TRÁVENIE

Príspevok v téme: TRÁVENIE
sunnyball13

...ahojte...rád by som sa poradil...starám sa o staršieho človeka a zle mu trávi...dávam to za vinu že mu praskol vred pred rokom a mal operáciu....sťažuje sa že mu už strava ide zo žalúdka...preto nechce jesť....ale sa aj nakoniec naje...ale nenaberá kilá..akoby tie živiny nešli tam kde majú....máte nejakú radu?...stolicu má tvrdú ako plastelína...čo by mal viac jesť, prípadne užívať?..teraz som skúšal psýlium čo je fajn vec len , dostať to do neho je problém....a chcem skúsiť zelený jačmeň..to som ja užíval a je to dobrá vec...čo myslíte?

ModraObloha

Sunnyball, ďakujem aj ja a rád som pomohol, daj vedieť ako to ide, a úplne súhlasím s tým čo si napísal, ja ked mi tieto problémy začali som mal velkú dôveru v doktorov a len čo som chodil sklamaný a ešte v horšiom prípade so mna robili hypochondra a posielali ma k psychologovy či psychiatrovy.... no keby som dal na ích radu tak dnes som pravdepodobne na čiastočnom invalidnom a mal 5 liekov na hlavu a klučový problém (trávenie) by stále existoval ale hlavne že by mi zmotali hlavu na tolko že by som to neriešil... česť psychiatrom ktorí vážne majú záujem pomôcť a VYLIEČIŤ nie len "liečit" ale takých som videl len na youtube a samozrejme zo zahraničia. Presne tak intuícia je daleko dôležitejšia, treba sa pozorovať a počúvať čo nam telo hovorí, a priať zodpovednosť do svojích ruk za svoje zdravie, pretože lekár necíti to čo my cítime každý den, k nemu prideš raz za polroka na kontrolu a prinajhoršiom napíše nové lieky a podobne... pochopil som že byt slobodný, zdravý a štastný, znamená priať zodpovednosť za svoje konanie a za svoj život. Prajem taktiež uzdravenie a radosť do života aj pre teba aj pre blízku osobu :)

Omen

Sunny,
občas treba črevá premastiť, aby fungovali. Ráno nalačno 1 čajová lyžička olivového oleja sa zapije pohárom teplej vody.
Soľ tiež pomáha, ale tu by som ju NEodporúčala, nakoľko môže dostať hnačku.
Pomôže aj akupresúra (nájdi na nete), probiotiká (s prebiotikami) také, ktoré musíš držať v chladničke, čaj zo senny, Regulax, sušené slivky (3 - 5) zaliať večer vrelou vodou a ráno nalačno zjesť slivky a po 10 min. ohriať vodu a vypiť...

sunnyball13

Modrá obloha....ďakujem pekne za tipy.....vyskúšame uvidíme.....tak prajem nech ten zápal pominie a navráti sa to u teba do normálu....viera je dôležitá....mám podobné skúsenosti....ak doktori niečo povedia nie je to sväté a nemenné....treba dôverovať aj svojej intuícii....človek pozná sám seba lepšie ako doktor ktorí ho vídí pár minút...

ModraObloha

Sunnyball rád som pomohol,

ja mám gastritidu (zápal žalúdka) a mam na to antacidá ale neplánujem to užívať ako doktori hovoria už na vždy alebo na dlhu dobu... užívam to preto lebo kyselina v žalúdku momentálne spomaluje alebo znemožnuje vyliečenie žalúdočnej sliznice od zápalu. Neviem ako to riešili v minulosti ked neboli antacidá zrejme nejaká velmi jednoduchá strava, prisna dieta a pravdepodobne by som nevylučoval ani pôst.. pretože žalúdok je jeden z najtažších organov dať dokopy, je tam extrémne prostredie a zároven je to prvý orgán ktorý je v priamom kontakte so všetkou potravou.. čiže okrem toho že musí znášat extrémne kyslé prostredie tak musí znášat korenisté veci, pikantné... sladké.. slané a všeliake rôzne kombinacie chutí ktoré ani pred 100 rokmi neexistovali... skúšal som aj pôst a pomáha lenže to treba dlhšie robiť. Zatial som na antacidách len mesiac a pol... dám tomu tak polroka maximalne a potom to vysadím a skúsim znova začať pridávat kyslejšie veci na podporu trávenia ak sa budem cítit dobre tak to znamená že sliznica je v poriadku a ja možem stupnovať pomaly tieto typy jedál až sa trávenie plne obnoví.. no ide to pomaly, neustále cítim bolesť v žalúdku a tak...

