Spolužiačka, ktorá sa iba bifľuje

Príspevok v téme: Spolužiačka, ktorá sa iba bifľuje
spoluziak

Ahojte. Mám 13 rokov a chodím na základnú školu. Učím sa veľmi dobre, patrím medzi najlepších žiakov z triedy. O mňa tu však nejde. V triede mám spolužiačku, takisto jednu z najlepších z triedy. Máva dobré známky, mnohokrát ešte lepšie ako ja. Človek by si povedal - a čo s tým, veď v každej triede sú dobrí žiaci a tí horší.
Ide len o to, že medzi tými dobrými žiakmi sa nájdu takí - a nie je ich málo - ktorí svoj úspech dosahujú mechanickým bifľovaním. A spolužiačka k nim patrí. Ja som takisto jeden z najlepších. Možno niekedy neviem všetko, ale o učivo mám záujem. Zaujímam sa o aktuálne spoločenské otázky, o politiku, do školy často píšem rôzne úvahy...
Čo sa týka spolužiačky, nikdy som nepočul, že by sa k nejakej spoločenskej otázke vyjadrila. Na tom samozrejme nič nie je. Ale prednedávnom som počul, ako hovorila, že sa doma učí priemerne tri hodiny. Úplne ma to dorazilo. Ja sa doma učím priemerne 10 minút, veľa toho pochopím v škole. A ak sa niekto učí doma tri hodiny...hm, už vtedy mi napadlo, že ona sa asi neučí logicky, ale skôr mechanicky. Potom, keď raz odpovedala (tuším z biológie) som si otvoril učebnicu a pozrel som sa na učivo, o ktorom práve hovorila. Poviem vám - hovorila od slova, do slova to, čo bolo v učebnici. Párkrát jej niečo vypadlo, ale naozaj iba zriedka.
Keď sa učiteľka na hodine pýta na nejaké otázky k téme, viacerí (vrátane mňa) vieme odpovedať. Ona väčšinou nerobí nič. Pokiaľ sa otázka netýka učiva, nemá absolútne žiaden rozhľad. Raz som sa s ňou rozprával a medzi rečou som sa spýtal, koľko kníh prečíta za mesiac. Ona mi odpovedala - vieš čo, ja väčšinou čítam len to, čo mi dajú na narodeniny, meniny, Vianoce, a doma mám len nejakých pätnásť kníh.
Ja si bežne objednávam z internetových kníhkupectiev knihy - aj na vlastné náklady, úplne pokojne. Doma mám rozsiahlu knižnicu. Keď nečítam, väčšinou si na internete vyhľadávam informácie k témam, ktoré ma zaujímajú.
Samostatnou kapitolou je jej vzťah k slovenskému jazyku. Písomky máva skvelo, diktáty takisto. Až na to, že som raz počul, ako sa pýtala, ako sa píše slovo kaleráb. Inokedy zasa nevedela slovo džíp. Myslím si, že sa učí len na hodiny. Ja si bežne čítam zoznamy chýb v slovenčine, pozerám si webstránku jazykovej poradne. Možno niekedy niečo neviem, ale väčšinou neviem poučky, ktoré sa treba nadrviť. To spolužiačke naopak ide vynikajúco. Ja mám veľký odpor k mechanickému učeniu, učím sa prevažne logicky.
Ja väčšinou rozmýšľam nad príkazom, ktorý nám vydá učiteľ a nemám problém niečo robiť inak, ako to chce učiteľ, ak mám pocit, že to nie je správne. Ona do bodky opakuje všetko, čo chce učiteľ.
Možno to znie tak, akoby som závidel. To rozhodne nie. Nemám jej čo závidieť. Problémom je, že ma deprimuje, že žiaci, ktorí sa iba bifľujú, dostanú rovnaké, niekedy až lepšie známky, ako tí, ktorí majú rozhľad a zaujímajú sa o svet. Preto som to aj dal do kategórie osobné problémy.
Čo si vy myslíte o mojej situácii?

