Sunnyball rád som pomohol,
ja mám gastritidu (zápal žalúdka) a mam na to antacidá ale neplánujem to užívať ako doktori hovoria už na vždy alebo na dlhu dobu... užívam to preto lebo kyselina v žalúdku momentálne spomaluje alebo znemožnuje vyliečenie žalúdočnej sliznice od zápalu. Neviem ako to riešili v minulosti ked neboli antacidá zrejme nejaká velmi jednoduchá strava, prisna dieta a pravdepodobne by som nevylučoval ani pôst.. pretože žalúdok je jeden z najtažších organov dať dokopy, je tam extrémne prostredie a zároven je to prvý orgán ktorý je v priamom kontakte so všetkou potravou.. čiže okrem toho že musí znášat extrémne kyslé prostredie tak musí znášat korenisté veci, pikantné... sladké.. slané a všeliake rôzne kombinacie chutí ktoré ani pred 100 rokmi neexistovali... skúšal som aj pôst a pomáha lenže to treba dlhšie robiť. Zatial som na antacidách len mesiac a pol... dám tomu tak polroka maximalne a potom to vysadím a skúsim znova začať pridávat kyslejšie veci na podporu trávenia ak sa budem cítit dobre tak to znamená že sliznica je v poriadku a ja možem stupnovať pomaly tieto typy jedál až sa trávenie plne obnoví.. no ide to pomaly, neustále cítim bolesť v žalúdku a tak...
K tej zápche, ja mávam podobný problém a u mňa to spôsobuje žlč. Preto som sa naučil jesť menej tučné jedlá a automaticky sa mi stolica zlepšuje a nemám zápchy. Mám to na sebe odpozorované, keď jem jednoduché jedlo typu ryža, kuracie mäso hrášok, mrkva a podobne tak mam pravidelne stolicu raz denne a nemám problém... ako náhle začnem jesť nejaké pečivo tučnejšie , alebo si dám par din po sebe bagetu kde su rôzne majonezy , vajcia mastná saláma a podobne tak vidím zhoršenie a na další den mam zápchu. Aby som ti to vysvetlil, žlč okrem toho že slúži ako pomoc pri trávení tukov a pečeň sa pomocou žlče čistí (všetky odpadové látky idu do žlče ) tak zároven aj lubrikuje črevo a mení jeho farbu na hnedú a pridáva aj ten zápach. Keď máš menej HCL v žaludku (z akehokolvek dôdovdu) tak časom ( možno aj hneď ale toto neviem z istotou tvrdiť) tvoje telo vylúči tej žlče do dvanastnika menej lebo vylučovanie žlče zavisí od množstva kyseliny, kyslé prostredie v dvanastniku aktivuje bikarbonát a žlč (bikarbonát je zasaditá látka a neutralizuje kyselinu) a žlč sa vylučuje aby emulgovala tuky a spravila z nich maličke čiastočky ktoré následne pankreatickou lipázou sa "trávia" Tým padom menej kyseliny - vyluči sa menej bikarbonátu a žlče - tým padom menej lubrikuješ črevo, u mna je problém aj to že ja nemam slepé črevo čo tiež ma funkciu lubrikácie čreva, čiže je možné že keby mám slepák tak zápchy nemám aj napriek tomu že nevylučujem dobre žlč.. Skús teda upraviť stravu na pár dni na nejaku nizkotučnú (nejaký tuk treba mať vždy v strave na to pozor) a sleduj zmeny.
K tej psychike je tažké sa vyjadrovať psychika je podla mna následok alebo nerovnováha biochemických procesov.. zavisí od toho milion vecí... vela z toho ma pôvod v rôznych deficitoch v strave, može isť o aminokyseliny z ktorých sa tvoria rôzne neurotransmittery, vitamíny, mineráli ... napríklad B12 potrebuje kyselinu aby sa vylučil intinsic factor v žaludku (vnutorný faktor) a následne sa mohla vstrebať v tenkom čreve.. ine mineráli tiež potrebuju kyslejšie prostredie, preto ked užívaš antacida PPI tak ti doktor zrejme povie užívat každý druhý deň, pretože nejaka kyselina je potrebna inak by si rýchlo mal deficity a sam to mam odpozorované na horčíku. V podstate ak má človek dobrú stravu a zdravé trávenie a žiadny neduh v tele tak by psychické problémy nemal mať. Tie vznikajú ako dôsledok (chápem že asi nie všetky ale logiku to má určite ) Takže tunak sa vyjadrovať asi nemá cenu, určite je fajn ak daná osoba má zaujem nejak zmenť svojo stav a neni s jej osudom zmierená.. možete vyskúšať aspoň nejaké klasické veci ako kupel so solou alebo horčíkom... relaxačná hudba ... eterické oleje hocičo čo ukludní mysel, meditácia je tiež ok ale není to take lahké, ak máte fakt vážny problém s tou zápchou tak nudzové riešenie može byt klystír alebo niečo čo privodí hnačku... velké dávky vitamínu C to dokážu ale neodporučam lebo je to kyslé na žaludok, okrem toho sa často používa horčík na privodenie hnačky citrát horčíku alebo epsomská sol (ale tá je dosť horká )