Ahojte. Mám 13 rokov a chodím na základnú školu. Učím sa veľmi dobre, patrím medzi najlepších žiakov z triedy. O mňa tu však nejde. V triede mám spolužiačku, takisto jednu z najlepších z triedy. Máva dobré známky, mnohokrát ešte lepšie ako ja. Človek by si povedal - a čo s tým, veď v každej triede sú dobrí žiaci a tí horší.
Ide len o to, že medzi tými dobrými žiakmi sa nájdu takí - a nie je ich málo - ktorí svoj úspech dosahujú mechanickým bifľovaním. A spolužiačka k nim patrí. Ja som takisto jeden z najlepších. Možno niekedy neviem všetko, ale o učivo mám záujem. Zaujímam sa o aktuálne spoločenské otázky, o politiku, do školy často píšem rôzne úvahy...
Čo sa týka spolužiačky, nikdy som nepočul, že by sa k nejakej spoločenskej otázke vyjadrila. Na tom samozrejme nič nie je. Ale prednedávnom som počul, ako hovorila, že sa doma učí priemerne tri hodiny. Úplne ma to dorazilo. Ja sa doma učím priemerne 10 minút, veľa toho pochopím v škole. A ak sa niekto učí doma tri hodiny...hm, už vtedy mi napadlo, že ona sa asi neučí logicky, ale skôr mechanicky. Potom, keď raz odpovedala (tuším z biológie) som si otvoril učebnicu a pozrel som sa na učivo, o ktorom práve hovorila. Poviem vám - hovorila od slova, do slova to, čo bolo v učebnici. Párkrát jej niečo vypadlo, ale naozaj iba zriedka.
Keď sa učiteľka na hodine pýta na nejaké otázky k téme, viacerí (vrátane mňa) vieme odpovedať. Ona väčšinou nerobí nič. Pokiaľ sa otázka netýka učiva, nemá absolútne žiaden rozhľad. Raz som sa s ňou rozprával a medzi rečou som sa spýtal, koľko kníh prečíta za mesiac. Ona mi odpovedala - vieš čo, ja väčšinou čítam len to, čo mi dajú na narodeniny, meniny, Vianoce, a doma mám len nejakých pätnásť kníh.
Ja si bežne objednávam z internetových kníhkupectiev knihy - aj na vlastné náklady, úplne pokojne. Doma mám rozsiahlu knižnicu. Keď nečítam, väčšinou si na internete vyhľadávam informácie k témam, ktoré ma zaujímajú.
Samostatnou kapitolou je jej vzťah k slovenskému jazyku. Písomky máva skvelo, diktáty takisto. Až na to, že som raz počul, ako sa pýtala, ako sa píše slovo kaleráb. Inokedy zasa nevedela slovo džíp. Myslím si, že sa učí len na hodiny. Ja si bežne čítam zoznamy chýb v slovenčine, pozerám si webstránku jazykovej poradne. Možno niekedy niečo neviem, ale väčšinou neviem poučky, ktoré sa treba nadrviť. To spolužiačke naopak ide vynikajúco. Ja mám veľký odpor k mechanickému učeniu, učím sa prevažne logicky.
Ja väčšinou rozmýšľam nad príkazom, ktorý nám vydá učiteľ a nemám problém niečo robiť inak, ako to chce učiteľ, ak mám pocit, že to nie je správne. Ona do bodky opakuje všetko, čo chce učiteľ.
Možno to znie tak, akoby som závidel. To rozhodne nie. Nemám jej čo závidieť. Problémom je, že ma deprimuje, že žiaci, ktorí sa iba bifľujú, dostanú rovnaké, niekedy až lepšie známky, ako tí, ktorí majú rozhľad a zaujímajú sa o svet. Preto som to aj dal do kategórie osobné problémy.
Čo si vy myslíte o mojej situácii?
Spolužiačka, ktorá sa iba bifľuje
"Spravodlivost" tento svet nepozna. Vsetko sa riadi podla zakona pritazlivosti. Neexistuje, ci si nieco si zasluzis alebo nie.
Padlo tu zopar dobrych nazorov. Za prve, citit tvoju zavist, ze jej sa dostava pochvaly,hoci jej ucenie je plytke a povrchne.
Na druhej strane mas pravdu. Ziakov jak si ty musi byt radost ucit, lebo nad ucivom aj rozmyslas.
System je blbo nastaveny ale nieje to tak vina ucitelov, ako toho, ze politici to neriesia a jedine co sa deje, je rozduchavanie nenavisti na celom pole skolstva. Ber ucitelov a skolstvo s rezervou. Su to len ludia, co ti maju dat nejake zaklady a zbytok, ten dolezitejsi, je uz na tebe. Nestan sa plytkym a chod do hlbky, lebo to si ty.