torolkozo

Pavel y - ale vsak ma len 13 rokov, tak no... on este zazije vela vselicoho v zivote, co uz my starsi mame odzite a jeho to len caka. Aj tie strkanice, pretlacacky a znamosti na skolach aj na vysokych a vsade. Samozrejme vo vsetkom mas pravdu, vsetci to vidime a citime, ale vela na tom nezmenime. Poznam chalana, co hraval futbal. Svojho casu ho volali do juniorskej repre. Raz tam bol a povedal nikdy viac. Sam mal spoluhracov na dedine, co ked vypalili, bol isty gol, poznal z dedin sikovnych utocnikov, brankarov a obrancov, ale v junior repre najslabsia slabota aku kedy videl, az mu zle zostalo z toho. Preco? Lebo ten bolo toho syn a henten zase toho vnuk a tamten toho synovec, tak musel do reprezentacie, aj ked bol neschopny a nemozny a bez talentu, len nech sa ukaze, pri troche stastia zahranicie prejavi zaujem, pojde slusne zarabat niekam. Tomu chalanovi bolo z toho zle a stvalo ho to moc nie za seba, lebo sam tam bol (bez znamosti), ale za ostatnych sikovnych a talentovanych, ktorym by podla prava a spravodlivosti bolo prinalezalo tiez tam byt a nemohli tam byt, lebo, lebo, lebo... boli vytlaceni inymi, nesikovnymi a neschopnymi, ktori okrem zvucnych mien nemali co ine na obdiv. On sam definitivne v juniorskych casoch skoncil s futbalom s tym, ze s takymi mantakmi hrat nebude :)

pavel y

A ty si sa včera zobudil ??? To nevieš, že všade sú uprednostňovaní všeliakí prominentní skurvysyni/skurvydcéry dotlačené do prílišnej až prehnanej usilovnosti a do neustalej snahy pútať na seba pozornosť. Aj u nás na gymnáziu decká politikov, riaditeľov boli vždy všade pretŕčane, - či už napr. v žiackej školskej rade, kde schvaľovali prijebané akcie a aktivity, s ktorými sa mnoho študentov nestotožňovalo, alebo na rôzných školských súťažiach "svietili" tie isté prominentné mená... Tak je to všade. Decká politikov sa stavajú "zázračne" milionarmi atď atď...

torolkozo

Tiez som mala na gym. spoluziakov s cistymi jednotkami, ktori boli aj sikovni, aj talentovani, aj mali dobru hlavu, plus na znamkach im velmi zalezalo, tak hoci sa aj v case chodenia na ZS nic doma ucit nemuseli pre ciste jednotky, s prichodom na gym. sa automaticky zacali biflovat, lebo gymnazialny system skusania si tu biflofacku a memorovanie proste vyzadoval, bez toho nikomu jednotky nedal, tak len urobili, co sa od nich ziadalo. No takym stacilo si den pred pisomkou na jeden vecer sadnut a dali to za 1, cize prakticky cely polrok mali flakarinu, len take dva tyzdne pred klasifikacnou konf. sa cely cas vkuse ucili, ale mali ciste, takych bolo z 20tich cistch jednotkarov mozno tak 5 :) Ti ostatni cisti jednotkari - obycajny priemer, klasika, dlhe hodiny ucenia kazdy den, aj priebezne, ziadne extra talenty na ucenie. Na druhej strane spoluziak stvorkar si vyrabal pre seba aj pre ostatnych falosne ospravedlnenky, bol sice talent od prirody a mal aj vysoke IQ, ale ho nevyuzival na dobre ucely, ale to je jedno :) Mnohi jednotkari sa casto napriklad pri nemcine museli radit s trojkarmi, asi takym stylom, ze sa vkuse pytali, preco je tu dem a preco tu zase den a preco hentam die, ked je to muzsky rod, preco zase hentam der, ked je to zensky rod, lebo nechapali napriklad, ze v mnoznom cisle je die v kazdom rode... asi takym stylom, ze trojkar s nadpriemernym IQ tomu rozumel, jednotkarka s priemernym IQ nechapala, preco vtedy to a vtedy zase hento. Nechapala, ze den, lebo stvrty pad a ze dem, lebo treti, ze der v zenskom rode, lebo treti pad, ze die pri muzskom rode, lebo mnozne cislo, a tak. To iste pri AJ, preco I am going, preco priebehovy cas, preco to a preco hento. Mnohokrat v takych veciach trojkar ma jasno, ale jednotkar biflos nechape a prosi trojkara o pomoc, o vysvetlenie. Toto aj ty zazijes na gymnaziu, spoluziak :) Niekto ma trojku z NJ, stretne v BA na hlavnej Nemca, ten sa ho nieco pyta, on v pohode odpoveda nemecky bavi sa s nim akoby nic, jednotkarka bifloska ma z NJ jednotku, stretne Nemca a povie, ze nevie nemecky, lebo sa boji komunikovat, rozpravat inou recou... to je klasika, typicke priklady zo zivota. Niekto pozera anglicky film a rozumie mu, iny ma lepsiu znamku z AJ na tej istej skole a u tej istej ucitelky, ale pozera ten isty anglicky film a nerozumie mu. Niekto sa dovtipi z filmu slova ine, narecove mozno, co ani v slovniku a v ucebniciach nenajde, inemu nebolo dane logicke myslenie na dovtipenie sa...

