Automaticky premýšlam o sebe

Príspevok v téme: Automaticky premýšlam o sebe
anonym2499

Zdravím. Už vyše 3 mesiacov trpým tým že mi moja hlava opisuje automaticky môj psychický stav, väčšinou sa jedná o myšlienky typu (citim sa divne, niesom to ja, prečo vlastne toto robím..., cítim sa ako keby ma riadila hlava..). Automaticky, počas celého dňa mávam tieto myšlienky, aj keď nieje dôvod prečo by som sa cítil divne, nemám respektíve dôvod prečo by som riešil takéto veci ale moja hlava ich rieši stále a automaticky bez mojho rozkazu.

V poslednej dobe sa to snažím zmeniť pomocou pozitívneho myslenia a musím povedať že pomaly ale isto sa tie myšlienky redukuju ! Ale keď prestanem pozitívne myslieť, znova sa to namňa celé nabalí... Snažím sa na jednotlivé myšlienky odpovedať si, ale zistil som, že sa stále opakujú aj keď si na ne odpovedám a to ma docela trápi prečo konečne nezmiznú aj keď si nane odpoviem. Taktiež som konečne dal svoju energiu nejakej aktivite a keď ju vykonávam tak je tých myšlienok výzračne menej ! Taktiež keď som s babou alebo s kamarátmi.

Posledné 3 mesiace som žil v obave že mám nejakú psychickú poruchu, hľadal som si rôzne choroby ako sú schizofrénia, úzkosť, panická porucha neustále každý deň, vsugeroval som si niektoré príznaky, myslím si že je možné že práve tým to mohlo vzniknúť. Našťastie už som z toho vystúpil.

Do týchto obáv som sa dostal sám na základe toho že som sa začal o seba báť pretože ma z ničoho nič postupom času prestali baviť aktivity ktoré som rád robil a cítil som sa akosi "divne" (tak ako keby som to nebol ja).

Navšetvujem psychologičku už skoro tretí mesiac, obehal som neurológiu, krvné testy - všetko OK.

Moja otázka znie : Myslíte si že mám naďalej myslieť pozitívne, odpovedať si na jednotlivé otázky a tie myšlienky časom prejdú ? Alebo ako si môžem pomôcť aby tieto myšlienky išli preč a ja sa opäť cítil normálne že ja som pánom svojho tela ?

anonym2499

Psychologička mi stanovila úzkosť, myslím si že sa z toho dokážem dostať aj sám bez pomoci nejakých svinských liekov.

anonym2499

Psychologička mi stanovila úzkosť, myslím si že sa z toho dokážem dostať aj sám bez pomoci nejakých svinských liekov.

Maros_24

Mesačný princ - Psychiater si vypočuje jeho problémy a stanoví prípadnú diagnózu. Ak nijaká nebude, poradí mu, ako si môže pomôcť. Analyzovanie vtieravých a obsesívnych myšlienok je najrýchlejšia cesta ku vážnej depresii a úzkosti.

Mesačný princ

Maros_24 - a ako mu ten psychiater pomôže? Má snáď on analyzovať cudzie myšlienky? Hej, je to jeho úlohou...ale tak...

Podľa mňa len premýšľa, ja v tom nevidím nič zlé.

Maros_24

Ahoj, snaz sa myslienky neanalyzovat, nesnaz sa na ne odpovedat a urcite zajdi k psychiatrovi, nie je to ziadna hanba, taktiez sa to nemusi hned riesit liekmi. Skus si pozriet ak vies po anglicky nieco o mindfulness. Urcite tie myslienky neanalyzuj lebo sa dostavas do myslienkoveho cyklu z ktoreho sa neda tak lahko vyjst.

anonym2499

A naozaj keď si to tak spätne väzmem, naozaj sa cítim od toho leta tak zoslabnuto, viacej unavený, bez nálady, tak práve z toho môžu byť tie myšlienky. Čo si o tom myslíte?

