Ahojte. Mám 13 rokov a chodím na základnú školu. Učím sa veľmi dobre, patrím medzi najlepších žiakov z triedy. O mňa tu však nejde. V triede mám spolužiačku, takisto jednu z najlepších z triedy. Máva dobré známky, mnohokrát ešte lepšie ako ja. Človek by si povedal - a čo s tým, veď v každej triede sú dobrí žiaci a tí horší.
Ide len o to, že medzi tými dobrými žiakmi sa nájdu takí - a nie je ich málo - ktorí svoj úspech dosahujú mechanickým bifľovaním. A spolužiačka k nim patrí. Ja som takisto jeden z najlepších. Možno niekedy neviem všetko, ale o učivo mám záujem. Zaujímam sa o aktuálne spoločenské otázky, o politiku, do školy často píšem rôzne úvahy...
Čo sa týka spolužiačky, nikdy som nepočul, že by sa k nejakej spoločenskej otázke vyjadrila. Na tom samozrejme nič nie je. Ale prednedávnom som počul, ako hovorila, že sa doma učí priemerne tri hodiny. Úplne ma to dorazilo. Ja sa doma učím priemerne 10 minút, veľa toho pochopím v škole. A ak sa niekto učí doma tri hodiny...hm, už vtedy mi napadlo, že ona sa asi neučí logicky, ale skôr mechanicky. Potom, keď raz odpovedala (tuším z biológie) som si otvoril učebnicu a pozrel som sa na učivo, o ktorom práve hovorila. Poviem vám - hovorila od slova, do slova to, čo bolo v učebnici. Párkrát jej niečo vypadlo, ale naozaj iba zriedka.
Keď sa učiteľka na hodine pýta na nejaké otázky k téme, viacerí (vrátane mňa) vieme odpovedať. Ona väčšinou nerobí nič. Pokiaľ sa otázka netýka učiva, nemá absolútne žiaden rozhľad. Raz som sa s ňou rozprával a medzi rečou som sa spýtal, koľko kníh prečíta za mesiac. Ona mi odpovedala - vieš čo, ja väčšinou čítam len to, čo mi dajú na narodeniny, meniny, Vianoce, a doma mám len nejakých pätnásť kníh.
Ja si bežne objednávam z internetových kníhkupectiev knihy - aj na vlastné náklady, úplne pokojne. Doma mám rozsiahlu knižnicu. Keď nečítam, väčšinou si na internete vyhľadávam informácie k témam, ktoré ma zaujímajú.
Samostatnou kapitolou je jej vzťah k slovenskému jazyku. Písomky máva skvelo, diktáty takisto. Až na to, že som raz počul, ako sa pýtala, ako sa píše slovo kaleráb. Inokedy zasa nevedela slovo džíp. Myslím si, že sa učí len na hodiny. Ja si bežne čítam zoznamy chýb v slovenčine, pozerám si webstránku jazykovej poradne. Možno niekedy niečo neviem, ale väčšinou neviem poučky, ktoré sa treba nadrviť. To spolužiačke naopak ide vynikajúco. Ja mám veľký odpor k mechanickému učeniu, učím sa prevažne logicky.
Ja väčšinou rozmýšľam nad príkazom, ktorý nám vydá učiteľ a nemám problém niečo robiť inak, ako to chce učiteľ, ak mám pocit, že to nie je správne. Ona do bodky opakuje všetko, čo chce učiteľ.
Možno to znie tak, akoby som závidel. To rozhodne nie. Nemám jej čo závidieť. Problémom je, že ma deprimuje, že žiaci, ktorí sa iba bifľujú, dostanú rovnaké, niekedy až lepšie známky, ako tí, ktorí majú rozhľad a zaujímajú sa o svet. Preto som to aj dal do kategórie osobné problémy.
Čo si vy myslíte o mojej situácii?
