Požadovaná funkcia je prístupná iba pre administrátorov

Odpoveď na otázku "prečo je málo vhodných chlapov" (Matematika lásky)

Príspevok v téme: Odpoveď na otázku "prečo je málo vhodných chlapov" (Matematika lásky)
precopreco

Bolo tu už viacero tém od žien, ktoré si kládli túto otázku (naposledy tu www.zdravie.sk ) a keďže som náhodou narazil na zaujimavý článok referujúci o knihe Matematika lásky, ktorá sa presne týmto zaoberá, tak som to sem skopíroval:

"Prečo je málo chlapov?

...zistenia čiastočne pomáhajú vysvetliť, prečo toľko úžasných žien po tridsiatke súťaží o zdanlivo malý počet vhodných mládencov.
Keď príde slabá záujemkyňa k mužovi, ktorý sa jej páči, je schopná vytiahnuť všetky esá, aby získala jeho pozornosť. Silná dražiaca naopak, sebavedomá a presvedčená, že je pre každého muža to najlepšie, nebude pravdepodobne podnikať nič, pretože vie, že za rohom na ňu čaká ďalší, lepší muž.
Keď muž zbadá nezáujem atraktívnejšej ženy, usadí sa so ženou, ktorá sa oňho bude najviac zaujímať, a tá ho uloví z vôd slobodných mládencov.

Spočiatku je to všetko fajn, ale ako aukcia (a teda aj život) pokračuje a dražené predmety získavajú slabšie účastníčky, zostáva čím ďalej tým menej slušných slobodných mužov a stále viac krásnych a inteligentných žien, ktoré neustále lovia v tých istých vodách.

Výsledkom je paradox vhodných mládencov, ktorý prináša jasnú, hoci tvrdú správu:

Nezáleží na tom, aké ste sexi.
Ak chcete mať vzťah, tak nebuďte samoľúbe!"

No hádam to aspoň niekomu otvorí oči a aj pomôže v jeho partnerskom živote keď si uvedomí, že základom vzťahu ktorý ho drži pokope, a možno aj podstatou lásky ako takej, je skôr vzájomná tolerancia a akceptácia aj nedostatkov toho druhého, než len hľadanie dokonalosti, výhod a vlastného pohodlia.

zdroj: diva.aktuality.sk

Janno82

,,Že iba z lásky sa žiť nedá" som utrúsil v predošlej téme aj ja. Ja si myslím, že ono sa to v podstate dá:), ale to neznamená, že už nebudem nič iné robiť. Je jasné, že ak chcem byť s nejakou ženou, potrebujeme nejaký životný priestor, to znamená, že by sme obaja mali mať prácu, s pravidelným príjmom a určite by bolo fajn, keby ten príjem bol ešte aj na takej úrovni, aby z neho tí dvaja konkrétni ľudia mohli aj slušne žiť, nie iba prežívať. Druhá vec je ale otázka priorít tých daných dvoch ľudí. Lebo ak hovoríme o ,,nejakom životnom priestore", tak každý si pod tým predstaví niečo iné a niekomu môže stačiť na začiatok jednoizbový byt, niekto ,,potrebuje" hneď dvojpodlažný dom.

Taký pekný príklad uviedol v tej predošlej téme FilipTT, ako so svojou partnerkou začínali a z toho som usúdil, že tam určite ani na jednej strane nebol nejaký strohý pragmatizmus.

Neviem ako to bolo kedysi, ale ak budem hodnotiť dnešnú dobu, ktorej som súčasník, tak mi to často pripadá do veľkej miery tak, že na to, aby muž mohol byť so ženou, musí ako keby najskôr splniť viacero atribútov, akýchsi štandardov definovaných dnešnou spoločnosťou, až potom je to možné. Z časti mi to potom pripadá tak, že to, aby dvaja ľudia mohli byť spolu, je podmienené množstvom atribútov, ktoré sa týkajú sociálneho statusu a hmotného zabezpečenia, často sa k tomu pridáva ešte aj status spoločenského postavenia. Do istej miery mi to pripadá tak, ako keby som si povedal, že ja vlastne ani nechcem byť s nejakým človekom, ale skôr s jeho ,,vecami", resp. s tým, čo mi je schopný dať, zabezpečiť alebo aké výhody mi to prinesie. Určite to nechcem zovšeobecňovať a podčiarkujem, že je to môj osobný pohľad.

