Člověk a jeho osobnost

Príspevok v téme: Člověk a jeho osobnost
Dick

Jaké vlastnosti si na člověku vážíte nejvíce a proč? A naopak, které vlastnosti dělají člověka špatným? (ta odpověď nemusí být vůbec jednoduchá).
Co vám imponuje na druhém člověku nejvíce a nejméně? ( krása fyzická nebo duševní, inteligence, moudrost, cit, optimismus, vřelost, klid ,věrnost, obětavost, nesobeckost, pravdomluvnost atd. ) Nebo vás přitahují i některé temné stránky lidské povahy?
Jaké vlastnosti si nejvíce cení muž u ženy a žena u muže? A naopak ?
Nejvíce destruktivní (sebedestruktivní) vlastnosti lidí, které dělají lidi těmi horšími, než by mohli být?
Může se změnit i zdánlivě nezměnitelný ( patologický ) člověk ?
Má mít člověk absolutní, nebo alespoň relativní volnost-volbu a nebo být svázaný závazky, rodinnými tradicemi, náboženstvím atd?
Je člověk jen „ hercem na jevišti života“ ?Vytváří si sám svět anebo už je vše napsáno v knize osudu?
Jaký by měl člověk být, aby se za sebe nemusel stydět ( pokud se vůbec umí stydět )?
Váš ideální partner(ka)?Pokud vůbec existuje ideální?
Pokud by měl někdo zájem, tak si může přečíst můj příspěvek:Problémy dnešního světa a člověka v něm.(kategorie Nesúvisiace so zdravím) a napsat názor díky.

Mesačný princ

Dick - nenávisť je vlastne samovražda seba samého. Naozaj chceš chodiť po tomto svete ako bez duše?
Tak isto ako neodpúšťaš druhým ale sebe, tak nemôžeš nenávidieť druhých ale len seba za to, že si zlyhal a zato, že sa nenaplnili tvoje očakávania.

Dick

Angel-Demon:Přímo chronického nerváka jsem nezažil, to by byl člověk, který by zuřil a nenáviděl jakéhokoliv člověka.Otázka je jestli ti lidé pociťují sebelásku a nebo naopak sami sebe nenávidí.Ale tzv.nerváky jsem zažil, protože jsem vyrostl a žiju v místě, kde byla jejich koncentrace vždy vysoká(industriální město) a s tím souvisí veškeré patologie jako alkoholismus, rozpad rodin a tvrdost obyvatel.Oni o tom dnes nebudou mluvit, ale já vím co jsem zažil.Ale netýká se to všech.Tvrdá výchova(bezcitná, chladná) i škola, zanechala na některých trvalé stopy.
Ano měl jsem spíše namysli jinak mírumilovného člověka, který se rázem promění v zuřivou bestii(jestli vlastně je mírumilovný).Ale bohužel, některým jedincům se podaří vyprovokovat člověka k nepříčetnosti.Lidé kteří dokážou odolat, jsou velmi silní a stabilní jedinci, mají chladnou hlavu.Mě se to nedaří, přiznávám.Snad každý se má šanci změnit, většinou za pomoci jiné osoby.Žít v nenávisti ke všem je vlastně velmi smutné a vyčerpávající.

Možná bude platit toto:" Když nemohu milovat, budu alespoň nenávidět "

Mesačný princ

Cliattsi - som veľmi rád, že si položil len jednu :D Nechcelo by sa mi to čítať, nič v zlom :)

Podľa mňa dobro a zlo nejestvuje a ak tieto premenné posudzuje ľudská bytosť tak je to len jej subjektívny názor. A každý človek má vlastné návody a vlastný názor na to čo je dobro a čo je zlo. je to každého definícia a je úplne rozdielna. Aj napriek tomu, že gro nás učia všetkých.

Možno je načase položiť inú otázku: je naozaj to dobré, čo ako dobro vnímame? A je naozaj zlé všetko to, čo za zlé považujeme? nemohlo by to byť naopak. Narodíme sa nezasiahnutí a toto všetko nám vtĺkajú do hlavy okamžite po narodení. No čo ak je to celé inak?

