Požadovaná funkcia je prístupná iba pre administrátorov

Pokazené sviatky

Príspevok v téme: Pokazené sviatky
Nixs

Ahojte,
mám 24 rokov a žijem so svojimi rodičmi, ktorí žijú dosť neusporiadaný život. Počas celého roka to nevnímam, lebo študujem na VŠ a žijem na 400 km od doma a to na internáte.
Na Vianoce chodievam domov, ale z roka na rok je to horšie. Pre našich akoby sviatky ani neexistovali, takmer nikto si na nás cez sviatky ani nespomenie, nikto k nám nechodí.
Moje dni pred sviatkami vypadajú rovnako, upratujem, varím, pečiem, aby aspoň bol nejaký náznak sviatkov, ale už jednoducho nevládzem a už ma to ani nebaví, lebo po zvyšok sviatkov som unavená ako pes.
Teraz to bolo narovnako. Otec sedel pri pive, mama stála nadomnou a lamentovala aká je chorá, ako nevládze a pod.. Popritom keď som jej povedala, že idem do mesta ešte čo to pokúpiť, už bola zdravá. Večer ohŕňala nosom nad večerou, sadla si k stolu v teplákoch a nebola schopná si odložiť po sebe ani tanier.
Dnes vstali pred chvíľkou a ja od 6tej stojím pri sporáku.
Mám priateľa, ale bojím sa ho doniesť domov, lebo viem, že by potom zdrhol. Ja sa za svoju rodinu hanbím, ale čo mám robiť?
Oni ma volali na sviatky, ale predsa už na Vianoce k nim nepatrím a nepatrí sa tam chodiť.
Čo by ste robili vy na mojom mieste? Aj ja túžim mať už normálne sviatky, ale u nás je to nemožné.

malypetko

ak nie je tvoj priatel taky blb ako doomdestroyer tak by mohol pochopit danu situaciu a nejak rozumne sa k nej postavit. co sa sviatkov a vobec dalsieho zoznamovania s tvojou rodinou tyka nemyslim si ze je nevyhnutne aby si ho medzi nich nejak velmi tahala alebo aby ste spolu travili sviatky. ved mozte byt spolu bez nich. ono je to logicke, iba by vam kazili naladu. nabuduce si sprav vianoce ty sama s nim alebo v kruhu jeho rodiny ak je v pohode.
co sa tyka traumy. neviem co mas za sebou ale cim skor si uvedomis dopad rodinnej situacie na teba, cim skor s tym zacnes cosi robit, o to lepsie. a tvoj priatel ta predsa moze lubit aj ked si z takej rodiny.

Peteeeer

Neviem, ale dosť zaujímavý názor.
Však, ona už teraz nie je taká ako jej rodičia a keby bola taká istá, tak by jej tie praktiky nevadili.
Ja sám pochádzam z "cirkusantskej rodiny" a rodina mojej teraz už snúbenice ma prijala a pomáhali (pomáhajú) ako sa len dá. Ešte ma ani nepoznali, ale keď sa stalo, že som volal snúbenici a moja budúca svokra zaregistrovala, že mám problém, tak sa mi ponúkla, že mi pomôžu.
Boli sme spolu s priateľkou necelých 6 mesiacov keď môj otec vážne ochorel a môj budúci svokor ma vtedy videl prvýkrát keď ma on zobral za ním do nemocnice, aby som nemusel cestovať autobusom.
Vlani som u nich strávil aj Štedrý deň aj s otcom, lebo moja mama nám tesne pred Vianocami stihla vybrakovať celý dom, lebo sa odsťahovala za novým milencom. Nikdy mi nedali pocítiť, že som z inej rodiny, nikdy sa ma nespýtali, kedy im vrátim to čo oni do mňa investovali, nikdy mi nevykričali, že moja mama je ..... a ja budem taký istý. V novembri sme sa zasnúbili, v lete sa budeme brať a moji budúci svokrovci sú pre mňa akoby moji rodičia.
Týmto som chcel napísať, že ak Ťa volajú rodičia Tvojho priatelia, tak zrejme Ťa majú radi a kľudne k nim choď. Ja už mám síce 25 a nie raz som sa budúcej svokre vyplakal na pleci a nikdy ma neodsudzovali zato. Netrp doma, začnite žiť nový život a domov choď len na návštevy. Priateľovi vysvetli ako žijú Tvoji rodičia, ak Ťa miluje, nebude Ťa zato súdiť, ak nie, tak utečie.

