Požadovaná funkcia je prístupná iba pre administrátorov

Pokazené sviatky

Príspevok v téme: Pokazené sviatky
Nixs

Ahojte,
mám 24 rokov a žijem so svojimi rodičmi, ktorí žijú dosť neusporiadaný život. Počas celého roka to nevnímam, lebo študujem na VŠ a žijem na 400 km od doma a to na internáte.
Na Vianoce chodievam domov, ale z roka na rok je to horšie. Pre našich akoby sviatky ani neexistovali, takmer nikto si na nás cez sviatky ani nespomenie, nikto k nám nechodí.
Moje dni pred sviatkami vypadajú rovnako, upratujem, varím, pečiem, aby aspoň bol nejaký náznak sviatkov, ale už jednoducho nevládzem a už ma to ani nebaví, lebo po zvyšok sviatkov som unavená ako pes.
Teraz to bolo narovnako. Otec sedel pri pive, mama stála nadomnou a lamentovala aká je chorá, ako nevládze a pod.. Popritom keď som jej povedala, že idem do mesta ešte čo to pokúpiť, už bola zdravá. Večer ohŕňala nosom nad večerou, sadla si k stolu v teplákoch a nebola schopná si odložiť po sebe ani tanier.
Dnes vstali pred chvíľkou a ja od 6tej stojím pri sporáku.
Mám priateľa, ale bojím sa ho doniesť domov, lebo viem, že by potom zdrhol. Ja sa za svoju rodinu hanbím, ale čo mám robiť?
Oni ma volali na sviatky, ale predsa už na Vianoce k nim nepatrím a nepatrí sa tam chodiť.
Čo by ste robili vy na mojom mieste? Aj ja túžim mať už normálne sviatky, ale u nás je to nemožné.

Elliena

Dievča v prvom rade ani nevie o čom sú Vianoce. Sviatky nie sú o tom, že sa vo veľkom upratuje, varí a čo ja viem čo, ale o hodnotách iných.
Nezamyslela si sa, že možno aj ty lezieš rodičom na nervy? Prídeš domov a meníš ich domácnosť?
K priateľovi by som určite nešla. Ty si také sviatky ani nevieš predstaviť ako ich prežívajú oni a nevedela by si sa u nich správať. Okrem toho možno ťa volajú len zo slušnosti, nemyslela si nato? S priateľom budúcnosť nemáš, lebo ťa určite nebudú tolerovať.
Určite veľkú budúcnosť nemáš a budeš ako tvoji rodičia.
Dievča, nie rodičia ti pokazili sviatky, ale ty im. Na tvojom mieste by som sa hanbila chodiť domov len na vianoce, keď zatvoria intráky a ty nemáš kam ísť.

anjelik *

Nixs, asi by som sa zamyslela, o čom sú Vianoce, aké je ich posolstvo a o čom by to celé malo byť. :o) Skús sa na to celé pozrieť z pohľadu svojich rodičov. Evidentne nepatria k bytostiam, ktoré žijú šťastný život. Otec to rieši alkoholom, matka tým, že hľadá niekoho, na koho preniesť aspoň na chvíľu svoje problémy. Aby sa aspoň na pár okamihov vyhrabala z vlastnej mizérie. Ty za nič z toho nemôžeš. Ale to, čo môžeš, je pochopiť to, zmieriť sa s tým a v miere vlastnej sily ponúknuť aspoň na tých pár dní vlastnú silu a lásku k nim. Sviatky nie sú predsa o plných hrncoch a vymetených kútoch, ale o tom, že si sadneš a svojich rodičov vypočuješ. Aj keď sú to len plytké táraniny. Pre nich je to ale celý ich svet. Ty si dostala šancu budovať a tvoriť iný svet. Možno aj vďaka tomu, že si odmietla ísť v ich šľapajách. Je ťažké obetovať svoj čas, svoju energiu niekomu, kto ju asi aj tak nevie využiť, ale je to rozhodne vklad do tvojej vlastnej budúcnosti, keď sa učíš spoliehať sa sama na sebe a najmä, tomu, čo je tak dôležité. Súcitu a pochopeniu. :o) Svojich rodičov nezmeníš, ale vieš im ponúknuť svoju lásku, dýchateľný vzduch, ktorý generuješ ty sama. Možno nabudúce toľko nestoj pri hrncoch, ale sadni si a iba počúvaj . :o) To je samozrejme tá ťažšia cesta. Ľahšiu ti ponúkali viacerí, otoč sa im chrbtom a kontaktuj ich čo najmenej. Oni nejak už ten svoj mizerný život dožijú. Len by som sa asi pred takýmto rozhodnutím zamyslela.

