Ako sa zbaviť strachu?

Príspevok v téme: Ako sa zbaviť strachu?
mario01471

Ahojte ,vie mi niekto pomôcť ohľadom sociofobie ?
Ked som s rodinou je všetko v pohode ale ked si mám niečo vypýtať v reštauracii alebo vidím veľa neznámich ľudí tak sa celý roztrasiem ,srdce mi ide na plné obrátky a najradšej by som niekde utiekol ... u doktora tiež a ked mi ide merať tlak už sa smejem lebo viem že bude vysoký a potom ma dopuje s liekmi.
A to isté sa mi stava v práci stačí že vedúci prejde okolo mňa a ja sa hned roztrasiem .
V poslednej dobe sa to zhoršuje lebo nemám ako vypnúť moj celý kolobeh je práca,doma pozriem nejaký serial , isť spať ... a ešte robím na zmeny tak mi moc času nezostáva a cez vikend nemám poriadne čo robiť . Sem-tam vybehnem niekde do baru ale vždy si tam pripadám ako 5koleso u voza , z kamarátov sa stali známi a vlastne si už nemáme ani čo povedať a ked vidim na FB kde všade chodia a ja sedím doma vie ma to iba rozčúliť .Chýba mi proste partia a kedže som odmalička hanblivec ťažko si niekoho najdem ...
Potom sa uzatváram do seba hladam na sebe chyby a robím si okolo seba neviditelné steny.

Mayaaaa24

A) áno

A1) áno

A2) keď ho poznám predsudky nemám, lebo viem aký je

A3) tu otázku myslíš tak, že či si myslím, že ma napr. nemajú radi a nemám to nijako podložené? Tak potom áno. Lebo, čo si o ľuďoch zvyčajne myslím, že si myslia je aj pravda.

B) áno, ak mám úprimne povedať, tak som ich úvodné predstavenie pretáčala, lebo ma nezaujímalo kto sa ako volá a koľko má rokov.

C) možno niektorým.

D) neviem, či odpor je to správne slovo. Nemyslím, že by som niečo také cítila. Neviem ti na toto odpovedať, to by som si asi musela pozrieť znovu.

E) a namyslení ani nie. Tak možno 1-3%. E1) bez zmeny.

F) nesympatie, to je to slovo. Hej, skôr nesympatie ako odpor. Boli mi tam nesympatický. Tak 40% F1) u niektorých áno, ale u iných sa nič nezmenilo.

G) niektorí prekvapili.

G1) áno, veľké áno.

G2) áno

G3) áno

H) niektorí prekvapili.

I) nie som na seba nahnevaná, skôr som prekvapená, že je úplne iný ako som čakala.

J) nie, iba keď urobia niečo čo ma naštve, napr. sa predbehnú do autobusu, zazerajú alebo do mňa strčia. Ak neupútajú moju pozornosť tak mi ich existencia neprekáža. A na svojich, čo poznám nahnevaná nie som, pokiaľ mi niečo neurobili.

K) nie. Tak nikto mi neublížil, nemôžem nikoho priamo obviňovať, že za to môže.

L) ja furt na sebe hľadám chyby, každú chybu si uvedomujem. Bodaj by som si pripadala neomylná, možno by som nebola taká citlivá na každú blbosť čo urobím.

Tak možno ma splietlo to, že som sčasti pri vedomí, lebo takéto nočné mory som nemávala. Vždy som spala, proste nevedela som o tom že som námesačná až kým mi to niekto nepovedal, ale teraz akoby bdiem a pritom sa neviem prebrať a vidím divné veci a fyzicky na ne reagujem.

Áno, súhlasím, tiež si myslím, že je to zo stresu. Tiež mi moje sny ukazujú toho čoho sa najviac bojím. V poslednom čase sa mi sníva len o tej robote a tie najmožnejšie najhoršie scenáre, čo sa môže stať a čoho sa bojím.

Aha, tak to potom áno.

Sila prítomného okamihu? o tej knihe som niečo počula. Pozriem sa na to, ďakujem. Dobre, pozriem si aj to video.

Tak to áno, lebo to je vlastne všetko len v tvojej hlave, ak to prekonáš tak oslovíš aj sebavedomejšie.

Ja som si už dávnejšie začala zapisovať moje sny, tak mi to aj tak pomôže.

Hm, tých pavúkov a červíkov som videla sa pohybovať, normálne reálne akoby boli fakt na mojej plachte alebo na poduške. Tak potom dej.

Aha, takže aj ty si na tom podobne. Potom by ma tiež zaujímalo, že či máš pocit, že sa z nej pomaly dostávaš, keď ju začínaš viac chápať?

S tou citlivosťou ťa rozumiem, ale ide o to, že sa bojím plakať v práci, vieš ako to bude vyzerať, keď kvôli tej mojej citlivosti začne po mne klient vrieskať a ja tam spustím vodopád. Ako sa na mňa budú potom tí ľudia pozerať? Povedia, čo je to za právničku, veď to dievča je labilné, nech ide k psychiatrovi, keď to nezvláda a blabla. Chápeš. Nechcem klesnúť, nechcem byť taká, že pri zvýšení hlasu budem mať slzy v očiach, chcem byť razantnejšia a nebáť sa sama zvýšiť hlas. Ale tá citlivosť ma úplne ovláda. Veď pred týždňom som mala nepríjemný telefonát ako nekričali po mne, len to bolo ťažké vybaviť a ja už som mala slzy v očiach a to som len telefonovala. A pritom to nebolo ani nič strašné. To je už prehnaná citlivosť. Hej, musím s tým niečo robiť.

