Ahojte. Mám 13 rokov a chodím na základnú školu. Učím sa veľmi dobre, patrím medzi najlepších žiakov z triedy. O mňa tu však nejde. V triede mám spolužiačku, takisto jednu z najlepších z triedy. Máva dobré známky, mnohokrát ešte lepšie ako ja. Človek by si povedal - a čo s tým, veď v každej triede sú dobrí žiaci a tí horší.
Ide len o to, že medzi tými dobrými žiakmi sa nájdu takí - a nie je ich málo - ktorí svoj úspech dosahujú mechanickým bifľovaním. A spolužiačka k nim patrí. Ja som takisto jeden z najlepších. Možno niekedy neviem všetko, ale o učivo mám záujem. Zaujímam sa o aktuálne spoločenské otázky, o politiku, do školy často píšem rôzne úvahy...
Čo sa týka spolužiačky, nikdy som nepočul, že by sa k nejakej spoločenskej otázke vyjadrila. Na tom samozrejme nič nie je. Ale prednedávnom som počul, ako hovorila, že sa doma učí priemerne tri hodiny. Úplne ma to dorazilo. Ja sa doma učím priemerne 10 minút, veľa toho pochopím v škole. A ak sa niekto učí doma tri hodiny...hm, už vtedy mi napadlo, že ona sa asi neučí logicky, ale skôr mechanicky. Potom, keď raz odpovedala (tuším z biológie) som si otvoril učebnicu a pozrel som sa na učivo, o ktorom práve hovorila. Poviem vám - hovorila od slova, do slova to, čo bolo v učebnici. Párkrát jej niečo vypadlo, ale naozaj iba zriedka.
Keď sa učiteľka na hodine pýta na nejaké otázky k téme, viacerí (vrátane mňa) vieme odpovedať. Ona väčšinou nerobí nič. Pokiaľ sa otázka netýka učiva, nemá absolútne žiaden rozhľad. Raz som sa s ňou rozprával a medzi rečou som sa spýtal, koľko kníh prečíta za mesiac. Ona mi odpovedala - vieš čo, ja väčšinou čítam len to, čo mi dajú na narodeniny, meniny, Vianoce, a doma mám len nejakých pätnásť kníh.
Ja si bežne objednávam z internetových kníhkupectiev knihy - aj na vlastné náklady, úplne pokojne. Doma mám rozsiahlu knižnicu. Keď nečítam, väčšinou si na internete vyhľadávam informácie k témam, ktoré ma zaujímajú.
Samostatnou kapitolou je jej vzťah k slovenskému jazyku. Písomky máva skvelo, diktáty takisto. Až na to, že som raz počul, ako sa pýtala, ako sa píše slovo kaleráb. Inokedy zasa nevedela slovo džíp. Myslím si, že sa učí len na hodiny. Ja si bežne čítam zoznamy chýb v slovenčine, pozerám si webstránku jazykovej poradne. Možno niekedy niečo neviem, ale väčšinou neviem poučky, ktoré sa treba nadrviť. To spolužiačke naopak ide vynikajúco. Ja mám veľký odpor k mechanickému učeniu, učím sa prevažne logicky.
Ja väčšinou rozmýšľam nad príkazom, ktorý nám vydá učiteľ a nemám problém niečo robiť inak, ako to chce učiteľ, ak mám pocit, že to nie je správne. Ona do bodky opakuje všetko, čo chce učiteľ.
Možno to znie tak, akoby som závidel. To rozhodne nie. Nemám jej čo závidieť. Problémom je, že ma deprimuje, že žiaci, ktorí sa iba bifľujú, dostanú rovnaké, niekedy až lepšie známky, ako tí, ktorí majú rozhľad a zaujímajú sa o svet. Preto som to aj dal do kategórie osobné problémy.
Čo si vy myslíte o mojej situácii?
Spolužiačka, ktorá sa iba bifľuje
Aj on môže mať foto pamať lenže si to aj logicky, zdovodní.
Možno by sa ona aj ináč učila ale mama ju tak naučila alebo si myslí že to tak má byť.
napr. ked k nám prišla mama na týždeň tak moje dieťa drilovala jedna radosť, do teraz na to spomína-že mala v tom čase čisté jednotky.ja som to nerobila, dobre je.Ked som to počula prevracala som oči, zrejme sa to učiteľkám pačilo, ale dnes sa to nejako nedrží je to iné.
ma taký systém dievča po čase može inač sa učiť veď ste mladí, radšej sa s ňou rozpravaj o blbostiach, každý ste iný.
