Ahojte,
mám 24 rokov a žijem so svojimi rodičmi, ktorí žijú dosť neusporiadaný život. Počas celého roka to nevnímam, lebo študujem na VŠ a žijem na 400 km od doma a to na internáte.
Na Vianoce chodievam domov, ale z roka na rok je to horšie. Pre našich akoby sviatky ani neexistovali, takmer nikto si na nás cez sviatky ani nespomenie, nikto k nám nechodí.
Moje dni pred sviatkami vypadajú rovnako, upratujem, varím, pečiem, aby aspoň bol nejaký náznak sviatkov, ale už jednoducho nevládzem a už ma to ani nebaví, lebo po zvyšok sviatkov som unavená ako pes.
Teraz to bolo narovnako. Otec sedel pri pive, mama stála nadomnou a lamentovala aká je chorá, ako nevládze a pod.. Popritom keď som jej povedala, že idem do mesta ešte čo to pokúpiť, už bola zdravá. Večer ohŕňala nosom nad večerou, sadla si k stolu v teplákoch a nebola schopná si odložiť po sebe ani tanier.
Dnes vstali pred chvíľkou a ja od 6tej stojím pri sporáku.
Mám priateľa, ale bojím sa ho doniesť domov, lebo viem, že by potom zdrhol. Ja sa za svoju rodinu hanbím, ale čo mám robiť?
Oni ma volali na sviatky, ale predsa už na Vianoce k nim nepatrím a nepatrí sa tam chodiť.
Čo by ste robili vy na mojom mieste? Aj ja túžim mať už normálne sviatky, ale u nás je to nemožné.
Pokazené sviatky
Peniaze sú potrebné, ale nestoja na prvom mieste. Ak bude šikovná, načo má veľmi veľké predpoklady, tak sa v živote nestratí. Už ani teraz nepatrí medzi ľudí, čo sa nevedia obracať. Videla som veľmi veľa mladých ľudí, ktorí boli z bohatých, bezproblémových rodín a ich život nestál za nič. Väčšina nebola schopná nič robiť, čakala na rodičov. Väčšinou počas VŠ kašľali na prácu, mali peniaze, nič im nechýbalo. To čo však mali si nevážili.
Ona má len 24 rokov, je relatívne samostatná a dokáže sa o seba postarať už teraz. Bola som už svedkom, že práve takéto deti sú priebojnejšie, úspešnejšie a hlavne ľudskejšie. Takéto deti sú vďačnejšie a som si istá, že ak k nej budú budúci svokrovci priateľskí, bude im zato veľmi vďačná.
Len tak na margo. Určite nebude žiť ako jej rodičia, je mimo z toho prostredia a vadí jej to už teraz a popritom je ešte takmer dieťa.
Držím palce a prajem veľa šťastia a úspechov.
Nič nemusí vykresľovať. Vždy je jednoduchšie povedať narovinu, že doma práve nemá najideálnejšie prostredie ako vykresľovať a vymýšľať.
Nixs, so svojou nastávajúcou svokrou sa dokážeš otvorene porozprávať o svojich rodičoch, tak nemusíš mať obavy, že tvoj priateľ zdrhne ak ho k vám domov dovedieš.
Nesúhlasím s príspevkami, že dievča bude také isté ako jej rodičia. To určite nie, však už teraz si uvedomuje čo jej doma prekáža, vadí jej to a žije si svoj vlastný život už teraz. Možno nie je milionár a o peniaze vôbec nejde, ale sa vie zabezpečiť a po skončení VŠ sa zariadi tak, ako bude vedieť.
Ja mám síce priateľku s podobnej rodiny ako som ja, ale určite by som nezdrhol a to len preto, lebo jej rodičia sú iní. Skôr by som ju podporoval, ako by som jej mal ublížiť aj ja.
Ďakujem za cenné rady a príspevky.
Čo sa týka financií, tak na rozhadzovanie naozaj nemám. Popri VŠ brigádujem, takže si zarobím na seba a dokážem ušetriť niečo z čoho dokážem pomôcť rodičom. Domov chodím vlastne len na sviatky, počas roka veľmi nie, jednak preto, lebo sa mi tam nechce ísť a nemám veľmi na cestovanie ani čas.
Mrzí ma situácia v rodine, ale ja im pomôcť neviem. Ja by som určite tak žiť nechcela, žijem iným spôsobom, domov sa vrátiť po skončení VŠ určite nechcem.
Môj priateľ z môjho rozprávania vie o mojej rodine, ale u nás ešte nikdy nebol a zatiaľ by som ho veľmi ani nechcela k nám volať. Ja som už u nich bola viackrát, nemám s nimi problém a predpokladám, že ani oni so mnou. Rozumieme si, s jeho maminou som sa už viackrát rozprávala o situácii u nás doma.
Viem, že Vianoce nie sú o darčekoch a oblečení a ani neočakávam darčeky. Mne skôr chýba doma kľud, porozumenie. Ja sa vlastne už doma ani necítim dobre, v tom je problém.
A rodinu si vybrať môžeš, nevyberáš si síce pokrvných príbuzných ale to ešte neznamená, že sú tvoja rodina.
Rodina sú ľudia, ktorých máš rada, pri ktorých sa cítiš šťastná a spokojná a na ktorých ti záleží. Nemá to nič s pokrvnými ,,príbuznými,,
aj kamaráti môžu byť tvojou rodinou.
Ja si osobne rodinu vyberám
Uz teraz byva 400 km vzdialena od rodicov a domacu situaciu uz ani nevnima, iba ked pride domov na sviatky. Ona sa vymanovat z nicoho nepotrebuje. Je iba na individualnom rozhodnuti, nakolko rodicia a povodne zazemie zasahuju do zivota mladych. Pozerat sa na partnera cez jeho rodinu uz sposobilo vela ludom vela bolesti. Rodinu si nevyberas. Kym si a ako zijes, to mas vo svojich rukach.
Ja naopak súhlasím s doomdestroyer -om, pretože.....
Pretože s partnerom si berieme aj jeho rodinu a návody nepustia!
Môžeme si vytvoriť vlastné, dokonca všetko úplne zmeniť ale to gro ostáva a to neovplyvníme.
Pokiaľ nemáš veľa, naozaj veľa peňazí a možnosť niekam odísť. Pokiaľ nemáš možnosti nato, aby si mohla začať nový život, tak sa ti nikdy nepodarí spod toho vplyvu vymaniť.
Vianoce nie sú o oblečení, darčekoch, či zvykoch! Ale sú o šťastí, láske a porozumení, ktoré u vás očividne chýba.