Aha, tiež som si všimla, že v tej knihe je to opísané a už chápem kde robím chybu.

- 1.) áno, myslím, že to čo som napísala je pravda, ale uvedomujem si, už aj to že aj iní robia chyby a nemusím sa kvôli tomu tak podceňovať.

-2.) tak to že sú ľudia zlí tak na tom trvám. Možno nie všetci, ale nemôžeš tvrdiť, že každý človek je dobrák. Poznám na vlastnej koži aký sú ľudia neprajný, tešia sa z nešťastia, keď ti niečo nevyjde, tak sa usmievajú a vidíš ako im je oveľa lepšia a to si teraz predstavujem konkrétnu osobu, ktorá je mi veľmi blízko (je to rodina). Ak sa v mojom živote stane niečo dobré, najradšej by podpálili náš dom, kým som ešte v ňom a to nepreháňam. Závisť a neprajnosť je na Slovensku veľké zlo a s týmto názorom som sa stretla už u viacerých ľudí.

Lebo na základe toho, že veľa vecí neviem, tak robím chyby. Keby som to vedela tak chybu neurobím, preto si myslím, že som neschopná, že to nadväzuje.

15) nie nepraská mi v kĺboch. Mám ho akoby stuhnuté a neviem sa ani postaviť a ani s nim pohnúť. Ortopéd mi povedal, že je to to čo mávajú starý ľudia ale neviem ako sa to volá a teraz nový ortopéd si myslí, že je to reuma, tak neviem, idem ešte na vyšetrenia.

To s tými HG a ERY ti neviem povedať, ale išlo o to, že som mala nedostatok železa a že som pri menštruácií strácala priveľa krvi.

Unavená som od strednej.

Inak, prepáč, že mi trvá odpísať, ale môj internet začal stávkovať a nechce sa pripojiť. Včera mi to trvalo hodinu a potom sa znovu vypol tak som to viac už neskúšala. Snáď už to bude ok.

Cliattsi

Najprv otázky k videám:
A)Opýtam sa ťa, mala si pred tým, než títo ľudia niečo vyslovili, voči nim negatívne predsudky? A1) Mávaš vo všeobecnosti strašne veľa predsudkov o ľuďoch, ktorých nepoznáš? A2) Máš aj strašne veľa predsudkov o ľuďoch, ktorých aj poznáš? A3) Veríš tomu, čo si o ľuďoch myslíš, že si to myslia, aj keď si to nijako nevieš logicky overiť, že to tak je?
B)Bola si vopred zaujatá a hodnotila si ich?
C)Závidela si tým ľuďom ešte pred tým, než vyslovili svoj názor? C1) A potom?
D) Pociťovala so nejaký vnútorný odpor voči niektorým z tých ľudí ešte pred tým, než sa k tomu vyjadrili? Koľko percent ľudí asi? D1) A potom, čo tvoj postoj zmenil sa k lepšiemu?
E) Myslíš si, že tí ľudia boli dosť namyslení- ešte pred tým než povedali svoj názor? Koľko % bolo namyslených? E1) A potom?
F) Cítila si nesympatie voči niektorým ľuďom z videa, ktoré neboli opodstatnené a boli iba na základe výzoru a gesta ešte pred tým, než si počula ich názor? Koľko% bolo nesympatických? F1) A potom čo , zmenilo sa to?
G) A keď si si ich vypočula, tak si sa čudovala tomu, čo počuješ tak, že si to vôbec nečakala od nich, že sú také niečo schopní povedať? G1) Myslíš si, že si veľmi predpojatá voči ľuďom a namýšľaš si často aj to, čo nie je pravda? G2) Trápi ťa to, že riešiš ľudí, ktorých nepoznáš? G3) Riešiš vo svojej hlave často ľudí, ktorých nepoznáš, povedzme niekde na ulici?
H) Prekvapilo ťa to, čo tí ľudia hovorili? Bolo to v rozpore s tým, čo si si o nich dovtedy, než vyslovili názor myslela? ... Ahoj
I) všeob. otázka- Chcem sa ťa opýtať, aký máš pocit vtedy, keď si myslíš niečo o človeku a on otvorí usta a ty zstíš, že on nie je taký, ako si si predstavovala. Si nahnevaná na seba za to, že si sa tak strašne pomýlila ?
J) Si nahnevaná vo všeobecnosti na ľudí okolo teba, čo idú, ale aj na tých, čo poznáš ?
K) Myslíš si, že viac menejvšetci ľudia okolo teba sú zodpovední za to, v akom si teraz stave?
Ak nie všetci, tak ktorí
L) Vieš si sama sebe, že si spravila chybu, alebo sa ty sama pred sebou tváriš, že si neomylná, len preto, aby si
Inak stalo sa ti v živote aj to
No tak, ale počkaj trochu, hovoríme tu o halucináciách a o námesačnosti. Zčínam mávať pocit, že sa asi nerozumieme. Najprv sa ťa opýtam, čo ty považuješ za halucináciu. Halucinácia je to, že povedzme teraz, keď si ty pri vedomí, tak svojimi očami vidíš, ako ti lezie pavúk po posteli, ale on fyzicky neexistuje, alebo vidíš, ako sa pohybuje stena – tiež v bdelom stave, nie vo sne, ale vyzerá to tak reálne, ako keby to bolo naozaj a možno iba vlastnou rukou by si mohla odlíšiť, že tá stena je úevná a nie pohyblivá. To je halucinácia. Lebo to, čo tu ty opisuješ, podľa mojej definície NIE JE HALUCINÁCIA, ALE STRAŠNÝ SEN :-))). Halucinácie je aj keď som niekde sám a nikde nikoho, ale ja počujem nejaký hlas, ktorý ku mne hovorí.
No, po prečítaní si toho všetkého o tvojich halucináciách, by som povedal, že v tom čase, keď sa ti to stávalo teraz za posledné roky, tak to bude preto, lebo sov tom čase bola v stresovom období. Lebo pres kúškou bol veľký stes a aj preuz zmenou zamestnania si viem opresdstaviť, že si mala veľký steres. Už samotný nástup do neznámeho nového zamestnania je pokladaný vo všeobecnosti v psychológii za veľký stresový faktor. Čiže asi tak . A stres vplýva zo strachu z budúcnosti. Bála si sa toho, ako to pre teba dopadne. Vtedy môže mozog pracovať úplne inak, ale rád by som vedel, prečo ti ukazoval v predstavách zrovna pavúkov a červíkov. Myslím si, že že mozog nám ukazuje to, čoho sa bojíme. Ja som si prednedávnom začal analzovať svoje vlastné sny :-) a zistil som, že v snoch sa mi ukazujú moje vlastné strachy. Tie strachy máme všetci potlačené, ale v určitých situáciách sa mám ukazujú vo snoch. Osobne si myslím, že preto si videla pavúkov, červíkov a rútiaci sa strop, lebo sa toho bojíš. Ak by sa to stalo v realite, veľmi by si sa bála. Je možné, že už si sa s týmito strachmi stretla v minulosti, zľakla si sa a tvoja pamäť to uložila do podvedomia. Podvedomie to všetko zakryje, aby ťa to nemuselo zaťažovať cez deň. Ale prídu stresy a celý ten systém urobí niečo, čo odkryje tvoje utajené strachy. Určite by si bola radšej, keby si zbadala napríklad anjela, ktorý by ti chcel pomôcť. Ty môžeš vidieť ale väčšinou len to, čoho sa bojíš.

