Neviem si predstavit, ako niekto zacne mat tazkosti s unikom mocu a bude cakat, kym sa dostane na rad k lekarovi. Vsak to moze trvat niekde tyzdne, ci dokonca mesiace. To ako co, dovtedy nebude nic robit? Nic uzivat? Ani ziadne pomocky si nekupi?
Inkontinencia - strata schopnosti udržať moč
To nie je hadanie na slepo. Vsak nieco by asi mala zacat pouzivat uz pred vysetrenim, nie? Zazil si to, ake to moze byt fakt neprijemne? Behat s prepacenim s mokrymi nohavickami teda nie je bohvieco. Nevidim dovod, preco by mala cakat, kym zacne pouzivat nejake vlozky.
Zaujimavy uhol, ktory tu este nezaznel: rozlisenie, o aky typ inkontinencie ide (stresova pri kasli/namahe vs urgentna s nahlym nutkanim), je dolezite, pretoze cviky na panvove dno pomahaju najviac pri prvom type, pri druhom je liecba ina. Urolog alebo urogynekolog to vie odlisit na zaklade jednoducheho vysetrenia. Pre horkoc - dobre, ze mama ide k lekarovi skor, nez sa zacne s pomockami len hadat naslepo.
mamita1 ono to je rozdelene podla intenzity, ze co mozes kedy pouzivat? Myslela som, ze si mozem vybrat ktorekolvek tieto pomocky, no a potom vyberat podla intenzity.
A ako moc jej ucikáva? Záleží od toho. Buď to vložky alebo aj inkontinenčné nohavičky sú. Akože aj plienky, ale to by bolo asi prehnané takto zo začiatku.
tak si k vam idem po rady, staram sa o mamu, ktorej teraz zacala inkontinencia, teda som ju rovno objednal k lekarovi, ale dokym sa dostaneme na rad, viete mi nieco odporucit? nejake zdravotne pomocky, alebo aj cviky. aby mohla chodit normalne von a nemusela sa bat, ze nestihne toaletu.
Určite by som sa nebála obrátiť aj na fyzioterapeuta, ktorý sa zameriava na panvové dno. Mne príde lepšie nechať si najskôr ukázať správnu techniku a cviky a potom podľa toho cvičiť doma.
kixx teraz chodím na pilates, ale na začiatku, keď mi to prepuklo, som si vyhľadala na internete cvičenia, tzv. kegelove cviky, aj som si rehabilitácie vypýtala. Potrebuješ to akútne alebo len ako prevenciu?
ahojte. chcem sa opytat, tie co cvicite kvoli inkontinencii, tak podla coho? koho? mate na to nejaku aplikaciu, alebo ste boli na nejakom cviceni a podla toho cvicite aj doma?
emminia ak máš na mysli veľkostnú tabuľku na tie nohavičky, tak to ani omylom. Ja som si jedny kúpila, bežne číslo, ako nosím, a boli mi veľké.
Inkontinenciu moču možno vo všeobecnosti definovať ako stratu schopnosti vedome udržať moč, a tak určovať okamih vyprázdnenia. Ide teda o nechcený mimovoľný únik moču, spôsobený stratou schopnosti vôľovo zadržiavať moč. Aké sú možnosti liečby?