Marunka

Probuh, aký neférový systém? Kto sa kedy bude v reálnom živote zaoberať férovým či neférovým systémom nadobudnutia vedomostí? Niekto sa musí veľa učiť, niekomu stačí byť pozorný na hodinách, iný ma dar od Boha a všetko vie. A? Predsa až prídu títo ľudia do praxe, aj tak všetko bude iné a budú musieť zaujať nielen vedomosťami, ale aj ďalšími inými vlastnosťami ako je šikovnosť, odvaha, pevná vôľa, atď. Nikto nikdy nebude riešiť nejaký neférový systém. Ak je téma pravdivá a naozaj ide o 13 ročného chalana, verím, že teraz je toto stred jeho vesmíra, ale realita a skutočný život je niečo iné ako škola, známky a spôsob učenia sa...

Adden

Nechapem stale, co vam tak vadia ludia, ktori sa denne vela ucia. Ja som sa vzdy vela ucila, mala som ciste jednotky na zakladnej aj na vyberovej strednej, vzdy som vedela vysypat kopec faktov z rukava, ucila som sa pravidelne hodiny denne nie preto, ze by som ucivu nerozumela, bavilo ma to a pocas roka som vzdy vedela latku aj zo zaciatku roka. Teda podla vas extremny biflos. Cuduj sa svete, podla vasich meritok by som mala byt blba jak tago a mat vystudovanu socialnu pracu v Hornej Dolnej. Namiesto toho som vystudovala IT odbor na zahranicnej univerzite. Na studium som si zarobila sama, lebo som v IT zacala robit este predtym, ako som v tom mala akekolvek vzdelanie. Aktualne som uz trvalo pracujuca v IT odbore v zahranici a zvazujem zalozenie vlastnej IT firmy v tejto krajine. Proste starajte sa kazdy o seba, tieto reci su absolutne kydy o nicom.

torolkozo

Vsak ano, ten neferovy system, to je ta pointa, ktora sa tu riesi. Gymnazia su biflosskych hlupakov plne, ale ono sa to vyriesi pri vybere vysokej skoly. Lebo hlupak si nebude moct vybrat skolu, kde je potrebne logicky uvazovat, nad niecim sa zamyslat, nieco riesit a nieco tvorit - napriklad IT odbor. Bude a bude musiet ist nutne len na to pravo. Alebo na inu biflossku skolu zameranu vylucne len na memorovanie. Povedzme socialna praca. Studovat matematiku, chemiu, informatiku? To nebude moct hlupy biflos, lebo nato proste nema. Takze pokial si spoluziak vyberie jeho schopnostiam adekvatnu VS, na ktoru ale hlupaci nemaju (mozno maju nato byt prijati, ale nemaju nato dokoncit ju), tak ma vyhrate a nateeraz minimalne mu staci prezit 4 roky nestastneho trapenia sa na gympli (trapenie sa = neustala konfrontacia s debilnym systemom, pozeranie sa, ako ciste jednotky dosahuju hlupaci, biflosi), ale potom po skonceni gym. to ma vyhrate. Zvoli si vhodnu skolu, kde uz hlupakov nebude. A to mu bude odmenou za tie 4 roky utrpenia na sprostom gympli :) Hlupaci budu mat povyberane ine vysoke skoly, biflosske, takze na tej VS, kam bude chodit on, nebudu uz otravovat vzduch :)

kolibrikX

Vtipné, že väčšina sa tu chytila úplne niečoho iného, než sa on snažil otvoriť ako tému. Áno, rozprával dlho o spolužiačke, aj mne to prišlo prehnané a podozrivé, ale na konci som pochopila, v čom je problém, ktorý chce riešiť. Nie spolužiačku, ale neférový systém.

denisaf

nechapem preco musime byt taky narod ze sa musime nonstop starat do druhych ludi a neriesime namiesto toho radsej seba... nechaj ju tak a snaz sa sama za seba

Marunka

Ak toto nie je ďalšia vymyslená téma, tak ti poradím len jedno...Kašli na to, akým spôsobom sa učí spolužiačka. Vôbec sa s ňou neporovnávaj a nezaoberaj sa tým. Tebe to teraz tak nepríde, ale život a čas ukáže kto sa orientuje lepšie vo všeobecných otázkach, či v špecifických. Lebo ak ona vie len to, čo sa nadriluje, nemôže dosiahnúť takého rozhľadu ako máš ty. Pokračuj v tom, čo robíš a viac nerieš :)