Ahojte. Mám 13 rokov a chodím na základnú školu. Učím sa veľmi dobre, patrím medzi najlepších žiakov z triedy. O mňa tu však nejde. V triede mám spolužiačku, takisto jednu z najlepších z triedy. Máva dobré známky, mnohokrát ešte lepšie ako ja. Človek by si povedal - a čo s tým, veď v každej triede sú dobrí žiaci a tí horší.
Ide len o to, že medzi tými dobrými žiakmi sa nájdu takí - a nie je ich málo - ktorí svoj úspech dosahujú mechanickým bifľovaním. A spolužiačka k nim patrí. Ja som takisto jeden z najlepších. Možno niekedy neviem všetko, ale o učivo mám záujem. Zaujímam sa o aktuálne spoločenské otázky, o politiku, do školy často píšem rôzne úvahy...
Čo sa týka spolužiačky, nikdy som nepočul, že by sa k nejakej spoločenskej otázke vyjadrila. Na tom samozrejme nič nie je. Ale prednedávnom som počul, ako hovorila, že sa doma učí priemerne tri hodiny. Úplne ma to dorazilo. Ja sa doma učím priemerne 10 minút, veľa toho pochopím v škole. A ak sa niekto učí doma tri hodiny...hm, už vtedy mi napadlo, že ona sa asi neučí logicky, ale skôr mechanicky. Potom, keď raz odpovedala (tuším z biológie) som si otvoril učebnicu a pozrel som sa na učivo, o ktorom práve hovorila. Poviem vám - hovorila od slova, do slova to, čo bolo v učebnici. Párkrát jej niečo vypadlo, ale naozaj iba zriedka.
Keď sa učiteľka na hodine pýta na nejaké otázky k téme, viacerí (vrátane mňa) vieme odpovedať. Ona väčšinou nerobí nič. Pokiaľ sa otázka netýka učiva, nemá absolútne žiaden rozhľad. Raz som sa s ňou rozprával a medzi rečou som sa spýtal, koľko kníh prečíta za mesiac. Ona mi odpovedala - vieš čo, ja väčšinou čítam len to, čo mi dajú na narodeniny, meniny, Vianoce, a doma mám len nejakých pätnásť kníh.
Ja si bežne objednávam z internetových kníhkupectiev knihy - aj na vlastné náklady, úplne pokojne. Doma mám rozsiahlu knižnicu. Keď nečítam, väčšinou si na internete vyhľadávam informácie k témam, ktoré ma zaujímajú.
Samostatnou kapitolou je jej vzťah k slovenskému jazyku. Písomky máva skvelo, diktáty takisto. Až na to, že som raz počul, ako sa pýtala, ako sa píše slovo kaleráb. Inokedy zasa nevedela slovo džíp. Myslím si, že sa učí len na hodiny. Ja si bežne čítam zoznamy chýb v slovenčine, pozerám si webstránku jazykovej poradne. Možno niekedy niečo neviem, ale väčšinou neviem poučky, ktoré sa treba nadrviť. To spolužiačke naopak ide vynikajúco. Ja mám veľký odpor k mechanickému učeniu, učím sa prevažne logicky.
Ja väčšinou rozmýšľam nad príkazom, ktorý nám vydá učiteľ a nemám problém niečo robiť inak, ako to chce učiteľ, ak mám pocit, že to nie je správne. Ona do bodky opakuje všetko, čo chce učiteľ.
Možno to znie tak, akoby som závidel. To rozhodne nie. Nemám jej čo závidieť. Problémom je, že ma deprimuje, že žiaci, ktorí sa iba bifľujú, dostanú rovnaké, niekedy až lepšie známky, ako tí, ktorí majú rozhľad a zaujímajú sa o svet. Preto som to aj dal do kategórie osobné problémy.
Čo si vy myslíte o mojej situácii?