Po určitom čase, keď som dospel k takému záveru, že v snoch sa nám zjavujú naše strachy, som pozeral videá na YT od Edgarda Tolleho www.youtube.com a ten mi to potvrdil, že to tak je a povedal tam doslova................., i keď ja nepoznám celú jeho filozofiu, ale zdá sa mi, že môj prístup k životu sa začína podobať v určitých smeroch tomu, čo on hlása. Ale nechcem o ňom hovoriť, iba ak by si sa s jeho názormi ty v minulosti stretla, ale predpokladám, že asi nie. Inak napísal knihu Sila prítomného okamihu. Ale nechcem ťa moc ním ovplyvňovať. Nemyslím si, že je človek, o ktorom by si nemala nič vedieť, všetko je na tebe, je o ňom viac videí a je to veľa na zamyslenie. Len zas na to nemám čas :-).
Inak nech ti ten chlapík vypadá akokoľvek čudne, po mojom opatovnom zhliadnutí tohto videa, som pochopil ďalšie veci. Inak, ak si to celé pozrieš, tak treba pri tom hlavne rozmýšľať, preto som tu spomenul aj tú inteligenciu. Inak myslím, že tam hovorí dosť a dá sa povedať, že Tolle tu hovorí už aj o veciach, o ktorých som s tebou chcel hovoriť neskôr, takže už trochu predbiehame, ale nevadí, no skús si to pozrieť, názor na to hneď mať nemusíš a prijať jeho tvrdenia takisto nemusíš... Ale ak sa chceš nad tým videom zamýšľať, odporučím ti uložiť si ho. A vysvetľuje celkom dobre aj tie tvoje sny. čiže v tomto sa s nim určite zhodnem, aj z vlastnej skúsenosti, ibaže ja už som dávno žiadnu príšeru nevidel, ani červíkov ako ty.
Mne sa napríklad zjavilo vo sne, po tom ako som si ho vložil, že mám veľký strach zo žien, čo sa týka utvárania partnerských vzťahov, že aj keď sa mi páči a vidím, že je dominantná, tak sa jej zľaknem – to je ten STRACH a vo svojej mysli ju vidím ako nedostupnú pre mňa. A ukázalo sa mi, že ja sa podvedome a možno aj vedome bojím nadviazať vzťahy so ženami s vyšším sebavedomím, než mám ja a preto vyhľadávam tie, ktoré ho majú podľa mňa nižšie. Ale ten sen mi ukázal preto ten strach, že ja by som vnútorne aj túžil po iných, aj pekných ženách, než tých, čo majú menšie sebavedomie, ale ten sen mi ukázal, že je vo mne ten strach a že je to pre mňa prekážka, ktorú pociťuje moja myseľ ako ohrozenie, keď by som si povedzme takú ženu napr. chcel „nahovoriť“.
To len taká malá odbočka na zamyslenie :-))
A možno si aj ty raz začneš zapisovať svoje sny a budeš až prekvapená, čo všetko sa v nich odohráva. Ale niektoré sa dajú veľmi ťažko rozlúštiť, ak sa vôbec dajú. Vo sne si musíš hlavne všímať svoj STRACH a svoje POCITY, ako sa práve v tom okamihu cítiš. Lebo tie pocity bývajú v realite dosť potlačené vedomím. A ukazuje sa nám to hlavne v noci, keď vedomie stráca svoj vplyv a do hry vstupuje viac podvedomie – to jest môj názor. A všimni si vo sne sa ti striedajú obrazy a že to nie je súvislý dej – ale nepýtaj sa ma, prečo to tak je – už to nechcem rozvádzať.
Inak len tak mimochodom, keď si videla pavúkov, alebo červíkov, videla si to skôr ako obraz, alebo ako dej ?