Ďalšia vec je, že dnešná spoločnosť je strašne fixovaná na úspech, neustálu dravosť a súperivosť, čo je ako na jednej strane v poriadku, ale na tej druhej strane si povedzme pravdu, že jednoducho všetci takí nie sme a ani na to nemáme predpoklady. Ja som sa tiež dosť dlho porovnával s inými a zožieral sa preto, že nie som rovnako úspešný, ako tí druhí, až mi došlo to, že ja vlastne ani taký nechcem byť a že som sa snažil dosahovať úspech v oblasti, ktorá ma nakoniec ani vôbec nebaví a nenapĺňa a že naopak na miesto toho som mal ísť za tým, čo ma baví a čo som chcel ja.
No a pri všetkých tých úspešných biznismanoch, manažéroch, podnikateľoch, rytmusoch a pod., môže (a nemusí) obyčajný muž, ktorý robí napr. v nejakom podniku, s priemerným platom a napr. aj tým toľko spomínaným vlastným bývaním, vyzerať pre mnohé ženy ako vyložene neatraktívny ,,tovar".

Na druhej strane, nech to ale budeme rozoberať z ktorejkoľvek strany a primiešavať k tomu rôzne teórie, v živote je to podľa môjho názoru tak, že hoci takmer každý túži nájsť si toho svojho životného partnera, nie každému je to súdené a nie každý tento status z nejakého dôvodu dosiahne. Vždy to to tak bolo, je a zrejme aj bude. Je to samozrejme ale iba môj názor.

adr1a.

Stale riesite blbosti. Kto chce partnera najst, tak si ho aj najde. A je jedno ci ide o zenu ci o muza. Je nas tu jak mravcov. A ti co chcu byt single nech su. Maju na to svoje vlastne dovody ai. Ale najst si zenu ci muza nie je problem

skodareci

Filip, aj keby to bola pravda, ze zien bude o stvrtinu menej nez muzov, tak pointou tejto temy je skor to, ze v pripade zien po 30 si za ten nedostatok vyberu mozu sami svojou priebercivostou, beruc muzov ako nejaky podradny tovar s ktorym sa nebudu zbytocne zahadzovat. To ze sa bude rodit menej zien ako muzov vsak nie je vinou muzov, to je proste prirodny jav, nie egoisticka volba muzov.

Mimochodom je naozaj zabavne sledovat nekonecne povysenectvo zien aj v takychto diskusiach, a to, ako za kazdu cenu maju potrebu odmietat akekolvek svoje chyby a ako si neustale prekrucaju svoje argumenty a videnie sveta len podla svojich potrieb, len aby vyzerali ako svate a vinu zas mohli hodit na chlapov. Najprv ked niekto jednu z diskuterok upozorni, ze predsa muzi nie su len tovar s nejakymi vlastnostami, ktore si zeny vyberaju ako v obchode, ale ludske bytosti, tak ona odpovie ze muzi pre zeny tovarom predsa len su a zeny predsa nebudu trpiet nejake nedostatky svojho muza, lebo aj tak by to slecne hviezdnej len casom liezlo viac a viac na nervy. Tu potom dalsia tvrdi, ze predsa muzi su neschopni, lebo sa nechavaju zo seba robit len tovar ktory sa medzi zenami vydrazi a ze su malo iniciativni. Vedla v teme vsetky nariekaju, ze muzov je malo, ked zistia ze ich je malo kvoli samotnemu zenskemu namyslenemu spravaniu, tak zas dalsia tu otoci a povie, ze muzov je vlastne dost a tato cela tema je hlupost. Proste typicka zenska nekonecna falosnost, manipulativnost, neschopnost priznat si co len najmensiu chybu a pozriet sa do zrkadla, aj keby dokazy a logicke argumenty proti nim boli akokolvek silne... Skoda reci.

Prezyvka055

Džúsikk -> no uz viackrat mi povedala ze nepozval by som ju ja ze pozve ona mna. Ale v tomto pripade ide o tom ze ja som povaha co ma vzdy prvy aj posledne slovo. Ale inak ziadna drama alebo lovenie.

Filip TT

Kremienok - ja poznam jednu mladu dievcinu, ktora pracovala v ubytovni pre bezdomovcov Depaul. Su aj take....

