Anonymka20-
chcem este dodat, ze ja nie som ziaden psycholog ani odbornik na tieto veci, ale zaujimam sa o soc. fobiu, depresie a pocity samoty- tej oddelenosti od ludi- ktore aj ty prezivas (a ludia to nevedia pochopit). Pozeram sa na to inak ako mozno pohladu niektorych psychoterapeutov/psychologov.
7a).-bola si už aj u psyhoterapeuta/-lóga? Pomáha ti to? Rozoberala si s ním aj tento pocit oddelenosti o ľudí? Pomohlo ti to po tejto stránke?
7b).- myslíš si, že sa ti tvoj psychológ/psychoterapeut dostatočne venuje, al. to robí len tak narýchlo?
7c).- robili ti aj vyšetrenia na štítnu žľazu NA ENDOKRINOLÓGII? Tam by ťa mohol odoslať psychiater. Ja to mám ok.
8.- Aké sú to AD a užívaš to aspoň 2 mesiace? Keď užívaš AD, tak ti to aj pomáha? V čom? A pomáha ti to po tej stránke, že tá oddelenost od ludí sa znížila, alebo nepozoruješ rozdiel?
9.-počas depresie si mala aj priblémy so spánkom, alebo nie? (ja som nemal).
10. Čo sa tyka tej oddelenosti od ludi, tak prehlbuje sa to odmalicka postupne? U mňa to bolo tak. Momentálne už som v štádiu, ked nič necítim k ľuďom pár rokov, aj keď som citlivý človek.
11. ked porovnas tu oddelenost od ludi pred depresiou a teraz pocas depresie ......ono sa to stále kontinuálne prehlbuje, alebo pocas depresie to zosilnelo?
12. ked si si dala tie lieky na depresiu, tak vtedy ti zosilnela ta oddelenost od ludi? Lebo niekt. AD to robia. Venlafaxin (valdoxan) sa pouziva na tuto oddelenost - odborne anhedonia.
13. odmalička hľadáš zmysel života a nevieš ho nájsť?
14. pocítila si aj oporu u rodičov keď si mala v mladosti problémy, alebo nie?
15a). boli rodičia takí, že boli len zákazy, príkazy a nepozerali moc na to, čo čo ťa baví?
15b) fyzicky ťa bil niekto z rodičov? bolo to strašné?
16. kladieš si otázky typu čo mám robiť? aká mám byť?, ako keby si čakala na to, že ti to niekto povie? Že ty sama nevieš, aká náš byť? Máš taký vnútorný pocit? Že nevieš, kto si a máš pocit, že sem nepatríš? (akože vieš ako sa voláš, aj to že ťa niečo zaujíma, a pod. ale či sú v tebe tieto otázky)
17. hovoria o tebe ľudia, že si vážna, aj keď to nemusí byť celkom tak?
18. Pracuje niekto s tvojimi myšlienkami - terapeut, čo sa týka depresie, al. náš len lieky (čiže zmeniť svoje postoje, myšlienky)? Ja som pracoval sám so sebou a dostal som sa z depresie (8 tokov to trvalo. Bolo to z toho, že som bol sám a veľmi negatívne som rozmýšľal nad životom a ľuďmi)
19. hovorila si s psychologom/-iatrom o tom, ze mas tieto pocity oddelenosti od ludi?
To, či veľa snívaš, som sa nepýtal len tak (nemyslel som sny tých bežných ľudí). Ide o to, že ty vlastne v tej realite sa nevieš plne realizovať podľa seba, tak tie sny to vo veľkom nahrádzajú. U mňa je to tak isto. Ale kedysi to bolo dosť intenzívne, tak som sa to naučil skrotiť:).
Ešte som tu asi nenapísal, že si myslím, že ide o urč. problém biologický-genetický. Telo každého človeka funguje urč. spôsobom. Chcem preto nejaké veci vyskúšať na sebe. Chcel by som aj jednu osobu navštívit-bylinkárku a uvidím, čo bude ďalej, či pomôže.
Chcem vyriešiť ten pocit "stratenosti-oddelenia od ľudí".
Ako prvé by som chcel vyskúšať FOLÁT +B12 (+ďalšie, ale kvalitné vitamíny). Folát je to metabolit kys. listovej. Telo "zdravého" človeka premení kysel. listovú na folát a ten je dalej využívaný na to aby sa mohol vytvorit serotonin a dopamin (ak sa nemýlim) a iné látky. Tie su zodpovedne aj za to, aby ta "bavil zivot". Ked ta bavi zivot, tak vies aj mat vazbu k ludom. Tu teraz nemas (nevies ani milovat) aj keď máš rada....tí ostatní to tu nepochopia.
Z urc. dovodov ti tieto (al. jedna z nich) latky poklesli v mozgu (tie dovody ja celkom nepoznam, je to biochemia, ale zaujima ma to.).
Nasadili ti antidepresiva- neviem, ako ucinkuju. Tak skus odpovedat na tie otazky.
Este co ma napadlo- Bojím sa milovať. Máš asi strach, že stratíš samu seba, lebo samu seba si ešte nenašla. Strach z odovzdanosti sa druhému.
Veľa v tom robí práve ten pocit vnútornej prázdnoty. Veľa ľuďom, ktorí sa dostanú do tohoto stavu (ako máš napr. ty a ja) v priebehu vzťahu, sa rozpadajú vzťahy, lebo ich nevedia udržať pre ich zdrav. stav (nezáujem o život). Čiže urč. spôsobom je aj výhoda, že si teraz sama, aj keď potrebuješ niekoho mať.
Preto by som odporučil skôr kamarátsky vzťah s tým milovaným. Otázne je ale, či by to pochopil. (a nakoniec možno aj áno, nepoznám ho :) )
Ale z vlastnej skúsenosti- keď som mal depresiu, nikomu som to nepovedal, dokiaľ som nebol až pri konci, keď už bolo skoro po nej.
Cítil som sa veľmi zraniteľný, aby som o tom rozprával s niekým.
Ale ty to možno ani neplánuješ s ním rozoberať-?