Inak tiež si myslím, že by o nemuselo byť napojené zrovna na depresiu, čiastočne som zmenil názor, malo by to teba, ako som už povedal, súvisieť viac z intenzívnym strachom, i keď depresia môže ovplyvňovať tieto stavy.
Inak len tak mimochodom, veľa z tvojich odpovedí sa zhoduje s tými mojimi, keď som ja mával depresiu, napríklad- 12C) áno, hneď ako sa zobudím som akoby nahnevaná a podráždená, že je tu zas ďalší deň.

Píšeš....
Takže ak je vrodená, tak sa jej nedá "zbaviť" že?
Musím sa s ňou naučiť žiť.

Moja reakcia _ A už sme sa k tomu postupne dostali: Ak je zvýšená citlivosť vrodená, tak asi je potrebné to do urč. miery rešpektovať. A ak si pamätáš, prečo som sa ťa pýtal na to, čo by si povedala na to, či sa hanbíš plakať, tak vieš čo si napísala. Ja už celkom neviem, čo som ti písal o mojom plakaní, ale jedno by som chcel robiť – to, čo mi je od prírody nadelené, naučiť sa viac prijať seba takého, aký som a občas, keď to príde, aj si poplakať a možno naučiť sa aj plakať pred niekým, lebo JE TO PRIRIDZENÁ VLASTNOSŤ. Ak to niekto nepochopí, to už bude jeho vec. A vychádzam práve z toho, že je to prirodzené. Tak sa potom sám seba , ale aj teba pýtam – Mali by sme my citliví ľudia skrývať tak veľmi svoje emócie tak, ako to zvykneme robiť. ja som dospel k vlastnému názoru, že asi moc nie, LEBO IDEME PROI SVOJEJ PRIRODZENOSTI. Pozri s na tých agresívnych ľudí, Tí evidentne nepotrebujú odvahu, aby sa prejavili takí, akí sú. A prečo by sme my citliví ľudia mali skrývať zase tú našu prirodzenosť? Bojíme sa sily? Ale na to tu máme predsa zákony, nie? Keď sa mi bude niekto vyhrážať, nemusím ho za každú cenu rovnakým spôsobom zhadzovať. Ak sa cítime ohrození, tak volajme policajtov. No, zas to nechcem rozvádzať...

Musím sa s ňou naučiť žiť. – no treba s ňou podľa mňa určite pracovať, čo si myslím, že už aj robíš :-). ale neexistuje jednotný predpis, čo by si ty mala robiť. Ja žijem inak mimochodom tak, že sa snažím vnímať svoj život ako výzvu. A výzvy si stanovujem ja sám. NNiekedy mi ich ale dáva samotný život,

Píšeš:
14) áno zaoberám, neschopná som preto lebo robím samé chyby, je veľa vecí čo neviem, svet je zlý, lebo ľudia sú zlí. Také niečo si myslel? Tak ak áno tak hej rozoberám to. Možno to je aj príčina toho prečo si neverím a tak. Lebo myslím na to čo neviem a príčinou toho si myslím, že som neschopná.
................................................Som rád, že si to pomenovala presne tak, ako si to pomenovala. Už ti rozumiem.
Pretože to, čo si teraz ty o sebe myslíš, sa v plnej miere zhoduje s tým, čo som si ja myslel o sebe, keď som mal depresiu, dokonca aj pred depresiou. Ale čo je dobrá správa, tak práve to, isté sa už nezhoduje s tým, čo si ja o sebe myslím teraz, keď už depresiu nemám :-))). Ale bude to určitý čas trvať, než ti to vysvetlím a knihu, ktorú máš doma z knižnice ti to do určitej miery vysvetlí aj za mňa. Ale chcem to s tebou aj tak prebrať takto osobne.
A ešte jedna vec – podľa môjho názoru to nie je úplná príčina depresie, sú tam aj iné veci.Inak toto, čo si vyslovila, sú tvoje iracionálne presvedčenia, ktoré sa opisujú aj v tej knihe.

Vymenujem ti, konkrétne presvedčenia, podľa ktorých žiješ, aby si v tom mala jasno, a vonkoncom nie sú to všetky, ďalšie budeme musieť nájsť:
- 1.) „neschopná som preto lebo robím samé chyby“ – už teraz ti poviem, že je to blbosť, aj keď tomu asi nebudeš veriť. Ale predsa len sa ťa opýtam. Veríš tomu, čo si mi napísala? Aby som poznal pravdu a nenamýšľal som si:-)
-2.) “svet je zlý, lebo ľudia sú zlí“ – už teraz ti poviem, že svet nie je zlý a ľudia tiež nie sú zlí. Žiadny človek nie je zlý. Závisí aj od toho, čo si predstavuješ pod pojmom zlý. Veríš mi? Odpovedaj, čo si ty naozaj myslíš ! Pokús sa vyvrátiť moje tvrdenie, daj mi napr. nejaký príklad.....

„....... Možno to je aj príčina toho prečo si neverím a tak“....no, je to trošku zložitejšie, inak ani ja celkom nepoznám úplnú odpoveď, ale myli by sme sa k tomu dopracovať do značnej miery.

