Požadovaná funkcia je prístupná iba pre administrátorov

Bude to problem?

Príspevok v téme: Bude to problem?
MalaTvrdohlava

Ahojte. Chcem sa vas spytat na nazor, lebo to co pocuvam okolo seba ma neskutocne vytaca. Lebo je to neustale to iste! Mam uz dlhsie priatela a ja som vegetarianka. On nie. Ked sa nejaka rodina pri nas zacne rozpravat o nasej buducnosti, stale hovoria, ze pri mne zomrie od hladu a nech sa naucim varit maso a podobne. Ale ja to odmietam. Nic mu na to nehovorim, ved nech si kazdy je co chce. Respektujeme sa navzajom. Ale ja taketo vaci nikdy varit nebudem. Nebudem kvoli niekomu menit moje rozhodnutia a vyvarat mu maso. Po tychto reciach ale mam uz zly pocit. Hlavne, ked viem, aky je nervozny, ked je hladny a on sa z mojej stravy nenaje. Ale ja odmietam byt sluzka a vyvarat mu. Bojim sa, ze sa kvoli tomuto budeme este v buducnosti velmi hadat. On je dospely chlap, ma 30. Ale nevie si spravit skoro nic. Ja si doma varim 90% sama, lebo som jedina vegetarianka. Myslite, ze to vyvola v buducnosti vela hadok?

lombardo1981

Tak to je fajn. :) Pretože som stretla jeden, už bývalý pár. Ona tiež odmietala variť mäso. No to nebol kameň úrazu. A práve kvôli tomu som si na nich spomenula. Len ona bola zaťatá. :)

celebrita facebooková

Maličký problémik by to mohol byť, ale zase nie až taký strašný problém, aby sa na tom rozpadol vzťah :) Pokiaľ obaja máte ochotu robiť kompromisy, bez ktorých ani jeden vzťah asi nebude fungovať dlho, tak potom by to nemal byť problém.
¤¤¤Kompromis, ktorý by mal urobiť on: Mal by pochopiť, že žena nie je slúžka a rovnako trávi 8 hodín v robote ako on. Takže nech nečaká, že príde domov a tam uvidí, že samé sa navarilo, samé sa vypralo a vyžehlilo, samé sa povysávalo a aj smeti sa samé vyniesli, sám sa utrel prach :)...asi tak :) Musí pochopiť, že rovnakou mierou je povinný niečo si doma odrobiť aj on, nielen ty. Aj si sám navariť, ale??? Ty ho neponižuj a nevysmievaj, že nevie variť, však je to chlap :) no tak mu radšej ukáž, ako sa to robí. Napríklad povieš predavačke v mäsiarstve, nech ti odkrojí bravčové na rezeň, normálne povieš, že na dva rezne a ona už bude vedieť, čo ti má dať. Ty to vedieť nemusíš. Potom prídeš domov, vezmeš jednu dosku a taký ten nástroj, ktorým sa klepú rezne. Nejako to naklepeš, nech je to tenšie. Osolíš z oboch strán a pripravíš si tri taniere. Do jedného múku, do druhého vajce a do tretieho strúhanku. Namočíš do múky, do vajca a do strúhanky, hodíš na panvicu a pečieš. Ty to vieš. Je to to isté, čo robíš aj s vyprážaným syrom. Ale ten syr treba hnedˇ vybrať a mäsko by sa malo piecť na miernom ohni dlhšie, aby bolo dobre prepečené. Takto mu to vysvetlíš. Pokiaľ má zdravý rozum, IQ aké-také a nie je celkom lenivý, hnilý lump, tak mu to takto vysvetlíš, ako som ti to ja teraz napísala. A aj to pred ním urobíš, aby videl. Človek sa ale najlepšie učí, keď to robí sám. Tak teda jeden rezeň urobíš pred ním ty a druhý mu dáš do ruky ešte ako holé, neobalené mäso a nech si ho skúsi obaliť. Nezabudni komentovať, že a teraz osoliť, teraz do múčky, teraz do vajíčka a teraz do strúhanôčky a teraz na panvičku na olejček :) Pozri, moje sesterničky toto robili, keď mali 4 roky. To akože pomáhali mamine. Detičky obaľovali a mamička zatiaľ piekla. 4 ročné decko to zvládne obaliť, prečo by 30 ročný chlap nezvládol aj obaliť, aj vypražiť? Zvládne, len nesmie byť lenivý.
***Kompromis, ktorý môžeš urobiť ty: Existuje kopa receptov, ktoré sa rovnako robia s mäsom, ako aj so sójou. Vtedy môžeš jednoducho navariť preňho. Lebo už ti to môže byť jedno, tak, či tak varíš. Tu máš jeden: Kuracie prsia pokrájame na kocky. Na panvicu dáme olej, osmažíme, nalejeme paradajkový pretlak, osolíme, pridáme trochu vína, provensálske korenie, cesnak, chvíľu povaríme, hotovo. Ty si si zatiaľ zvlášť v jednom hrnci pripravila, uvarila sójové kocky. Ty si teda urobíš to isté pre seba so sójovými kockami, čo preňho s mäsom. A máš po probléme. Rovnaké je to s tým rezňom. Ty si obalíš sójové plátky so syrom, jemu môžeš gordon blue. Neni ti to už jedno, kedˇ si rozpálila ten oheň na tej panvici, či tam hodíš o nejaké tie dva kúsky viac? To isté môžeš urobiť so sviečkovou, mrkvičková omáčka hotová... dáš dva hrnce, do jedného mäso a do druhého sóju. Do každého mrkvičkovú omáčku. Palacinky??? by zjedol??? Niečo ti poradím: v Bille dostaneš Berner Würstel. Keby si to nevedela nájsť, opýtaj sa predavačky. Sú to také párky plnené syrom, obalené do slaninky, ktoré sa nevaria vo vode, ale sa len vyberú z obalu a opečú sa na panvici na oleji, pri pečení pozor, treba ich otočiť z každej strany. K tomu hranolky, nech je spokojný. A horčica, kečup, vybavené. Ďalej: mrazené ryby, ktoré už sú obalené ako polotovar, tiež rybacie prsty, to by si zvládla v pohodičke. Takže bez problémov mu dokážeš navariť, pokiaľ chceš. Ale zase nemal by to čakať každý deň a mal by si byť vedomý toho, že varenie je aj jeho povinnosť, nie len tvoja.
Normálne si dohodnete dni v týždni, kedy bude variť on a kedy ty. Napríklad:
=== v pondelok, v stredu a v piatok ty,
===v utorok, vo štvrtok a v sobotu on,
===v nedeľu nevaríte a idete: po výplate do reštiky. Alebo dva týžnde po výplate do mekáča. Pred výplatou na pašu :)
Dalo by sa? Vzťah sa ti ale určite nerozpadne kvôli odlišnosťiam v stravovacích návykoch :) teda pokiaľ ste dvaja rozumní ľudia a viete sa dohodnúť.

