Chytá má zúfalstvo, stav, kedy padám asi na dno. Neviem si nájsť prácu! Pripadám si ako keby každý vedel niečo robiť a mal snahu len ja nie. V krátkosti moja situácia ... mam strednú odbornú školu s maturitou (obchod a podnikanie) tri roky VS (hútnictvo) neukončila som, nedalo sa, vrátiť sa nema zmysel ani nechcem) registrovala som sa na UP v 2012 a odvtedy som tam. 4,5 roka na UP hanba neskutočná a neviem to zmeniť. Nie žeby som nepracovala vôbec, po troch mesiacoch od registracie som si našla absolventskú prax v realitke administratíva (napln práce ctrl c+v) skončila mi ale ostala som tam 2,5 roka na čierno s prísľubom od nich že už riešia trvalú zmluvu/projekt vezmu ma a ja hlúpa som im verila. Keby aspon z toho bol doklad na UP že ano nejaká dohoda bola ale proste nič. Potom ma prepustili a do mesiaca som si našla dobrovolnícku prácu tiež v administratíve (napln práce ctrl c+v), bolo to na pol roka a už to bude rok čo som doma zadarmo. A len chodím po pohovoroch. Skúšam administratívu ale moja prax je nedostatočná, skúšam aj také ako sú predavačka (ale nemam prax s predajom a pokladnou čo mi aj bolo povedané že na takú poziciu nemam šancu keď nemam ani len základy), už aj na vrátničku som podávala a nič. Asi 4 x krát som bola na zaúčaní a napokon aj tak vzali iného. Fakt netuším čo mam robiť. Jediné čo mu sa vyhýbam je linka. Nezvládnem ťahať 12ky a nočné (mám taký problém že ak som celú noc hore ráno mi je zle a som mimo). Mám 27 rokov, žijem u rodičov z toho pracuje len mamka aj to za minimálku, oco je tiež na UP ale pred dochodkovým vekom a tiež ho nikde nechcú. Chcela by som pomôcť ale kdee? Ako? Ani len na obyčajnú brigádu nemam predpoklady, lebo tam berú len študentov. Mam to overené písala som agentúram aj zamestnávateľom. Čo robiť? Ako to zvládnuť?
Plus, môžem si vybaviť dávku v hmotnej núdzi čo je tých 60 eur ale podľa niekoho to treba odpracovať podľa niekoho nie. Neviem či by som sa dokázala tak prekonať aby som šla robiť VPP s niekým čo na dávkach dostane 400 eur a robí to isté čo ja pričom mam školu a aspoň ako takú prax.
Je mi pomoci? Alebo som fakt beznádejný prípad? Keď nič, tak aspoň som si vyliala dušičku.
Neschopnosť nájsť prácu
Som rada ze nesom jedina osoba,ktora si pripada ako blbec bez prace,ja mam ukoncenu strednu s maturitou, mala som pol roka absolv.prax a potom cele tri roky som robila na dohody( tlaciaren,tesco...) bolo to na .... viem,ze mam schopnost sa zamestnat,verim si,ale stale sa niecoho bojim... Ze to nezvladnem,ze sa strapnim,co ak spravim chybu,co o mne pivedia ostatni....cely moj zivot je o tom,uz aj bola rozhodnuta odiist cez agenturu aspon do BA,lenze vzdy pride blok( strach)....
A inak neni pravda ze bez praxe nemozes robit predavacku,viem o firme,ktora vzdy zhana predavacky....
To bola "len" konštatácia stavu, ale čo ďalej? Budeme večne nadávať na to čo bolo a tým budeme strácať energiu na to, aby sme sa pohli dopredu. Na všetko sa možno pozerať kadejako.
Dno má pevný základ.
na zaklade vlastnej skusenosti odporucam tento rekvalifikacny kurz www.itvkurze.sk
tiez som skoncil pravo, bol rok nezamestnany, a po tomto kurze sa mi ponuky zacali len tak hrnut, a to nehovorim este o vynikajucom plate..
nedajde sa odradit, ze IT oblast je len pre programatorov, fakt najdete aj pozicie kde nepotrebujete technicke zrucnosti..
