Keď mladý zdravý muž nepracuje a je s tým spokojný.

Príspevok v téme: Keď mladý zdravý muž nepracuje a je s tým spokojný.
ivana45

Mám dospelú dcéru, má 24 rokov, pracuje. Dcérin priateľ má 23 rokov, sú spolu vyše pol roka. Chlapec rok študoval na stavebnej priemyslovke, prešiel na elektrotechnickú, tú ukončil. Jeden semester bol na nejakej technickej VŠ a už nepokračoval. Nech počítam, ako počítam a započítam aj tzv. nevychádzajúce roky (narodil sa sa v novembri 1992), pracovať mohol od februára –marca 2014. Z dvoch rokov pracoval 4 mesiace, ak zarátam celý tento február. Je to brat dcérinej kamarátky. Dcéra s ňou pracovala a neskôr bývali v mojom byte (bývam inde). Platili si (nejaký čas len moja dcéra platila) náklady na bývanie (správa, energie). Chlapec sa prisťahoval približne v máji 2015. Do augusta mal priležitostnú prácu (akoby taxikár) a občasný prijem. Pokiaľ viem, riadne dovtedy nepracoval nikdy. Či mu rodičia prispievali, o tom to neviem, skôr nie. Zľahka ich poznám, pozdávajú sa mi. Zdá sa, že normálne žijú a pracujú.
Kde je pes zakopaný: Chlapec nepracoval a prácu si nehľadal. Ale čo ma udivovalo najviac: On bol s tým stavom spokojný. Nič si nehľadal, ako nerozumel, čo je na tom stave čudné.
Našťastie, s vyháňaním do práce začala dcéra. Dohadzovala mu prácu ona, ja, môj priateľ, moji známi .. posielali sme im linky na prácu .. Chlapec dostal od dcéry ultimátum, že ak sa do novembra nezamestná, rozchod. Od novembra sa zamestnal: ako recepčný v ubytovni. Nerozumela som tomu, vlastne doteraz nerozumiem. Myslím si, že stredoškolák elektrotechnik by si dobrú robotu v Bratislave našiel, aj finančne dobrú aj.s možnosťou odborného rastu a postupu.
Chlapec však odbornosť, čo vyštudoval, robiť nechce. Že to Nevie. A na tom niečo bude. Napríklad, mali pokazený vypínač. Automaticky som čakala, že behom pár dní ho chlapec vymení. Márne. Po pár mesiacoch som im dodala nový vypínač. Vtedy ma zarazila informácia, že chlapec elektrotechnik vypínač vymeniť Nevie. Elektrotechnik. Tak som zobrala šrobovák, vypla poistky a vypinač som vymenila /pracujem duševne, výmenu vypínača som kedysi odpozorovala a odvtedy párkrár spravila/.
Do konca života nezabudnem, ako sme sťahovali môj veľký stôl a malý stolček. Dcéra už niekoľko rokov používa moje auto. S tým, že keď budem potrebovať, auto mi požičia alebo spolu niečo vybavíme, prevezieme. Takže: moja dcéra vyťahovala dosku (poctivé staré ťažké masívne drevo) zozadu z auta. Chlapec stál vzadu pri aute - s obomi rukami vo vreckách (!) a díval sa na to. Tak na tento pohľad na nich nezabudnem. Ľutujem, že som nevyhovela nutkaniu nafotiť si tú scénu na mobil, lebo som sa ponáhľala chytiť stôl. S dcérou sme vytiahli stôl. Mladého muža som sa spýtala, či sa ozaj bude len dívať. Chytil sa menšieho stolíka, vo výťahu sa ma spýtal, čo to stálo. Skoro som skolabovala. Ovládla som sa, povedala som mu cenu a čakala som, čo bude. Ale už bol ticho. Nuž, zážitok.
Teraz bývajú v mojom byte sami dvaja. Pod jeho menom mi platia na účet náklady na bývanie a mierne nájomné, dcéra polovicu celej sumy. Veľké nákupy a benzín platí dcéra, menšie veci kupuje on.
Ale vráťme sa k práci. Ubytovňa sa ku koncu februára zatvára. Vedia to min. od začiatku januára. V podniku mu ponúkli prácu strojníka v inom ich zariadení, ale z toho zišlo. Vraj chcú vysokoškoláka. Tak neviem. Na internete je, že hľadajú „strojníka“ .. a či na toto vyžadujú VŠ ..neviem.
Že by si hľadal robotu, o tom neviem, mňa a mojich známych o dohadzovanie roboty nežiadal.
Novinkou je, že chlapec sa prihlásil na VŠ. Na denné štúdium na sociálnu prácu na UK. Som v úžase. Nikdy nepracoval s deľmi, chorými alebo starými ľuďmi. Neprejavil príklon k pomáhačskej činnosti. Nerada, ale spýtala som sa dcéry, či ho počas VŠ budú živiť rodičia. Vraj nie, že si pohľadá nejakú brigádu... Čo má naplánované do septembra, netuším
Moja dcéra vyzerá nadpriemerne, jedná príjemne, má kamarátky aj kamarátov. Na škole bola tou, kto sa ujal neobľúbenej roboty, keď bolo treba a ostatní sa k tomu nemali. Zorganizovala stužkovú, napríklad. Robila a trocha ešte stále robí pre deti v skautingu. Ona veci nekomplikuje, celkovo robí ľuďom okolo seba život ľahším. Aj mne.
Snažím sa hovoriť si, že to chce čas .. že mladý muž sa nájde .. že moja dcéra ho miluje ... je to ich život a oni vedia, čo v tom druhom nachádzajú.
Ale mám obavy, že sa na ňu zaháčkoval parazit. Že to nebude lepšie, iba horšie. Občas, keď sa rieši problám, chlapec sa prehodí do úlohy decka a s akože milou detskou intonáciou vyhlási nejakú blbinku, ktorá by aj bola milá ... keby to celé nebolo smutné.
Čo si myslíte vy? Bude z mladého muža pracovitý človek, ak si nájde robotu, čo ho bude baviť?

