Bojím sa niekoho milovať

Príspevok v téme: Bojím sa niekoho milovať
Anonymka20

Dobrý deň.
Mám 20 rokov a som dlhšie zamilovaná do človeka, o ktorom som zistila, že je zamilovaný do mňa. Keď som o jeho zamilovanosti nevedela, priala som si, aby to vedel, aby sme boli spolu.
Keď som to zistila, prepadol ma strach a neistota.
Nemyslela som si, že by ma niekto mohol mať rád, pretože za celých 20 rokov sa to nestalo. Jasné, mám najbližšiu rodinu a máme sa radi, no sme trochu chladnejší.
Za celých 20 rokov som nemala ani jednu kamarátku/kamaráta, nikomu som sa nepáčila, nikto ma nemal rád (som stráášna introvertka). Niekto len tak povrchne. Pretvaroval sa. Nevidela som z druhej strany úprimnosť, tak som sa stiahla.
Uznávam úprimné a ozajstné priateľstvá.

Teraz neviem, čo zo sebou robiť. Láska je pre mňa niečo nepredstaviteľné a bojím sa toho. Vyústilo to až tak, že keď mi niekto povie, že ma má rád, cítim sa úzko a nepríjemne a neviem, čo povedať. Pretože si jednoducho neviem pripustiť, že ma má niekto rád. Neviem pochopiť, prečo by ma mal mať niekto rád. Podľa toho, ako sa ku mne ľudia správali som odpad. Som bezcenná a nudná.

Proste, zabudla som na to, že s tým človekom chcem byť a zatienila ma pochybnosť a strach.
Lásku neviem prijímať, no neviem ju ani prejavovať (aspoň nie slovami).

if

Je to teda komplikované. SAMOTA je istota stastneho a pokojneho zivota. Dat sa dokopy s tym chlapom? Hop alebo trop. Moze byt z toho krasny a stastny vztah a moze byt z toho aj to, ze on ta bude mat za odpad, za hovno, bude falosny a bude sa pretvarovat. Ale to my nevieme, aky on bude. nie je nam to jasne. Je tu len pre teba otazka na zamyslenie, ci to chces risknut. Ci je tuzba po tom chlapovi u teba silnejsia ako obavy z pripadneho sklamania. Na to si odpovedz a podla toho sa zachovaj.

Anonymka20

Kontrol0r - Momentálne som stále doma, von nikam nechodím. Neviem, či sa to počíta za koníček, no mojou vášňou je hranie PC hier.
Ale prírodu mám tiež rada. V škole sme raz mali 3 dni turistiku a páčilo sa mi to. Ten čerstvý vzduch a príroda. Aj keď ma boleli nohy, bolo to úžasné.

Kontrol0r

Všetko to stojí na hlavnom probléme a tým je sebavedomie. Je to základ všetkého. Bez toho sa nedá ani komunikovať kde to ešte mať vzťah. V prvom rade potrebuješ zapracovať na sebavedomí, nájsť svoje silné stránky a rozvíjať ich. Nájsť niečo čo ťa baví a napĺňa a venovať sa tomu. Musíš byť k ľuďom otvorenejšia. Nájsť si k ním cestu. Pokúsiť a odstrániť negatíva zo života. Ako prvé zabojovať s depresiou, a prestať brať lieky. Treba riešiť všetko ale postupne.

Otázka: máš nejaké koníčky?

Potrebuješ sa odreagovať, poraziť depresiu, nájsť niečo čo ťa núti ráno vstať z postele. Veľmi prospešná je turistika. Prečistíš si hlavu a spoznáš super ľudí. Po horách veľa zlých ľudí nechodí, ja som ich zatiaľ nestretol.

To čo prežívaš zažíva veľa ľudí a ja tiež, spôsob ako to úplne poraziť hľadám už dlhší čas. Ja som aktuálne vo fáze kedy mám kopec priateľov a koníčkov ale zatiaľ som nemal vzťah a je mi 24. ak chceš nechaj kontakt a môžme to viac rozobrať :)

Cliattsi

Anonymka20-
chcem este dodat, ze ja nie som ziaden psycholog ani odbornik na tieto veci, ale zaujimam sa o soc. fobiu, depresie a pocity samoty- tej oddelenosti od ludi- ktore aj ty prezivas (a ludia to nevedia pochopit). Pozeram sa na to inak ako mozno pohladu niektorych psychoterapeutov/psychologov.

7a).-bola si už aj u psyhoterapeuta/-lóga? Pomáha ti to? Rozoberala si s ním aj tento pocit oddelenosti o ľudí? Pomohlo ti to po tejto stránke?
7b).- myslíš si, že sa ti tvoj psychológ/psychoterapeut dostatočne venuje, al. to robí len tak narýchlo?
7c).- robili ti aj vyšetrenia na štítnu žľazu NA ENDOKRINOLÓGII? Tam by ťa mohol odoslať psychiater. Ja to mám ok.
8.-  Aké sú to AD a užívaš to aspoň 2 mesiace? Keď užívaš AD, tak ti to aj pomáha? V čom? A pomáha ti to po tej stránke, že tá oddelenost od ludí sa znížila, alebo nepozoruješ rozdiel?
9.-počas depresie si mala aj priblémy so spánkom, alebo nie? (ja som nemal).
10. Čo sa tyka tej oddelenosti od ludi, tak prehlbuje sa to odmalicka postupne? U mňa to bolo tak. Momentálne už som v štádiu, ked nič necítim k ľuďom pár rokov, aj keď som citlivý človek.

