Táto téma tu už bola ale len pre registrovaných tak som ju tu dala znova pre všetkých...Takže: Nedávno som bola na prehliadke u mojej doktorky. Len som vošla do čakárne, začala som sa triasť aj keď mi žiadna ihla ani nič nehrozilo. Mala som zvýšený tlak. Po celý čas mi bolo do plaču. Myslím, že to začalo keď som mala 10 rokov a bola som na očkovaní. Strašne som sa bála a noc predtým som skoro vôbec nespala. No a keď som bola v ambulancii a ma očkovali som sa trhla a doktorka mi omylom strhla chrastu, mala som krvavé koleno. Žiadne prepáč ani nič. Bolo mi na odpadnutie, točila sa mi hlava, atď. Do teraz mám strach z nemenovanej doktorky. Tak som k nej išla len tak sa opýtať že či to bolo naschvál, lebo keby nie tak sa mi ospravedlní, nie? Ona že ona sa mi nemá za čo ospravedlniť a že som sa nemala trhnúť. Rozpísané to je v téme Asi iatrofóbia. Ocenila by som váš názor. Budem vďačná za každý koment.
Strach z doktorky
@MOANA, @Alilica05, @Gima, @medikamentus, @Sonie, @Alexaaaaaaaa, @Blabla, @Apokryft, @Kycera, @Cliattsi - Vám všetkým ďakujem za povzbudivé slová a rady, ktoré ste mi tu kedysi napísali.
www.zdravie.sk , www.zdravie.sk . Teraz sa už len pozastavujem nad tým, aké blbosti som kedysi riešila :D. Aj keď vtedy mi to prišlo dôležité a tragické :). V každom prípade, s doktorkou sme si to vyjasnili - už som bola u nej na vyšetrení bez rodiča a bolo to úplne v pohode. Odvahu nájsť si novú doktorku som nenašla, aj keď vhodný kandidát bol :D. Takže ešte rad všetkým veľká VĎAKA!!!
..Momentalne riesim tu istu vec ako ty, tak k tomuto som sa tiež dostal. Prečítaj si :)
Dobra doktorka je pre kazdeho ina treba skusat inak to nejde
Ďakujem za odpoveď :) Veľmi pomohlo zajtra pôjdem googliť doktorov/ky a nabudúci týždeň to už pôjdem riešiť... Fakt veľmi ďakujem za radu :)
Madeline17 23.11.2017 20:12:52
Cliattsi -
Ja som vieš čo vtedy urobil? Išiel som na polikliniku a vypísal som si mená všetkých lekárov (pre dospelých).
Potom mi jeden človek urobil numerologické rozbory podľa stránky, kde porovnal moje priezvisko a meno. a podla toho som sa rozhodol. Ale sadli sme.si,.ale uz to neni ono.
Myslim si ze to vobec nie je dobry napad. Ale mas este moznosti - pozri si referencie od druhych ludi na internete na.tych doktorov -www.lekar.pluska.sk. - ja som si tiež vypísala mená doktoriek v okolí. Aj referencie som pozerala. Ale to je samé tvrdenie proti tvrdeniu. Jedni hovoria že tento lekár/ka je super, iní že sa správa k deťom arogantne... A ja neviem komu mám veriť...
A druha moznost -lebo ja tiez uvazujem nad zmenou sucasneho l.,je, že pôjdem za tým novým lekárom - pojdem napr. jednemu lekarovi, pockam az sestra vyjde von/zaklopem a.- Dobrý deň. Ja by som sa chcel/a opýtať, či vaša doktorka berie aj pacientov mimo svojho obvodu. Lebo chcela by som zmeniť lekárku. Mohla by som sa.porozprávať s pani doktorkou osobne? - AK TOTO DÁŠ, TAK TO TI TLIESKAM! ( ja sa na to chystám týmto spôsobom) jej odpoveď môže byť rôzna. Môže povedať, že: nie/alebo doktorka nemá teraz čas. Tak sa jej opýtaš - a kedy bude mať čas? ....keď povie,kedy, tak prídeš vtedy a dohodnete sa.
....ak to.nepôjde, idem ďalej - Mám to brať ako výzvu??? Ale nieee :) Hm, porozmýšľam nad tým. A keď povie že áno, čo sa mám tej doktorky opýtať?
ODPOVEĎ: ide o to, že tá tvoja hanblivosť bude mať volyv na tvoju komunikáciu. Predpokladám, že aj inde,.nielen u dokrora skôr čakáš, ako sa prejaví človek a potom reaguješ. Ale dôležitý je tvoj pocit, ako sa ty cítiš. Je teda možné, že budeš prežívať stres. Odporúčam - ak náhodou pocítiš také naoätie, tak si všimni, že prestávaš dýchať. Treba sa pozorovať a ak to spozoruješ - TREBA ZAČAŤ AKTÍVNE DÝCHAŤ ZHLBOKA- NÁDYCH, VÝDYCH. Anemysli príliš na to, čo sa tam stane. Mysli len na to, že tam prebehne (možno) nejaký rozhovor medzi tebou a doktorkou a výsledkom bude niečo. Nemysli moc na to,že to zle dopadne. Mysli na to štýlom -NEJAKO TO DOPADNE.