Ďakujem, Ivana.

PS. Pred Valentínom mi dcéra zavolala, že sa pohádali. Chlapec šiel k rodičom ( z vlastnej iniciatívy) a dohodi si na dva týždne pauzu. Vtedy som si jasne uvedomila, že by som bola rada, keby sa rozišli. Aaaale ... na druhý deň bol chlapec späť. Ospravedlnil sa a prinesol malé strieborné pliešky (náušnice) a všetko je po starom ... neviem, ako dcére povedať, že hocijaké náušnice sú .. proti tomu ostatnému.

adr1a.

Namesacny. Akee ze sa ona nema do toho co miesat?? Byvaju v jej byte? = byvaju. Uzivaju pouzivaju jej auto? = ano. Zohnala mu viacere prac.ponuky? = ano. Tak nech sa teda mlady sam zamestna zabezpeci byvanie najom auto ai.
Akoze ona im da nezistne k dispozicii byt auto zohana mu fleky a ma drzat hubu a krok?? To takto nechodi ze len davaj davaj ale inak len cus a nezavadzaj. Kazda minca ma 2strany. Vsak nech chalan tiez sam dokaze ze za nieco stoji a vie sa tiez postarat a v zivote obracat. Kazdy rodic chce pre svoje decko len to najlepsie. Ze je mlada donho zalubena zaslepena naivna ai este nemusi z jej matky robit tiez slepu hluchu nemu. Ivana uz nieco v zivote dosiahla nadobudla odmakala odzila vychovala dceru ma viac skusenosti ai a nema ruzove okuliare ako jej dcera

Henri122

Dik, tasty, napadlo ma:
Ivana, ako sa k chlapcovi maju jeho rodicia? Ako vychadzaju s tvojou dcerou? Snazia sa dokopat ho k robote? Alebo rezignovali a tesia sa, ze sa tak pekne pricucol na sikovne dievca?

Za klucovy prpblem povazujem chlapcov postoj k situacii, t.j. ze mu nevadi, ze nepracuje.