„myslím na to čo neviem a príčinou toho si myslím, že som neschopná „-----Príčina toho, že si myslíš, že si neschopná je okrem iného aj to, že myslíš na to, čo nevieš – to je pravda a čo v konečnom dôsledku ovplyvní to, že si myslíš si neschopná? čo potom nasleduje po tejto myšlienke ? čo si potom budeš o sebe myslieť, ak si toto myslíš? Zamysli sa a odpíš! Je to veľmi dôležité.

15) A tie kĺby čo ťa bolia, aj ti v nich ráno praská, keď vstávaš? Zaujíma ma, konkrétne, aký je to problém s kĺbami – je to reuma?
Anémia myslím, že môže spôsobiť únavu, ale aj depresia.
čo sa týka anémie, vedela by si mi zistiť z karty, koľko máš krviniek v krvi, je to v krvnom obraze uvedené ako ERY a hodnotu hemoglobínu ako HGB ? Aký je to konkrétne druh anémie?
A Ako dlho si už unavená, bolo to ešte pred depresiou? Bolo to už od základnej školy?
16) OK. Takže po týchto vyjadreniach mi je jasné, prečo sa z toho chceš dostať sama. Takže si mi v tomto dosť podobná, a dúfam, že sa aj nikam dostaneme.

123465- Chodil si aj k psychiatrovi aj k psychológom. ale poviem ti jedno, bude potrebné rozanalyzovať si samého seba. A k tomu ti pomôže tá kniha, ktorú som tu spomínal: Racionálně emocionální behaviorální terapie, - Albert Ellis, Alebo možeš aj sledovať moje reakcie o iracionálnych presvedčeniach, pretože práve o tom to je...

Mayaaaa24

ešte dodám, že tie videá som si už pozrela tak ak máš na ne otázky tak sa pýtaj a tie linky o tej senzitívnej citlivosti som si tiež prečítala a sedí to na mňa. Mne vadi skôr ticho. Ak mám napr. v škole, keď som musela niečo čítať, alebo odpovedať alebo prezentovať tak mi vadilo to ticho a nevedela som sa sústrediť a rovnako aj v robote ak je ticho tak ho nedokážem prerušiť a začať spontánne hovoriť.

