ahojte, pisem novu temu, moje tazkosti stale pretrvavaju...
cez sviatky som si oddychla, dala som sa ako-tak dokopy, dietovala som. Nebola som este uplne zdrava, ale bolo mi lepsie.
Od noveho roka som sa vratila do pracovneho kolotoca a som tam, kde som bola v decembri. Mam zavraty denne- nie vyslovene tocenie hlavy, ale motanie sa v hlave, zhorsena rovnovaha. Napinanie na zvracanie mam cca. kazdy treti den. Niekedy slabsie, inokedy silny zachvat, ze nedokazem pracovat. Pri napinani si dam tabletku kyseliny a cakam ci zaberie. Obcas pomoze, dnes ani ta nepomohla, lebo stale mam zavraty, aj ked silne napinanie pominulo.
Jem denne psyllium, probiotika, Betain Hcl a sama si varim lahke jedla.
Objavilo sa brnenie v prstoch, slabost v pravej ruke, na zaklade coho chcem navstivit neurologa. Mam stuhnutu siju/ krcny chrbat.
Gastroenterolog videl podrazdeny zaludok, ale vysledky su OK.
Som uz zufala, zijem takto uz druhy mesiac, psychicky mi je z toho zle, lebo nemozem sportovat a fungovat normalne. Na nete si citam hrozostrasne diagnozy, z coho mi je este horsie.
dakujem za rady!
ako sa dat do poriadku? napinanie, nevolnost, zavraty
Neviem, či sa dá v týchto fórach vyhľadať moje príspevky, ale opisovala som presne to, čo máš aj Ty.
Moja rada znie, daj si povyšetrovať všetko, od hlavy - neurolog, cez štítnu žľazu, ktorá toto môže robiť, dalej žaludok - kompletné vyšetrenie aj s USG a hadicou do krku, EKG na srdce, a ked potom všetkom zistíš, že výsledky sú OK, máš to psychického pôvodu, či si to pripustíš, alebo nie, U mna ide o panickú poruchu, podobne sa prejavuje aj tetania, alebo napríklad depresia.... ludia si myslia, aj ja som si to myslela tiež, že takéto niečo mna postihnuť nemôže, ale bohužial..... Mám to zo STRESU v práci, doma pri deťoch, neriešené nahromadené problémy, dokonca mi asi pred 4 mesiacmi zomrela mamka. Zo začiatku som to brala normal, ako že život je proste taký, ale organizmus to zobral inak, a začali takéto kolapsy, bola som na pohotovosti už ani neviem kolkokrát, asi 5-krát, aj v nemocniciach som si pobudla.... a teraz viem, čo to je..... okrem toho som ešte mala aj prehánačky každý den minimálne 15 krát, búšenie srdca, z toho vysoký tlak mi dokonca stúpol na 180/110 - proste infarktový stav, EKG v poriadku..... pocit na omdletie, napínanie na vracanie, a vracanie, nemohla som dýchať, pocit hrče v krku.....
Ako hovorím daj si povyšetrovať všetko, a až potom na zaklade výsledkov uvidíš, čo Ti je..... a ak budeš mať výsledky v poriadku, je to psychického rázu......
Panická porucha, resp. somatoformná porucha, depresia, a inéé.... sa dajú liečiť aj vyliečiť pomocou tabltiet, len treba zistiť pravú príčinu, čo Ti je.... mne CT hlavy tiež nerobili, ešte nikdy, a pritom by som chcela si ho dať urobiť....
pri cestovani mi bolo vzdy zle ako dietatu, vyrastla som z toho az v neskorej puberte. Kinderyl som musela jest stale. lenze z toho je clovek strasne ospaly a otapeny, to nie je na bezne uzivanie.
mne v usiach nehuci, iba dnes 2x zapyskalo, iba asi na 5 sekund
ja mam bohuzial tieto stavy uz 24hod denne, nielen kratke zachvaty ako ini ludia. par hodin sa to uplne zhorsi, ze len cumim do steny alebo lezim a moze sa to aj zlepsit na par hodin. je to ako na hojdacke. v pondelok rano idem na neurologiu
mala som uz zavraty a nevolnosti pred 6mi rokmi, vtedy som dostala len liek na zavraty (toracan ci ako), ale vtedy to malo miernejsi priebeh a zavraty trvali len par minut
pravdepodobne ide o krčnú chrbticu.Tu je dobrá liečba akupunktúrou!!!!
