no povedzte preco v krajine kde ludia zarabaju 400-500 eur stoja byty 80 000,100 000 eur a podobne... ten komu nemal kto pomoct ako ste sa dostali k vlastnemu byvaniu? lebo mne to pride uplne nadludsky vykon kupit si byt...
preco su na Slovensku tak strasne drahe byty?
mamina mojej frajerky berie 200 eur invalidny dochodok to je podla teba zivot v jednej z najvyspelejsich krajin Ernesto? prosim ta nerozpravaj tu taketo bludy
Boze a porovnavajme sa este s Afrikou ze chodia nahati ze mame na nohavice ze?? A u nas su neni bezdomovci matky s detmi v chudobe a chori ludia ktorym stat da hovno na prezitie?? Aj cesi su sudrznejsi nez slovaci . Co sme uz uplne padli na hlavu? Prosim vas donemoty budeme obhajovat tento system a budeme utekat od domova a rodiny ? Ja autora temy uplne chapem tiez som mlady 20+ a netusim ako sa dostnanem k vlastnemu byvaniu ked skoncim skolu zadlzit sa na 30 rokov je super vidina buducnosti... Angelika ty si to fakt asi jedina pochopila....
Larrah: dobre si odhadol, z domu som odisiel hned po strednej a uz som prec 10 rokov. mimochodom som prave z KE, takze situacia tu opisovana mi neni az tak neznama. medzitym som zil dlhe roky v BA, v skandinavii polroka v 50 tisicovom meste, v amerike som pracoval v malej dedinke cca 200 obyvatelov uprostred nicoho, v spanielsku som pracoval v malej usadlosti na pobrezi s poctom obyvatelov asi 5000, pracoval som v malom mestecku v cesku s 25000 obyvatelmi, momentalne zijem v prahe uz tri roky.
to su len miesta kde som realne zil a pracoval/studoval. nepocitam kolko som pobehal po svete krizom krazom od nas na zapad a vychod a videl kde jak ludia ziju a co maju.
takze ked mi tu zacne nejaky domased fnukat, ze jak su na slovensku drahe byty, tak nech sa paci, nech sa ide kuknut kamkolvek inde na svete. ked chce niekto zit v top lokalite v danej krajine, tak je jedno ci je to usa /NYC, san francisco, miami/, nemecko /frankfurt/, anglicko /londyn/, cina /shangai/, tak sa jednoducho nedoplati. v pripade zapadnej europy aj zaprdliny stoja majland. a odporucam ist sa pozriet aj do zaostalejsich krajin jak ta nasa a az potom zaplacu v jakych podmienkach si ludia ziju. slovensko je jedna z najvyspelejsich krajin sveta a to si malokto kto nevytiahol paty z domu uvedomuje.
este aby mi tu ufnukanci nezacali fnukat jak sa vyvysujem: sam som socka a z chudobnej rodiny, nemam ani vlastne byvanie, ani auto ani nic iba holu prdel a predieram sa zivotom ako najlepsie viem. byval som vzdy po internatoch, ubytovniach, ubytovani od zamestnavatelov alebo v zdielanych najmoch s dalsimi kamosmi. keby som mal dlhodoby vztah, tak by som akurat vymenil tych kamosov za frajerku a nejak fungoval dalej tak ako doteraz.
Vo Svajci ti je nemcina nanic, bo tam hovoria dialektom moja a tam este len zistis ako je draho a ze sa nasetrit neda.
ERNESTO klobuk dolu, dokonale si to vystihol. Nevysvetluj im to, nepochopia. Tomuto rozumeju iba ludia, ktori uz vonku pracovali, predpokladam ze si medzi nimi. My sa momentalne ucime nemecky, pretoze buduci rok chceme ist pracovat do Svajciarska. Nepomoze vyplakavat, ale treba aj nieco pre to urobit, aby sme sa mali lepsie. Na Slovensku skapal pes, kto chce nehnutelnost za vlastne, musi na minimalne 10r do Anglicka, alebo na menej rokov do krajiny ako je Svajc, ale treba mat co ponuknut. Bud remeslo, alebo sikovnost a jazyk. To vela ludom na Slovensku vsak chyba. A tiez som sa dobre zasmiala na anglicanoch, ci nemcoch, ktori chodia za pracou do USA. Ved tam by zarobili este menej :D Jedine ak Kanada, mozno. Ale opat nie radovy pracovnik niekde na montaznej linke a bez jazyka.