Mayaaaa24

To je veľmi zaujímavé, by som si aj takých ľudí rada naživo pozrela. Ale verím, že to pomáha, lebo keď sa človek presvedčí, že to dokáže a aj tak vystupuje, tak ho potom aj druhá strana tak vníma.
Azijsky? Tak potom to fakt môže byť z Ázie, lebo tiež som tu zrkadlovú hypnózu googlila a nič som v SK ani CZ nenašla, niečo trochu po anglicky ale nie moc. By ma to aj viac zaujímalo. Ale zatiaľ sa z tých videí viem odraziť, že o čo tam pravdepodobne ide. Lebo on sa ich aj na začiatku toho procesu spýta, že ako vyzerá človek, ktorý napr. nemá trému a oni sa musia tak "nastaviť" viac sebavedomo a spokojnejšie a tak sa na seba pozerať.
Tak snáď to stihneš pozrieť :) ale nemalo by sa to odtiaľ vymazať, lebo vimeo nemá ochranu autorských práv, jedine, že by tie linky vymazalo zdravie z tých príspevkov.
Hej s tou schizofréniou som to vedela aj ja, len ma zaujímalo, či to nejak súvisí aj s depresiou. Dobre, pohľadám si. Nezaoberaj sa tým, niečo nájdem.
Áno to o tých doktoroch, že sú len psychiatri som vedela, lebo tá psychiatrička čo bola u nás v škole to stále pripomínala. Aj nám povedala ten rozdiel ale už si to nepamätám.
1) rokov, fuuuu... neviem, začalo to ako som začala chodiť na výšku. Možno také štyri roky dozadu?
2) nie, halucinácie mi začali až na výške
3) nie, keď tak premýšľam, tak by som asi povedala, že tie halucinácie mám skôr keď mám vypäté obdobie. Nemyslím, že súvisia s depresiami.
4) hej, tak neskôr. Ale neviem povedať, či to súvisí.
5A) tento mesiac som nemala ale v septembri raz áno a to sa mi snívalo o pavúkoch, že mi lezú po poduške, a vtedy som aj nastúpila do novej práce, takže či to nebolo aj zo stresu. Pretože aj keď som mávala skúškové obdobie prišli tie halucinácie.
5B) skôr ako som povedala, čím vypätejšie obdobie, tým je väčšia pravdepodobnosť tých halucinácií.
6) keď som chodila na základnú školu tak som bývala námesačná, na strednej nie a začalo to teraz na výške znovu a pokračuje to.
7A.) Áno, behala som po byte, rodičia väčšinou zamykali všetky dvere aj na balkón a schovávali kľúče aby som im nezdrhla :)
7B.) Neviem, bola som malá ale pamätám si, že som sa ukladala do postele a mama mi hovorila, že som bola námesačná. Asi ma prebrala a kým som sa spamätala úplne, už ma ukladala do postele.
7C.) To už neviem bola som dieťa.
8.) nie, teraz je to iné. Ja som akoby pri vedomí, ale akoby niekde inde, proste napoly spím, napoly bdiem ale nie som úplne prebratá a vidím veci, čo neexistujú a podľa toho reagujem. Keď padal ten strop, čo som videla, tak som vybehla z izby a potom som si uvedomila, že sa mi to len sníva a postupne som sa preberala aj keď som už akoby pri vedomí bola.
9 A)-9D) väčšinou sa mi sníva o pavúkoch, chrobákoch, červíkoch alebo to že padá strop a tak. Sníva sa mi, že lezú po plachte, po poduške. Ale skôr sa zľaknem, než sa toho bojím. A myslím, že to zľaknutie ma postupne preberie.
10 A-B) tak zľaknem sa, že čo sa to deje. A nezvykla, ,lebo je to stále niečo iné, tie halucinácie sa neopakujú.
10C) toto vidím, keď som napoly hore a napoly spím.
10D) počas dňa halucinácie nemám.
10E) príde to raz za čas. Nemám to stále
10E2) moc nerozumiem otázke, ale asi nie.
10F) skôr nie
10G) nepočujem hlasy, ale keď som v strese, najmä počas skúškového tak sa mi zdalo niekedy, že je zapnutý televízor, ale to sa dialo fakt iba počas skúškového.
Dobre, asi by som to naozaj mala riešiť cez doktora. Ja som zas čítala, že depresiu spôsobuje nejaká chýbajúca látka v mozgu a že tie lieky ju dopĺňajú. Ale asi to závisí od druhu depresie. Možno tie moje nočné mory a halucinácie nesúvisia s depresiou. Naštudujem si o tom viac.
11A) Nie, nebolo to také.
11B) áno
11C) začínalo to postupne od strednej. Ale interval, že kedy presne začala ti neviem povedať.
12A) áno
12B) áno
12C) áno, hneď ako sa zobudím som akoby nahnevaná a podráždená, že je tu zas ďalší deň.
13) to je dosť ťažká otázka, lebo nepoznám ich myslenie, to ako premýšľajú do takej hĺbky, že či by ma pochopili tak ako chcem ja. Určite by ma pochopili ale či tak ako si to ja predstavujem tak to ti neviem povedať. To by sa asi muselo stať, vidieť ich reakciu.
Pozriem si tie zdroje, ďakujem. Takže ak je vrodená, tak sa jej nedá "zbaviť" že?
Musím sa s ňou naučiť žiť.
14) áno zaoberámm, neschopná som preto lebo robím samé chyby, je veľa vecí čo neviem, svet je zlý, lebo ľudia sú zlí. Také niečo si myslel? Tak ak áno tak hej rozoberám to. Možno to je aj príčina toho prečo si neverím a tak. Lebo myslím na to čo neviem a príčinou toho si myslím, že som neschopná.
15) v pohode :) dosť sa tým zaoberáš, ďakujem
Mám problémy s kĺbami, veľmi často ma bolí hlava, mám anémiu, málo železa v krvi, som neustááále unavená, je jedno koľko spím, či je ráno alebo večer stále som unavená, mala som kliešťa a niekoľko ako decko, tie ostatné nie, Teraz už nebývam tak často chorá. čierny kruh nevidím. často zabúdam, veľa vecí si musím zapísať, inak na to zabudnem.
16) lebo tí ľudia sú mi blízky a dosť sa o mňa zaujímajú a preto viem, že by to chceli so mnou riešiť. A nechcem aby si k svojim problémom pridávali ešte to, že ich kamarátka myslí na samovraždu a trpí depresiou. Chcem aby si riešili iba svoje problémy a zbytočne sa nezaťažovali ešte mojimi.
Pozriem a dám ti vedieť, ďakujem za knihy pozriem sa na ne :)

132465

včera som sa dosť ponáhľal a na túto otázku som zjavne odpovedal nejak divne
tak úplne správne je to takto....
som menejcenný a preto som dostal socialnu fobiu, nedá sa to liečiť preto mám z toho depku.
a keby ma doktori liečia z depky tak to vôbec nepomôže lebo som na tom na čom som soc. fobiu mám stále, dokonca aj keby ma vyliečia zo socialnej fobie, tak ja tú depku dostanem spátky, lebo ja som zabudol prečo som ju dostal, preto lebo som menejcenný a s tým nespravím nič, lebo ja mám taký výzor a mentalitu

no píšeš, že preto treba aj niečo spraviť. no 6 rokov som chodil ku psychyatrovi 20liekov sa vystriedalo a nič a bol som u 3 psychologičkách a nepomohlo nič len ma posielali tam a tam a keď som prišiel tam tak zase nič

hej často mi v hlave víria myšlienky
no závidím skoro vždy väčšinou 1 osobe, nie tej istej
áno hnevám väčšinou na tú osobu ktorej závidím alebo na niekoho kto zvyšuje hlas na mňa
áno ľutujem sa aj
či hľadám chyby na iných? ani nie, ja mám hlavne plno chýb
a svet je určite nespravodlivý voči mne
no do školy už nechodím, ale tak jasné mal som stress ale ja úplne každý jeden deň v škole, a v robote mám stress keď som tam dlhšie nie, lebo viem, že sa budú vypytovať práve mňa a v tej škole sme sa všetci nevideli tak sa rovnomerne vypytujeme

Cliattsi

Napísal si, že depka spôsobuje menejcennosť. No práve podľa mňa menejcennosť predchádza depke
píšeš ... ale keby sa mi v mozgu vráti stav s pred 13 rokmi tak depka hneď zmizne. No treba ale niečo pre to urobiť. Nechcem tu zvlášť rozpisovať všetko pre teba, lebo nemám veľa času ani na seba. No uvidíme. Chcel by som riešiť hlavne maju, lebo pre ňu som to vytvoril, ael aj tvoj príbeh ma zaujíma.
123465.. a ešte s ťa opýtam, či sa ti v hlave neustále búria tvoje myšlienky, ako keby sa nedail zastaviť, či závidíš, či sa hneváš na iných, či sa ľutuješ, či hľadáš chyby na iných, či si myslíš, že je svet nespravodlivý voči tebe? Odpovedz na každú jednu z tých otázok
A ešte sa ťa opýtam, či máš stres, keď začína 1. september a už vidíš povedzme žiakov a študentov ísť do školy - u mˇmna to vyvolalo kedysi dosť silnú úzkosť, keď som bol už aj zo školy von.A či máš menej stresu, keď sú prázdniny?