Spolužiačka, ktorá sa iba bifľuje
Spoluziak? Vies, ako vidim vasu buducnost? Buducnost tvojej spoluziacky vidim tak, ze pojde po ZS na gymnazium, tam bude mat ciste jednotky a odtial pojde na pravo. Uspesne ho dokonci. Uplatnenie? Neviem, podla znamosti. Prakticky od nas z gympla si vsetci antitalentovani cisti jednotkari vybrali zrovna pravo - cisto biflossku skolu. Niektori sa potom uchytili v pravnickej oblasti (podla znamosti), ostatni robia cosi uplne ine. Ako vidim tvoju buducnost? Pojdes na gympel, tvoje znamky budu zalezat od toho, aky bude tvoj pristup k memorovaniu, ci budes mat chut biflovat sa pol roka stare ucivo, aby si ho vedel na tu jednu pisomku, na ten jeden moment uplne do najpodrobnejsich detailov naspamät. Na gymnaziach sa rozpravanie (pisanie na pisomkach) vlastnymi slovami nerata, neuznava. Tam sa rata a uznava len a len doslova nabifleny text. Lebo aj gymnazista trojkar moze lepsie rozumiet ucivu ako gymnazista jednotkar, ale to je uz o inom. Ktori rozumeju, ale nevedia naspamät, tahaju na gympli za kratsi koniec. Mozno budes mat na gympli jednotky a mozno budes trojkar (to za predpokladu, ze by si sa neucil doma vobec). Po skonceni gympla mas ale ako clovek talentovany, sikovny, s dobrou hlavou, schopny logicky uvazovat, moznost vybrat si cokolvek, co len budes chciet. Ked sa prihlasis na medicinu, zoberu ta tam a ked sa prihlasis na informatiku, zoberu ta tam. Na pravo nechod, lebo tam budes mat debilnych spoluziakov:) Jedna z moznosti informatika - medicina, to ti zaisti skvelu buducnost a vyborne platove podmienky, ze sa s tym v zivote zarucene nestratis.
Nevsimaj si tych, ktori tu na teba utocia, ze zavidis. Nikto, z tych, ktorym staci na ciste jednotky 10 min ucenia denne, nebude predsa zavidiet niekomu, kto na ciste jednotky potrebuje 3 hodiny ucenia denne, tak to je logicke :) Predsa nebude talentovany zavidiet antitalentovanemu :)
Spoluziak, predpokladam, ze obaja neskor po skonceni ZS pojdete na gymnazium. Ona ma mozno bohatych rodicov, ktori ju do ucenia nutia, tlacia a jedine, na com im zalezi, je, aby nosila ciste jednotky. Nic ine vediet nemusi. Na vacsine gymnazii je celkom iny system skusania ako na ZS. Napriklad dejepis na ZS: pridete do triedy, ucitelka vyvola niekolkych, ale otazky kladie len z noveho uciva. Ked je nove ucivo druha svetova vojna, tak na medzivojnove obdobie sa vas uz nic pytat nebude. Lebo to je uz stare. Sice sa to preberalo pred tyzdnom, ale prilis stare nato, aby vam z toho kladli otazky. Dejepis na gymnaziu? Chodite do skoly 4 mesiace a nemate ani jednu jedinu znamku, lebo vas este nikto neskusal, nikto sa vas nic neopytal. Ucitelka iba chodi do triedy a vysvetluje jednu latku za druhou a to je vsetko. Tyzden pred klasifikacnou konferenciou vyhlasi, ze zajtra si napisete pisomku. Na pisomke musite od slova doslova vediet polovicu knihy naspamät. Nove ucivo je druha svetova a ty ako gymnazista si skusany z rimskej rise. Neveris? Realita. Na zakladnej ti stacila jedna 5 minutova prestavka, aby si si nove ucivo precital, vyvolali ta a dal si to na jednotku. Na gymnaziu ti ale jedna 5 minutova prestavka stacit nebude, aby si sa polovicu knihy nadrvil doslova naspamät. Jednotku z pisomky teda mozes dosiahnut len za cenu toho, ze sa ucis doma. Otazka