preco su na Slovensku tak strasne drahe byty?

nestastnikbozi

angelika ano ale jeden fakt je ze nasi ludia maju strasne vela poziciek a vela veci si kupuju na splatky... ved to pisali ze sme jedna najzadlzenejsich krajin...

Angelika3

Najhoršie je, že nič iné nám ani neostáva, ako tieto byty kupovať,aj za cenu vysokej hypotéky, ak chceme mať niečo akože vlastné. Lebo kebyže mám toľko peňazí v hotovosti, tak tu ani nepáchnem a nie aby som si za ne kupovala byt dakde v Ba.
Tiež nerozumiem, či to murivo a tie steny akože toľko veľa stoja?

V Rakúsku je napríklad bežné, že ľudia bývajú v nájomných bytoch, u nás je takýchto bytov pramálo a požiadavky na to, aby sa k nim niekto dopracoval také, že je to na zaplakanie.

A potom robia štatistiky, kde sa vychvaľujú, že patríme ku krajinám, kde najviac ľudí býva vo vlastnom. Je to na smiech. Normálny, bežný Slovák z výplaty poplatí účty, hypotéku a zostane mu možno tak na jedlo.
Je síce pravda, že občas sa trocha divím, ako Slovač vykupuje obchody, pred Vianocami sú ako také supy, jeden deň v novembri bol sviatok a spôsobíme kolóny do Rakúska, lebo musíme ísť nutne nakupovať???!! Potom asi na tom nie sme tak zle :-D Ale to už je mimo témy.

nestastnikbozi

andy dakujem ze si jedina osoba asi v tejto teme ktora ma pochopila! ceny bytov si nadhodnotili na nehorazne palky a normalny clovek bud plati nehorazne peniaze za podnájom alebo hnije u rodicov.... prosim vas co vyriesite tym ze si kupite v nejakom zapadakove byt uvedomujete si kolko date za benzin a za cestovne do prace ?? andy mas uplnu pravdu a hovoris mi z duse normalny ludia co by si radi zalozili rodinu pracuju si nemozu uz ani hypoteku dnes dovolit lebo ti ju nedaju...uz ani s tym zahranicim to neni take ruzove...mas vyssi plat ale musis tam jest ,byvat, obliekat sa....

Andy515525

Mimochodom, nikde tu nefňukám, že ceny bytov sú strašne drahé, ale to, že sú jednoducho teraz umelo nadcené je fakt. Ale áno, v sumáre s tebou súhlasím, teda s posledným odsekom, keď je dopyt, je aj ponuka. Tak ako som písala v predošlom príspevku, keď budú ľudia ochotní dávať 100 000€ za byty v pôvodnom stave, nezmení sa nič.

Andy515525

Ernesto, ja nie som Košičanka, presťahovala som sa sem zo stredného Slovenska, pretože u nás nie je robota. Keď mám prácu tu, nevidím ani jeden jediný dôvod, prečo by som si mala kupovať starú barabizňu 50km odtiaľto? Ak by to malo byť tak ako píšeš ty, tak potom by vlastne Košice alebo Bratislava mali byť ľudoprázdne, lebo však keď na to nemáš, kúp si starú chajdu, čo sa ti rozpadne o pár rokov 50-100km od miesta, kde pracuješ a nesťažuj si. To je riešenie? Možno pre teba. To, že chcem 3-izbový byt v meste, kde pracujem nie je luxus, ale normálny štandard, nepotrebujem byť v centre ani v novučičkej novostavbe za 200 000€, tak tu nerob z ľudí, ktorí chcú mať byt v mieste, kde pracujú nejakých rozmaznanách horenosov.

