Požadovaná funkcia je prístupná iba pre administrátorov

Člověk a jeho osobnost

Príspevok v téme: Člověk a jeho osobnost
Dick

Jaké vlastnosti si na člověku vážíte nejvíce a proč? A naopak, které vlastnosti dělají člověka špatným? (ta odpověď nemusí být vůbec jednoduchá).
Co vám imponuje na druhém člověku nejvíce a nejméně? ( krása fyzická nebo duševní, inteligence, moudrost, cit, optimismus, vřelost, klid ,věrnost, obětavost, nesobeckost, pravdomluvnost atd. ) Nebo vás přitahují i některé temné stránky lidské povahy?
Jaké vlastnosti si nejvíce cení muž u ženy a žena u muže? A naopak ?
Nejvíce destruktivní (sebedestruktivní) vlastnosti lidí, které dělají lidi těmi horšími, než by mohli být?
Může se změnit i zdánlivě nezměnitelný ( patologický ) člověk ?
Má mít člověk absolutní, nebo alespoň relativní volnost-volbu a nebo být svázaný závazky, rodinnými tradicemi, náboženstvím atd?
Je člověk jen „ hercem na jevišti života“ ?Vytváří si sám svět anebo už je vše napsáno v knize osudu?
Jaký by měl člověk být, aby se za sebe nemusel stydět ( pokud se vůbec umí stydět )?
Váš ideální partner(ka)?Pokud vůbec existuje ideální?
Pokud by měl někdo zájem, tak si může přečíst můj příspěvek:Problémy dnešního světa a člověka v něm.(kategorie Nesúvisiace so zdravím) a napsat názor díky.

lLily

tak som si to tu zbezne pozrela a napada ma k tomu asi tolko, ze ako ZLO vnimame nieco, co sa nas neprijemne (do)tyka, cize sa toho bojime, lebo nas to v istom zmysle ohrozuje....a DOBRO zas naopak, prijemne sa nas to (do)tyka, radujeme sa z toho a citime sa bezpecne.
Pisem skor zo subjektivneho hladiska, lebo to mi je blizsie nez hrube zovseobecnovanie.

Ak to niekto bude chciet rozvijat....som si vedoma toho, ze oprasujem starsiu temicku, no podla mna vcelku zaujimavu.

Dick

Sejla, opravdu všechno vysvětlí teorie evoluce ( Charles Darwin a jeho následovníci, učedníci, kteří pokračují v díle svého mistra?) Opravdu je vše zabudované do DNA? A co když ne, co když, všechny ty vlastnosti vznikají až během vývoje každého jednotlivce, co když jsou rozvíjeny či deformovány během vývoje, dospívání atd? Jak může někdo tvrdit, že je něco zakódováno v DNA, ale není schopen dokázat to(vědci)? Není dokázáno ani jak vznikl život? Jsou jen neúplné teorie! Tak složité kategorie jako empatie, smysl pro morálku, společenskost, nevraživost, zákeřnost vysvětlovat za pomocí evoluce? Darwin by dělal, žil ve tvrdém kapitalismu a to velmi přispělo k vytvoření jeho teorie! A že nebyl eugenik a rasista, to ale bylo mnoho myslitelů a vědců jeho doby a jsou i dnes.A existují i články a blogy na českém webu.Takže existují lidé i dnes, kteří eugenice věří, takže bych to nepodceňoval. en.wikipedia.org
cs.wikipedia.org
en.wikipedia.org
A jeli v tom i Češi.Často tady byl uveden argument, že jsem si na někoho zasedl a že to nemá s jeho teoriemi nic společného, ale má! V otázkách, které se těžko dokazují to má zásadní vliv! Možná tak v chemii či fyzice, tam ne.Ale i tam byli ideologové!

A neomlouvá si tak trošku člověk to, že má "geny" k tomu, aby byl psychopatem, agresorem, patologickým lhářem, že vlastně za to nemůže, ale že jej tak vybavila evoluce, že ho zvýhodnila?Že ho zvýhodnila oproti těm "dobrákům", kteří těmto "zmetkům" vše odpouští, protože mají geny "dobráků"? Pokud se mě snažíš tolerovat či pochopit, je hlavně třeba říci, co je špatného na tom, že jsem skeptický vůči těžko dokazatelným věcem a vůči těm, kteří následují učení těch, kteří svými ideologiemi přispěly ke problémům světa! Na tento příspěvek navážu i v příspěvku -Dobro a zlo.Pro mě je evoluční teorie něco co má nahradit staré "pravdy", proto je populární ji dnes tak používat.

Dick

Moireal, myslím , že slovo Narcis ani neodpovídá vhodnému popisu, protože jak už jsem psal v jednom příspěvku, Narcis(Narkissos) byl nesmírně krásný syn říčního boha Kéfísa a nymfy Leiropé, který se zamiloval do svého vlastního obrazu na vodní hladině.Ne, ti lidé nejsou Narcisové, to je nevhodné slovo, já bych měl lepší přirovnání, ale to je jedno.Urážet, nebo provokovat může jakýkoliv frustrovaný člověk nezávisle na věku.pokud někoho upozorním, že nedělá něco jak má dělat a jsem v právu a on mi lže do očí, tak kdo je to?A pokud se ho ještě zastávají ostatní, nakonec padá vina na mě.V jejich očích můžu být Narcis já, ale nejsem.povýšenost někdy vzniká i z pohrdavosti, pokud totiž člověk odkryje pravé charaktery ostatních, nemají to rádi.