na pisomke na gym. znamena jedno cele ucivo doslova ako je v knihe naspamät musis napisat. A najvacsi figel na tomto celom? Sikovni a talentovani ludia, ktori mali na ZS ciste jednotky bez ucenia a bez namahy, lebo im stacilo si cosi cez prestavku precitat a pri zakladoskolskom systeme skusania to dali na ciste jednotky, na gymnaziach pisu pisomky z dejepisu na trojky a stvorky. A to sa nielen dejepisu tyka, ale vsetkych predmetov. Preco? Lebo sa neucia doma. Chapem vsetko, o com pises, lebo aj mna kedysi vytacalo, ked som videla, ako biflosi, ktori sa len memoruju, ale nemaju prehlad o nicom a nicomu nerozumeju (maju problem porozpravat ucivo vlastnymi slovami, nechapu mu, len sa ho nabiflili naspamät, ale nechapu...), na gymnaziach dosahuju ciste jednotky a ti sikovni, co naozaj maju talent, su na gymnaziu trojkari, stvorkari. Keby niekto zmeral IQ gymnazistom, zistilo by sa, ze najvyssie IQ dosahuju trojkari, stvorkari. Cisti jednotkari by boli kdesi na urovni priemeru, mozno aj mierneho podpriemeru. To uplne bez srandy si myslim. Nie vsetci cisti jednotkari samozrejme, ale väcsina urcite ano. Spoluziak, len tolko chcem, ze ked uz na ZS ta toto stve, tak na gympli ta rozhodi od jedu, ze vybuchnes ako bomba, lebo tam budes mat takych "spoluziacok a spoluziakov", s bez taletnu vydretymi cistymi jednotkami neurekom. Aj ty mozes mat na gymnaziu ciste jednotky, za predpokladu, ze si vypestujes taky zvyk, ze ucit sa treba doma. Ale ked prides na gympel a doma sa ucit nebudes, moj zlaty, lepsie jak trojky a stvorky mat nebudes. V prvom rocniku mozno ano, lebo tam dost cerpas zo zakladu, co ti dala ZS, ale od druheho rocnika budu realne uz aj stvorky. Z matiky budete nieco preberat a ty na hodine vsetko pochopis (nesikovna spoluziacka nepochopi, bude chodit na sukromne douckko), ale skusany budes z toho, co ste brali pred styrmi mesiacmi a co uz nemas cerstvo v hlave a co si uz nepamatas, pokial si si nevypestoval zvyk, ze ucit sa treba doma (hlavne opakovat). Na ZS si si ho logicky vypestovat nemohol, lebo na ciste jednotky ti stacila 5 min prestavka stravena ucenim. Ale gympel je vzhladom na idiotsky a debilny system skusania podporujuci len a len memorovanie a vyzdvihujuci len a len antitalentovanych biflosov, skola, ktora je v tomto omnoho, ver, ze omnoho horsia jak ZS. Neveris? Presvedcis sa, ked tam budes. Ja si myslim, ze na skolach (uz pri prijimani prvacikov na ZS v ramci zapisu) by sa mali robit IQ testy, pamatove testy, testy zamerane na sikovnost (nesuvisiace s mnozstvom nadobudnutych vedomosti) a na zaklade tychto testov by sa mali potom ziaci zaradit do tried, napriklad prva A na ZS - trieda pre mimoriadne nadane deti, prva B na ZS - trieda pre priemerne deti, prva C na ZS, triada pre priemerne deti, prva D na ZS - trieda pre podpriemerne deti, od toho horsie na osobitnu skolu. A pre tych z A tried urobit zakladnu skolu napriklad 7 rocnou, pre tych priemernych 8 rocnou a pre tych podpriemernych 9 rocnou. Rozlozit ucivo tak, aby to nebolo vela pre slabsich, ale aby sa ani najlepsi nenudili a aby si uz v case chodenia na ZS vypestovali zvyk, ze ucit sa treba doma. Rozlozit ziakov do tried tak, aby mali zdravu konkurenciu primeranu vyske svojho IQ, svojim pamatovym schopnostiam. Ved preco ked mozu