MP: neviem, aku mas diagnozu pre invaliditu a aky skutocny stav. Mozno si vazne chory bez vlastneho pricinenia (cigarety, obezita, drogy, riskantny sport, ..), mozno si invalid, nad ktorym by som skripal zubami, keby som poznal tvoju realitu...
Netreba sa lutovat. Treba makat. Vystudovat a potom robit nieco, co ludia, firmy, fabriky potrebuju. Nie ucit sa frazy a vyrabat tupe projekty na nejakej Vysokej povalacskej typu manazmentu socialnej prace. Ucnovky sa zatvaraju pre nezaujem ziakov, remeselnika musite zhanat, vyvazit zlatom, tolerovat tzv. sedu ekonomiku ... vysoke skoly su aj strediskovych obciach ... mladi nechodia do skoly aby sa naucili, co budu robit, ale aby si natiahli sladky cas nicnerobenia.
Tabulky nezmestnanosti vyzeraju super, (vacsina VS je skryta nezamestnanost) ... na zbytocnych skolach sa zamestnaju tisice zbytocnych pedagogov, ktori za 4 hodiny prace tyzdenne chcu plny pekny plat ... cez prazdniny prerusia strajk .. a vyrabaju aj takychto lenivych neschopakov, ako popisuje Ivana.
Mimochodom, tento chlapec v plnej nahote ilustruje biedu nasho skolskeho systemu ... styri skoly okrem ZS a nic z toho .. a ja na to odvadzam dane, za ktore si F.co kupi hlasy dochodcov, zbytocnych studakov a nemakacenkov.. a moze zaplatit za Sirokeho ..

Caute, idem spat, rano zasa padam robit.. .

adr1a.

Ahoj Ivana.
Tvoja dcera postupne casom na to raz urcite pride, co je on zac. A je smutne, ze z lasky ostala akoby slepa hlucha ai voci partnerovym negativam neduhom, lenivosti nezodpovednosti vychcanosti ai. Ked je vsetko k dispozicii tak je aj laska)
Byt tebou, v pokoji len vy dve sa o tom porozpravajte. Povedz jej co ta ako matku a zenu znepokojuje. Povedz jej, co sa ti na jeho sposobe zivota spravani nepaci, na jeho pristupe k praci nezodpovednosti ai.
On je proste parazit. Byvanie strava frajerka co mu skace okolo rici. Co by robil keby cakali dieta, ona by ostala doma na materskej, tym by sa automaticky znizili aj prijmy a musel by sa potom on postarat o nu, o dieta, naklady na zivot najom stravu vsetky vydavky ai.
Ivana. Viem, ze chces dcere len to najlepsie. No byt tebou, neulachcovala by som IM zivot tak, ako to robis ty (viem. Ty to vsetko robis pre dceru no on sa popritom vsetkom vezie tiez a nic nemusi). Tymto len dcerinu zaslepenost naivitu ai len predlzujes. Byt je predsa tvoj. Tak nech ti zan platia najom (mozno o 100vku menej nez je normalna vyska za aku sa v tej lokalite prenajimaju byty - a ty tie peniaze kludne odkladaj na daky ucet pre svoju dceru. Raz sa jej tie peniaze hodia, ci uz na svadbu cestovanie studia vlastne byvanie ci auto ai. Takze si len takto bude sama sporit - no aby o tom nevedela. Vies. Ty ked znizis prijem dcery o ten najom tak tie peniaze im budu proste chybat. Dcera pracuje a nebude vsetko zvladat tahat iba ona sama. Tym padom dojde medzi nimi k vaznym rozhodnutiam nezhodam ai co a ako dalej?? Jasne, ze bude musiet zacat prispievat aj on a bud sa zamestna alebo ju opusti. Proste ak je s nou kvoli vyhodam ze ona sama dosial vsetko davala poskytovala platila tahala - byvanie stravu auto ai tak sa bude musiet zacat tiez na vsetkom spolupodielat aj on. Takze bud sa mlady uvedomi zamestna sa ai alebo sa vrati k rodicom, ci si najde inu na ktorej bude moct zas parazitovat.
Inak je sila ze mlady ma ruky vo vacku a necha zeny (svoju "lasku" ci zenu vo veku svojej matky-teba) makat natahovat sa a vlacit tazke veci. By ho hned zmobilizovala zeby si to nedal za klobuk. Ty si predsa nemusis davat servitok pred usta. Co mlademu nepovies ked si to zasluzi? Ked si zasluzi pochvalu tak ho pochval. No ak treba, tak mu dohovor alebo mu jasne strucne povedz co treba.