A prepáč, ale porovnávať Frankfurt či Londýn s Bratislavou alebo Košicami je totálne mimo. :-D Frankfurt a Londýn sú naozaj metropolami, nie tieto dve naše mestečká. :-D Mimochodm, prečo by sa taký Londýnčan nemal kde hýbať? To je tvoj nezmysel. Tak ako množstvo Slovákov odchádza za prácou do Nemecka či UK, tak veľmi vela Nemcov a Britov odchádza do USA a neskôr sa vrátia domov. Si naozaj taký naivný, že si myslíš, že Nemec, Švéd či Brit neodídu za prácou inam, aby si zarobili?

Sadl

Ako sa da zarobit v zahranici na byt? Ved zoberme si napr. take Rakusko, su tam vysoke platy, ale aj najom, strava, bezne veci su drahsie. Plus niekomu kto sa tam nastahuje...nejakemu cudzincovi daju urcite horsiu pracu a to co zarobim tam aj miniem. Nemam pravdu?
Jedine, ze by tam robim nejaku doktorku robim, potom by som na byt nasporila.

Ernesto

tak porovnavam bratislavu a kosice s londynom a frankfurtom, lebo u nas su to metropoly tak ako su to metropoly v zahranici. nazov temy je, ze preco su na slovesku tak strasne drahe byty. a tu ti argumentujem, ze ne iba na slovensku, ale vsade, i v zapadnej europe to tak je. tam si ani najom nedovolis s tym ich platom a tu tak isto. ziadny rozdiel v tom nie je. ale je tu jeden obrovsky rozdiel. ty ako kosican ked vypadnes robit do nemecka, tak si na byt v kosiciach zarobis, kym londyncan nema kam vypadnut a zarobit si na byt v londyne.

a preco by si nemal mat barabiznu niekde na konci sveta? pises, ze na slovensku su strasne drahe byty. nie, nie su. lenze milostpan chce byvat v metropole vychodu, a rovno v trojizbaku. ked chces nadstandard, tak si zan aj zaplat alebo chod byvat do nejakej diery. co je na tom nenormalne? tak isto ked chcem nadstandardne auto (alebo cokolvek ine), tak nebudem fnukat ze preco su auta take drahe, ked chcem bmw ... nech sa paci, existuju aj ojazdene oktavky. napodobne existuju nehnutelnosti v hornej dolnej za par supiek.

dalsia alternativa je, ze ak trvas na tom, ze chces nadstandard, tak zacni makat nadstandard a zarob si. tie nehnutelnosti su tak nacenene prave preto, ze existuje dopyt po nich aj pri tychto cenach

Andy515525

Divergencia, nie, stačí mi 3-izbový zrekonšutrovaný byt v Košiciach na sídlisku, ktorý bude mať aspoň 65m2, nech sa tam netlačíme ako sardinky. :)

Andy515525

Seriózne tu niekto porovnáva Bratislavu / Košice s Londýnom alebo Frankfurtom? :-D Na čo sem vlastne niekto pletie zahraničie, píšeme o stave na Slovensku, nie o tom, čo je v zahraničí.
Ja nerozumiem, čo sa tu tak rozohnujete a urážate ostatných, však tu každý píše len svoj názor. To, že sú tie ceny prehnane vysoké a nie je to dostupné pre bežných ľudí je fakt. Ťažko ti dá banka hypotéku, keď nemáš na to plat, resp. na hypotéku ti aj vyjde, ale po zaplatení splátky, energii a bežných výdavkov ti nezostane nič.
To, že chce človek vlastné bývanie je podľa mňa úplne prirodzené, nebude predsa každý sedieť doma pri rodičoch a čakať na to kým umrú, aby mohol mať nehnuteľnosť. Taktiež neviem na čo tie poznámky o postavení si starej barabizne niekde za horami-dolami, kde líšky dávajú dobrú noc. Je samozrejmé, že ľudia idú tam, kde je práca a nebudú si stavať domy, príp. kupovať byty 80-100km od miesta, kde pracujú. To nemá absolútne žiadny zmysel. Každopádne, kde je dopyt, tam je aj ponuka. Kým ľudia budú ochotní dávať za byty v pôvodnom stave pokojne aj 100 000€, majitelia to využívať budú.