Ty sama teraz nevieš, čo to bude. Ty chceš dobrého doktora pre seba.
Čiže dajme tomu - vstúpiš tam do ambulancie. Doktorka ŤA ZAVOLÁ. Pôjdeš ďalej. Povie ti: sadni/te si.
Urobíš to ( :) ). Tú techniku s dychom používaj, ak budeš v strese. Občas (hlavne keď čakáš,.je dobré keď zavreš aj oči nachvíľu
Potom nastane jej otázka- opýta sa niečo v zmysle. Počula som od sestričky, že vraj by ste chcela zmeniť lekára.
Po tejto vete TVOJ MOZOG CELKOVO VYHODNOTÍ DANÚ OSOBU A DO VEĽKEJ ČASTI SA ROZHODNE AJ O SYMPATII/NESYMPATII. Prebieha to podvedome. A je možné, že ti "kameň spadne zo srdca" a ty sa hneď ukľudníš. Hlavne keď sa usmeje a.závisí to aj od tónu jej hlasu a iných vecí.
TY- Keď sa nebudeš cítiť dobre stále -asi to nebude moc dobrý lekár pre teba (ale nemusí to vždy tak byť)
-Ale ak ti moc odľahne, môžeš jej povedať:
No, chcela som zmeniť lekára (nemusíš sa na ňu pozerať ak nechceš). Čakáš na jej reakciu,alebo hned povieš, prečo. :No, stalo sa niečo také, že išla som v minulosti na očkovanie doktorke a trhla som sa jej. Doktorka mi pri tom odtrhla aj chrastu
potom som k nej išla neskôr a opýtala som sa jej, či by sa mi za to mohla ospravedlniť, čo sa stalo. Ona povedala, že sa nemá za čo...
Chcela by som zmenu.
....ONA ZAREAGUJE
.....(Ak si všimneš na sebe, tak by si sa mala pri nej uvoľniť postupne. Tvoja komunikácia pôjde hladko.)
.....Dajme tomu, že povie, že ANO (ak povie nie,tak ideš preč - dobre. dovi)
....Ale ty jej môžeš povedať už vtedy,.keď budeš uvoľnená -
Alé, ešte.mám takú vec
ONA - NO POVEDZ AKÚ
TY-kludne sa.usmej :) Ide o to, že čo keby sa stalo potom,keby som zas s vami nebola spokojná?
ONA -UŽ NEJAKO ZAREAGUJE- NECHAJ TO NA ŇU
.....Môžeš povedať Dobre alebo Ešte si rozmyslím, a ked budem rozhodnutá, príden za vami.
Inak dost dobrá téma je toto,.LEBO AJ JA ROZMÝŠĽAM NAD TÝM,.ČO POVIEM SVOJEJ NOVEJ DOKTORKE HNEĎ NA ZAČIATKU.
Ale chcem jej povedať : "Viete, chcem vám ešte povedať,.že keď ja nebudem spokojný zas,tak aby ste vedeli, že je možné,.že budem meniť zas lekára, lebo človek nikdy nevie, čo bude. "...už to bude hneď na začiatku povedané a bude to vedieť.
Normálny lekár by to mal pochopiť. a povie - ale jasné!
ALE AK BUDEŠ MAŤ HNEĎ NA ZAČIATKU SILNÝ STRES Z LEKÁRA, JE MOŽNÉ, ŽE BUDE PROBLÉM PRE TEBA AJ ROZPRÁVAŤ. Tú techniku s dychom určite použi,.ale.je možné,.že sa.na veľa.slov nezmôžeš. Ak budeš mať veľký stres, je možné, že povieš niečo krátke : "Chcela by som zmeniť lekára".
Ťažko sa.mi teraz radí, ale ak sa ti nebude dať pokračovať v rozhovore,.povedz. "Ale radšej nechajme to tak. Dovidenia " a odídi hneď preč a nerieš to moc vo svojej hlave.
Tu by pomohol aj psychológ /terapeut (odporúčam). V ideálnom prípade zohrá svoju úlohu rodič, ktorý by ti urobil sprievod. Ale asi nie ste dobre zosúladení.
Pozri si aj toto,.bude.ti to užitočné:) (dúfam):
jandubnicka.blogspot.sk
jandubnicka.blogspot.sk - super, pozrela som si to.