MalaTvrdohlava

Messje, ja uz neviem ako to mam napisat. Mozem z toho varit, ale odmietam. Bodka. To o sluzke som napisala preto, lebo to nechcem robit stale vsetko sama a obskakovat ho, ked prideme narovnako domov. Kamosky pridu domov, vsetko porobia a chlap si vala sunky. To nechcem. Mozeme to robit spolu, striedat sa...atd

Bavili sme sa o tom, ale to uz bolo davno povedala som, ze ich nutit nebudem, ked budu starsie a budu chciet aj maso. Ale nebudem ich na to ucit ani im to varit ja. Mozu si to dat s ich buducim otcom a ja im k tomu urobim zeleninku :)

lombardo1981

Ja by som mala jednu otázku. Už ste riešili, či deti budú jesť vegetariánsku stravu alebo si budú môcť dať aj mäso a výrobky z neho? Ak ho budú chcieť jesť, tak ako? Pretože staršie deti vedia, čo chcú.

Messje

Necitala som prispevky ale napíšem svoj nazor
Napisat o cloveku s ktorym chcem zdielat buducnost ze mu odmietam byť slúžka len preto,ze by som mu mala navarit...Môžeš byt vegetarianka ale mozes aj varit stravu z masa ked aj neochutnas.Ja varim bez chutnania.To je ale o cloveku.To zn o tebe.Citit sa byť sluzkou len preto ze navarim cloveku ktoreho lubim...Nie si zena ktora sa vie obetovat a pre druheho niečo urobiť. Najskor robiť len co tebe vyhovuje je dobre,ale potom je to len o tebe.Nie o tom druhom.

MalaTvrdohlava

Precitala som si vsetko a teraz ti to napisem, ako to vidim ja. Som zvyknuta doma pomahat s tym, co si oznacila ako chlapsku robotu. Pomaham s prenasanim nabytku, pomaham otcovi pri opravach, sama som sa vselicomu priucila, sama som si vymalovala izbu atd...takze mam na to trosku iny pohlad. Obaja budeme asi prichadzat domov cca rovanko, ked budeme spolu byvat a preto hovorim, ze nebudem robit "sluzku", neskocim ku sporaku a on si bude valat sunky. Taketo veci mozeme robit aj spolu alebo sa striedat podla toho, kto bude mat ako cas a chut. Nie, naozaj ja sa taketo veci nemienim ucit varit a nezaujima ma to. A nie som vegetarianka 3 roky, ale 15.

