Platia všetko za mňa rodičia a dávajú mi to poznať

Príspevok v téme: Platia všetko za mňa rodičia a dávajú mi to poznať
abcd_4

Dobrý deň! Mám 15 rokov a snažím si zohnať brigádu, pretože moji rodičia vždy keď mi niečo zaplatia tak povedia, že to platia oni. Je mi to naozaj trápne a hovoria mi, že si nepredstavujem koľko to stálo keď ešte nezarábam. Platia moje knižky a vyučovanie mimo školy (ZUŠ, doučovanie) naozaj draho a potom mi hovoria koľko ich to stálo. Teraz máme mať svadbu a mama povedala, že si mam vybrať šaty pod 60€ a keď som jej povedala že ona má šaty tiež za 60€, odpovedala mi, že si na ne zarobila sama (60€ sa mi zdá veľa). Neviete kde by zobrali na brigádu 15 r. dievča? prosím poraďte, ďakujem

Angelika3

No takto, pokiaľ si mladistvá a ešte študuješ a nie si schopná sa z týchto dôvodov sama živiť, tak tvoji vážení rodičia sú aj podľa zákona povinní ťa živiť a to aj keby si bola už dospelá a na vysokej škole na dennom štúdiu. Keď ti vyhadzujú na oči každý halier, pardón euro, tak potom ťa nemali mať. Tiež si sa na tento svet neprosila.

Omen

Túto vetu by si mala vysvetliť: "Teraz máme mať svadbu a mama povedala, že si mam vybrať šaty pod 60€ a keď som jej povedala že ona má šaty tiež za 60€, odpovedala mi, že si na ne zarobila sama (60€ sa mi zdá veľa)."
Napísala si totiž, že mama "má šaty TIEŽ za 60€ a tebe sa to zdá veľa"!!! No, vieš, mne sa zdá zasa VEĽA, aby si ty mala šaty POD 60€!!! Ale my dve s tým nič nenarobíme a ani nijako to neovplyvníme. Si ešte dieťa, ich dieťa! Takže ich dom, ich pravidlá! Buď vďačná za svojich rodičov a váž si ich. Príde čas, kedy ich výchovu oceníš!

simiona

Keď čítam posledné príspevky, spomenula som si na niečo z minulosti.

Mala som asi 15 rokov a prišla k nám moja teta. Bolo to na Vianoce. Darovala mi ako darček voňavku, s tým, aká bola drahá a koľko veľa peňazí za ňu dala. A prečo ju nepoužívam, keď bola taká drahá. Ale ona je taká doteraz. Z ničoho si nevie radosť, napr. skúsiť atrakciu na výlete, kúpiť si niečo pre radosť. A keď aj hej, dookola omiela, koľko ju to stalo. A pritom majú s mužom veľa peňazí, nie sú síce milionári. Ale nevedia si ich užiť.

Pritom mne ani nevoňala, bola ťažká na môj nos, lebo bola ako pre dospelé alebo staršie ženy a nie pre mladé dievča.