blueberryNN

Poznam pripady, kedy deti vyrastali v nefunkcnej rodine a ony samy ako dospele maju krasny pohodovy vztah a domacnost, ktore si vazia, lebo vedia, ake zle to moze byt. Snazia sa. Je to individualne, mozno si iba o takych pripadoch nepocul. Ja take poznam zo zivota. Je to o tom, ako sa kto k tomu postavi. Myslim, ze v tomto pripade je ten postoj jasny.

doomdestroyer

Ja byt tvoj priatel a privedies ma k vam, tak od teba hned uteciem. Taketo nefungujuce problematicke rodiny fakt nemusim, lebo viem ze zenu (frajerku) to ovplyvni a traumatizuje v negativnom zmysle a to sa bude prenasat aj do nasho vztahu.

blueberryNN

Ak ta volaju na sviatky priatelovi rodicia, chod. Ver, ze by ta nevolali, keby ta naozaj nechceli mat na sviatky u seba. Doma to neprerobis. Je to smutne. Lenze nemozes zmenit ich zivoty, ak to tak oni sami necitia. Pamataj si to dobre a svoj rodinny zivot zariad pre svojho draheho a deti ovela krajsie, tak, ako si to sama prajes :).

adr1a

Nixs. Napriek tvojej sucasnej situacii ti zelam pokojne a krasne sviatky.
Je dobre ze studujes VS a si aj sikovna gazdinka. Urcite si aj mile pekne citlive dievca. Pouc sa zo situacie doma a snaz sa uspesne dostudovat, najst si pracu (aby si bola sebestacna ekonomicky nezavisla a mala na vlastny podnajom, zivot). Urcite raz vytvoris sebe aj partnerovi a vasim detom pekny prijemny domov plny tepla vludnosti lasky pohody a porozumenia. Nixs. Tvoj partner ta urcite pozna a vie aka si. Zbytocne ho domov nevod ale zas mu primerane vhodne objasni, aku mas doma situaciu. Lebo skor ci neskor vasich zrejme spozna. Aj podla jeho reakcie uvidis ci v nom mas oporu podporu, aky hlboky je vas cit, vztah. Vasa laska. A ak ta najblizsie bude k nim pozyvat volat, kludne jeho pozvanie prijmi. Nielen preto ze u nich to bude zrejme o inom nez u vas, ale je to dobre aj preto, aby si videla, ako to u nich doma funguje, ako sa k sebe navzajom spravaju jeho rodicia (ako sa sprava jeho otec k manzelke, aky je k nej - pozorny? lahostajny? pomaha jej? ai lebo takto sa aj on moze raz k tebe spravat, potom ako sa oni k sebe navzajom spravaju chovaju: rodic/dieta ai, ako to u nich chodi a je, ako to u nich funguje ai). Lebo podla toho sa da predpokladat ako to bude medzi vami raz. Ako to medzi vami bude neskor uz vo vasej domacnosti fungovat

Nixs

Je mi ľúto, že podobnú skúsenosť má viac ľudí. :-( Verím, že bude lepšie, ale to už budem musieť žiť svoj život, lebo tu doma sa to nedá.

lolinka

Pokial je tvoj priatel normalny, urcite nezdrhne ked spozna tvoju rodinu, za rodinu predsa nikto nemoze. Ale je pravda, ze na sviatky ho domov nevolaj. Radsej chod ty k nemu, to je jedno, ze nie su tvoja rodina, raz budu ak vsetko dobre dopadne. Netrap sa s rodicmi, naco, ich sviatky nezaujimaju tak ich nechaj zit jak im vyhovuje. Buduci rok chod k priastelovi