Mesačný princ

Akože nič v zlom ale poznáte toho človeka? Aj ja môžem napísať, že ten a ten je taký, alebo onaký ale toto je podľa mňa subjektívny názor osoby, ktorá by sa do toho nemala vôbec miešať!

Nech je aký je. Sú to ich životy, tak nech si to riešia samostatne!

kafe - áno, najskôr máš pravdu. Zažil som len toto. Som ,,špička,, vo svojom odbore ale pravdepodobne robím niečo zle ak to väčšinová spoločnosť tak nevidí a nemám prácu svojich snov...ale tiež to je nadlho a zbytočne.

tasty

asi bol chlapčiak tak vychovaný, ako sopliak, čo nemusí robiť nič, všetko mu padá do taniera, je to chlap bez ambícií, bez cieľov

Vaša dcéra na to príde, sklame sa, poučí sa, má na viac ako na takého rozmaznaného chudáčika parazita

Lumik

Mozno sa riadi tym: ze pomaly dalej zajdes. Nestresuje sa, preto bude mozno dlhsie zdravy. Vie zhodnotit riziko urazu elektrickym prudom, skratka pozna svoje slabe stranky. Zbytocne nekafre druhym do prace aby sa necitili podcenovani. A testuje ci je jeho okolie dost vludne a tolerantne a nie prilis materialne zalozene.

Henri122

Ivana, ty si hlavne uvedom, ze dcere skodis, ked im pomahas.
Pomahat dvom pracovitym mladym ludom, ked zacinaju, to je OK. Ale tento lenivec? Pekne sa chlapec pricucol, len co je pravda.

Mlady studoval tri skoly, z nich dokoncil jednu a vysledok je tragicky. Odmieta uplatnit cokolvek z tej jedinej dokoncenej skoly. Prepac, ale elektrotechnik, ktory vyhlasi, ze nevie vymenit vypinac?!?. Podla mna sa radsej urobi blby ( pripadne zahra detinsky naivny vyraz, haj..el ), aby si ludia okolo neho zvykli, ze ho nemaju nejakou robotou a pomocou otravovat.
Teraz chce ist na stvrtu skolu !?!. Hahaha, ze socialnu pracu?!?
Jednak je ta skola uplne od veci k tomu, co robil doteraz a pises, ze pomahacstvo doteraz nemusel. Podla mna tam chce ist preto, aby nemusel robit. Okrem toho, citim v tom vysmech zdraveho rozumu. Mlady ma asocialne rysy a chce robit "socialnu pracu" .. to nevymyslis, to je zivot. Odbocim. Naozaj je to s nasim skolstvom otrasne. Vysoke skoly vylepsuju tabulky nezamestnanosti mladych, lebo schovaju tisice "studentov", ktori vobec nemaju v umysle robit to, co studuju. Vyhodene peniaze. Ja by som to riesil spoplatnenymi vysokymi skolami, pozickami na studium, chudobni studenti by mali dotovane uroky. Keby mladi vedeli, ze skolu budu po jej skonceni splacat, nesli by na skoly, ktore su im na ... Ale to som fakt odbocil.

Mimochodom, on tvoju dceru nelubi a ani si ju nevazi. Co si popisala pri stahovani stola, je jasne jak facka. Toto by normalny clovek nedokazal. Nie, ze "milujuci" .. heh.. prepac. Ja by som synovi asi strelil, keby sa DIVAL S RUKAMI VO VACKU na HOCIKTORU zenu, ako sa natahuje s tazkou doskou. . A vecer jej bude sepkat frazy, ako ju miluje.... Ved je to na grc. Tito vychcanci vedia velmi dobre mlatit prazdnu slamu a tarat o svojich planoch.

Suhlasim s Kafe a Denisou. Dcere treba povedat, z coho mas zly pocit. Mlcanim a ovladanim sa sa vyhnes priamej hadke, ale problem sa nilenze neriesi, ale naopak, upevnuje. Podla toho, co pises, jej vztah k tebe by otvorena rec pokazit nemala. Pochopi, ze ju varujes. Tvoja dcera je zamilovana, podcenuje signaly, ze on jej zivot nebude vylepsovat, ale kazit. Nepracovat je rovnako silna chyba ako chlastat, gamblovat, drogovat a podobne. Navyse, rado sa to kombinuje. Divim sa, ze tvojej dcere tento chlapik imponuje. Myslim to, ze on sa zachova ako decko, ked sa mu to hodi. Takyto vegetativny typ sa o partnera nepostara, ak ochorie (partner). Nikdy.