existovat sportove gymnazia zamerane na basketbal (pre talentovanych na tento sport), tak preco sa skoly, alebo aspon triedy v ramci skol nemozu delit na skoly (triedy) pre mimoriadne nadane deti, triedy pre priemerne deti a pre podpriemerne. Ked podpriemerny biflos chodi s nadpriemernym, sikovnym a talentovanym, tak ten sikovny to citi a nepaci sa mu to a este ho aj stve, ze podpriemerny biflos dosahuje lepsie znamky... Ja som neurobila na ZS za celych 8 rokov v diktate ani jednu chybu. Isla som na gymnazium. Bola som sikovna, talentovana, bez ucenia som mala na ZS jednotky. Spoluziacik, co pisal diktaty na trojky a stvorky tiez isiel na gymnazium. Mal tam ciste jednotky, ja som bola trojkarka. Pritom on nemal ani stipku talentu a ja ano. Ale jak som bola zvyknuta na ZS sa nikdy nic neucit, tak som v tom neuceni sa pokracovala aj na gympli a tam sa mi to na znamkach vypomstilo. Zrazu ma mali vsetci za debilnu a sprostu, vyvysovali sa nado mna biflosi, ktori len memorovanim dosiahli ciste jednotky. Mali bohatych rodicov, ine im ani nezostavalo, boli nuteni do ucenia a do nosenia cistych jednotiek. Ja som v 12tich vedela varit vsetky polievky a druhe jedla, co moja mama. Debine spoluziacky na gym nevedeli na cviceni z chemie skrtnut zapalkou, lebo sa tej zapalky bali a aj ohna, ktory by z nej vysiel, varit a piect kolace nevedeli este ani v 18tich, nezaujimalo ich to, hlavne, ze boli nabiflene a vedeli naspamät polovicu knihy z tej chemie. Keby zabludili niekde v lese a mali by spekacky a zapalky, a vodu, ani ohen by si zalozit nevedeli, skor by asi zdochli od hladu :) Jedna namyslena antitalentovana bifloska si na FB napisala, aby to vsetci videli: Monikyni priatelia. V slove Monikini dala po k tvrde y, truba sprosta, a to uci kdesi na vysokej skole. Vydrela si titul, lebo talent nemala a potom to takto vyzera, pricom ucivo druheho rocnika ZS je, ze Monikin, Dankin, Jankin, Miskin, Zdenkin, Luckin, Milkin, Zanetkin, Lenkin, Kristinkin, sa pripona kin pise vzdy s makkym i a na toto treba mysliet pri takychto slovach. Priemerny druhacik to chape, ona nechapala ani s tromi titulmi. Ale to uz je jej problem. Skor, ci neskor, v dospelosti, sa im to vypomsti, tym biflosskym hlupakom. Budu ucit na VS a napisu vetu: "Studenti, ktory boli dnes na skuske, nech si pridu dat zapisat znamky do indexu zajtra do auly o 10tej hodine.". Lebo sprosta truba raz nepochopi, ze nominativ mnozneho cisla je mäkke i. Cize studenti, ktori... Preco take hrubky u vs-pedagogov? Bezna vec. Prave preto, lebo oni su len taki, ako ta tvoja spoluziacka :) No ver, ze na gympli budets mat takych spoluziacok a spoluziakov asi tak dve tretiny triedy :) Len aby si sa na to psychicky pripravil, preto ti to pisem, zelam pekny den a vela stastia a uspechov v buducom zivote :)
a čo ty s tým máš? nechaj ju, nech sa učí ako chce a ty sa staraj sám o seba.
Všetko je v najlepšom poriadku. Presne toto, čo opisuješ, je školský systém, ktorý má isté pravidlá. Je dosť nanič, ale nepomôžeš si. Môžeš sa vzdelávať sám namiesto výšky, lenže ak sa potom budeš chcieť zamestnať v systéme, tak dobré miesto pre teba nebude. Ostane ti len možnosť podnikať alebo vziať horšie miesto. Hlavne je to zbytočné riešiť. Keď odídeš zo strednej, tak si na známky už ani nespomenieš.