Cliattsi

Dobra tema, aj ja som taky co sa zamysla nad vecami. Len polozim taku otazku: Da sa zadefinovat dobro? Alebo zlo?

ANGEL-DEMON

dick... a tak akože aj ja som milá, zlatá, mierumilovná, no ked dlho sa snažim predstierať že niečo tolerujem, vo mne vrie, som ako sopka,.. až raz vybuchnem... ale to je iné.... ako ked niekto je "chronický nervák" že sa s každým tak baví, s tymi nervami, každeho kritizuje, no proste chodiaca kopa nervov, že na tom človeku to hned na prvy pohlad vidieť, že ho až trasie, zúri.. zažil si už takého človeka? to su pripady pre psychiatra,... tí ludia so sebou ani nemienia nič robiť, nevedia ovladať svoje emocie,... a tvaria s že je všetko v poriadku,.. všetci okolo su zly,...oni su dokonalí...

Kýčera

1. Ak vonia človečinou. Prečo? Lebo svojim životom a konaním dokáže poprieť Plautusov výrok "homo homini lupus est".
2. Všetky tie, kt. využíva k zámernému ubližovaniu inému v záujme svojho prospechu.
3. Duševná krása v spojení s kultivovanosťou, inteligenciou, múdrosťou, charizmou, empatiou...
4. Každý máme v sebe temné stránky, tie ma však nepriťahujú.
5. U muža tieto : charakter, čestnosť, mravnosť, tolerancia, pracovitosť, zodpovednosť, trpezlivosť, spravodlivosť, dobroprajnosť...
6. Naopak : hrubosť, krutosť, podlosť, extrémizmus, arogancia, cynizmus, sadizmus, zákernosť, egocentrizmus alias česká sebestřednost...
7. Deštrukcia : zloba, hnev, agresia, zlosť, násilie, závisť, nenávisť, krivda, ľútosť, strach, trápenie sa. Sebadeštrukcia : všetko toto, autoagresia.
8. Patologická osobnosť človeka sa môže zmeniť, ak to zmeniť chce on sám. Závisí to však aj od druhu patológie, jej štádia, odbornej pomoci a podpore okolia.
9. Človek by mal mať absolútnu možnosť voľnosti a voľby, sám rozhodnúť, či chce byť viazaný nejakými záväzkami, tradíciami, náboženstvom... V živote to však funguje inak. Takže záväzky si plňme, tradície zachovávajme a fanatizmu nepodliehajme.
10. Človek je hercom na javisku svojho života a svoju úlohu musí hrať dovtedy, kým nepadne opona. Ak pochopí svoju rolu, predstavenie sa vydarí. Nezáleží ako dlho trvalo, ale ako dobre bolo zahrané. Každý sme strojcom svojho osudu a len od nás závisí aký bude.
11. Mal by žiť v súlade so svojím najlepším vedomím a svedomím. Používať zázračné slovíčka. Ak niečo nevie, nehanbiť sa spýtať.
12. Ja?! : D Muž. S mocnými pleciami, o kt. sa môžem oprieť, dôverovať mu, milujúci, verný, kt. ma dokáže inšpirovať, podporiť, rozosmiať....

Dick

Ahoj meno i všem ostatním.

Ano, zjištění " kruté " pravdy o světě a o lidech skutečně prohlubuje nenávist.Ovšem protiklady, např láska a nenávist, jsou součástí duality světa, toto přijímám.Ale to neznamená, že s tím nemám problém.

Mám veliký problém být dobrý ke všem, to přiznávám.Pomáhat lidem, všem, ale to znamená mnohdy pomáhat zlu a to nemohu.Zatím jsem nechal přicházet, co přichází, ale to u mně znamená pasivitu.

Má " jášská-egoistická " pravda asi bude představovat problém nejenom pro ostatní, ale pro mne samotného.Zbavit se ega, to tedy bude pro mě velice těžké, ale děkuji za příspěvek.

Angel-Demon už tento nick je ukázkou duality světa.