2. možnosť je sadnúť si na lavičku a keď tam bude niekto čakať, alebo bude odchádzať, príp. len tak tam prídeš a zbadáš, ako tam niekto klope na.dvere, niečo vybaví a po chvíli odíde, tak sa ho len tak opýtaš : "Prosím vás, je tu dobrá doktorka? Ten človek ti odpovie. A podľa toho si už môžeš urobiť názor. Ibaže pre každého človeka je dobrý iný doktor. - No veď to, ako som už písala, samé tvrdenie proti tvrdeniu... A ja netuším, čomu mám veriť.
ODPOVEĎ
...o tom by sa dalo veľa písať a každý človek má.iné meradlo ako vyhodnocuje iných ľud8 a zároveň má iné skúsenosti.
- NO TAK ASI INTUÍCIA. A JE EŠTE JEDNA VEC,KTORÁ SA TRÉNUJE ROKMI A TO JE POZOROVANIE. Máš 13. Tak aj toto bude taký tréning - do života. Bude to len to, čo si ty myslíš. už sama asi bidíš, že nie ka-dý človek je "spolahlivý" v tom.čo hovorí a su to názory ľudí. Ale život by ťa mohol naučiť. Chceš urobiť správne rozhodnutie, ale ťažko povedať, čo je to správne. Lebo aj keď si pocitovo (ak aj inak) dobrého lekára vyberieš, neznamená to, že sa ti budú všetky rozhodnutia páčiť....
Ty hľadáš tuším tú pravdu. A tá sa ťažko hľadá. :)
Narýchlo napísané, dúfam že pomoze trocha
......( ja sa na to chystám týmto spôsobom) jej odpoveď môže byť rôzna. Môže povedať, že: nie/alebo doktorka nemá teraz čas. Tak sa jej opýtaš - a kedy bude mať čas? ....keď povie,kedy, tak prídeš vtedy a dohodnete sa.....ak to.nepôjde, idem ďalej.
- Mám to brať ako výzvu??? Ale nieee :) Hm, porozmýšľam nad tým. A keď povie že áno, čo sa mám tej doktorky opýtať?
Máš pravdu. :-)
Cliattsi -
Ja som vieš čo vtedy urobil? Išiel som na polikliniku a vypísal som si mená všetkých lekárov (pre dospelých).
Potom mi jeden človek urobil numerologické rozbory podľa stránky, kde porovnal moje priezvisko a meno. a podla toho som sa rozhodol. Ale sadli sme.si,.ale uz to neni ono.
Myslim si ze to vobec nie je dobry napad. Ale mas este moznosti - pozri si referencie od druhych ludi na internete na.tych doktorov -www.lekar.pluska.sk. - ja som si tiež vypísala mená doktoriek v okolí. Aj referencie som pozerala. Ale to je samé tvrdenie proti tvrdeniu. Jedni hovoria že tento lekár/ka je super, iní že sa správa k deťom arogantne... A ja neviem komu mám veriť...
A druha moznost -lebo ja tiez uvazujem nad zmenou sucasneho l.,je, že pôjdem za tým novým lekárom - pojdem napr. jednemu lekarovi, pockam az sestra vyjde von/zaklopem a.- Dobrý deň. Ja by som sa chcel/a opýtať, či vaša doktorka berie aj pacientov mimo svojho obvodu. Lebo chcela by som zmeniť lekárku. Mohla by som sa.porozprávať s pani doktorkou osobne? - AK TOTO DÁŠ, TAK TO TI TLIESKAM! ( ja sa na to chystám týmto spôsobom) jej odpoveď môže byť rôzna. Môže povedať, že: nie/alebo doktorka nemá teraz čas. Tak sa jej opýtaš - a kedy bude mať čas? ....keď povie,kedy, tak prídeš vtedy a dohodnete sa.
....ak to.nepôjde, idem ďalej - Mám to brať ako výzvu??? Ale nieee :) Hm, porozmýšľam nad tým. A keď povie že áno, čo sa mám tej doktorky opýtať?
Pozri si aj toto,.bude.ti to užitočné:) (dúfam):
jandubnicka.blogspot.sk
jandubnicka.blogspot.sk - super, pozrela som si to.
2. možnosť je sadnúť si na lavičku a keď tam bude niekto čakať, alebo bude odchádzať, príp. len tak tam prídeš a zbadáš, ako tam niekto klope na.dvere, niečo vybaví a po chvíli odíde, tak sa ho len tak opýtaš : "Prosím vás, je tu dobrá doktorka? Ten človek ti odpovie. A podľa toho si už môžeš urobiť názor. Ibaže pre každého človeka je dobrý iný doktor. - No veď to, ako som už písala, samé tvrdenie proti tvrdeniu... A ja netuším, čomu mám veriť...
Je ešte aj jeden taký vtip,ktorý by som nemal sem dávať, keďže som chlap: Ako si môže žena najlepšie vybrať chlapa? odp.je: Náhodným výberom. - to dávali v rádiu :D Tak nejako to funguje občas aj s doktormi.:) - super vtip :) A inak ďakujem za tvoj dlhoookááánsky príspevok