K tej zápche, ja mávam podobný problém a u mňa to spôsobuje žlč. Preto som sa naučil jesť menej tučné jedlá a automaticky sa mi stolica zlepšuje a nemám zápchy. Mám to na sebe odpozorované, keď jem jednoduché jedlo typu ryža, kuracie mäso hrášok, mrkva a podobne tak mam pravidelne stolicu raz denne a nemám problém... ako náhle začnem jesť nejaké pečivo tučnejšie , alebo si dám par din po sebe bagetu kde su rôzne majonezy , vajcia mastná saláma a podobne tak vidím zhoršenie a na další den mam zápchu. Aby som ti to vysvetlil, žlč okrem toho že slúži ako pomoc pri trávení tukov a pečeň sa pomocou žlče čistí (všetky odpadové látky idu do žlče ) tak zároven aj lubrikuje črevo a mení jeho farbu na hnedú a pridáva aj ten zápach. Keď máš menej HCL v žaludku (z akehokolvek dôdovdu) tak časom ( možno aj hneď ale toto neviem z istotou tvrdiť) tvoje telo vylúči tej žlče do dvanastnika menej lebo vylučovanie žlče zavisí od množstva kyseliny, kyslé prostredie v dvanastniku aktivuje bikarbonát a žlč (bikarbonát je zasaditá látka a neutralizuje kyselinu) a žlč sa vylučuje aby emulgovala tuky a spravila z nich maličke čiastočky ktoré následne pankreatickou lipázou sa "trávia" Tým padom menej kyseliny - vyluči sa menej bikarbonátu a žlče - tým padom menej lubrikuješ črevo, u mna je problém aj to že ja nemam slepé črevo čo tiež ma funkciu lubrikácie čreva, čiže je možné že keby mám slepák tak zápchy nemám aj napriek tomu že nevylučujem dobre žlč.. Skús teda upraviť stravu na pár dni na nejaku nizkotučnú (nejaký tuk treba mať vždy v strave na to pozor) a sleduj zmeny.

K tej psychike je tažké sa vyjadrovať psychika je podla mna následok alebo nerovnováha biochemických procesov.. zavisí od toho milion vecí... vela z toho ma pôvod v rôznych deficitoch v strave, može isť o aminokyseliny z ktorých sa tvoria rôzne neurotransmittery, vitamíny, mineráli ... napríklad B12 potrebuje kyselinu aby sa vylučil intinsic factor v žaludku (vnutorný faktor) a následne sa mohla vstrebať v tenkom čreve.. ine mineráli tiež potrebuju kyslejšie prostredie, preto ked užívaš antacida PPI tak ti doktor zrejme povie užívat každý druhý deň, pretože nejaka kyselina je potrebna inak by si rýchlo mal deficity a sam to mam odpozorované na horčíku. V podstate ak má človek dobrú stravu a zdravé trávenie a žiadny neduh v tele tak by psychické problémy nemal mať. Tie vznikajú ako dôsledok (chápem že asi nie všetky ale logiku to má určite ) Takže tunak sa vyjadrovať asi nemá cenu, určite je fajn ak daná osoba má zaujem nejak zmenť svojo stav a neni s jej osudom zmierená.. možete vyskúšať aspoň nejaké klasické veci ako kupel so solou alebo horčíkom... relaxačná hudba ... eterické oleje hocičo čo ukludní mysel, meditácia je tiež ok ale není to take lahké, ak máte fakt vážny problém s tou zápchou tak nudzové riešenie može byt klystír alebo niečo čo privodí hnačku... velké dávky vitamínu C to dokážu ale neodporučam lebo je to kyslé na žaludok, okrem toho sa často používa horčík na privodenie hnačky citrát horčíku alebo epsomská sol (ale tá je dosť horká )

maswa

Na zdravé trávenie nielen dobré probiotiká ale prebiotiká aby tie prob baktérie nehladovali. Prebiotické vlákniny sú rôzne ja mám odkúšanú Prebiolax, čo je dôležité neprekračovať dávkovanie, potom zbytočne nafukuje.

sunnyball13

...modra obloha to ti ďakujem za takúto obsiahlu odpoveď....no čítam si teraz polhod o tej sóde a niekde píšu áno môže sa dať inde...že dlhodobo to nepomôže...a našiel som aj že pri vrede dvanástorníka sa to neodporúča.......snažím sa zvoliť niečo vhodné aj podľa intuície.....tú sodu som už zvažoval dávno...ale niečo mi tam vravelo, že nie je to vhodné....čo myslíš, niečo na prečistenie čriev...dáka kúra....čo by mohlo pomôcť,...tie psychické problémy....tam u nej sú a budú...ona sa už lieči 30r......ale aj napriek tomu hľadám už dlhšiu dobu riešenie tejto zápchy....vyskúšal som toho už viac...a pohybuje sa to stále hore dole....zlepšenie zhoršenie....ty máš niečo čo ťa trápi, že by som poradil aj ja tebe niečo? :)