Nieco v systeme XD. Zobudte sa. Preberme si trochu historiu. Obsadili nas rusi. Boli sme ruska kolonia na cca 50 rokov. Co sa tu snazil niekto s tym robil boli cesi, nie slovaci. Po prevrate tu bol divoky zapad. Po rozpade CSR to pokracovalo s tym rozdielom ze vsetky ekonomicke puta s ostatnymi statmi sa rozpadli a zacinali sme od znova. Stat prebrali ludia co mali maximalne strednu odbornu skolu. Sedlakom co doteraz maximalne vypravovali vlaky ponukli diamanty tak zapredali aj svoju matku samozrejme. No a ostatni ludia nauceni ze maju drzat huby lebo inak po nich dostanu si tak maximale pofrflu v krcme.Len prednedavnom sa to zacalo nejako miesat no ako sa ku koritu dostali novi tak si povedali preco by sa tiez nenazrali a tak si zeru len kulturnesim sposobom. Pravda je ze vobec nevedia co robia. Su len radi ze su tam kde su.a ludia si len dalej frflu pod nosom ako boli nauceni a ucia to aj svoje deti.
Niečo v systéme nie je ok, ale čo to je, tak to ja neviem. Pravdepodobne to súvisí s ekonomikou. Momentálne je to taký level zero. Či už zamestnanie alebo podnikanie, človek veľa masla nenamúti. Chýba tomu nejaký impulz, ktorým by sa to prebudilo k životu, zo zimného spánku:-)
Nemusí zákonite každý absolvent práva a ekonomiky skončiť ako nezamestnaný.
Ja mám sesternicu, ktorá promovala na práve pred 3 rokmi a už počas štúdia pracovala pri jednej firme ako právny asistent a po skončení VŠ nemala problém sa zamestnať. Najprv zostala pri tej istej firme, potom robila ako asistentka poslanca za nie malý plat a teraz pracuje na jednom ministerstve. Podotýkam, že nikoho nemáme, kto by jej z rodiny pomohol.
Ja mám EU v BA a ani jeden deň som nebola nezamestnaná. Pracujem ako IT analytik a nemám sa zle.
Niekedy nestačí mať v ruke iba diplom, ale treba mať aj vedomosti.
No v tomto pripade nie je na vine len stat co sa tyka vysokych skol. Stat si spravil z vysokych skol prostriedok na znizenie nezamestnanosti tym, ze brali na skoly kazdeho. To je pravda. Ale ludia by mali mat trosku sebakritiky a trosku sa poznat na co mam a na co nemam.
Ona nema vysoku skolu, vyrazili ju v 3 rocniku. A ti s pravom to je ozaj ako keby vysoku nemali. Bez praxe nie si pravnik. A nik ti prax neda. Je to proste rodinkarstvo. Sami pravnici rozhoduju kto sa stane pravnikom a nie skola alebo tvoje schopnosti. No a ekonomika, to je asi druhe najhorsie odvetvie. Co ako chces robit s ekonomickou skolou? Mozes podnikat na vlastne triko. To je asi to najlepsie co mozes urobit. Na uctovnicku staci stredna skola. Manazer? Dobreho manazera urobis hociakeho pracovnika ktori dlho pracuje vo firme. Pre ekonomicku vysuku nie je tak vela pracovnych miest a ked si vezmes ze kazdy rok vyjde zo skoly stovky studentov tak ti vijde ze to nie je prave ta najlepsia skola. Teda pokial sa chces zamestnat a nie podnikat.
To, dobre, že im rovno neporadíte, aby išli na VPP, alebo zametať ulice s VŠ. Toto je náš štát, žiaľ bohu. Ja mám TU v KE a mám to šťastie, že mám v rodine veľkopodnikateľa, ktorý ma zamestnal na ekonomickom úseku, inak som na úrade práce.
Prax na predavacku XDDD To je co za blud? XD Tak chod do nejakeho hypermarketu. Tak ta zoberu za predavacku a potom mozno ta vezmu aj do nejakeho maleho obchodu za predavacku. Ale v hypermarketoch zvykne byt pracovna atmosfera asi taka ako u kuriat vo velkochove kde su natlacene do jednej velkej klietky az im z toho hrabe a dobu sa navzajom.