To s detmi a ich stravou. Stari rodicia ak to nebudu respektovat, tak u nich na prazdninach nebudu. Moji rodicia to napriklad respektuju a nemaju s tym problem odkedy som bola na zakladnej. Ked som isla do skoly v prirode alebo niekam prec, na vylet, vedeli mi to vybavit a mala som prisposobene jedlo. Nie je to take tragicke ako to vidis :)

kafe

ach yo! Vegetariánstvo problém nebude. Len mňa tu zarazilo pár vecí.
Odmietaš byť slúžka a vyvárať, obskakovať chlapa, všetko by malo byť vyvážené. To keď budete prerábať byt, stavať dom, skutočne dokážeš polovicu domu zbúchať TY SAMA? Keď budeš tehotná, po 4 a pol mesiaci mu dáš brucho, aby pekne rovnocenne bol tehotný aj on? Chceš po chlapovi aby kvôli vyváženosti aj kojil? Lebo takto si vyváženosť predstvuješ TY. Vieš ako si ju predstavujem ja? Varím pre chlapa, to čo mu chutí, lebo ho ľúbim, chcem pre neho niečo pekné, praktické spraviť, lebo on pre mňa robí zas niečo iné. A práve kvôli vyváženosti to budem robiť IBA JA a na 100% (lebo mne to ide lepšie od ruky). A to, čo vie perfektne partner, to čoho ja fyzicky nie som schopná, to zas na 100% nechám na chlapových pleciach. Nebudem sa kvôli rovnocennosti pchať prenášať chladničku, či ťažký gauč, veď to je na hlavu! Úplne inak sa správa džentlmen a úplne inak lejdy a predsa práve tieto dva "protiklady" pasujú presne k sebe. Toto je vyváženosť. Ako žena máš proste schopnosti, ktoré chlapovi až tak nejdu. To mäso by si kľudne variť mohla. Alebo sa kľudne môže mäso naučiť variť partner. Je jedno ako sa dohodnete. Len, prosím ťa, trochu sa zamysli nad rovnocennosťou ako si ju predstavuješ ty.

Mám pocit, že si veľmi mladá, okolo dvacky a asi ešte s priateľom nebývate. Ako dlho si vegetariánka? 3 roky?
To, ako si predstavuješ fungovanie s deťmi... jedlo do škôlky, desiaty, olovranty im budeš pripravovať ty? Nikdy nepôjdu v lete do tábora? Ku starkým budú deti chodiť len maximálne na hodinku? Nikdy tam nebudú spať, nestrávia týždeň cez prázdniny? Myslíš, že im tam starkí budú vyvárať bezmäsitú stravu? To si piš že odmala im na just budú dávať mäso. A čím skôr sa s tým zmieriš tým lepšie. Chceš ich kvôli strave odrezať od starých rodičov?
Aký je to vek "keď podrastú a budú vedieť z čoho jedlo je"? 3 roky? Je pekné ako si ty sama veci plánuješ, ale kde je tvoj zmysel pre vyváženosť teraz? Nemáte byť pri plánovaní takýchto vecí náhodou dvaja? Veď dieťa má i otca, nie len matku, nie?

Neviem, neviem, mne to príde že vy obaja máte dosť ortodoxný postoj k strave. A pritom aj mäsitá aj bezmäsitá strava je ok. Len keď si obaja držíte iba to svoje, tak tu sa kompromis robiť nedá. Hlavne o tých deťoch sa ešte raz a detailne porozprávajte. No ružovo to nevidím. Podľa mňa vás to rozdelí. To že každý považuje iba to svoje za dobré. Nerozdelí vás mäso ani vegetariánstvo.

MalaTvrdohlava

Neviem111111, presne takto to hovorim vzdy aj ja. On si spravi svoje a ja to doplnim mojim jedlom a moze to mat ako prilohu :) Prode mi to aj rovnocennejsie. Lebo ja nie som z tych zien, co by muza obskakovali. Vsetko by malo byt vyvazene. Obcas mozem uvarit ja, obcas on. Najlepsie by bolo, keby si varime spolu a vsetko pekne zladime:) On uz pri prvom pozvani na veceru vedel, do coho ide. A nevadilo mu to.
Ale po par mesiacoch sa pytal, ci v tehotenstve by som sa tiez obmedzovala a ze by to nebolo dobre, bla, bla. Toto ma velmi prekvapilo. A razne som povedala, ze ja sa budem stravovat tak ako doteraz. Chodim na kontroly, nikdy som problem nemala, mam nastudovane co mam jest a priblizne kolko. A ze ani nemozem deti nutit takto jest, ak by som to robila, bol by to problem. Ale toto som nikdy neplanovala. Ked budu malicke, chcem aby jedli bezmasite jedla a ked podrastu a budu vediet, z coho to jedlo je a budu chciet jest maso, ja im branit nebudem. Ale chcem to nechat na nich az ked tomu budu trosku rozumiet. Ale bojim sa, ze ani toto by nepochopil...reagoval dost prudko