Navíc tady je úplně jiný pohled ženy a muže.Určitá agresivita je součásti každé mužské osobnosti.Paranoa, to už je problém.Lidé si prostě nerozumí a mnozí nemůžou žít vedle sebe, ale bohužel už je nás příliš hodně a jsme na sobě nalepeni.Já jsem frustrován z jejich frustrace, nejenom z vlastních problémů.Já to nedávám okolí najevo.pokud mně nevyprovokují.Navíc lidé závidí kde co a sami vás osočí ze závisti.Ta doba je trochu jiná, protože lidé už mají možnost vědět více, ale nic jim to nepomůže jen se ženou.

Díky za pochopení, odejít to je jediné řešení.Asi byla chyba, že jsem to neudělal dříve.

Moireal

No ja poviem len tolko, ze som v relativne blizkej osobe zazila to, co som opisovala predtym ako najhorsiu kombinaciu: paranoik a narcis. V podstate o tom istom pises ty. Ano, je to clovek, ktory si nedovidi po spicku nosa, uraza, osocuje a navyse on sam sa citi ako obet. Zazila som velmi velmi neprijemny utok a musim povedat, ze mi nikdy nikto tak neublizil. Ale....neda sa skratka zit s takym obrovskym hnevom. Mam asi to stastie, ze s tym clovekom nemusim priamo zit, je len nepriamo sucastou mojho sveta, ale ako vravim, to vedomie ako sa veci maju, tam stale je. Na druhej strane ani ja niesom dokonala a vidim, ze si nemozem dalej ublizovat tou obrovskou negativitou a odporom. What you resist,persists. Ale ak je to teda takto, snaz sa odtial odist, potom to bude omnoho lahsie. Viem ake to je, ked ta zuzuje obrovsky hnev, ty vlastne ani nezijes vtedy svoj zivot, ale toho koho nenavidis...

Dick

Moireal, pokud někdo sám vyvolává problémy a provokuje nás k tomu, abychom ho nenáviděli a navíc se cítí sám ukřivděný jak píšeš, tak je buď " psychopat " nebo si to nazvěte jak chcete, nebo je citově a emocionálně oploštělý, nebo má nízké sociální či klasické IQ, nebo nevím co vše.Proč, někteří lidé dráždí a provokují,Proč zneužívají toho, že už ani nemohu udělat co dříve udělal muž ze cti?Asi víš co myslím.

A jestli to škodí mně?Ano škodí.V dětství se musel člověk víc vyrovnávat s mnohými problémy ne s každým byl člověk kamarád, právě naopak.Minulost je bohužel navždy zapsána v mysli.Já vím co se odpouští a co ne.Většinou to přijde, když osoba kterou nenávidíte zmizí z vašeho dosahu, to se ale nestalo.Já chci odejít, ale proč to zrovna musím být prvně já?

Celý problém vidím ve frustracích, nejvíce frustrované jsou 60, 70 a 80 ročníky a proč asi?Čekají nás problémy a nové a nové vznikají, proto píšu ta témata.Každý se s tím různě vyrovnává, ale jen slepý nevidí.

Já si myslím, že někteří si odpustit ani nezaslouží, obdivuji ty kteří to dokáží.A příklady si každý můžete uvést sám.Co je nejtěžší odpustit?

Moireal

Odpustit sa da lahsie, ked si uvedomis, ze komu najviac skodis si ty sam. Ale k tomu musi clovek dojst, doslova ti musi ostat zle z negativnychy myslienok, potom je uz ovela lahsie, nezivit v sebe krivdy z minulosti. Ide o to, ze aj druhi sa mozu rovnako citit ukrivdeni nami samymi. Zalezi len od uhla pohladu.

Dick

tatana1378, a co když existují lidé u kterých si nelze vážit vůbec ničeho?A nejsou takoví?Možná, že tou mě vypadá na černobílé vidění, ale je to tak.

Dick

Vlastnost které bych si u druhého nejvíce vážil nebo ji obdivoval, je schopnost odpustit i největší křivdy.Sám mám totiž s tímto veliké problémy.

Co mi imponuje na druhém je optimismus, chladná mysl, odvaha změnit nemožné, rozhodnost, krása fyzická i duševní, ale krása těla je chladná bez krásy duše.Inteligence, moudrost, cit, optimismus, vřelost, klid ,věrnost, obětavost, nesobeckost, pravdomluvnost.

Temná stránka duše, nejsou přitažlivé ale schopnost rafinovaně klamat a být přitom klidný, toto je ale negativní vlastnost.Mě to neimponuje, ale někomu může.

Já bych si u ženy cenil, citu, krásy(fyzická i duševní), ale krása může být hodně subjektivní.

Destruktivní vlastnost-závist, nenávist.Lpění na něčem za každou cenu.Pomstychtivost.

Změnit se může, jen když si uvědomí svou obyčejnost.A když dokáže odpustit sám sobě i jiným.

Každý by si měl svobodně vybrat co chce a rodina by mu to měla umožnit.Pokud to vysloveně nepovede k jeho zkáze

Člověk je hercem na jevišti, některé věci jsou na počátku sice dány,ale člověk je může změnit.Měl by se o to pokusit.Na konci představení života maska z tváře herce spadne a my vidíme, jaký to byl člověk.Pak opona padá a pozemský život se uzavírá.A co bude potom, kdo ví.

Aby se zase nemusel člověk stydět, měl by napravit alespoň část křivd, které někomu způsobil.

Ideálnější ženy jsou na tomto světě než v mé mysli.To jsou jen umělé představy.