Ahojte. Prosim poradte mi. Mam sedavu pracu a nemam ani moc casu na pohyb, a byvam casto chorlavy. Ovocie a zelenina...viem ze by som to mal jedavat, ale pocas pracovnej vytazenosti si na to nespomeniem. Poradte mi enjake vitaminy, alebo nejake siroko spektralne tabletky, ktore mi dodaju potrebne vitaminy do tela, ale nieco fakt kvalitne :) dakujem pekne.
Imunitny system
Tak v prvom rade keď si chorý, tak to vylež. Neber antibiotika a ani lieky na zníženie teploty, pokiaľ tvoj stav nie je naozaj už kritický. Nauč svoje telo bojovať samo, bez pomoci antibiotík a iných liekov. A zas najhoršie čo môžeš urobiť keď máš horúčku je dať si nejaký paralen a ísť do roboty. Telo nevytvára vysokú teplotu pre nič za nič, potrebuje ju, aby mohlo účinne bojovať s baktériami či vírusmi. Keď prechodíš chrípky, oslabuje to tvoje orgány a raz ti môže nejaký zlyhať, napr. obličky. Telo potrebuje na boj s chorobou pokoj na lôžku a dostatok spánku. Musíš mu ho dopriať. Ja som to takto začala robiť pred rokmi a imunita sa mi naozaj zvýšila, hoci to trvalo dlhší čas. Ležala som skoro týždeň vo vysokej horúčke, bola som tak slabá, že som mala veľký problém dojsť čo len na záchod. Ale žiadne lieky, ani na zníženie teploty som nebrala. A odvtedy som už nikdy tak dlho a tak vysokú teplotu nemala. Je pravda, že šéfka mi vtedy odkázala, že nech dojdem do roboty, dvom dala dovolenku, ja som ochorela a nemal kto robiť. Ale ja som odmietla a vyležala som to. Šéfka bola naštvaná, ale neriešila som to. Zdravie mám len jedno a nezničím si ho kvôli niekomu. No a z doplnkov výživy, ja som posledne čítala, že vplyv echinacei na imunitu nedokázali a je to hlavne placebo efekt. Ale čo by malo skutočne pomôcť, to je beta glukán. Enzýmy by mali tiež pomôcť. Neodporúča sa ale tieto veci brať dlhodobo. Ak si príliš stimulujeme imunitný systém, môže sa stať, že bude reagovať až príliš a začne útočiť na naše vlastné bunky a vzniká autoimunitné ochorenie. Dobré je tiež brať probiotiká, naša imunita je totiž závislá aj od čriev. Dobré je prijímať dostatočné množstvo vitamínov a minerálov, lepšie ako doplnky výživy je z čerstvého ovocia, zeleniny a rastlín. Ak už doplnok výživy, tak nie nejaký vyextrahovaný či umelo vytvorený vitamín, ale pomletý výťažok z celej rastliny. Rastliny obsahujú okrem vitamínov a minerálov veľa iných látok, niektoré z nich ešte ani nepoznáme, ale všetky sa navzájom ovplyvňujú a umožňujú vstrebávanie živín do nášho organizmu. Ideálne bude, keď si budeš dávať každý deň strúčik cesnaku, ideálne večer pred spaním, ak nechceš mať potom nepríjemný dych. Dosť o imunite je napísané aj tu odporúčam: www.szsm.sk
To ti jednako nepomôže