedostával nič, žiadne krúžky, starý malý bicykel na ktorom som si krivil chrbticu, nič, na VŠ už bolo lepšie, sem tam sa dala zohnať brigáda.
Museli by sme pocut akym tonom ti to rodicia hovoria a aka je ich skutocna financna situacia. Bez tychto informacii tu mozeme pisat bars ake rady, nepomozu ti :) Je totiz rozdiel mat vela penazi, byt skrob a davat to vyzrat dietatu. A je rozdiel nemat tych penazi az tak vela a prirodzene dietatu pripominat ich hodnotu. Sama vravis, ze mas drahe kruzky, urcite chces pekne oblecenie, ak ides von s kamoskami, asi nejdes z domu s 2 eurami....Predstav si, ze mne v 15 rokoch stacilo na diskoteku 20 korun :D Kupila som si jednu kolu a tu som srkala celu noc. Chcem vidiet hoc ake dnesne dieta, ako pije jednu kolu celu noc na discoteke :D V nasej dedine som si nasla brigadu v cajovni, kde som zarobila 1500 korun za mesiac a bola som bohataaaaaa. Nasi mi nedavali ziadne peniaze, fakt len na tu discoteku raz za tyzden, inak nic pokial neslo o skolsky vylet alebo nieco dolezite. Dokonca ani ziadne vreckove. Vedela by si takto fungovat? Ist sa prejst s kamoskami po meste/dedine a nemat pri sebe ani cent? :) Rodicia zrejme chcu, aby si chapala hodnotu penazi. A saty pod 60 eur sa zohnat daju. Minuky rok som si na svadbu kupila krasne za 40, potom som ich predala. Ak chces, poslem ti stranku ;)
Nicollette, 12, 13tky sleduju zmalovane youtuberky ktore maju takmer vsetko a potom aj ony chcu byt také. Dakujem bohu dodnes ze v tých rokoch som nemala mobil
Tak mne z toho vyplyva, ze zrejme si nevies vazit hodnotu penazi, kedze ti mama toto hovori stale... ty si zober v prvom rade, ze to nie je len to, ze ti plati zus a knihy a podobne, plati ti aj jedlo, osatenie, plno dalsich blbosti, urcite ti dava aj nejake vreckove, tomu neverim ze nie a viem ako vymyslaju terajsie pubertiacky... sleduju internet a vselijake "vzory" a potom chcu drahe veci, oblecenie, elektroniku, sminky, zlakaju ich neskor cigarety, alkohol atd... takze nebude to len tak.... a brigadu pochybujem.. maximalne tak rozdavanie letacikov, lebo pokial nemas dochodenu 10 r. Skolsku dochadzku a nemas este nad 16 rokov, tak ta nikde nezoberu normalne pracovat ako si ty predstavujes.... cize jedine letaky mozes skusit, to sa mi zda v poriadku a nie je to nejak casovo narocne... aspon uvidis ako rychlo sa tie peniaze minaju... a mama ma pravdu, je dobre o tom hovorit aby si to pubertiaci uvedomili a skusili sami....a mozes byt len vdacna ze ti mama nieco plati.... ja poznam aj ine pripady a tie tu radsej ani nejdem rozoberat...
Panebože, na čo si takíto ľudia robia deti. V dospelosti ti asi dajú vyfaktúrovať všetko čo do teba investovali.
A k tvojej otázke, v 15-tich si ťažko niečo nájdeš. Neviem z akého si mesta, ale ak je to niečo menšie, tak to bude ťažké. Ja som napr. do 18-tky nenašla nič. Čím väčšie mesto, tým viac príležitostí, čiže od toho veľa závisí - obchody, reštaurácie a pod. Alebo potom cez známosti. Kamoškina sestra sa v 17-tich dostala do jednej koliby, robila čašníčku, ale to bolo cez nejakého ich známeho.