On vyzera, že sa v živote nestratí. Zaleží aká vysoká, viac chlapcov to flaka ako dievčata- preto.
Na technike chlepec pomáha väčšinou dievčatám, malo ktorej to pali tak-ale sú aj výnimky.
Teraz su tie povolania a chlapci dievčatá pomiešane.
Na strednej som mala som dokonca spoluziaka co bol fakt velmi inteligentny a mal vyborne logicke myslenie. Nemal zaujem ale na sebe pracovat, ucit sa a nedotiahol to ani len k maturite. Takze logicke myslenie skutocne nie je este zaruka ze to v zivote aj niekam dotiahnes. Zatial sa len vezies na svojej inteligencii ale to ti nebude stacit navzdy. Nie si nauceny ucit sa a pracovat na sebe a to je kamenom urazu mnohych inak velmi inteligentnych ludi. Len hrstka z nich to aj niekam dotiahne.
Toto je casto problem deti ktore sa velmi dobre ucia, ze medzi sebou sutazia a kazdy chce byt ten najlepsi. Pritom tebe moze byt uplne jedno ake znamky ma ona, ci bude mat dobre alebo zle znamky, tvoj zivot to nijako neovlyvni. Takze najlepsie urobis ked sa budes sustredit sam na seba a prestat sa porovnavat s ostatnymi. Ona ma proste iny sposob ucenia, asi sa inak ani ucit nevie. Mozno nema logicke myslenie ako ty, ale ma zas velku snahu na sebe tvrdo pracovat a to sa jej moze neskor hodit. Kazdy z vas moze najst uplatnenie niekde inde, ty vo sfere kde je potrebne logicke myslenie, ona zas niekde kde ho netreba ale zato sa tam ceni usilovnost a tvrda praca. A ty si daj este pozor na jednu vec, take deti ako ty co su viac inteligentne a na zakladke sa ucit prakticky nemusia lebo vsetko pochopia a zapamataju si zo skoly maju casto na strednej ci na vyske problemy, tam uz je ucivo narocnejsie a uz im nestaci pocut to v skole. Uz je potrebne aby sa tiez ucili ale oni sa nikdy neucili a nevedia to. Tam sa takym co boli cisti jednotkari dost zhorsi prospech a su radi ked nejak s odretymi usami zmaturuju a na vysku uz casto ani nejdu. To tvoje logicke myslenie je sice vyhoda, ale tiez ti nebude stacit vsade. Ak chces nieco dosiahnut, treba vediet na sebe aj tvrdo makat a to je to v com je dobra ona. Takze neporovnavala by som vas, kto z vas je lepsi ci horsi, obaja mate nejake svoje plusy i minusy. Ty najlepsie urobis ked sa budes sustredit sam na seba a nebudes riesit druhych.
Lenže jeho spolužiačka sa učí 3 hodiny, je taký typ nemá žiadnu dg.Veď oni si to vzájomne vyriešia.
Zdravotnička-vy musite mať na všetko diagnozu-také povolanie.
introvert nemusí mať nič spoločné ako kto čo robí čo robí.-je viac do seba a nezdružuje sa veľmi- určite nemáš žiadnu- dys.ked si mala foto pamäť- si taký typ-a určite zdravotníci nie sú introverti,väčšinou
Ako sa ti pracuje v zdravotníctve?
Mate jednu výhodu, možete isť za kolegom, ale takým ktorý je ochotný.
Važite si ľudí?
milý spolužiak... ked si taký chytrý a inteligentný tak ju enchaj na pokoji, je to jej vec... možno jej učenie nejde a musí sa to tak bifliť...
a možno je introvertna preto a nevyjadruje k temam...
ja som sa tiež nikdy nevyjadrovala, ale zato som mala super slohy, ktore ucitelka citala na rodičovskych zdruzeniach,
no a ako raz povedala Dr. ktora ma učila v škole na strednje pred spoluziakmi že "všimli ste si ako všetko od slova do slova hovorí..?"
nazvala to "fotografická pamäť" a ja som sa pritom neučila.. len som si prečítala.. ale písala som si poznámky farebne, tak som vedela presne v ktorej časti strany kde to učivo je a mala som ho pred očami a hovorila som ho akoby som to čítalla..