A dalej tu bolo este spravne poznamenane, ze to ze ty ides vo veciach do hlbky, este neznamena, ze aj ini budu. Ucitelia su asi radi, ze aspon dvaja v triede (ty a ona) sa snazite a davaju vam dobre znamky, lebo ostatni mozu byt poslabsi v uceni a taktiez aj mozu na to uplne kaslat, lebo im na tom nezalezi tak ako vam.
Skus sa nad to cele povzniest a povedz si, ze skutocne v neskorsom studiu sa ti tvoje zmyslanie oplati viac nez jej.
Viac uz nieje co dodat.
Alessandra99 - veľmi ti ďakujem. Som rád, že sú tu aj ľudia, ktorí skutočne chápu, čo sa v našom štáte deje a nevidia za upozorňovaním na to iba pokrytectvo, cynizmus a závisť.
Dokumentárne filmy o dejepise som pozeral. A tiež mi pripadajú omnoho lepšie ako ten dnešný systém vyučovania dejepisu. Toto bolo v roku X, toto v roku Y, toto v roku Z. Naučte sa udalosti, k tomu dátumy.
A to sme na tom dnes ešte veľmi dobre. Kedysi boli tie dátumy doslova základom dejepisu. Dnes by som povedal, že sú na rovnakej úrovni ako udalosti, lenže stále sa na ne kladie obrovský dôraz. A ja som si všimol, že slabší žiaci väčšinou vedia len tie dátumy.
L93 - gymnázii máme v meste viacero, ale tu v okolí len jedno, takže je pravdepodobné, že obaja pôjdeme na tú istú strednú školu. Len sa bojím, že tam stretnem tiež takých ľudí, ktorí sa iba bifľujú.
Sevrinka - aj to je možné. Záleží to na učiteľoch. Ak to však naozaj bude takto, potom je to signálom, že sa s našim školstvom naozaj niečo deje - a rozhodne nič dobrého.
ZavistJakBic - je mi ľúto, že to takto cítiš. Ale zamysli sa - čo jej mám závidieť? Dobré známky? Veď ich dosiahla memorovaním. A keby som jej ich závidel, tak práve vtedy by som bol povrchný, pretože by som videl iba známky, a nie to, čo je pod nimi.
Neexistujú iba tieto dve cesty. Je ešte jedna - učiť sa a mať dobré známky.
Nad nikoho sa nepovyšujem. Je mi zle zo systému. To nie je povyšovanie.
Nechcem, aby si ma chápala zle. Ja nikomu nič zlé neprajem. Chcem len spravodlivosť. Čo by malo byť cieľom nášho vzdelávania? Predsa niečo žiaka naučiť. A čo sa ona naučí, keď to za dva dni zabudne?
Inak, v triede sú spolužiaci, ktorí sa takisto učia vynikajúco a majú aj rozhľad. Takých si vážim a prajem im len to najlepšie.
spoluziak
co by mala problemy, bude sa jej darit lepsie ako tebe
Na strednú školu a VŠ zatiaľ nemysli - je veľmi malá pravdepodobnosť, že by ste sa obaja rozhodli ubrať rovnakým smerom... ona, chudera, sa možno inak učiť ani nevie... jednoducho existujú ľudia, ktorí sa vedia len drviť... alebo sa radšej chcú všetko nadrviť - aby znížili pravdepodobnosť, že by im náhodou čosi vypadlo alebo že by niečo povedali vlastnými slovami nedostatočne... tak sa z preventívnych dôvodov radšej všetko naučia naspamäť...
Ahoj spolužiak ,
Podla tvojho písania, vyjadrovania mám pocit , že máš 33 rokov (dospelý intelektuál ) a nie 13 :) ber ako kompliment :)
Ja ti len chcem povedať, že ešte velakrat v živote ti bude na zvracanie zo systému a spolocnosti v ktorej žijeme, zažila som to x krát a taktiež sa veľakrat pozastavis nad tým, prečo je tento svet tak nespravodlivý. Lebo on taký je.
Áno, systém nášho školstva je totálne odveci. Dejepis je toho najlepším príkladom. Z pozerania dokumentárnych filmov, ktoré sa ani netýkajú histórie (len ju tam spomenú na začiatku) - som mala lepší prehľad o tom ako to vyzeralo v minulosti než z 3 rokov gymnazialneho dejepisu, kde to boli dátum - vojna, dátum - panovník, dátum - mierová zmluva, a stále dookola...
Takých nespravodlivych situácii, kedy budeš ohodnotení rovnako ako iní, ktorí makali menej, zažiješ veľakrát v živote.
Môžem ti len poradiť, nezapodievaj sa tým, zbytočne mrhas energiou.