Dufam, ze tvoja dcera ma antikoncepciu .

Ivana, prestan im zivot ulahcovat miernym najomnym, autom a podobne. Cim viac im takto pomahas, tym neskor ona pochopi, ze on na nej parazituje. A on to neoceni. Cim skor tvoja dcera otvori oci, tym lepsie. Nie je lahke hovorit neprijemne veci. Ale dospelej dcere .. to zvladnes. Tolko statocnosti v sebe najst proste musis.

Pre MP: aku mas odbornost? Ja som ziadny uplatok za miesto nedal a protekciu som nemal. Odpovedal som na inzerat a vzal som flek, na ktory nemohli dva roky zohnat cloveka, robim to doteraz.

kafe

MP, ja som nikdy nezažila úplatky ani zháňanie hocičoho, nie len práce, po známostiach. A aj napriek tomu si nedovolím tvrdiť, že klameš, ak máš inú skúsenosť. Proste ja žijem na svetlejšej strane Slovenska, he-he.
Dá sa aj inak, to mám zas potvrdené ja v svojom živote. Ale viem, že ty si to nezažil tak škoda sa baviť. Tvoje prevedčenie, to čomu veríš určuje tvoj život, situácie ktoré zažívaš a ľudí akých stretávaš. Veríš tomu, že slušne zaplatená práca sa dá nájsť iba po známostiach či za úplatok, stretol si sa s tým, uveril si že inak sa to nedá a pretože boh, vesmír, zákony života nikdy nejdú proti viere JEDNOTLIVCA (nech už verí v čokoľvek, klopkanie na drevo či čiernu mačku), tak v tvojom živote sa to naozaj ani inak nedá. Ale tisíckam iných ľudí, sa to podarí úplne ľavou zadnou, alebo na 20-ty pokus, alebo po 5-10tich rokoch, ale podarí. Lebo sa to dá. Ja som to zažila, preto viem, že sa to dá.
.
Chlap sa pozerá ako DVE ŽENY sa naťahujú s ťažkým stolom? Nie, mne také čosi nepríde normálne. Nestretávam sa s tým. Chlapi v mojom okolí nenechajú ženu nosiť niečo ťažké. Je jedno či sú to susedia, kolegovia alebo kámoši.
To aký je dotyčný chlapec vidno z jeho správania. A logika nepustí - z čoho chlapec žije, keď nepracuje? Ešte si dovolím myslieť, že rodičia veľmi dobre vedia, aký je lenivý, preto už na druhý deň po hádke ho pekne poslali späť za priateľkou, že oni ho živiť nebudú. Nech sa stará o seba sám.

Mesačný princ

kafe ,,Tvoja skúsenosť s hľadaním práce v BA je len potvrdením toho čo v sebe nosíš. A nikdy ani inú skúsenosť mať nebudeš. Tvoje presvedčenie, viera a skúsenosti tomu bráni.,, (poprosím vysvetliť)

Nikdy inú skúsenosť mať nebudem, pretože je to tak, ako som napísal a už nebudem mať ani možnosť ju mať, pretože budem čoskoro pripútaný na invalidný vozík. Ale chcel som niečo iné, chcel som napísať, že to, že je ,,hnilý,, je jedna vec ale odkiaľ to ty vieš aký je???

Prečo máš dojem, že je taký a naozaj mu to nevadí, že sa nechá vydržiavať ženou???

Ale to je na dlhú debatu.

Ale napíšem ti jedno a stojím si za tým. Dobrú a dobre ohodnotenú prácu dostanú len tí, ktorí majú buď kontakty alebo peniaze. Inak sa nedá a mám to potvrdené! Kto tvrdí, že práca sa dá nájsť a človek ak chce, tak pracovať môže tak jednoducho klame!!!
Áno človek môže pracovať za 200 - 300 eur mesačne ale to zarobí aj načierno alebo na dohodu. Ale škoda sa baviť s niekym, kto nezažil.