Spoločné bývanie a financie

Príspevok v téme: Spoločné bývanie a financie
Fuly

Dobrý deň,
potrebovala by som názor niekoho nestranného ohľadne bývania s priateľom.Je tu veľa podobných tém,ale potrebujem poradiť konkrétne na môj prípad.Nikdy som nebola zástancom toho,aby chlap živil ženu.Preto som aj priateľovi navrhla predtým,ako sme išli spolu bývať,aby sme išli s podnájmom, aj stravou napoly.Momentálne je ale situácia taká,že kvôli sťahovaniu som nechala prácu,priateľ má celkom pekný príjem,ja ani polovicu z toho.Trošku ma to začína hnevať,lebo strašne veľa míňa,z toho nášho,aj zo svojho.Nevie si nič ušetriť,čo ja nechápem,lebo z takého príjmu,by si každý vedel ušetriť minimálne 200eur,on to nevie.Mne teraz šetrenie nevydá,čo ma aj trápi.Vždy som si vedela niečo našetriť.Problém je aj ten,že ja som moc šetrnlivá a on moc míňa.Takže hospodáriť sa nám moc nedarí,lebo každý máme nato iný názor a pohľad.Nechcem začínať hádky a preto som radšej ticho.Už neraz sme o tom diskutovali,vždy sa to na pár dní vyrieši a potom sme zas tam,kde sme boli.Dosť ma to trápi.Do toho mi ešte aj priateľ začal vyčítať peniaze.Že on platí naftu a problémy s autom.Pričom na začiatku hovoril,že tieto veci zacvaká on.No teraz mi to vyčíta.Ja som sa obmedzila kvôli všetkému s kupovaním drogérie,kozmetiky,oblečení.Je pravda,že mám niečo našetrené,ale to beriem ako železnú rezervu.On také niečo nikdy nemal a nechápe,prečo z toho nechcem vyberať peniaze.Je to ťažké,lebo sme v tomto úplne iné typy.Hnevá ma to a bojím sa,že raz hrniec prekypí a ja sa zoberiem a odídem.Aké máte vy skúsenosti?

a_dr1a

Ahoj Fuly. Preco si vlastne davala vypoved? Lebo si sa stahovala k nemu napr.do ineho mesta kraja regionu a teraz nemas pracu a tym padom ani prijem? Potom bola asi blbost davat vypoved a este hrat formu, ze budete vsetko platit (byvanie strava ai) 50/50 ked si vedela, ze budes bez prijmu. Lebo pracu si nemusis najst hned a uzaj. Tak si sa mala najskor s nim dohodnut, ako ten tvoj cas bez prace a tym padom aj bez prijmu - navzajom vykryjete? - kym si novu pracu zozenies.
A co riesis to jeho minanie. Moj kamarat minie sam mesacne tolko, kolko minie 3-4 clenna rodina nasich spolocnych znamych. Tak vies. Niekto moze zarobit aj 3tisicky a neusetri nic lebo vsetko minie a zas dalsi dokaze aj z prijmu 500e usetrit 100e.
Zas ak to tebe vadi prekaza, radsej podte od seba. Lebo financie su neraz dovodom rozpadu mnohych manzelstiev a vztahov. Kym nemate spolocne zavazky (hypo pozicky deti nehnutelnosti ai), tak radsej podte od seba ak sa s jeho zivotnymi postojmi, fin.navykmi, sposobom narabania s financiami hospodarenim minanim ai nevies zmierit. Lebo ak teraz nie ste schopni financne sa dohodnut ked ste dvaja, povedat si svoje, komunikovat dohodnut sa, podrzat sa navzajom, tak co budes robit, ak budes na materskej ai? Lebo vtedy bude ta fin.zodpovednost predsa len na partnerovi, lebo ty z materskej rodicovskeho ledva vykryjes akurat tak plienky sunare ai na dieta

Fuly

Podnájom nerátam k tým peniazom. Podnájom ide z môjho účtu. Potom máme hotovosť na stravu a iné menšie výdavky.

Messje

A co robi s tymi peniazmi co davate na byvanie?Ja chapem,ze z penazi na byvanie sa zaplati najom a poplatky.Tak co s tymi peniazmi moze robit okrem toho ze poplati co treba?

Fuly

Ja priateľovi nič nevyčítam. Preto píšem tu,lebo si chcem vypočuť aj názory iných. Zatiaľ čo on mne áno, teda sťažuje si na mňa aj svojej rodine, že až moc šetrím. A mne potom povie, žeby som ho naučila šetriť. Podľa mňa je problém ten, že sme v tomto úplne odlišní. Ja sa ho snažím rešpektovať takého, aký je, ale proste niekedy si neviem pomôcť, lebo ma to trápi. Tam nejde o jeho peniaze, ale o naše spoločné, čo dávame na bývanie.

Messje

Nejak podobne som pisala ako kafe ale...z nejakeho dovodu neodoslalo
Takze uz len napisem...
kafe,suhlasim do bodky

fiorana

0vecka toto na teba pasuje ako riť na šerbel
"MobyDick pripominas mi jedneho dobreho kamarata ktory zu bohuzial nieje medzi nami. ked nemal pravdu a ja som na to poukazal tak nebol ochotny to uznat ale zacal vsetko komplikovat aby ma to unavilo a ja zu mu neoponoval popripade zabudol o com bol ten prvotny nesuhlas."

0vecka úplne ťa tovystihuje a používaš rovnakú taktiku

kafe

pane bože! "A podľa mňa chlap by mal mať nejaké úspory, lebo to svedčí o jeho zodpovednosti." počuj a nestačilo by ti, keby bol chlap šikovný a VEDEL radšej poriadne ZAROBIŤ ako iba šetriť? Takže chlap, čo nežgrlí ale má slušný plat (a asi aj nejaké schopnosti, vedomosti, zručnosti) je nezodpovedný. Ale chlap čo zarobí 400 mesačne, nažgrlí 1000 ročne je zodpovedný? Nuž ja s tebou nesúhlasím. Ja osobne radšej berem chlapa čo je schopný zarobiť, ako takého čo je schopný našetriť.

0vecka

kafe ma celkom pravdu....

inak toto je typicke pre zeny... neviem preco najdu chlapa ktori je nejaky a maju potrebu ho "vylepsovat"

Domci255

fantasyi mas uplnu pravdu presne takeho som mala ako opisujes! raz si mi tu radila v mojej teme a lutujem ze som ta nepocuvala...nemuselo to skoncit tak zle ako to skoncilo...