L93 - áno, presne toto si myslím aj ja. Ďakujem ti. Štátne vzdelávacie programy napríklad pre dejepis som si čítal, a vieš, čo tam bolo? Vraj "uviesť vlastný postoj k diktatúram", alebo také niečo. Pokiaľ by toto naša učiteľka dejepisu rešpektovala, spolužiačka by s najväčšou pravdepodobnosťou skončila na horšej známke. Vlastný postoj ona nemá k ničomu, asi by ani nevedela vysvetliť, čo je to diktátorský režim (ale veď to predsa v učebnici nebolo!).
A to je naša učiteľka dejepisu podľa mňa ešte veľmi kvalitná. Neschopných učiteľov máme na škole dosť (respektíve, väčšina ich je takých, že človek učivo pochopí, ale učiteľ si vystačí s memorovaným učivom).
spoluziak - Hovor si čo chceš, ale s tvojej strany je to závisť jak bič. Túžiš, aby ťa mal každý rád, aby ťa každý ocenil. Je to strašná povrchnosť a je mi z teba zle.
A čo je na tom, že sa biflí ? To má radšej prepadnúť ? Radšej sa budem bifliť a mať dobré známky, než sa neučiť a prepadnúť. Poviem ti pravdu. Chodím na strednú a tiež sa biflím, pretože nie som taká "múdra" ako ty a predsa sa učím najlepšie z triedy, no aspoň nie som povýšenecká.
Zamysli sa nad sebou, pretože múdry možno si, ale povahu máš otrasnú. Staraj sa o seba, ty mudrák.
Mila UK - ďakujem ti, už som si myslel, že ma tu budú všetci len odsudzovať, že jej závidím. Viem, že bude mať neskôr problémy, len to ma utešuje. Aj to s učiteľom chápem, len si myslím, že z ich strany je to trocha zbabelosť. Možno by stačilo dať k jej odpovedi nejaké doplňujúce otázky, ktoré v učebnici neboli, ale žiak by ich vedieť mal. Možno by stačilo, keby sa jej pri skúšaní dejepisu učiteľka opýtala, čo si myslí, že aký je jej význam tejto historickej udalosti. Vlastný názor - to je to, čo tomu dievčaťu chýba. Vie sa zmemorovať XY dátumov, vie sa naučiť všetko, čo je v učebnici. Ale spýtaj sa jej, čo si myslí o nejakom spoločenskom probléme a je v koncoch.
Ja sa len bojím, že neskôr na gymnáziu a vysokej škole sa bude znova len bifľovať a bude ohodnotená rovnako ako ja. Jediné, nad čím sa občas uškrniem, je to, že ak sa teraz učí tri hodiny, na gymnáziu sa bude musieť učiť šesť hodín. Snáď potom pochopí, že asi niečo robí zle.
Inak, v šiestom ročníku sme na OBN preberali štýly učenia - mechanické, logické, atď. A ani vtedy jej asi nedoplo, čo robí zle. Asi sa vtedy to učivo len zmemorovala.
Ach bože, aký je tento systém úbohý.
:D zaujímavá téma... v prvom rade ti napíšem - je veľmi pravdepodobné, že takýchto spolužiakov ešte budeš mať počas tvojho štúdia veľmi veľa... a áno, drvivá väčšina učiteľov, žiaľ, skúša a hodnotí žiakov zo zapamätaných faktov, ktoré sa stačí nadrviť a študenti dostanú dobré známky... máloktorí učitelia si všímajú, či žiaci aj porozumeli učivu, či vedia ho analyzovať, aplikovať, zhodnotiť.. takáto je, žiaľ, realita dnešného školstva... uprednostňuje sa zapamätávanie faktov pred porozumením... ale potom to tak aj vyzerá... tiež som mala mnoho spolužiakov (či už na ZŠ, gymnáziu, VŠ), ktorí sa dokázali nadrviť veľmi veľa informácií bez pochopenia a aj ich čoskoro zabudli... ja vidím chybu najmä v učiteľoch... v štátnych vzdelávacích programoch sú uvedené aj ciele, ktoré by mali byť vo vyučovaní dosiahnuté + aj tzv. výkonové štandardy - stručne povedané to, čo by mal žiak vedieť, čo by mal ovládať... ale mnoho, fakt premnoho učiteľov sa týchto dokumentov nedrží, čo je veľká chyba... garantujem ti, že ak by sa ich učitelia držali a ak by aj na základe nich hodnotili žiakov, bifľoši by až také dobré známky nemali... ale v prvom rade by museli aj učitelia podať žiakom taký výklad učiva, ktorý by bol v súlade s tými dokumentmi a výkonovými štandardmi... a žiaci by museli vedieť, do akej hĺbky požaduje učiteľ od nich vedomosti... neschopných učiteľov je dnes habadej - prídu si do triedy, niekoho vyskúšajú (stačí im, ak im žiak odrecituje nabiflené poznámky), narýchlo nadiktujú nové poznámky a je vybavené... a pokiaľ si riaditelia školy nedajú záležať na tom, ako učitelia na ich škole vyučujú, tak... je to celé v háji...