Je mi neprijemne byť milovaná

Príspevok v téme: Je mi neprijemne byť milovaná
Zablokovana

Zdravím. Môj asi najhlavnejší problém je v tom, že nedokážem prijať lásku. Vyrastala som s rodičmi, ktorý ma celý život len ponižovali, psychicky týrali a v škole som tiež zažila niakú tu šikanu. Nevraciam sa k minulosti už prebolela. Teraz mám 22 a odsťahovala som sa ďaleko od rodiny, známych. Chcem začať konečne žiť, len si uvedomujem , že v oblasti vzťahov mám proste problémy. Akonáhle mi začne niekto prejavovať lásku je mi to strašne nepríjemné, neprirodzené, cítim sa ako v niakej pasci, z ktorej musím utiecť. Kludne aj keď dovtedy sa mi páči a mám ho rada. Ale keď to začne byť vážne mám z toho strach a už to nechcem. Nedokážem mať normálny vzťah založený na láske. Stále dookola si vyberám len takých, ktorý mi ubližujú....Myslíte, že sa toto dá niekedy prekonať ? Napríklad s psychologičkou, alebo že proste len neprišiel ešte ten pravý ? ..:(

anjelik *

Milovať niekoho znamená, chápať ho. Otvoriť sa mu, tomu dobrému, ale aj tomu zlému, čo je v ňom. :o) Stáť pri ňom, keď sa chová ako zlatíčko, ale aj keď sa chová ako posledný chuj. ;o) Na to všetko ale treba silu. Ty tú silu nemáš, preto sa, ako píšeš, lásky bojíš. Nezdedila si ju po rodičoch, pretože oni medzi sebou stále zúfalo bojovali..hádkami, o pozornosť toho druhého. To isté robili tebe. Ako dieťa si ešte mala prirodzenú čistotu, silu, preto ťa týrali, aby ju z teba dostali. :o) Energiu, aby mohli sami prežívať. Občas sa aj také bytosti zrodia, dostanú sa do tohoto sveta, priťahované jeho vôňou, nádejou, že práve tu budú šťastnejšie. Ale nesú si so sebou svoje programy a tie tu aj prejavujú. Či je to dobré, či zlé? No ber to tak, že je to vývojové. A je teraz na tebe, ako sa s týmto dedičstvom v sebe vysporiadaš. Či pôjdeš ich cestou..zúfalého boja o pozornosť, robením handry s vidinou pochvaly, úbohej trapky a otrokyne..alebo sa tomu postavíš. :o) Nazbieraš v sebe odvahu nielen na to, roztiahnuť niekomu nohy, ale aj otvoriť srdce a dovoliť mu, aby ťa občas aj zranil. Postupne, cez bolesť, budeš v sebe budovať pochopenie a následne aj silu,zostať tým zlým nezmenená a nezasiahnutá, stále silnejšia..a konečne, milujúca. Lebo o tom pravá láska je. Aj o tých nezmyselných hádkach..ak porozumieš, čo vlastne ten druhý od teba chce. A možno sa vtedy iba pousmeješ a spomenieš si na tieto slová. :o)

Marunka

Dan_ia, bohuzial tak jednoducho to nefunguje. V jej pripade nestaci len niekoho stretnut a roky ponizovania v detstve sa stratia...Kto toto nezazil, alebo nevidel vo svojom okoli, ake fatalne nasledky to na dieta moze mat, tak nepochopi...Nedas to, co si nikdy nedostal. Cesta z toho je, a zablokovana to uz vie :)

lLily

Dan_ia: tiez si myslim, bo cosi takeho nezvladne s len tak "niekym"

M.princ: No kiezby to tak bolo, ale konkretne v tomto pripade by to boli asi len umocnujuce faktory, lebo primarny je vztah rodicov medzi sebou navzajom a nasledne ich vztah k samotnemu dietatu. To ma obrovsky dopad na prezivanie, priam fatalny.

Mesačný princ

Akonáhle sa narodíš, tak všetko ťa formuje, od prostredia cez ľudí, ktorí ťa ovplyvňujú a spoločnosť v ktorej žiješ, ale...

Ale existuje aj niečo také, ako ,,vlastné návody,,
Hej, pravdou je, že vlastné ani zďaleka až tak úplne nie sú, ale v konečnom dôsledku môže človek vyrastať kdekoľvek a zažiť čokoľvek a byť úplne iný, ako sa čakalo!
Záleží to sčasti na tvojich vlastných rozhodnutiach a sile, ktorú v sebe máš.

