Požadovaná funkcia je prístupná iba pre administrátorov

Spoločné bývanie a financie

Príspevok v téme: Spoločné bývanie a financie
Fuly

Dobrý deň,
potrebovala by som názor niekoho nestranného ohľadne bývania s priateľom.Je tu veľa podobných tém,ale potrebujem poradiť konkrétne na môj prípad.Nikdy som nebola zástancom toho,aby chlap živil ženu.Preto som aj priateľovi navrhla predtým,ako sme išli spolu bývať,aby sme išli s podnájmom, aj stravou napoly.Momentálne je ale situácia taká,že kvôli sťahovaniu som nechala prácu,priateľ má celkom pekný príjem,ja ani polovicu z toho.Trošku ma to začína hnevať,lebo strašne veľa míňa,z toho nášho,aj zo svojho.Nevie si nič ušetriť,čo ja nechápem,lebo z takého príjmu,by si každý vedel ušetriť minimálne 200eur,on to nevie.Mne teraz šetrenie nevydá,čo ma aj trápi.Vždy som si vedela niečo našetriť.Problém je aj ten,že ja som moc šetrnlivá a on moc míňa.Takže hospodáriť sa nám moc nedarí,lebo každý máme nato iný názor a pohľad.Nechcem začínať hádky a preto som radšej ticho.Už neraz sme o tom diskutovali,vždy sa to na pár dní vyrieši a potom sme zas tam,kde sme boli.Dosť ma to trápi.Do toho mi ešte aj priateľ začal vyčítať peniaze.Že on platí naftu a problémy s autom.Pričom na začiatku hovoril,že tieto veci zacvaká on.No teraz mi to vyčíta.Ja som sa obmedzila kvôli všetkému s kupovaním drogérie,kozmetiky,oblečení.Je pravda,že mám niečo našetrené,ale to beriem ako železnú rezervu.On také niečo nikdy nemal a nechápe,prečo z toho nechcem vyberať peniaze.Je to ťažké,lebo sme v tomto úplne iné typy.Hnevá ma to a bojím sa,že raz hrniec prekypí a ja sa zoberiem a odídem.Aké máte vy skúsenosti?

Fuly

Áno, Fantasyi, tak ako si napísala. Priateľ nemal byt, pracoval v zahraničí. Pred dvoma mesiacmi sme sa nasťahovali do spoločného podnájmu. Ako píšem,všetky výdavky ohľadne bývania idú napoly. Ani by som od neho nechcela, aby platil všetko on. Nie som zlatokopka. Len neviem, čo si mám myslieť, keď sa v tomto trošku zmenil. Inak to je dobrý chlap. Ale, čo sa týka peňazí, tak veľa míňa. A podľa mňa chlap by mal mať nejaké úspory, lebo to svedčí o jeho zodpovednosti. A nemôžem už napísať,že to je jeho vec,keď sme už spolu aj zasnúbení. Ja nechcem jeho peniaze, len chcem, aby sme hospodárili bez toho,aby sme sa museli obávať, či na konci mesiaca nám ešte niečo zvýši, keď tak míňa na drahé potraviny a zbytočne veľa.

kafe

pozri, ak máš ty potrebu šetriť, obmedzovať sa a nedopriať si a priateľ ťa v tom rešpektuje (a nechce meniť), dokážeš niečo podobné spraviť ty pre neho? Proste ho v tomto rešpektuj - so svojimi peniazmi má právo robiť si čo chce. Tebe to môže byť u riti, či si ich odloží alebo minie. Je zodpovedný? Platí účty načas? Stáva sa mu, že týždeň pred výplatou nemá ani fuka? Čo konkrétne to znamená: "strašne veľa míňa,z toho nášho"? Z ktorého vášho? Spolu platíte nájom a stravu.
Ja napríklad nevidím problém v tom, otvoriť pusu a povedať: - Prosím ťa, mohol by si dva mesiace potiahnuť stravu a nájom ty, kým si nájdem prácu? - Tak ako prijal TVOJ NÁVRH ísť s nájmom stravou napoly, úplne kľudne ti môže víjsť v ústrety aj v tejto veci. Len nemému decku ani vlastná mať nerozumie. Proste nehanbi sa vypľuť zo seba čo chceš. Buď to príjme alebo nie, alebo sa dohodnete na niečom inom.

On ti vyčíta peniaze za naftu a auto? Ty tiež zrazu priateľovi vyčítaš, keď sú veci presne tak, ako si ich chcela mať. Už sa ti to nepáči, hnevá ťa to, tak si to ujasni ako to s nájmom a stravou vlastne chceš mať?

