Dobrý deň,
potrebovala by som názor niekoho nestranného ohľadne bývania s priateľom.Je tu veľa podobných tém,ale potrebujem poradiť konkrétne na môj prípad.Nikdy som nebola zástancom toho,aby chlap živil ženu.Preto som aj priateľovi navrhla predtým,ako sme išli spolu bývať,aby sme išli s podnájmom, aj stravou napoly.Momentálne je ale situácia taká,že kvôli sťahovaniu som nechala prácu,priateľ má celkom pekný príjem,ja ani polovicu z toho.Trošku ma to začína hnevať,lebo strašne veľa míňa,z toho nášho,aj zo svojho.Nevie si nič ušetriť,čo ja nechápem,lebo z takého príjmu,by si každý vedel ušetriť minimálne 200eur,on to nevie.Mne teraz šetrenie nevydá,čo ma aj trápi.Vždy som si vedela niečo našetriť.Problém je aj ten,že ja som moc šetrnlivá a on moc míňa.Takže hospodáriť sa nám moc nedarí,lebo každý máme nato iný názor a pohľad.Nechcem začínať hádky a preto som radšej ticho.Už neraz sme o tom diskutovali,vždy sa to na pár dní vyrieši a potom sme zas tam,kde sme boli.Dosť ma to trápi.Do toho mi ešte aj priateľ začal vyčítať peniaze.Že on platí naftu a problémy s autom.Pričom na začiatku hovoril,že tieto veci zacvaká on.No teraz mi to vyčíta.Ja som sa obmedzila kvôli všetkému s kupovaním drogérie,kozmetiky,oblečení.Je pravda,že mám niečo našetrené,ale to beriem ako železnú rezervu.On také niečo nikdy nemal a nechápe,prečo z toho nechcem vyberať peniaze.Je to ťažké,lebo sme v tomto úplne iné typy.Hnevá ma to a bojím sa,že raz hrniec prekypí a ja sa zoberiem a odídem.Aké máte vy skúsenosti?
Spoločné bývanie a financie
Áno,dala som výpoveď,lebo sme sa sťahovali do iného mesta. Príjem mám teraz 330 eur. Vedela som,že to nebude ideálne, ale keď som počítala, tak mi vyšlo, že polovica podnájmu a polovica na stravu z toho vyjde. A hovorím,ostatné ako benzín povedal,že bude platiť on. Len teraz akosi zmenil názor. Mám pocit,že si ma pomaly prestáva vážiť. Fakt nie som zato,aby chlapi platili všetko. Ale trochu gentlemanstva nezaškodí,keď momentálne na tom finančne nie som top. Ale asi som z inej doby.
Fantasyi ďakujem za tvoje slová, v dnešnej dobe veľmi potešia, keď vieš, že je málo ľudí, ktorí ti radšej poradia, ako ťa len kritizujú.
Tiez sa vo vztahu pasujem s tymto..kolko ma tvoj priatel rokov? Pytam sa preto,lebo moj priatel bol presne v tom mini takyto.a teraz mame spolocne peniaze a vobec mu nie je trapne,ze vacsina z tych penazi isla na jeho nezodpovednost. Do rozpoctu davame cca rovnako ale vacsia cast ide na jeho blbosti z minulosti..ale hold,ja som si jo vybrala a aj ked som o tejto jeho chybe vedela, vybrala som si zivot s nim a dokonca mame spolu hypoteku. Moj musel trosku dospiet v tomto. Ale hadali sme sa za to vela. Ja som na to isla najskor krikom, tym som nevyriesila nic..ale mozno aj hej..sama neviem
No zmenila som urcite aj ja pristup uz nie som.taka upnuta a setrnliva hrozne, lebo vzdy ked som taka chcela byt a menit aj jeho , vesmir mi dal po hube :-) potom som sa zacala spravat ako on. Zacala som utracat zo spolocnej kopy viac aj ja.a tak isto sa mu to nepacilo. Ako hovorim, musi si to sam uvedomit,ze treba aj nieci odkladat a ty zase,ze nozes byt az taka upnuta na setrenie. Nevenuj tomu tolku pozornost..a my sme spolu uz 11r,takze este mas dost casu :-) teda neviem, ako dlho ste spolu vy. Vedz,ze s takymto typom cloveka, pokial s nim chces zit, to velmi ine nebude...sustred sa na jeho dobre vlastnosti. Skus mu dat poxitit, ze on je ten chlap vo vztahu a ju musi v prvom rade zalezat,aby pripadna rodina s tebou mala v nom nejaku istotu...aj ked sa hovori,ze istotu nehladaj u nikoho a v nicom..nic nie je iste.
Aj to je pravda fantasyi
Messje niektore veci sa ukazu az pri spolocnom byvani.
Domci255 to ma mrzi. Dufam, ze sa to nejak vyriesi.
Fuly, ty platis cely podnajom? Co mate na stravu a ine vydavky urcene na domacnost, mina na co? Mal by platit aj pol najmu, ked spolu byvate. Ked zaraba viac, mohol by viac usetrit.
Musis drzat kasu ty. Ked vies s peniazmi lepsie narabat a setrit. Nech ti dava viac z coho aj odlozis.
Chlap musi vediet setrit, lebo takto budete navzdy byvat, len v podnajme a nenasetrite na vlastne. Vobec nesuhlasim s kafe a ani s Messje. On zije zo dna na den, nemysli na buducnost. Ona ano.
Na Slovensku vela ludi zije nad svoje pomery, na dlh, uzivaju si, z vyplaty do vyplaty, nedokazu usetrit nic. Minimalne 10% z vyplaty by si mal clovek nasetrit. Za roky sa to krasne nazbiera. Moze byt rad, ze ma rozumnu a setrnu zenu a nie nejaku zlatokopku. Zial nevie si vazit ani teba a ani peniaze.
Peniaze su citliva tema. Ludia ti budu nadavat, ked vela minas si zlatokopka a ked setris zas drzgroska. Z toho si nic nerob. Ved aj ja, ked napisem nieco zle na chlapov uz som zakomplexovana pi*a :))
Hlavne sa musite vy dvaja s partnerom dohodnut. Mysliet na buducnost je dolezite, ale zas aj trochu zit. Komunikujte.
Fuly ty sa ale potom zle vyjadrujes.Mina co mate na byvanie ale nie je to najom.Je to potom strava?Co cakas od chlapa?Ze bude pit vodu z vodovodu a jest sunku a maso 2x do tyzdna,lebo ty uvaris rizoto len zo zeleniny aj to mrazenej?Nerozumiem tomu.Ty si nechala pracu a mas malo a preto chces jemu delit jeho peniaze?Si ho musela predsa poznat kym ste zacali spolu žiť.
Podla mna nech pokojne mina na drahe potraviny. Tie su vacsinou aj kvalitnejsie a zdravsie. Podla mna je celkom dolezite co si davame do svojho tela. Moja kamaratka je tiez taka setrnliva, hlavne ze si odlozi 50 eur na vkladnu knizku a tesi sa z toho, ale to, ze ranajkuje tyzden a pol otvoreny umelohmotny toastovy chlieb s tym umelohmotnym roztavenym platkovym syrom a kecupom, okolo ktoreho paradajky ani nesli, jej uz nevadi. Hlavna vec, ze je to lacne.