Angel-Demon
Rodičom som vysvetlila, že to meno, ktoré mi dali, sa mi nepáči a nemôžem si naň zvyknúť...že sa to ku mne skrátka nehodí. Pochopili to a už pár rokov pred "oficiálnou" zmenou ma volali menom, ktoré som si vybrala. Ani kamaráti s tým nemali problém, hoci niektorí sa trochu čudovali...ale ja som o tom hovorila už niekoľko rokov pred zmenou, takže s tým všetci rátali :o) Ťažko to bolo vysvetliť starším príbuzným z rodiny, tí to nechápali.
Občiansky si budeš vybavovať s potvrdením o zmene mena, ktoré ti dajú na matrike, keď ti schvália žiadosť o zmenu mena. V tej žiadosti treba uviesť dôvod, prečo si chceš meno zmeniť, a oni vlastne rozhodnú, či ti tú žiadosť schvália. Ja som mala šťastie a pani na matrike mi poradila, aký dôvod tam mám napísať, aby mi to uznali.
Na matrike ti potom vystavia aj nový rodný list. No a potom s novým občianskym treba obehať všetky úrady a všade nahlásiť zmenu. Ja som to absolvovala už pred 16 rokmi a pokiaľ sa pamätám, nikde na úradoch sa tomu nečudovali.
Maturitné vysvedčenie asi budeš musieť ukázať vždy spolu s občianskym a povedať o zmene mena. Neviem, či je možnosť, požiadať o vystavenie nového maturitného vysvedčenia na nové meno, to si už musíš zistiť. Ja som to nepotrebovala, lebo diplom mám už na nové meno, a maturitné vysvedčenie odo mňa v práci nikdy nepýtali.