Někdy může i jinak mírumilovný člověk vybuchnout a být nervákem, vím to u sebe.Nesoběstačnost je aktuální problém mnoha mladých lidí.Každý nemá tu sílu, nebo nechce.Úcta k ženě by měla být součástí myšlení a cítění každého muže, je to jako úcta k matce.

Namyšlenost a pohrdavost, lépe by člověku slušelo zdravé sebevědomí.Oni by si připadali velice slabí a zranitelní, kdyby se tak arogantně nechovali, podle mě špatné vzorce chování získané v dětství.

Moireal

Ideál je opravdu jen součástí představy člověka-fantazie.
Mám zkušenosti, že lidé nejenom že nepřiznávají vlastní omyly, ale vymýšlejí si svojí realitu o druhých, která ovšem není realitou.Já vlastně nevím, jestli existuje narcizmus, skutečná, chorobná sebeláska.V řecké mytologii to přeci jen byla sebeláská nesmírně krásného mladíka Narkissose(Narcis) , navíc syna říčního boha a nymfy.Do toho mají nedokonalí lidé daleko.

Mesačný princ

Jestli existuje od přírody zlý člověk a nebo se všichni rodíme dobří, ale postupně se zkazíme?Pokud uznám, že ve světě existuje dualita, potom musí existovat dobro i zlo.Někteří lidé vezmou na sebe role u níž převažuje dobro , jiní kde převažuje zlo.ale je to jako dr Jekyll a pan Hyde, zlá a dobrá stránka v člověku.Já osobně vidím v některých jenom pana Hyda.

V další části vidím ovlivnění hinduismem ( Indie).

mam56

Některá pravda bolí a nedělá dobře druhým, ale účelová lež je o to horší.
Alespoň věřit těm nejbližším, pokud je to možné.Věřit jen sobě mi připomíná film Barbar Conan ( 1982 ), kdy otec malému Conanovi praví nevěř mužům, nevěř ženám jen tomuto můžeš věřit a ukáže mu meč.Je to víra v sebe sama.
Láska k mamonu postihuje celý svět, ale vždy budou lidé, kteří se tomu nepodřídí a nebo přeci.Víra ve vlastní sílu a touha po životě.

Děkuji všem za příspěvky, já sám později dodám vlastní odpovědi, ale dokonalé nebudou, ale to asi nikdo nechce.

Zatím napíšu jen, že za velmi sebedestruktivní i destruktivní vlastnost považuji závist, protože v krajních mezích povede až k nenávisti.

mam56

Ja tiež neznášam alkoholikov, proste už ich mám fakt dosť a som na nich aj dosť tvrdý. Alkohol je pre ľudí, ale prepíjať všetko a navyše ešte aj hrať automaty, tak to už je totálny nonsens.
Mne už pri nich hltač ochabol, už sa mi to fakt nechce ani prehĺtať.
A ďalej koho neznášam? Ľudí, ktorí ti pravdu za Bo.a nepovedia, aj keby boli direkt anjeli z Neba.
Z každej strany ma celý život niekto dodrbával, lebo mi závideli moju inteligenciu (stále bol cieľ moja psychika).
Aj keď je naše telo smrteľné, tak naše vedomie je nesmrteľné. Treba si to uvedomiť a podľa toho sa zariadiť.
Času máme z tohto pohľadu teda dosť:-)
P.S. Na reči naftalínových a alzheimerových autorít isto nikdy mať náladu nebudem.
A predovšetkým netreba veriť nikomu, ani vlastnej riti.
Život si treba vážiť. Už keď má človek niečo rozrobené, tak by to nemal predčasne vzdať.
Divím sa sám sebe, že som sa z ľudí ešte totálne nezbláznil.
Vašou jedinou potrebou sú peniaze. Je to divné, ale je to tak.
Tak si ich majte toľko, že sa z nich zbláznite, ale treba pre to aj niečo spraviť, keď vás to ešte nenapadlo:-)
www.youtube.com
A Eminemom by som isto nechcel byť. Možno aj áno, ale tu sa to nedá:-)