Ja mám vestibulopatiu (Menierovu chorobu) a dosť veľa ľudí ju má, len on tom nevedia. Nevedia z čoho sa im točí hlava a majú pocit na zvracanie, nakoľko tieto príznaky sú aj pri iných chorobách. Ak to máš už dlho, tak skús toho neurológa. Mne sa to objavuje z času na čas. Zažila som už aj 2x atak, ktorý som popisovala nižšie. Niekedy mám len ten pocit na zvracanie a niekedy pocit nerovnováhy, krútenia celého sveta alebo slabosti. Samozrejme zväčša kombinácia. Niekedy to spontánne odíde, ale keď mám veľký pocit na zvracanie, tak si zoberiem Torecan. Pocit na zvracanie vyvoláva porucha vestibulárneho aparátu (niekde v strednom uchu)...on zabezpečuje rovnováhu. Niekto má pocit na zvracanie len keď ide napr. autom. Dávno sa na to používal Kinedryl. Ten je asi voľnopredajný, tak možno skús ten, ak ti je zle. Ale ja beriem keď mi je zle Torecan ...ten je na predpis. Ináč mne pri cestovaní nie je zle. A mám obdobia lepšie a horšie. ASi 2 roky som brala pravidelne Betahistín, ten v uchu nejako asi rozširuje cievy. Teraz ho beriem, len keď je obdobie takýchto stavov. Ja mám k tomu všetkému ešte tinitus (pískanie v ušiach :-) ). Choď za tým neurológom.
Katsa a ty mas nejaku uzkost diagnostikovanu, ci sama si si to uvedomila a rozhodla sa pracovat na sebe? L-tryptofan nepoznam, ake su ucinky?
vitaminov beriem celkom dost- C vitamin, omega-3 (rybi olej), probiotika, kolostrum a clorella-spirulina
bravala som aj D3 vitamin, to je dobre aj na psychiku (okrem ineho), ale kedze nemam k tomu K2 vitamin, stopla som na chvilu, ale uz mam objednany K2 vitamin, budem ich spolu brat
a vecer som zacala brat magnezium
uz mi je trosku lepsie :) drzte palce, aby som sa z toho dostala
bohuzial aj dnes mi je velmi zle od rana, nechuti mi jest, mam stale pocit na odpadnutie, zavraty, akoby som mala stale nedokrveny mozog. skusala som ist na prechadzku, ale cely cas som sa musela drzat priatela, zle sa mi chodi, stracam rovnovahu, mam rozmazane videnie. prechadzka nepomohla, ani kava (na zvdihnutie tlaku)
v pondelok idem na neurologiu. z pohotovosti ma vcera prepustili po stabilizovani mojho stavu infuziami, s tym, ze pri zhorseni sa mam vratit, ale myslim, ze by mi tam nepoholi... alebo len na chvilu mi zdvihnu tlak infuziami. CT hlavy mi nerobili, pricom starsim ludom kazdemu robili CT hlavy, co vyzerali v lepsom stave ako ja. mna odbili s tym, ze aha ta mlada slecna ma kolaps
ja by som praveze skor chcela aby to bolo nieco fyzicke ako psychicke, lebo na fyzicke ochorenie sa daju lieky a cloveku je lepsie ale s vlastnou psychikou si musi poradit sam clovek (neratam antidepresiva, ktore len tlmia problem), a to je pre mna asi najhorsie... . mam pocit akoby som sama nad sebou nemala kontrolu... hrozne... tak si ved dennik, ja som si zacala pisat taky dennik, co jem priebehu dna, co som robila a tak (to radia aj v tej k nihe co som ti odporucila)... zatial mam par dni zapisanych ale mam v tom prehlad a pomaly vidim kedy mi je lepsie a co som vtedy robila a tak... takze skus to aj ty....mozno tym zistis kedy ti je lepsie a podla toho sa skus zariadit.. a inak beries nejake vitaminy alebo doplnky? nasla som doplnok l-tryptofan a silno nad nim uvazujem....
Katsa, ja by som sa praveze "potesila" kebyze to je len zo stresu, takze velmi rada budem verit tvojej verzii :)
kym som mala klud, stale som mala sice tocenie hlavy, malatnost a unavu, ale nebolo to take silne ako teraz.
mala som slabsie priznaky prvy tyzden (vtedy som este aj pracovala z domu, takze stale som musela sediet pri PC) a druhy tyzden som uz nepracovala a vtedy sa mi tocila hlava uz tusim jeden den.
dakujem za rady, knihu si pozriem :)