ModraObloha

Podla mna ta soda bikarbona je blbosť hlavne ako píšeš z dlhodobeho užívania. Ono to nejaký efekt mať môže na začiatok, no každopádne neustale dávať do tela niečo čo ma vysoké pH neni na prospech... To s tou imunitou a sodou je úplna hlúposť... dá sa to jednoducho vysvetliť ani nepotrebujem byť doktor... vie sa že žalúdok a žalúdočna kyselina je prirodzena chemická bariera pre všetky patogény a bakterie sú v potrave, dokonca je to časť imunity človeka. Kyselina HCL ma velmi nízke pH (1-3) takže keď do seba začneš ládovať sodu ktorá ma pH vysoké ( 8-9 a možno aj viac) tak logicky znižuješ kyslosť v žaldku a tým padom sa dostane do tvojeho tenkeho čreva viac bakterii a patogenov pretože ich nezničilo inak takmer sterilné prostredie v žalúdku... stravovanie podla typu krvnej skupiny je možno fajn ale stejnak by som to nebral moc vážne a to z dôvodu že ubehlo evolučne prílíš málo času na to aby jednotlivý ludia s indentickou fyziologiou museli jesť ine veci a naopak netrávilo im iné veci ako iným len na základe krvnej skupiny... možno by sa dalo hovoriť o tom že určita krvná skupina potrabuje častejšie papať iný typ stravy pretože v tej danej oblasti v ktorej sa ludia vyskytovali mohol byt deficit niečoho alebo naopak prebytok. No to neznamená že niečo trávi horšie a niečo nie... Orientačne sa to použiť dá... stravovať sa na základe toho je podla mna zle. Určite by som skúsil a podla reakcie tela sa zariadil, no všetkeho vela škodí. AK mal vred tak telo pravdepodobne znižilo tvorbu kyseliny v žaludku (telo je velmi inteligentné ) aby sa nepoškodzovala sliznica žaludka, tým padom može horšie tráviť bielkoviny ktoré vyžaduju viac HCL a zároven tučne jedla možu robiť problém pretože vylučovanie žlči celkom uzko suvisí aj s množstvom HCL, takže si treba dat pozor aj na vitamíny rozpustne v tukoch pretože zrejme ich nebude vediet vstrebávat ako zdravý človek. Doktori mu určite dali H2 blokery alebo PPI (inhibitory protonovej pumpy) - v skratke antacidá a to by malo pomôcť vyliečit žaludok, časom vyradiť antacidá a skúsiť pomaly zvyšovať kyselinu (napríklad kyslejšie jedlo a sledovať reakciu) ak bude reagovať dobre tak sliznica je pripravena znášat kyslejšie prostredie v tom prípade postupovať do doby než nebude mat obnovené uplne trávenie. Treba dat pozor aj na psychický stav, pri depresiach a uzkostiach (strese) telo vie vypnut pomocou kortizolu trávenie a v tom prípade može byt žaludok v poriadku ale telo je v mode - bojuj/uteč (sympaticky nervový systém ) a funckie ako trávenie a rozmnožovanie proste v takej chvilke nepotrebuje tak ich tlmí.... problem je ked je to dlhodobé tak vznikajú zdravotné problémy.. Odporúčam ak ma slabši žaludok nejesť korenisté jedla (vôbec) ani pálivé/pikantné priliš sladké tiež neni dobre kvoli kvasinkam a bakteriam, alkohol a káva tiež nepôsobí dobre. Kyslé potraviny ak nema dobrú sliznicu tak isto vylúčiť.. jednoduché jedla su najlepšie, soliť primerane aj sol nepôsobí na žaludok najlepšie.

sunnyball13

Ujo Juro Kapacitor Ďakujem za reakcie....dlhšie som tu nebol...ale problém ešte riešim....tú bikarbónu vyskúšam......som bol v tom, že také dlhodobé užívanie sódy bikarbóny môže mať škodlivý vplav na žalúdok...že to je príliš silná látka....nie je to teda tak?....

KAPACITOR

Každá potravina má u rôzneho človeka vyššiu alebo nižšiu stráviteľnosť. Stráviteľnosť potravín je závislá aj od krvnej skupiny človeka. Ideálne chemické reakcie v organizme budú ak si pozriete na internete stravovanie podľa krvnej skupiny. Vysoko stráviteľné a málo stráviteľné potraviny pre danú krvnú skupinu sú rozdelené do troch skupín podľa % stráviteľnostii.
Každá krvná skupina na prapôvod v ktorej oblasti vznikla,
na takú potravu má najlepšie chemické reakcie, vhodné pre človeka. A-vegetariánska, 0-ka lovci a pod..