Maturita - stres, úzkosť, panika, hrôzostrašné predstavy

Príspevok v téme: Maturita - stres, úzkosť, panika, hrôzostrašné predstavy
Maturita111

Dobrý večer prajem,

som typický príklad vystresovanej maturantky, ktorá si ani cez víkendy nevie vypnúť myseľ od premýšľania o škole, maturite, povinnostiach, písomkách, skúšaniach...

Som dalo by sa povedať, perfekcionistka, nerada si veci nechávam veci na poslednú chvíľu, som dosť zodpovedná a doslova nedokážem oddychovať. Poctivo si vypracovávam maturitné zadania, snažím sa, ale stále mám pocit, že to nestačí.

Bojím sa, že aj pri nadpriemernej príprave na maturite začnem zmätkovať, že mi nesadne téma, máme dokonca aj praktické maturity, kde sa vyžadujú aj výpočty, čo mne nikdy žiaľ nešlo.

Moji spolužiaci to berú väčšinou na ľahkú váhu, nechápem, ako všetko berú relatívne s ľahkosťou, nad mnohými vecami mávnu rukou....mňa prenasledujú rôzne predstavy, niekedy keď sa učím, tak sa zamyslím nad tým, že načo sa učím, že aj tak mi možno téma nesadne a budem v keli.

Vzťahy s učiteľkami nemám zlé, ale nie so všetkými som si sadla. Uvažujem aj nad vysokou školou, ale mám obavy, že môj príliš zodpovedný a stresujúci prístup ku všetkému mi privodí psychické problémy pri štúdiu.

Čítala som aj názory, že "maturita - formalita", ale na takéto názory sa nespolieham, predsa len, niekomu to možno vyšlo aj keď sa nepripravoval nejak extra, niekomu inému to ale vyjsť nemusí ani napriek príprave.

Prosím Vás čo mám robiť? Môj úzkostlivý prístup ma dosť ničí nielen v školských záležitostiach.

kiwi

Len ty sa to nemas NAUCIT, ty si to mas len ZOPAKOVAT. Ucit si sa mala 4 roky.

Suhlasim s kazdym prispevkom Alky. Tak to chodi na VS.
Ber to od nas ako dobru, velmi dobru radu - zvaz, ci pojdes na VS, ak mas pri maturite taketo problemy a stres.

Maturita111

Ďakujem za príspevky. :)

No, ja sa snažím pripravovať áno, ale problém je, že v škole nás príliš na maturity ani nepripravujú. Robíme si testy zo slovenského jazyka, angličtiny, originál z predchádzajúcich maturitných testov, ale napríklad zvyšok je na našej príprave, čo je niekedy ťažké sa také množstvo učiva naučiť.

Omen

Maturita, tvoj problém nie je maturita, ale to, že si "perfekcionistka a zodpovedná", preto máš "úzkostlivý prístup, bojíš sa,...".

V prvom rade by si sa mala UKĽUDNIŤ, zbaviť sa "úzkostného prístupu". A to sa týka aj myšlienok, že "začneš zmätkovať, že ti nesadne téma", lebo sa to ľahko môže stáť. Nahraď ich pozitívnymi myšlienkami : "Téma mi sadne, nezačnem zmätkovať, maturitu spravím!!!" A to si opakuj ráno, na obed, večer, pre spaním... Vždy, keď začneš o sebe pochybovať.

Ja ti verím a hovorím, že TY tú maturitu spravíš!!! Si inteligentné dievča, vieš presne pomenovať problémy, máš vynikajúci jazykový prejav, lepší ako mnohí študenti VŠ! Budem ti držať palce!!! : )

ZYX

Dobre povedali sme si svoj názor na maturity aj VŠ, ja si stojím za svojím názorom, ty budeš tiež, tak nemá význam sa tu viacej doťahovať.

Alkaaa

Dnes nezmaturuje len cisty debil :). A ona pise, ze sa pravidelne uci tak preto sa k tomu tak vyjadrujem :) ides ma presviedcat, ze maturita je zabijak, tak potom netusim, ako si sa na tu najlepsiu fakultu dostal.

A malokoho bavi vsetko co sa uci na vs. Takych je fakt zlomok.

ZYX

Alkaaa - ako som napísal, študujem na jednej z najlepších fakúlt na Slovensku. Prečo by sa VŠ nemohla porovnávať so strednou? Jedno aj druhé je škola. Tí, čo sa učia pravidelne na strednej, možno nemajú problém s maturitou, ale takých je len zlomok, lebo práve na strednej sa učia blbosti a nie je tam motivácia učiť sa viac. Na VŠ je viacero motivácií. Že sa učíš na VŠ to, čo ťa nebaví, je len tvoja chyba, že si si vybrala zlú VŠ. A riadne okruhy na maturite som mal len k jednému predmetu, keby nebolo materiálov od ľudí, čo už zmaturovali, tak by bola maturita ešte oveľa väčší problém. A to pomáhanie učiteľov na ústnych maturitách je individuálne.

Alkaaa

opísať sa mi bohužiaľ nepodarilo ani raz...keď už tak na ústnych sa snažia pomôcť aj učitelia na strednej, nenechajú ťa 20 minút ticho.

Alkaaa

Ja mám na svojej vš len 2 pokusy, omnoho väčší stres a učím sa väčšinou veci, ktoré ma nebavia kedže takto na vš býva, učíš sa kvantum blbostí, ktoré zabudneš. Neviem či si niekedy študoval na vš. Ale porovnávať to so strednou. je odveci. Ja som sa učila celý gympel pravidelne a s maturitou som nemala vôbec žiadne problémy ani stres nič. Veď preboha ešte aj okruhy tém sa dostavajú, to už keď niekto nie je schopný sa naučiť....a aby sa bála žiačka, ktorá sa systematicky učí a pripravuje je na hlavu.