K tej matematike - v case ked sa rodilo stale viac deti, tak z matematickeho hladiska nutne nemohli vsetky dievcata najst muzov.
Preto lebo hladali vacsinou starsich. Lenze v tych starsich rocnikoch sa rodilo menej deti ako v maldsich. Zeny z vacsich rocnikov hladali muzov z mensich rocnikovm, takze nutne nemohli uspiet vsetky.

Teraz sa to vsak meni, lebo v mladsich rocnikoch sa rodi menej deti, ako bolo v starsich. Mladych dievcat bude menej ako muzov.

Velky demograficky skok sa udial okolo roku 1995. Tam klesla porodnost z cca 80 000 na cca 60 000.
Dievcat pod 21 rokov bude v rocnikoch o stvrtinu menej ako chlapcov v starsich rocnikoch.

Problem budu mate teraz muzi....

chremienokachcolusik

Keď tak nad tým uvažujem, je niečo na tom čo už tu ktosi písal, že odhliadnuc od pravdivého a praktického postoja, že iba z lásky sa žiť nedá, tak do značnej miery je za tým čo ludia chcú, čo od druhých vyžadujú, za čím sa ženú aj potreba minimálne sa aspoň zaradiť do stáda a nevypadnúť, alebo ešte lepšie vynikať v tom stáde vo veciach ktoré len stádo uznáva. Málo ludí je samých sebou a ani ich len nenapadne, že by mohli mať svoje vlastné potreby ktoré sa možno tak celkom nezlučujú s potrebami stáda.

chremienokachcolusik

Niečo na tom je musím uznať....
Ale taká poznámka na okraj, túžba po láske môže mať rôzne podoby. Ja aj keď som napísal v tej téme, že založenie rodiny mi cudzie nie je a že situáciu s bývaním určite zmeniť chcem v skutočnosti necítim až taký tlak v súvislosti s týmito záležitosťami (okrem samostatného bývania lebo to chcem) a hladaním si ženy a ich hodnotami ako poniektorí muži keď ich tak čítam, alebo počúvam lebo sa niekedy aj zdôverujú. Ja som si prežil fakt ťažké veci v živote a rokmi zisťujem, že nejake pachtenie sa za čímkolvek a hranie sa na niečo mi vlastne z mojej podstaty pripadá vyslovene malicherné, bezvýznamné len o tom nikomu radšej nehovorím lebo ludia to potom berú tak všelijak, každý považuje za normálne podávať výkony a robiť zo seba volačo.
Takže keď mi nejaky muž narieka, alebo naopak nejaka žena sa sťažuje na mužov a seba do nebies vynáša tak si ich vypočujem, prípadne prečítam, pokúsim sa mať objektívny názor, ale v podstate to všetko vnímam z takého zvláštneho nadhladu a hovorím si aké blbosti tí ludia vlastne riešia, svoje velké a nesmierne dôležité potreby, štandardy, statusy, vlastníctva, majetky, egá, pocity neschopnosti, alebo naopak nadradenosti, ....ah vy homo sapiens :) V skutočnosti mám iné hodnoty, iné veci považujem za dôležité :) Predstavujem si pokojný tichý život pretože ja som si stresov užil už ako dieťa a mladý človek a čoraz väčšmi mám potrebu pomáhať, vykonávať nejaku dobrovolnícku činnosť. Kludne aj umierajúcim alebo bezdomovcom. A asi by som býval sám. Nie vyslovene samotár nie som, len pochybujem že by existovala žena ktorá by zdielala podobné hodnoty. Sem tam by som medzi ludí zašiel, minimálne kvoli práci, alebo dobrovolníckej činnosti, ale žiť s niekym kto by mal tieto bežne preferované hodnoty a by mi pílil uši s jeho nesmierne dôležitými potrebami tak to asi nie :) obzvlášť keď vidím čo ludí naozaj trápi a čo je fakt dôležité. Nepripadalo by mi to s takou osobou zmysluplné. Potom si človek aj okreše svoje priority a ostane mu nejaka základná no pevná kostra ktorá sa skladá z úplne iných vecí než ktoré sa bežne presadzujú v našej spoločnosti.
......Ale to je ok ja som bol vždy tak trochu lietadlo ;D To nepíšem aby som sa vykecal, ale len pre inšpiráciu, že uvažovať sa dá o veciach, aj týchto veciach, inak a že aj láska sa dá prežívať inak a že človek by sa ozaj nemal nasilu tlačiť do nejakych konvencií :)