ides

mojho bratranca zena mala tiez taku matku, nadavala jej vulgarne, vycitala, ze jej vsetko musi platit. Mladucka pipenka nemala ani 15, ked isla trtkat na diskoteku, chodit po diskotekach a chlapca si hladat, ku ktoremu by sa mohla nastahovat a jej cielom bolo klamat chlapcov, ze berie antikoncepciu a odhovarat ich od pouzitia ochrany... bo sa hlupana chcela nechat nabuchat, co sa jej aj podarilo a potom sup s bruchom k frajerovi a jeho rodicom - k nim sa nasackovala. On mal dalsich dvoch mladsich surodencov, ktorych uvrestane babo doslova vyhnalo z domu. Keby ja som mala syna pubertaka, co nabuchal 15 rocnu, by som mu zbalila veci do kufra a povedala, nech sa prace, ked vedel decko urobit, musi ho aj uzivit a starat sa sam. A nie prichylit cudziu zenu aj s (kto vie, ze akym a od koho.???)deckom a nepriamo tym vyhodit z vlastneho bytu moje dve najmladsie deti... bo tie odisli sa vlacit po podnajmoch aby nemuseli babatkovsky rev pocuvat. Jak je mozne, ze traja surodenci vychadzali spolu dobre, vsetko bolo fajn a potom si najstarsi donesie domov mladucku k.... dodnes nikto nevie, ci tie dve deti su ozaj jeho, ale POINTA: mladu rodicia ponizovali a vycitali jej, kolko na nu nakladaju financne, tak sa rozhodla, ze odide z domu tym, ze sa necha nabuchat od akehosi hlupaka a nastahuje sa k nemu. To si vysnivala a to sa jej aj podarilo. Pravdaze je dobre, ked rodic vysvetli dietatu, kolko si moze dovolit don investovat a co je uz moc... ale je zle, ked mu vycita, ze mu plati zakladne potreby. Povedat decku: Nehnevaj sa, ale ten Samsung Galaxy za 1200 €, to je trosku prehnana poziadavka, vies? Ja zarabam 300, ocino 300... Ja mam staru Nokiu za 20 €, ocino ma Samsung za 9, 90 bez internetu, bez farebneho displeja, bez radia... a poziadavka na mobil predstavujuci stvornasobok vyplaty je moc a ten spoluziak, co ma otca poslanca, si to moze dovolit bo oni su bohati ale my nie sme... ale tu Nokiu za tych 20 € ti kupit mozem. Toto decku povedat je v uplnom poriadku. Ale povedat: Vies, kolko ma stalo to aslo a mlieko a rozok a vajcia a mäso, z ktoreho sme dnes mali na obed rezne? A keby sme ta nemali, o dva rezne menej a o tolko tatarskej a o tolko zemiakov menej, tolko a tolko by sme usetrili, tak drz hubu a ani tu Nokiu za tych "20 € ti nekupim!!! ----to by bolo trosku krute a nie na mieste. Tak by sa rodic mal zamysliet, jak sa s deckom babi. Nekupit smartfon za 1200 je v poriadku, ale vycitat,ze mu kupilo rozok a maslo a mlieko a kolko to stalo... to uz v poriadku neni.
...jeden nadany chlapec velmi chcel studovat medicinu, ciste jednotky na gymnaziu, mladez cerveneho kriza, vylety a akcie s CK, a tak dalej... v poslednom rocniku gym. mu preplo na mozog, ze on nejde na medicinu ale na zachranarstvo. Proste nie studovat VS, aby bol lekar, ale studovat taku VS, aby bol po jej skonceni len zdravotnicky zachranar, bo mu udrel na mozog Medicopter, ten serial a chcel tiez hentak lietat na vrtulnikkoch...... hlupacik. Kdesi v tretom, ci stvrtom rodniku nezvladol fyzicke narocne sportove testy, lebo mu v davnejsej minulosti operovali nejaku cast tela, citil velke bolesti v tej casti tela, nemohol, nedokazal, nezvladol. Smutne bolo, ze vedomostne zvladal vsetko na vybornu. Ale zradilo ho telo. Musel zanechat studium, odpratal sa do Anglicka a robi podradne prace tam. Len, co jeho debilna mater "zanuchala" peniaze, daky rok bol v Anglicku, ci tak nejak, mamicke v telefone vyzradil, kolko ma nasetrene... Co spravila jeho mater? Cele uspory mu bezpodmienecne prikazala poslat na jej ucet, lebo co nanho v case studia nakladala... to nech jej laskavo vrati!!! Ten chudak nadobro stratil chut studovat, obrala ho mater o posledne. Nema uz z nicoho radost na tomto svete, lebo aspon ti peniazky ho tesili a ani tie uz nema. Do konca zivota zostane najpodradnejsiu robotu robit v anglickom fastfoode a vystresovany, co kedy zase mater od neho vypyta a ci vobec to, coma usetrene (ak znovu cosi usetri) je (alebo bude raz) naozaj jeho, alebo ci to nebude nikdy jeho a kde je jeho motivacia pracovat??? Nebude uz mat jeho psychika pokoj. Mohol byt lekarom, nebyt zleho vyberu skoly. Takto? Nie je z neho nic. Ani len clovek, ktory by si mohol dovolit pozvat priatelku (ziadnu nema) na kavu. Chudacik.
Preto hovorim, rodic by mal vediet, kde je ta hranica. Za ktoru by uz nemal zajst. Pokial ide o financovanie cohokolvek svojim detom, ale aj o vysvetlovanie a robenie vycitiek, co nanho nalozil a kolko to stalo... aby nesposobil, ze z jeho kedysi sikovneho a nadaneho sebavedomeho syna sa stane ludska troska a socka, co si ani frajerku nedovoli a do konca zivota bude vtaka honit v anglickej garsonke s dalsimi 10timi spolubyvajucimi.