Az teraz som si precitala aj tvoje dalsie reakcie v diskusii. Tak pridavam dalsi koment.
doplňujúce otázky, ktoré v učebnici neboli, ale žiak by ich vedieť mal - ked nie su v ucebnici, zrejme to nie je vyzadovane, tak nechapem, preco by to vediet mali
Viem, že bude mať neskôr problémy, len to ma utešuje. - preco sa tesis, ze bude mat problemy, to prilis nevyzera, ze jej nezavidis, ked jej prajes zle
Známky jej nezávidím, ide mi o to, že od známok môže závisieť aj neskoršie uplatnenie. - ked si myslis, ze je tak blba v porovnani s tebou, preco sa toho bojis??? ved ju svojim myslenim schovas do vrecka, ci?
A prečo sa slabší žiaci (vrátane spolužiačky, ktorej NEZÁVIDÍM) učia tri hodiny, niekedy aj viac? Hádam preto, lebo ich učenie baví? - nie, vola sa to usilovnost, musia vynalozit viac usila, ale idu za svojim cielom, zvladnut latku najlepsie, ako vedia, preco tebe vadi, ze ktosi maka, aby nieco dosiahol? vyhovovalo by ti viac, keby boli lenivi? preco? aby si viac vynikol? mimochodom, ludia, ktori sa naucia tvrdo makat, mozu dosiahnut v zivote vela
Bifľovať sa dokáže aj cvičená opica. - nedokaze
Akoze system je blby, ale ty si tiez riadny vykvet... Ja by som zase nechcela mat povyseneckych spoluziakov.
spoluziak, ked si taky rozhladeny, tak by si rovnako mal vediet, ze na znamkach nezalezi. Vyleziete zo skoly a vase zivoty sa budu uberat kazdy takym smerom, na co mate. Skor ma zaraza, ze sa tym nechas tak vyviest z miery. Zvykaj si, svet nikdy nebude podla tvojich predstav a velakrat budes musiet prejst situaciami, s ktorymi vnutorne silne nesuhlasis. Ber to ako dalsiu lekciu do zivota, ked uz si myslis, ze si taky nadpriemerny. Mozes byt rad, ze nikto si neprivlastnil vysledky tvojej tvrdej prace, to by som chcela vidiet, ako by si bol rozhorceny. A stava sa aj to. Takze sa uc, ako sa tym nenechat vyviest z rovnovahy, a zameriavaj sa na svoje ciele.
L93, mozno mas pravdu. Ja nevravim, ze ucitelia su svati, maju svoje chyby, su pohodlni a drviva vacsina z nich vyhorena, lebo travit tolko casu s pubertiakmi je nanajvys vycerpavajuce. A rozhodne by sa mala podporovat kvalita uz v detstve aby decka skor prisli na to, k comu inklinuju.
Ale moc maju v rukach stale politici a im je ukradnute, ze ta kvalita, ktora na Slovensku je, nakoniec aj tak odide do zahranicia.
Ak by sa ucenie vykonavalo zabavnejsou, hravou formou a vyselektovalo sa to skutocne podstatne, slo by to aj deckam lepsie.
V minulosti, padli aj nazory za zrusenie systemu hodnotenia. Aj keby to ale vyslo, decka by to demotivovalo, lebo ako nas ludi zenie dopredu hodnotenie a sutazivost. Preto sa vacsina deciek "drvi" pre znamky.
Je to strasne siroka oblast a je tu vela vela chyb. Radsej ale ako minat si energiu na stazovanie sa, je lepsie sa nad to povzniest a robit co sa da, s tym co mame. Co nie kazdemu padne lahko, ale inak sa neda. Lebo problem je celospolocensky.
Moireal, politici to už riešili, spústa záväzných dokumentov už vydaná bola, sú vydané Štátne vzdelávacie programy, inovované Štátne vzdelávacie programy, ktoré fakt nie sú zlé...ale čo z toho?...nič...lebo riaditelia škôl a učitelia sa ich proste v drvivej väčšine nedržia... alebo sú na postoch riaditeľov zástancovia ,,starých škôl´´, ktorí jednoducho žiadne inovácie v škole nechcú...
spoluziak, systém je na figu, ale... tvoria ho ľudia... v tomto prípade učitelia... ak by chceli inak prezentovať učivo, inak skúšať a aj hodnotiť žiakov, urobili to...výhovorky, že na to nemajú čas, sú bezpredmetné...ale vyšší plat by chceli...