Aké meno pre dievčatko?

ANGEL-DEMON

z týchto sú otrasné všetke,.. jediné čo docieliš je to že ta bude tvoja dcera neznašať... meno "Lubka" jej chces zapisať ? alebo Lubica no otras... a Dorota-Dora detto...**
*
Tak ako tu niššie napísal aj mne osobne sa strašne páči Laura, velmi pekné je tiež meno Monika- nepotrebuje zdrobneninu,...
rovnako Dominika, Veronika.

R.123

Kľudne aj Laura, Klára a Ema, ako už písal niekto podo mnou. Tiež sú to pekné mená, ktoré sa jednak dajú nájsť v slovenskom kalendári a hodia sa k slovenským priezviskám, a jednak v zahraničí ľudia poznajú tieto mená tiež.

R.123

Keby som čakala dieťa a mala by som vybrať meno pre dievčatko ja, tak by som vybrala určite len meno také, pri ktorom by ani v Anglicku, ani v Nemecku nekrútili hlavou, čudujúc sa, že čooooo? Proste nejaké medzinárodne znejúce meno bez ohľadu na to, ako sa píše. Napríklad pre dievča Mária, Eva, Marta, Viktória, Antónia, Daniela, Andrea, Katarína, Anna...
Pre chlapca Peter, Adam, Filip, Martin, Daniel, David, Viktor, Anton...
Nakoľko by som rátala aj s tým, že čo ak sa rozhodne žiť v anglicky, či nemecky hovoriacej krajine, tak nech zase nemá meno také, aké oni tam ešte v živote nepočuli. Asi hlavne podľa tohto by som sa rozhodovala. Možno sa mi meno Ľubomír páči viac ako Filip, ale keby som mala mať syna a mala by som vybrať jedno z týchto dvoch, predsa by som radšej dala Filip. Keby som mala Katarínu a odišla by do nemecky hovoriacej krajiny, tam by sa to síce písalo Katharina, ale to by nevadilo, keď na výslovnosť to znie rovnako.
Tak ale vyslovene, že cudzokrajne znejúce zahraničné mená pre Slovákov takmer neznáme, aké sa ani v slovenskom kalendári nedajú nájsť, by som popri živote na Slovensku nedávala. Napríklad Jessica, Vanessa, Kevin... nehovorím, že sa mi nepáčia, pokiaľ by som žila v Amerike, tak bez problémov jedno z nich dám. Ale v spojitosti so slovenskými priezviskami vyznievajú nanajvýš komicky, až gýčovo. Takže v dnešnej dobe prajúcej globalizácii by som ozaj radšej zvolila pre svoje deti mená také, ktoré sú známe aj na Slovensku, aj v anglicky a nemecky hovoriacich krajinách a ich výslovnosť je identická, alebo veľmi podobná.

Messje

Ziadne z tych mne...
Mne sa pacia
Klara , Ema ,Laura, Maria , Anna
Nikdy nezdrobnenujem a nemenim mena ako z Anny Anca ...Anicka...Anka.To je otras.
Ani Ovecka nie je Ovca :-D :-D :-D

0vecka

hmm ja by som nedal ani jedno. mysli hlavne na to ako sa budu skracovat napr taka ester tak netusim aka je kratka forma a znie to nejakabigotna katolicka... inak nic nepokazis ak zoberies klasicke caste mena

lullaby2

pravdupovediac, ked som sa dozvedela, ze som tehotna, hned mi napadlo, ze budem mat malu Dorotku. Hodi sa mi k priezvisku a pride mi krasne, aj preto, ze znamena "Dar z neba". Je aj v kalendari. No pacia sa mi aj ostatne, len su trochu exotickejsie, a hlavne,uz teraz viem, ze okrem ineho s tym bude mat svokra velky problem :D

Kýčera

Ak Ti smiem poradiť, tak vyberaj meno podľa priezvika. Krátke priezvisko, dlhšie meno a opačne. K slovenskému priezvisku, slovenské meno, aby sa jej v budúcnosti nevysmievali. Môžeš prihliadať aj nato, aby mala nejakú pauzu medzi sviatkami, či na význam a vibráciu toho - ktorého mena,... Všetky sú pekné, len nie všetky sa hodia každému. A nie tak, ako si ich uviedla Ty. Choď na matriku a požiadaj ich o nahliadnutie do zoznamu povolených mien. Ak chceš dáku výnimku, musíš to začať riešiť už teraz.