132465

Cliattsi:
1) tak mám často pocit smútku, beznádeje, každý deň aspoň 4h ma bolí hlava, sebavedomie už nemám žiadne asi
2A) no v tomto stave som už 10 rokov
2B)tak niekedy sa stane, že nemám depresiu aj celý deň, napr piatok (lebo konečne víkend) alebo keď sa vrátim z týždňovky takže tiež to býva piatok :)
2C) keď som s ľudmi tak mám menšiu depku, ja práveže chcem byť s ľudmi, ale sa nedá, robí mi to stres a z toho ma bolí hrozne hlava až sa mi nedá vôbec ani rozmýšľať
2D) nie
2E) nie, aspoň sa necítim taký usamotený
2F) určite sú šťastnejší
2G) tak chápu to asi len doktori a tí čo tú chorobu majú
2H) tak oni by to možno aj pochopili z časti, ale hanbím sa o tom hovoriť ľuďom a hlavne čo ma poznajú

3) tak depresiu mám preto lebo som dostal socialnu fobiu a nedá sa to liečiť 6 rokov a nepomohlo nič

4A) pred 13 rokmi
4B) začalo to preto, lebo v triede som bol najmladší a bol som šikanovaný
4C1) 13 rokov
4C2) otec niekedy, ale to by nevadilo
4C3) pochopil by to ale nič s tým nespraví a hanbím sa o tom hovoriť doma
4C4A) keď som bol menší tak sme museli počúvať otca keď bolo treba niečo spraviť, ale mali sme aj veľa času na hranie, mne len vadilo, že spolužiaci toľko nerobili ako my
4C4B) ale málo nemá to zmysel ani, človek častejšie plače ak ho niekto ľúbi a vtedy som častejšie
4C4C) ani nie
4C4D) ani nie
4C4E) -
4C4F) nie som zase až citlivý
4C4G) -
4C4H) necítil by som sa tu trápne
jedine za to by som sa cítil trápne keby som červený pri tom
4C4I) -
4C4J) ano
4D1) určite áno
4D2) áno zamýšľal a je to prepojené
4D3) áno zamýšľam sa nad tým, že prečo je to tak a výsledok, prosto nie každý sa narodí šťastný
4E1) tak toto áno... často kontrolujem či som vypol svetlo alebo nie, aj keď viem, že som ho vypol
4E2) -
4E3) keď som v strese pomaly reagujem
4E4) nebol som dobrý v športe, ešte tak v behu áno
4E5) v škole v porovnaní z druhými som bol nešikovný,
4E6A) áno dali mi to pocítiť
4E6B) nebolo to v mojej mysli len .. vtedy som ešte nemal depku a depka spôsobuje menejcennosť
4E7A) ani nie
4E7B) tak to mi vadí
4F) trochu
4G) áno často chodím tak, že musím už bežať
4H)to si práveže urobím čo najskôr
4I)ak niekto niečo vysvetľuje priamo mne tak mi to musí zopakovať 2x.. ale ak to vysvetľuje môjmu spolužiakovi tak to pochopím hneď, lebo vtedy nemám toľko stresu
4J) dôvod som vysvetlil

5A)mám a dosť, ak spím sám v izbe tak ani nie
5B) nie
5C) nie

6A) to nejde zastaviť už
6B) už nie je pomoci, už len dožívam dá sa tak povedať
6C1) áno zle
6C2) nieže ovládla, ale keby sa mi v mozgu vráti stav s pred 13 rokmi tak depka hneď zmizne
6D) už neverím

7)
nedela +++
pondelok +++
utorok ++
streda ++
štvrtok ++
piatok +
sobota +

8A)nie
8B)nie
8C)áno bojím
8D) áno
8E1) dá sa to tak povedať, že depresiu majú iba slabší jedinci, nie je to len také náhodné ochorenie ako chrípka, ale majú ju len ľudia bez spoločenského života ako ja
8E2) tí ľudia odpovedajú na to čo na mne vidia a majú pravdu myslím si to aj ja ale tvárim sa že mám svoju hrdosť a nepripúšťam to
8F)depresia je hlavne môj stav, a zase nesmejú sa mi z toho
8G) -
8H1) -
8H2) -
8H3) -
8H4) - tak zdraví chorého nechápu a to ma mrzí
8I1) áno
8I2) áno

9) mám chuť sa zabiť, ale nejde to
9A) ľutujem, že vôbec žijem
9B) bolesť hlavy a v hrudníku trochu
9C) jj tam
9D) neviem presne ten pocit opísať
9E) dosť
9f) -