anonym2499

Je to možne, dúfam že sa naozaj jedná o prechodné obdobie a nie o nejakú chorobu. Do toho všetkeho spadá ešte únava organizmu ( možno preto mám myšlienky že citim sa divne a im podobne). Cez minule leto som naozaj žil veľmi moc aktívne, každy deň som niekde bol, vkuse nejaka party, fest, spanku bolo minimum a zrazu keď som sa vratil po jednej party tak odvtedy som sa začal citiť tak divne, postupom času nabudala namna unava až do decembra no a na zaklade toho že som nevedel z čoho je ta dlhodoba unava tak som spadol do toho že mam nejaku psychicku chorobu, moc som sa sledoval a namyšlal si všeličo možne... Myslite že môže ta unava byť naozaj z toho že som svoj organizmus cez leto vyčerpal ?

anonym2499

Tento mesiac mi bude 18. Nezamýšľam sa práve nad takými vecami ohľadom samostatnosti t.j veci ktoré by boli potrebné ale skôr sa automaticky zaoberám nad bežnými vecami života, ktoré som doposiaľ nikdy neriešil (prečo tak veľa rozmýšlam, prečo sa necítim dobre, prečo si myslím že nevnímam tento svet ako kedysy, prečo som stále v svojej hlave...). Dosť často si veci uvedomujem v hlave a namiesto toho aby som ich povedal si ich poviem v hlave. V poslednej dobe mávam aj dosť "živé sny" príjde mi to tak, ako keby som aj počas noci keď snívam nonstop rozmýšlal. Už aj keď sa zobudím hneď v tú sekundu som v svojej hlave.

Biela Kobra

Tiež si myslím, že by sa človek mal nad sebou občas zamýšľať. Iba hlupáci nemajú o sebe pochybnosti, či to či ono spravili správne, či ich správanie je v poriadku, proste odkiaľ idú a kam kráčajú. Normálny človek trávi nejaký čas sebaspytovaním, pretože tým spracováva to, čo prežil, vyrovnáva sa s radosťou ale aj so smútkom, so sklamaním, zlyhaním s vlastnými chybami, a vo výsledku sa z toho učí. Učíš sa tiež aj tým, že si v hlave modeluješ situáciu alebo situácie, ktoré by mohli nastať, napríklad keď sa pre niečo rozhoduješ, a tým sa vlastne pripravuješ, aby ťa nečakaný vývin situácie nezaskočil.
Problém začína až vtedy, keď sa človek zaoberá sám sebou priveľmi. Nehovoríš, koľko máš rokov, ale mne to pripadá, ako keby si prednedávnom začal byť samostatný a tak si nútený premýšľať o veciach, o ktorých si dosiaľ premýšľať nemusel, lebo za teba rozhodovali iní. Je to normálny proces, ale ak sa človek príliš upriami na seba, začína strácať kontakt s realitou a čoraz viac sa vnára do seba, čo vedie k ďalším neproduktívnym myšlienkam a človek sa tak zacyklí, že si už nevie sám pomôcť. Čo, myslím si, nie je tvoj prípad. Ty si tento stav uvedomuješ, snažíš sa hľadať spôsoby ako z toho von, a tvoja cesta je podľa mňa správna. Ak ťa nebavia veci, ktoré ťa bavili predtým, rob iné veci - veď zmena je súčasťou vývoja osobnosti. Tvoj vzťah s priateľkou ťa tiež odvádza od prílišnej pozornosti k sebe samému, čo je tiež dobre, lebo sa s priateľkou o svoje svety delíte. Psychologička, ak je dobrá, nič nepokazí, a možno ti pomôže preklenúť toto obdobie, kým získaš istotu, že sa na seba môžeš spoľahnúť. A ak aj nie vo všetkom - sme ľudia a ľudia sú predsa omylní.
Na koniec len jedno porekadlo, ktoré pomáha takmer vždy. "Nejako už len bude." :)