To že si ty šetrnlivá a on míňa vôbec neni problém. Problém je, že ty chceš aby on šetril (on nechce aby si ty viac míňala). Lenže on má taký príjem, že šetriť nemusí a môže si dopriať čo chce. Tak sa skús na to pozrieť trochu inak.
To čo máš ty našetrené, to sú LEN a IBA TVOJE peniaze, to mu nemusíš ani vešať na nos, že také niečo máš a či ti tá kôpka peňazí rastie alebo nie, či si ju minula a na čo.

Vôbec to ťažké neni. Len prestaň od priateľa chcieť, aby bol ako ty. No nie, nebude. To čo robí, že zarobí viac a i viac minie, na tom neni nič zlé. Keby si ty zarobila toľko čo on a mama by ti vyčítala, že všetko minieš, páčilo by sa ti to? Neni to tvoje právo, míňať si peniaze čo si si zarobila vtedy, kedy chceš a na to, na čo chceš?
Naozaj sa nemáš čoho báť. Ak ti to, ako fungujete nebude vyhovovať, tak pôjdete od seba, to predsa neni koniec sveta. Uvoľni sa a skús ho aspoň dva - tri mesiace nechať tak, nech si s peniazmi robí čo chce. Ak ťa dokáže podržať, že ten nájom zatiahne nejaký čas on, tak asi až taký sviniar neni a v prípade potreby svoje výdavky tiež dokáže obmedziť. Len na to jednoducho potrebuje mať nejaký reálny dôvod, nie len bezducho šetriť jak vadný a nežiť, lebo macko uško.

Fantasyi

Jaj, 0vecka treba si dobre a asi niekolkokrat precitat jej hlavny prispevok, lebo tam to mas. Nikomu sa nenasackovala, isli spolu do podnajmu a kvoki tomu nechala dobru pracu.

Nie, uspory sa vytvaraju hlavne na to, aby sa nasporilo na byt, auto, spotrebice. Ona plati tu polku, nechce siahat na uspory, lebo on chce od nej viac, aj jej peniaze, aby ich minul, lebo on nemina iba svoje peniaze, ale aj spolocne a este chce aj minat jej uspory. Treba citat drahi muzi a az potom pi*ovat. Budte radsej sami a zadrhnite sa svojimi peniazmi.

Hracc

Akosi som vzdy myslel, ze sa spori preto aby v obdobi bez staleho prijmu sa bralo prave z tych uspor a nie ze naklady hodim na hlavu ineho... Potom preco sa to vola sporenie, ked v tomto okamziku neplni svoju funkciu?

0vecka

podla mna tu chyba podstatne info a to ze ako dlho su spolu.

a tiez som tam nikde nevidel ze by on po nej chcel aby vysolila svoje uspory len to ze nechape ze si ona skreckuje a to je dost rozdiel...

inak on by mohol kludne napisat (z info ake mame) ze sa dal dokopy s nejakou zenskou ktora si nevie na seba zarobit, nasackovala sa mu do bytu ma nasetrene ale aj tak ho vyziera

Bubliii

Petrapavla aha takže podľa tvojej logiky: on zarába napr 800-1000 (príklad), ona je nezamestnaná. Nech nájom stojí 400e (podľa regiónu). Z čoho má dať? Z tých úspor, čo ešte pred ním uchránila? Radšej nekomentujem...
Ako ono vzťah k financiám sa dá vybudovať, ale keď človeku šetrenie nie je prirodzené, tak vždy bude viac utrácať ako ten, čo si radšej odloží. Keď chcú obaja, všetko sa dá, keď len jeden - nie je to vzťah...

Fantasyi

Ano, nema co kecat do toho na co on mina svoje peniaze a on nema co siahat na jej uspory. S takym chlapom, co vsetky peniaze rozhajdaka, nie je mozna spolocna buducnost.
Ty si rozumna. Keby ta mal rad, nepyta od teba, ked vie, ze teraz na to nemas. Je to typ, ktory ta bude vyuzivat. Aj z toho mala, co mas.
Bez od neho, co najdalej. Vies su Muzi a muzi. Ti druhi nemaju zenu za nic, len ju zotrocuju a vyuzivaju. Sexualne, financne, ako sluzku. Tvrde, ale ten tvoj je zial taky.
Na druhu stranu bud rada, ze si to zistila takto skoro, kym s nim nemas decko, spolocny majetok a nie ste manzelia. Nic ta nedrzi poslat ho do haja. Nemala si sa kvoli takemu vzdavat svojej prace, on sa evidentne kvoli tebe nemieni vzdat nicoho.

PetraPavla

Ženská logika sa nezaprie. Na auto má prispievať len vtedy ak sa vozí aj ona. Pýtam sa potom býva len na polovičku či len občas keď na májom má prispievať menej a stravu uż nekomentujem asi aj len z časti je teda obden.