Spolužiačka, ktorá sa iba bifľuje
spoluziak Mozno mas v niecom pravdu, ale to je zasa len plus pre Teba. To, ze sa vies ucit logicky, ocenis na strednej a najma vysokej skole, kde mechanicke ucenie je nepredstavitelne. :d Spravodlive to celkom nie je, ale ucitel ju nemoze ohodnotit zlou znamkou, ked mu vsetko povedala (hoci celkom nechape suvislosti). Pokial sa nenauci ucit logicky, bude mat neskor problemy, ale to sa Ta znova nebude tykat. :)
FiFi_007 - necítim k nej nenávisť. Je mi zle zo systému.
Znalec - čítal si, preboha, môj príspevok? Nezávidím jej! Veď mám rovnaké známky ako ona! Čo jej mám závidieť? To, že sa učí tri hodiny, aby potom niečo odrapotala? To je podľa teba cieľ, ktorý majú naši žiaci dosiahnuť? Nikomu nezávidím, je mi na vracanie zo systému. Známky jej nezávidím, ide mi o to, že od známok môže závisieť aj neskoršie uplatnenie. A čo sa má podľa teba pri známkovaní hodnotiť? To, čo odrapocem pri tabuli, alebo to, čo si doma študujem z vlastnej iniciatívy? Čo myslíš, prečo sa asi učím desať minút? A prečo sa slabší žiaci (vrátane spolužiačky, ktorej NEZÁVIDÍM) učia tri hodiny, niekedy aj viac? Hádam preto, lebo ich učenie baví?
drazdi ťa, chcel by si ju zlikvidovat? nevsimaj si ju, nechaj ju zit. pomodli sa za nu, :-)
Mila UK - ďakujem ti za názor. Nechcel som, aby to vyznelo, že spolužiačke závidím, veď jej ani nemám čo. Na seba sa sústreďujem, ani nevieš ako. Čítam si knihy, študujem si aj odbornú literatúru, na internete rád čítam rôzne články.
Mňa v podstate nedeprimuje ona, ale celý systém. Čoskoro bude obdobie vysvedčení a triedna učiteľka určite dá zasa diplom jej. Mne sa to vidí veľmi nespravodlivé. Veď ona vedomosti nemá, ak sa učí mechanicky, tak to nanajvýš do dvoch dní zabudne. Triedna učiteľka vie, že sa bifľuje, sama jej to veľa ráz hovorila, ale dáva jej jednotky. Naozaj nechápem učiteľku, spolužiačku, no i celý systém.
Nikomu nezávidím. Len je mi z toho všetkého na vracanie. Systém vedie žiakov k mechanickému bifľovaniu. Na dejepise namiesto súvislostí, príčin, preberáme dátumy. Slabší spolužiaci vedia vyrapotať len dátumy, ale súvislosti nechápu. Možno vedia, kedy sa začala tá a tá bitka, kedy bola podpísaná tá a tá dohoda, ale nechápu súvislosti. No a vyústi to potom do toho, že väčšina štátnych predstaviteľov kritizuje problém, ktorý sme si spôsobili sami týmto prístupom k školstvu.
Ja mám veľký rozhľad, čítam knihy, veľa študujem. Ona sa len bifľuje. A zdá sa ti vari spravodlivé, že sme obaja ohodnotení rovnako? Hodnotiť sa má podľa vedomostí, nie podľa toho, čo poviem na odpovedi a čo napíšem do testu. Bifľovať sa dokáže aj cvičená opica.
Tak si to zhrnieme. Ty sa ucis 10min, ona 3 hodiny a ty jej este aj zavidis. Tak to je sila. Inak ja som sa neucil na strednej vobec, dokonca som si nechaval tasku v skole aby ma to nedrazdilo, ale urcite som nikomu nezavidel lebo ma lepsie znamky ako ja.
Preco riesis spoluziacku a nie seba? Nie je to trochu zavist z Tvojej strany? Kazdy sa uci tolko kolko potrebuje, ty mozno potrebujes menej, ale to neznamena, ze si lepsi.
Dobra rada, sustred sa viac na seba, a nie na druhych. Usetris si vela problemov v zivote.