Koľko ľudí je znásilnených, šikanovaných alebo psychicky týraných alebo majú rodičov, ktorí im ubližujú či ich zanechali v detských domovoch. A títo ľudia sú úspešní a šťastní.

Vôbec nemusí mať tvoj ,,problém,, príčinu v tvojom detstve, rodine alebo v tom, ako sa k tebe správali iní ľudia. Takéto niečo môže kľudne spôsobiť nejaký iný podnet, ktorý ťa takto ovplyvnil.

Ono, dobrých vecí sa človek ťažko vzdáva a je dosť možné, že to, čo ovplyvnilo to, že nevieš prijať lásku bolo z kategórie ,,pozitívne,,

A preto na to nevieš prísť.

lLily

ano zabolokovana....to, ze mali nanic destvo ich neospravedlnuje, prave naopak - nemali ta mat, pokym si to v sebe neurovnali, ale co uz....mozes sa od nich akruat tak distancovat, bo nic ine s tym nenarobis a nepustat si ich blizsie. Bohuzial to ma dopad aj na tovje vztahy, ale aspon sa naucis byt sama, pokym sa v tomto smere "neuzdravis" a tvoje buduce deti maju sancu byt stastnejsie, nez ako je stratena existencia v podobe tvojich rodicov.

lLily

Marosko, co sa chces na milovani ucit? bud ti je niekto symapticky a venujes sa mu, ak ho prirodzene milujes a dobrovolne alebo nie a nestracas s nim ziaden cas - takto to plati uplne vsade a premahanie sa v laske este nikdy ziadnemu vztahu neprospelo ani jednotlivcom v nom. Laska casom nepride, bud tu je tu a teraz alebo nikdy, zvlast ak sa jedna o zaciatok vztahu.

Marunka

Zablokovana, neviem o tom, zeby sa to specialne volalo. Ale dam ti dva kontakty (cez email) a uz sa rozhodnes, ci by si aj take cosi chcela skusit. Ja napriklad vesticiam neverim. Vyslovene neverim ak mi niekto predpoveda nieco :)
Ale toto sedenie bolo ine. Pani, ktora ma "liecila" som mojom probleme povedala len tolko, ze z akej oblasti je - vztahy. Nevedela nic viac a ani nebolo treba jej viac hovorit. "Pozrela" sa do mojich minulych zivotov, opisovala mi, co som v nich robila a co som si v duchu hovorila (tym co som si hovorila, som sa podvedome blokovala). Na moje prekvapenie mi reprodukovala presne tie iste vety, ktore si casto v duchu hovorim aj v sucasnom zivote a ktore som nikdy pred nikym nahlas nepovedala :) Je to nadlho opisovat, co sa tam vsetko udialo, ale zrazu som dany problem videla z uplne ineho pohladu. A bolo na mne, ako sa s informaciou popasujem. Lebo bohuzial (ale pre rast duse nastastie), nikto nevie robit zazraky. Je super vediet od niekoho, kde je pociatok jeho problemu, ale pobit sa s tym musi kazdy sam :) Preto vravim, ze si na vybornej ceste v lieceni samej seba :) Ono je vlastne jedno ci pojdes k regresnemu terapeutovi, k psychologovi, samanovi, bylinkarke, k neviem komu - ti ludia ti budu hovorit, ze mas odpustit sebe a najma svojim rodicom. Ze sa tak spravali ako sa spravali...nesmie to sluzit ako ospravedlnenie pre ich skutky voci tebe, ale ver, ze oni nevedeli inak...Toto treba prijat a zo srdca im odpustit. Az budes na to pripravena, skus to, ulavi sa ti ;)

kafe

tuto je podobná téma. Škoda, že kočka tu asi nechodí, lebo by ste sa mali o čom porozprávať vy dve. Máte toho veľa spoločné :) nie si to náhodou ty :D www.zdravie.sk
Ja len stručne spomeniem rodinné konštelácie a psychoterapie u schopného terapeuta. Treba hľadať niekoho, kto ti sadne a vidíš, cítiš že sa posúvaš niekde.

Inak máš veľmi dobrý prístup: "budem robiť iba veci, ktoré budem chcieť ja a nie sa do niečoho tlačiť len preto, že to tak musí byť a aby som mala nejaký dobrý pocit, že patrím k normálnej spoločnosti. Nuž príjmem sa taka aka som ... "
Rob veci a hľadaj také riešenia, z ktorých máš dobrý pocit. To je kľúčové pri hľadaní toho pravého, orechového čo ti môže pomôcť.