cim to je ze su nehnutelnosti take drahe? Myslim, ze tie ceny su drzane alebo tlacene nahor aj tym, ze vselijake organizacie obmedzuju kde a kto moze stavat. Stavebne urady, uzemne planovanie, ochrana prirody ... , v podstate obmedzuju ponuku. Zaroven ceny su zvysovane roznymi skupinami, podnikatelmi ktori sa na realitach snazia zarobit. Tyto nakupia pozemky, postavia a predaju. Ak by som chcel kusok pola pri Kosiciach zastavat neviem ci by som dobre pochodil, ale pride nejaka vplyvna skupina a zrazu zastava cele pole kam az oko dovidi. Ak by sa pravidla uvolnili zasa by nam tu asi neostal ani kusok pola alebo parku.
No pozývam ta pozriet. Pred kúpou som tam mal odhadcu a dvoch architektov. Dom v perfektnom stave, úplne suchý, krov vydrzí najmenej 100 rokov. Dom bol postavený kvalitne, poctivo, nie ako dnes, ked ti zacne vlhnút už po troch rokoch. A kvalitou po úprave sa mu žiadny nový byt nevyrovná.
to co je v britanii londyn alebo v nemecku frankfurt, to je pre slovensko bratislava alebo kosice. ked toto pochopit neviete, tak sa dalej nemame o com bavit a mozete tu fnukat dalej jaky je svet ku vam nespravodlivy.
ja nehovorim, ze KE alebo BA su to iste co londyn alebo frankfurt. to ani zdaleka. ale hovorim, ze nemec ked chce byvat v top meste vo svojej krajine /frankfurt/, tak tiez sa nedoplati a ma to este tazsie ako ked chce slovak byvat v top meste /ba, ke/, lebo v takom londyne alebo frankfurte nemas ani na najom, nie to este si tu nehnutelnost kupit.
a ked chcete byvat v top meste, tak aj tie ceny su top. ked nechcete byvat v diere, tak sa necudujte, ze ceny su ake su. praca nie je argument, nikto vas nenuti ist robit do top lokality slovenska.
na tom vtipe ze londyncan pojde robit do usa, aby si nasetril na nehnutelnost v londyne som sa dobre zasmial. rozdiel v ohodnoteni medzi londynom a usa nie je ziadny. a ak neporovnavame NYC, LA alebo san francisco, tak by si londyncan dokonca este prihorsil.
niekto sa pytal jak zarobit v zahranici? no ked v rakusku dostanes mizernych 1200€, tak si schopny odlozit 300€-500€ (aby ma nikto nechytal za slovicka, tak predpokladam, ze je tam clovek kvoli praci a zije bud v zdielanom najme, alebo ma ubytovanie od zamestnavatela alebo je na ubytovni a nestravuje sa v restikach) a postupne nasetrit, zatial co na slovensku s rovnako mizernymi 500€ si dokaze odlozit max 50€ a teda v rakusku dokaze setrit 6-10 nasobnym tempom.
myslim, ze som otazku z nazvu temy zodpovedal viac nez dostatocne. kto chce pochopi, kto nechce, nech si tu fnuka dalej.
Takze ta stal 40 tisic a to by som v zivote za 70 rocnu nehnutelnost nedal.
Preco su take drahe? Lebo umoznili nenazrancom a bytovej mafii na tom zarabat a vyuzivat byty, domy na investicie.
Za 20 tisic eur som kúpil dom na dedine, Malé ale okresné mesto 13 km odtiaľ. Dom mal 70 rokov, kompletná prerábka čiastočne svojpomocne stála 19 tisíc. Obytnej plochy mám viac než vo štvorizbovom byte a k tomu veľký dvor a velikánsku záhradu. Človek nemusí bývať v byte za 100 tisíc ani nemusí bývať vo velkom meste. Na dedine je tisíc krát príjemnejšie a lepší vzduch.