ides

skus sa niekde popytat, ci by sa dali roznasat letaky. Pripadne vykladat tovar v niektorom zo supermarketov. Jeden znamy robil kdesi v supermarkete za pokladnou a to nemal este ani 18, ale uz mal viac jak 15. A uz mu zverili zodpovednost za peniaze. Chlapci si zvyknu privyrabat tym, ze si urobia rozhodcovske kurzy na futbal, basketbal, hadzanu a potom rozhoduju mladeznicke zapasy. Dievca si moze urobit trenersky kurz na tenis, na plavanie... no ale to za predpokladu, ze si sa niektoremu z tychto sportov venovala od detstva a bolo to tvoje hobby. Taktiez sikovne decka zvyknu davat doucko mladsim ziakom zo ZS z anglictiny a z nemciny. Aj tak sa da privyrobit. Ja som v tvojom veku vyrobila z farebnych bavlniek nejake naramky priatelstva a predala som ich, mala som z toho par drobnych. Da sa aj robit Oriflame a Avon. Nieco uz vymyslis, ale podla mna najlepsie by boli tie letaky. Tam je to bez vstupnej investicie. Pri tej kozmetike si najskor musis za vlastne peniaze objednat tovar a zasrate decko akesi v skole zapisti, ze chce vyrobok a potom si vymysli, ze ho uz nechce, zostane ti vyrobok doma a prachy ziadne... na to by som sa nedavala. Tie naramky: mne jeden naramok trvalo vyrobit tri hodiny. je to babracka. Pred Velkou nocou mozes malovat kraslice a predat, pred Vianocami mozes robit take pichlave hviezdicky z papiera. Predavat po domoch, lebo v tomto debilnom state este aj taky, co z casu na cas si chce predat par vyrobkov svojich, aby bol registrovanym zivnostnikom a aby dane platil a registracnu pokladnicu mal - zodrali by z cloveka aj kozu. tak len, nech ta nikto nevidi na ulici postavat a tam predavat.
Je smutne, ze ta rodicia ponizuju, ze vsetko ti musia platit. Aj ostatnym detom musia rodicia vselico platit a neponizuju ich a nevyhadzuju im to na oci. asi nechcu, aby si isla studovat, ale radsej robit. Ked sa rozhodnes radsej od 18 robit, tak hovorim ti, prac sa na ubytovnu a zavri za sebou dvere. Lebo taki lakomi rodicia by ti aj celu vyplatu vzali, keby si u nich zostala byvat a uz by si nemala nikdy nic svoje. Ked sa opytaju, preco si sla na ubytovnu medzi socky a do fabriky spinavej juhosskej a rumunskej, tak mozes povedat: Aby som vam nebola na krku a aby ste mi uz nemuseli nikdy nic platit!!! To by bol GOOOOOL z tvojej strany, lebo rodicia tvoji ledva cakaju, kym budes mat 18, aby si sla robit a oni z teba aby mohli cecat. NEDAJ SA!!!

nicollette12

Ovecky - kde pisem urazku? Ach to uz nema ani zmysel, mudry ustupi, krava sa utopi a nemam absolutne ziadny dovod byt nahnevana :) a odkial vies ze som ropucha? Videla si ma? Skor si postav doma zrkadlo a postav sa pred neho, vtedy ropuchu uvidis :)

Ovecky

Odkedy su urazky a vulgarizmy nazor? :D Ja tu kapem z teba co davas ake styly. Este aj ten popis, presne ako sa spravas ty, kydas na nu, ze to robi ona, kto chodi po temach vidi. Ozaj si uz z tej zlosti tak mimo, ze sa sama strapnujes. Niekto tu pisal, ze zavistliva ropucha, presne to pasuje :D

nicollette12

Akotoje - nie nevsimam :) lebo toto co tu niektori su schopny napisat tak to mi fakt ubera z rozmu ked to citam.... potom si tak hovorim ze ci su taky aj v realnom zivote, v praci, s rodinou, ale asi hej kedze ty sa s takymi stretavas ako citam ...... a je mi to dost luto ale tak co narobime

nicollette12

Ovecky - tohto som sa uz nacitala na tomto fore dost, podla vas som psychopatka, ktora ma udajne 10 dalsich nikov kde so sebou sama suhlasim a davam si za pravdu vsakze? :D presne si sa vystihla ty ovecka, takze tvoj nik k tebe pasuje uplne najviac :) jednotny nazor a len davat za pravdu tym, ktori tu maju taky nazor ako ty.... ale respektovat nazor ineho cloveka to uz nie :) ach ludia