viem ze to sem nepatrí ale pre mna to je uz psychicky problem , stale sa rozhodujem a neviem si dat rady s tym co po maturite :/ mam moznost ist do Austrálie na skolu kde by som študovala čisto len angličtinu a pri tom pracovala , alebo na vysokú (psychologia, marketing ..) prosim poraďte :/
Neviem sa rozhodnúť - Australia alebo vysoka skola ?
Som rada, za všetky názory a som rada, že ste sa vyjadrili a akceptujem každého uhoľ pohladu., tak sa nehádajte :)
Je to ťahšie samozrejme ako ísť za rok do Anglicka,...s vízami a všetky vybavovačky okolo toho...ale som mladá mám 18 a ťahá ma to preč, vyskúšať niečo nové (aj keď sa mám na Slovensku super, mám to tu rada) tak sa pýtam, či to neskôr nebudem ľutovať, že som nešla na vysokú školu :)
Messje kľud, ešte si nevidela ľudí diskutovať? Nevidím, že by sa tu niekto do druhého pustil.
.
Išla som do cudziny xkrát a dopredu som si nezisťovala nič. Proste si verím, že zvládnem všetko čo treba a div sa svete - nemám zlé skúsenosti, v práci mám fajn šéfov, všade je aspoň jeden človek, čo mi helfne s papiermi, vysvetlí, ukáže čo potrebujem..
.
grey10, mimochodom, z týchto dvoch možností, čo tu spomínaš môžeš mať predsa oboje. Po Austrálii znovu skúsiť prijímačky na VŠ. Aj tak sa dá.
samozrejme zahraničie nieje med lízať a začiatky sú ťažké všade ale keby sa človek všetkého bál a všetkým sa brzdil nič by v živote nedosiahol a častokrát sa človek bojí viac ako je potrebné. ja keby mám takú možnosť tak do Austrálie idem :) čiže podporujem autorku v tom aby to skúsila
to sa naozaj v kazdej teme musia ludia do niekoho pustit len preto,ze napise nieco,co je trosku ine?
Ano,aj ja som v cudzine a kym som sem prisla,najprv som si zistila vsetko dopredu kam idem.Keby mi nieco nevyhovovalo,tak by som nesla. A tu netreba viza.Grey sa moze rozhodnut,ze chce Australiu,ale musi aj vediet,ze je to zlozitejsie,pretoze su tam tvrdsie regule na prijatie ci uz studentov alebo cudzincov.Takze ked jej chcel niekto poradit a rovno ju aj upozornil na urcite veci,nech je pripravena,,,komu tym uskodil,zaujima aj mna?
Takže, vidím a viem, že aj JA som bola medzi tými, kto radil, aby využila šancu, kt. sa jej naskytá. A prečo by to "malo byť šibnuté?", naopak! Dievča je rozumné, ešte nematurovalo a chce si vypočuť názory nezainteresovaných. Akosi tam nevidím, že by chcela počuť len tých, kt. žijú v zahraničí. Ja by som nepodceňovala inteligenciu dievčiny! Chcela názory, dostala ich a len ONA SAMA sa rozhodne či áno, či nie, a tak to ma aj byť! A až si bude istá, že tam naozaj chce ísť, tak potom bude riešiť aj praktické veci a aj vtedy môže svoje stanovisko zmeniť, či? Prečo "všetci čučíme na Slovensku", lebo!!! Lebo to tu milujeme, lebo to tu máme v mnohých aspektoch ťažšie, lebo...Si snáď jasnovidka, že vieš, kto z nás žil, žije v cudzine, keď píšeš, že "To Ti viac pomôže ako ľudia tu, čo nemajú šajnu o živote v cudzine."? Divila by si sa koľko je tu takých prispievateľov...Beriem to, že si to nemyslela v zlom, ale druhýkrát lepšie vyberaj slová.
kafe...nepamatam,zeby som niekde spomenula,ze zivot v cudzine je dramaticky,alebo kde to tak vyznelo,ze to beriem dramaticky? nemenila by som nic a som spokojna.len som radila co vsetko nech si zisti.nemam pocit,ze som jej tym uskodila.
Ako ste mi napísali, myslim ze odvážna som dost a toto leto som napriklad bola pracovať v zahranici a bolo to celkom fajn :), rodičia mi pomôžu zo všetkými potrebnými poplatkami za skolu, víza , Fín.krytie a podobne (a nie nemam rodičov podnikateľov ale co sa týka vzdelania vzdy hovorili ze mi pomôžu ) ...a preco tolko ludi ostáva na Slovensku ? Z prostého dôvodu , je ľahšie zit pohodlne , tu to uz poznáme :) a ja tam chcem ist iba na rok , plánujem sa vrátiť ved Slovensko mam rada je krásne :)
takze, ale kočke išlo predsa o to prvé čo potrebuje - rozhodnúť sa pre jedno alebo druhé. Ísť študovať do Austrálie je iné, čo sa týka papierov, povolenia i peňazí. Ľahšie.
.
Ak si v Austrálii bola, tak jej konkrétne poraď. Ale čo bola pravda pred 5timi, dvoma rokmi, už nemusí byť pravda teraz. Podmienky sa menia, zákony tiež. Takže ako sa dopredu má pripraviť na to a hento? Jednoducho, skočiť do vody a plávať. Je to skutočne to najlepšie, čo môže urobiť - riešiť veci za pochodu. Nikto ťa životom nevedie za ručičku a nepripravuje ťa DOPREDU na ťažkosti a prekážky.
.
Tiež som v zahraničí bola, porodila dieťa mimo EU a preto viem, že to netreba brať tak dramaticky a strašne ťažko ako to vidíš ty. Zvládli to iní, zvládne to aj ona. Má na to gule. Viac nepotrebuje.
kycera,ja som to nemyslela v zlom,ale ako vidis,vsetcu tu radia...chod...ale nikto jej nepovie,ci ma toto a ci vie tamto a nech si dava pozor na to,nech je pripravena...bla bla bla
je najlepsie povedat chod,ale treba ju aj upozornit,nech nejde s ruzovymi okuliarmi a to jej tu nikto nenapisal.Ja som si v cudzine odzila svoje,preto jej pisem aj co asi treba a nielen chod...to by jej povedala aj moja 13 rocna dcera,ked nemala sajnu do coho ide. Ked je to take jednoduche,preco potom vsetci cucia na slovensku???