Aké meno pre dievčatko?

Kýčera

Angel - Demon : Zmena mena sa žiada na matričnom úrade, kde si zapísaná v knihe narodení. Ak si vydatá, matrikárka prevedie zmenu aj v sobášnej matrike. Túto okolnosť musí nahlásiť do príslušného archívu, kde sa zmeny vyznačia a na štatistický úrad. Zmeniť si musíš OP, vodičák, pas, preukaz poistenca, ohlásiť zmenu zamestnávateľovi, kt. ju zo zákona nahlasuje sociálnej a zdravotnej poisťovni. Zmeny musíš nahlásiť v banke na bežnom, úverovom, hypotekárnom účte, na DI auto, nehnuteľnosť na katastri. Zmenu Ti však neprevedú na vysvedčení a ani u skorších zamestnávateľoch. Snáď som nič nevynechala. Takže si prichystaj poriadne tučnú peňaženku!

Levia

Angel-Demon
Rodičom som vysvetlila, že to meno, ktoré mi dali, sa mi nepáči a nemôžem si naň zvyknúť...že sa to ku mne skrátka nehodí. Pochopili to a už pár rokov pred "oficiálnou" zmenou ma volali menom, ktoré som si vybrala. Ani kamaráti s tým nemali problém, hoci niektorí sa trochu čudovali...ale ja som o tom hovorila už niekoľko rokov pred zmenou, takže s tým všetci rátali :o) Ťažko to bolo vysvetliť starším príbuzným z rodiny, tí to nechápali.
Občiansky si budeš vybavovať s potvrdením o zmene mena, ktoré ti dajú na matrike, keď ti schvália žiadosť o zmenu mena. V tej žiadosti treba uviesť dôvod, prečo si chceš meno zmeniť, a oni vlastne rozhodnú, či ti tú žiadosť schvália. Ja som mala šťastie a pani na matrike mi poradila, aký dôvod tam mám napísať, aby mi to uznali.
Na matrike ti potom vystavia aj nový rodný list. No a potom s novým občianskym treba obehať všetky úrady a všade nahlásiť zmenu. Ja som to absolvovala už pred 16 rokmi a pokiaľ sa pamätám, nikde na úradoch sa tomu nečudovali.
Maturitné vysvedčenie asi budeš musieť ukázať vždy spolu s občianskym a povedať o zmene mena. Neviem, či je možnosť, požiadať o vystavenie nového maturitného vysvedčenia na nové meno, to si už musíš zistiť. Ja som to nepotrebovala, lebo diplom mám už na nové meno, a maturitné vysvedčenie odo mňa v práci nikdy nepýtali.

ANGEL-DEMON

LEVIA... mna by zaujimalo že ako po uradoch s tym..??? zaujima ma že ked pojdem do novej práce a maturitne vysvedčenie s inym menom mám a ine meno mam v občianskom, zápočty z predchádzajucich zamestnaní detto...???

Levia

Angel-Demon
Tak držím palce, aby to aj tebe s tou zmenou mena vyšlo... A myslím si, že je veľa ľudí, ktorým sa ich meno nepáči, ale nemajú odvahu zmeniť si ho. Predsa len, treba to vysvetliť rodine, známym, v práci...Ja som si meno zmenila tesne pred nástupom na VŠ, takže som spolužiakom nemusela nič vysvetľovať a nikto ani netušil, že predtým som sa volala inak. A odvtedy pekne fungujem s novým menom :o)Čím neskôr, tým horšie...neviem si predstaviť, ako by som to vysvetľovala v práci, že zrazu sa volám inak...osobne ani nepoznám nikoho, kto by si zmenil meno.

ANGEL-DEMON

Levia.... super.. tak aspon viem ze je clovek ktorý mal rovnaky problem ako mam ja,.. budem mat peniaze navyse budem to riešiť.. lebo to nie je len zmena mena... obciansky, doklady, aj zmena v katastri je dost drahá.. kedze vlastnim nehnutelnost ma to vyjde dost..

Nellush1

Mne samej sa mi moje meno nepáči a preto sa viem vžiť do kože detí, ktoré majú mená, čo polovica ľudí nevie ani vysloviť. Potom sa mi na začiatku roka v MŠ bežne stáva, že človek ani nevie, či je to dievča alebo chlapec.