a takuto pamäť mám dodnes.. niečo si prečítam a potom rozmyšlam na ktorej strane to bolo, ak to bol časopis tak aky obrazok bol pri tom atd..
apropo až v 25r. mi bolo povedané že mám poruchy učenia, sustredenia, dyskalkuliu a mala som mať špecialne učebne osnovy, napriek tomu som zmaturovala na zdravotnej škole,
neučila som sa, :-D v škole som si učivo písala do jedneho zošita a doma som prepíala na krasopis a tym som sa to naučila... a šla som von hrať futbal s kamošmi.. :-D ani neviem akym zazrakom som zmaturovala... :-D
slušne sa tu spravajte.
milý chlapec každý je iný, ty uvažuješ a ti to myslí iným sposobom ona sa to musí naučiťje to u nej ťažšie,
drži sa toho preto nema tie vlastné uvahy, mate 13 tak časom jej to pojde ináč, zatiaľ takto jej to ide.
možeš jej to skúsiť vysvetliť ten iní systém, a ona tebe niečo možno tiež, veď ju nepoznáš.
ona si to vydrie tebe to ide ako z rukáva ty si chlapec a ona dievča. nechceš sa s ňoukamarátit , protiklady sa môžu pritiahnuť.
skus. ty máš viac kníh ona možno nemože ja neviem aký majú systém, asi to má od rodičov naučený ten svoj systém, možno musí poslúchať. neporovnávaj to je vaša vec. porozpravaj sa s nou skamarat. vela šťastia
Ak si taký inteligentný, ako sa mi zdá z tohto príspevku, určite pochopíš, že v živote absolútne nejde o žiadne známky. Tak načo ich riešiš? :)
Spoluziak, paci sa mi, ako pises, ze sa zaujimas o svet a o veci okolo seba. Teda by to mohlo znamenat nieco ako pozries spravodajstvo, precitas casopis, noviny, na internete si hladas, co ta zaujima, citas knizky, stretavas sa s rodinou, kecas s kamosmi, ale aj s dospelymi. Precitas asi nejake casopisy, vypocujes si hitparadu, koncert na zelanie, tym ziskas prehlad o hudbe, pocujes pesnicku a vies, ku komu ju priradit, predstavis si klip, ktory si k nej uz videl, a podobne. Ale ona na take veci nema cas. Lebo ho vsetok travi ucenim, biflovanim. Preto potom uz jej na nic ine nezostava cas. Na take to sledovanie veci okolo seba, zaujimanie sa o svet a o okolie. Biflos je sam so svojimi ucebnicami. Keby som ja bola ucitelka, viac by som si cenila tych, co rozpravaju ucivo vlastnymi slovami ako biflosov, ale aj tym biflosom by som musela dat jednotky, lebo inac to nejde. Teba ale zarucene caka lepsia buducnost. Ona v podstate bude v zivote len trpiet tym, ze ked vystuduje VS, na ktoru talentovo nema, len si ten titul bez talentu vydrie, vzdy a vsade bude mat okolo seba kolegyne sikovnejsie jak je ona sama, bystrejsie, a tak. Ona tym bude len trpiet. Nebude sa vediet napriklad tak lahko zapracovat, zaucenie do pracovnych povinnosti v novej robote jej bude ovela dlhsie trvat jak ostatnym. Jej to skor, ci neskor dojde, ze nema tolko talentu ako ostatni, co tiez maju VS a pracuju tam, kde ona. Bude frustrovana z toho, lebo ostatne s jej mierou talentu budu mat ucnovku a budu stastne ako casnicky a predavacky a kadernicky, ze skolu mali lahku a este aj robia, co ich bavi, plus mali v puberte kopu volneho casu pre seba. A ona s takou istou mierou talentu bude niekde v kancelarii medzi VS vzdelanymi a bude si trieskat hlavu o mur, ze naco jej boli tie roky driny: Na ZS ucenie 3 hodiny denne, na gym. ucenie 8 hodin denne, na VS este viac casu straveneho ucenim a teraz tu niekde v kancelarii medzi ostatnymi vyzera ako ten najväcsi blbec. Lebo sikovnost a talent nemaju ale, ze vobec nic spolocne so znamkami v skole.
Boze moj a co ti vadi? Nemozes zniest, ze je niekto lepsi ako ty? Preco nedoprajes aj jej dobre znamky, musis byt za kazdu cenu najlepsi ty?..Ano, si mozno inteligentnejsi ale zmeraj si radsej EQ...