K tomu, či si, alebo nie si ako tvoji rodičia. Proti nám stojí náš genóm, ktorý je v samotnom počiatku genómom zvieraťa. Máš v sebe zdedené spomienky tvojej matky aj otca, spomienky ich rodičov. To jediné, čo vieš proti tomu postaviť, je tvoje vlastné srdce. To, čo si vo vývoji prežila a pochopila. Iba to ti vie zabrániť zmeniť sa na ich obraz a možno ti pomôže zmieriť sa s tým, kým sú oni. Oni sú pre teba príkladom, ako žiť nechceš a zároveň šancou, zvládnuť aj takúto záťaž. :o)

y.y

nechapem na co si isla na vianoce domov. preco nezijes svoj zivot ale davas si na krk problemy tvojich rodicov ??
vsak ziju tak ako ziju, asi si to sami zvolili
byt tebou tak sa od nich uplne odstrihnem a viac sa tam nevratim
cim dalej od takych ludi !!!
mas priatela mozes zacat svoj normalny zivot nedaj si ho pokazit od rodicov
priatela domov radsej neber, vysvetli mu to, ak ta ma rad pochopi to a viac to nebude s tebou preberat a pripominat ti to

MTO

Ahoj,
do svojej rodiny nepatris a vzdalujes sa jej (aj tou 400km vzdialenou skolou). Nabuduce kludne chod k priatelovcom (ak este spolu budete :) ). Stmeli to trochu vas vztah a ty uvidis ine vianoce ako tie co poznas. Tieto si mozno uzijes a odpocinies. Svojich chod kuknut niekedy po sviatkoch. Si uz dospela a asi od rodicov uz aj nezavisla. Nieje na detoch, aby prevychovavali rodicov.

Magneťák

Z dievčaťa nikdy poriadne dievča nebude. Ja byť na mieste jej chlapa, tak utekám kade ľahšie. Hanbil by som sa len za nich.

adr1a

Ahoj Filip. Tak ja poznam tiez rozne pripady a to pochadzam z lokality, kde sa palieva domaca palenka takmer v kazdom 2-3 dome alebo ak nie domace tak je zas zastupena vinarska oblast. Za zivot som toho tiez uz dost vela zazila skusila videla pocula ai. Mam tiez uz nieco odzite a za sebou. Poznam take svetle vynimky ako aj ty. Je ich dost (tam je gro odist, aby vplyv a dosah biologickej rodiny bol co najmensi. Zas ak sa stretnu dvaja s rovnakym nabehom predispoziciami ai tak je vyssia sanca ohrozenia nez ked jeden z paru je z ineho opacneho prostredia a ten je "tahun dozorca" ai. Proste ten uz dohliadne a potiahne partnera tym spravnym smerom ak by nahodou. No a okrem partnera je dalej silna aj motivacia. Mozno viera ai). No aj opacne pripady poznam, tych je viac. Ale zas nepodcenujme genetiku rozne predispozicie a vychovu, vplyv domaceho prostredia. Ved to nevznika vsetko len tak. Zas je vsetko podlozene studiami vyskumami statistikou ai a to rokmi rokucimi ci aj storociami (prv neexistovala veda DNA ai ale ludia s obycajnym sedliackym rozumom par storoci dozadu si uz vsimali taketo veci, ich vyskyt a ze uz zrejme nejde o nahody. Z coho vznikli rozne pranostiky ai? Vsak su ich len na SK desiatky rozneho druhu: aka matka taka katka aky otec taky syn ai ai?. Preco niekto s istou diagnozou ai ma vysoke predpoklady ze jeho dieta ma neviem ake % ze jeho chorobu zdedi, bude mat tiez? A ak nie on tak jeho deti obgeneracne. Preco zeny po urcitom vyssom veku musia podstupovat v case gravidity rozne vysetrenia ai? Lebo hrozi u ich deti dawnow syndrom ai? Preco matkam alkoholickam fajciarkam drogovo zavislym ai sa rodia uz zavisle deti? Ved takychto prikladov je XY. Veda statistika medicina ai nepustia. Ano. Existuju vynimky ako vo vsetkom. Bodaj by ich bolo co najviac. Obdivujem ctim a vazim si ludi co prekonali samych seba, dokazali sa z uplneho dna odrazit a nieco v zivote dokazat, alebo ine. Ale zas treba si zachovat chladnu hlavu, zdravy usudok, mozno isty skepticizmus ostrazitost i ked ja som skor z ineho sudka a vzdy som sla proti prudu ci hlavou proti muru)))