11. ked porovnas tu oddelenost od ludi pred depresiou a teraz pocas depresie ......ono sa to stále kontinuálne prehlbuje, alebo pocas depresie to zosilnelo?
12. ked si si dala tie lieky na depresiu, tak vtedy ti zosilnela ta oddelenost od ludi? Lebo niekt. AD to robia. Venlafaxin (valdoxan) sa pouziva na tuto oddelenost - odborne anhedonia.
13. odmalička hľadáš zmysel života a nevieš ho nájsť?
14. pocítila si aj oporu u rodičov keď si mala v mladosti problémy, alebo nie?
15a). boli rodičia takí, že boli len zákazy, príkazy a nepozerali moc na to, čo čo ťa baví?
15b) fyzicky ťa bil niekto z rodičov? bolo to strašné?
16. kladieš si otázky typu čo mám robiť? aká mám byť?,  ako keby si čakala na to, že ti to niekto povie? Že ty sama nevieš, aká náš byť? Máš taký vnútorný pocit? Že nevieš, kto si a máš pocit, že sem nepatríš? (akože vieš ako sa voláš, aj to že ťa niečo zaujíma, a pod. ale či sú v tebe tieto otázky)
17. hovoria o tebe ľudia, že si vážna, aj keď to nemusí byť celkom tak?
18. Pracuje niekto s tvojimi myšlienkami - terapeut, čo sa týka depresie, al. náš len lieky (čiže zmeniť svoje postoje, myšlienky)? Ja som pracoval sám so sebou a dostal som sa z depresie (8 tokov to trvalo. Bolo to z toho, že som bol sám a veľmi negatívne som rozmýšľal nad životom a ľuďmi)
19. hovorila si s psychologom/-iatrom o tom, ze mas tieto pocity oddelenosti od ludi?

To, či veľa snívaš, som sa nepýtal len tak (nemyslel som sny tých bežných ľudí). Ide o to, že ty vlastne v tej realite sa nevieš plne realizovať podľa seba, tak tie sny to vo veľkom nahrádzajú. U mňa je to tak isto. Ale kedysi to bolo dosť intenzívne, tak som sa to naučil skrotiť:).
Ešte som tu asi nenapísal, že si myslím, že ide o urč. problém biologický-genetický. Telo každého človeka funguje urč. spôsobom. Chcem preto nejaké veci vyskúšať na sebe. Chcel by som aj jednu osobu navštívit-bylinkárku a uvidím, čo bude ďalej, či pomôže.
Chcem vyriešiť ten pocit "stratenosti-oddelenia od ľudí".
Ako prvé by som chcel vyskúšať FOLÁT +B12 (+ďalšie, ale kvalitné vitamíny). Folát je to metabolit kys. listovej. Telo "zdravého" človeka premení kysel. listovú na folát a ten je dalej využívaný na to aby sa mohol vytvorit serotonin a dopamin (ak sa nemýlim) a iné látky. Tie su zodpovedne aj za to, aby ta "bavil zivot". Ked ta bavi zivot, tak vies aj mat vazbu k ludom. Tu teraz nemas (nevies ani milovat) aj keď máš rada....tí ostatní to tu nepochopia.
Z urc. dovodov ti tieto (al. jedna z nich) latky poklesli v mozgu (tie dovody ja celkom nepoznam, je to biochemia, ale zaujima ma to.).
Nasadili ti antidepresiva- neviem, ako ucinkuju. Tak skus odpovedat na tie otazky.

Este co ma napadlo- Bojím sa milovať. Máš asi strach, že stratíš samu seba, lebo samu seba si ešte nenašla. Strach z odovzdanosti sa druhému.
Veľa v tom robí práve ten pocit vnútornej prázdnoty. Veľa ľuďom, ktorí sa dostanú do tohoto stavu (ako máš napr. ty a ja) v priebehu vzťahu, sa rozpadajú vzťahy, lebo ich nevedia udržať pre ich zdrav. stav (nezáujem o život). Čiže urč. spôsobom je aj výhoda, že si teraz sama, aj keď potrebuješ niekoho mať.
Preto by som odporučil skôr kamarátsky vzťah s tým milovaným. Otázne je ale, či by to pochopil. (a nakoniec možno aj áno, nepoznám ho :) )
Ale z vlastnej skúsenosti- keď som mal depresiu, nikomu som to nepovedal, dokiaľ som nebol až pri konci, keď už bolo skoro po nej.
Cítil som sa veľmi zraniteľný, aby som o tom rozprával s niekým.
Ale ty to možno ani neplánuješ s ním rozoberať-?

Mnj

Ako som si stihol vsimnut nereagujes na rady. Reagujes len ak ta niekto napadne slovne alebo ak je niekto ochotny sa sprtat v tom ake si chudiatko. Komu niet radosti tomu niet pomoci. Si beznadejny pripad

Anonymka20

Palo 9 - To, že väčšina žien je takých neznamená, že som taká aj ja. Ty bežne tak cez internet súdiš ľudí, ktorých vôbec nepoznáš, však ?
Či sa to berie za urážku alebo nie, mi je jedno. Mňa to urazilo.
Nebudeš tu mať na mňa názory, že idem za prachmi, keď ma vôbec nepoznáš.
Nauč sa nehádzať všetkých do jedného vreca.