viktoria331

najhoršie je to že deti mávajú vačšinou taký asociáli ktorý nerozmýšlajú pijú proste aj ked nato nemajú podmienky tak majú neviem koľko detí a potom plačú.. zato inteligentné rodiny vzdelané rozmýšlajú nad všetkým odkladajú rodičovstvo alebo nakoniec deti nemajú vôbec...to je veľká chyba.mám známu ktorá má 4 deti vedela že je chorá že bude žiť len s invalidného dôchodku vedela že jej muž má problém s alkoholom a teraz vyplakáva chodí si požičiavat peniaze po dedine..

Filip TT

Medzi svojimi najblizsimi znamymi mam tri pripady, ked boli deti vychovavane v rodine skutocne tazkych alkoholikov alebo inak zavislych a vsetci ziju usporiadany rodinny zivot.

To su pritom take pripady, ze matka spachala samovrazdu, alebo sa tam narodili dvaja surodenci s tazkym postihom - vysoko pravdepdobne nasledkom alkoholizmu otca, alebo ze byvali cele detstvo v dome kompletne zapratanom haraburdami.

Vsetko su to pri tom spolocensky aktvni ludia a vedia sa naozaj velmi dobre postarat aj o seba ked to mam takto na rovinu napisat.

Takze niektori tu pisete uplne bez znalosti zivota. Je to prave naopak - vidim skor pravidlo, ze deti z tazkych podmienok sa vedia v zivote obracat a vazit si co maju.

M_arek

Kubo, teraz sa ti to ľahko píše, že by si takej priateľke pomáhal a podobne, ale zamyslel si sa, že keď si vezmeš babu, berieš si aj jej rodinu?!
Dievča môže byť zlaté, milé, ale gény nezaprieš. Ak má otca alkoholika, tak má nábeh aj ona, ak má mater lenivú ako voš, bude aj ona. Vieš si predstaviť, že by si trávil sviatky s jej rodinou? Čo keď to bude od teba chcieť? Vieš si predstaviť s takou babou svadbu? Ja nie a to úprimne. Vieš aká by to bola svadba?! Bol by to horor.
Kde sa vidíš o pár rokov? Poviem ti to presne, mal by si doma to isté ako jej mama teraz. Odkiaľ by prosím ťa vedela ako sa treba správať, aké sú sviatky a aká je normálna rodina? Však, nikdy to nevidela, nikdy tak nežila.
Mať takú babu tak zutekám a k nim by som už vôbec ani nešiel.
A áno, peniaze znamenajú veľa a bez nich sa nepohneš. Rozmýšľaj!

adr1a

Kubo. Nepodcenuj genetiku a biologicku rodinu kde vacsinu zivota doposial zila vyrastala, a kym bola vychovavana ai. Zas dievca je z domu prec kolko? 2-3r? No takmer 20r od narodenia tam zila. Tu dole nizsie na stranke je tiez prispevok kde pisala dievcina skusenost z vlastnej rodiny (alkohol bitky tyranie nasilie. Cely zivot si vravela ze ako to jej matka mohla trpiet znasat ze ona bude zit inak a potom si nasla to iste. Je to len priklad a tu zas v tomto pripade neboli zrejme tieto faktory ale nic netreba podcenovat. Hlavne je ze dievca na sebe maka-studuje pracuje a chce zit inak. Len v tom musi zotrvat a stale napredovat).