Cliattsi

Ahoj, prečítal som si všetky tvoje odpovede.
Chcem ti na začiatok povedať, že čo sa týka tých halucinácií, bol by som rád, keby si si našla sama na k tomu informácie, lebo na toto ja určite nie som, aj keď je možné, že by sme v tomto mohli niečo spolu poriešiť, ja keď to bude skôr v rámci nejakého môjho neodborného laického názoru. Ja už skorej som vedel, že halucinácie sa spájajú so schizofréniou. Ale zistil som, že sú tam aj iné poruchy - Daj si do Google „psychická porucha halucinácie“. Obávam sa inak, že by mohlo ísť o ťažkú depresiu, a na toto aj upozorňujú aj odborníci, že treba včas vyhľadať odbornú pomoc. Inak som sa dozvedel niekde tu na fóre, že vraj psychológovia nie sú doktori, že je lepšie ísť psychiatrovi. Ja som teraz tak zahltený rôznymi informáciami, že ani moc neviem, odkiaľ to mám :-). Ale je to z fóra na zdravie.sk a tym som zadal do časti vyhľadávanie slovo presvedčenia. A mohla by si sa k tomu aj dostať. Inak o presvedčeniach pre teba chystám tie otázky, už to je aj zčasti napísané asi zo 70% na papieri, ale nechcem ti to dávať po kúskoch. Inak môj život sa teraz dosť rýchlo mení a nedá sa mi tomu venovať moc času teraz. Dúfam, že do konca to spravím.
A čo sa týka tých halucinácií, tak:
1.) Ako dlho trvajú tie halucinácie, čo sa týka rokov?
2.) Mala si halucinácie, aj keď si bola mladšia a nemala si vtedy depresiu?
3.) Tie halucinácie sa ti prvýkrát objavili vtedy, keď si začínala mať depresiu?
4.) Alebo opýtam sa ťa inak – Najprv si mala depresiu určitý čas. a potom, keď sa ti depresia stále zhoršovala, tak už si začal mať aj halucinácie. Je to tak?
5A) Tie halucinácie mávaš teraz, dajme tomu za posledný mesiac každý deň, alebo len vtedy, keď máš dosť silnú depresiu? 5B) Vieš, touto otázkou sa snažím zistiť, či sú tvoje halucinácie závislé od intenzity tvojej depresie. Čiže čím intenzívnejšia depresia, tak tým skôr je pravdepodobné, že budeš mať halucinácie? Je to tak? Ak by sa toto potvrdilo, že to tak je, tak je podľa mňa možné, že ak by sa vyliečila tvoja depresia, tak by mali zmiznúť postupne aj tvoje halucinácie – lenže to je len môj predpoklad, ktorý nie je nikde podložený, iba vychádza z logiky. A z logiky budú vychádzať čiastočne aj ďalšie otázky, ktoré sú podľa môjho názoru omnoho podstatnejšie ako tie, ktoré ti dávam teraz. Ale nechcem predbiehať. Len poviem, že to bude časť , ktorú by som nazval : Tvoje vlastné presvedčenia a túžby. Dúfam, že to dokončím do týždňa.
6.) Ako dieťa si bola námesačná. A potom si už nebola, keď si bola väčšia?
7A.) Keď si bola námesačná ako dieťa, tak čo si robila, behala si po byte? 7B) Vedela si o tom, že si behala po byte? 7C) Pamätáš si, čo sa ti snívalo vtedy, čo ťa vystrašilo?
8) A aké zmeny sú teraz v tomto oproti minulosti? Lebo si písala, že sa už ani nepamätáš na to, čo robíš. Tak to ťa niekto z rodiny musí doma z toho prebrať? Beháš po dome?
9A) Ak si z tých zážitkov zo spánku niečo pamätáš, tak čo to je? 9B) O čom sa ti sníva ? 9C) Straší ťa niečo ? 9D) Bojíš sa toho? 9E) Alebo bála si sa toho a už si si na to zvykla?

10) Nasledovnými otázkami by som ťa nechcel vystrašiť, ale bol by som rád, ak by si odpovedala, aby som mohol isté veci vylúčiť – 10A) Keď vidíš tých chrobákov a to, že sa pohybuje tá stena, tak sa toho aj bojíš? 10B) Ak sa toho nebojíš, tak bála si sa toho zo začiatku, ale už si si na to zvykla? 10C) Toto vidíš po tom, ako sa zobudíš zo sna? 10D) Vidíš to počas dňa? 10E) Prichádza to samé od seba, alebo to príde samé od seba? 10E) Máš pocit, ako keby ti niekto kradol myšlienky? 10F) Myslíš si, že niekto ovláda tvoje myšlienky a že to nie si ty? 10G) Počuješ nejaké hlasy? Ak áno, tak hovoria o tvojej osobe, alebo hovoria ti, čo máš robiť?

MOJA POZNÁMKA NA OKRAJ – Píšeš – Neviem, či to súvisí z depresiou alebo je to vážnejšia duševná porucha. – Podľa mňa by to mohla byť vážnejšia porucha, korá by sa mohla rozvinúť na podklade depresie a tá depresia by ju mohla spúšťať, ale neviem, ako budeš odpovedať na tie predch. otázky.
Ja osobne si myslím, že by mohlo ísť o vážnu depresiu. Ak by som bol ja na tvojom mieste, tak asi by som išiel za tým psychiatrom, ale zase je tu otázka, že za ktorým, lebo žiadneho nepoznám. Inak myslím si, že ak by si sa náhodou aj rozhodla ísť, tak, ak sa ty sama rozhodneš, tak lieky brať nemusíš. A mám aj informácie nikde z netu, že vraj lieky depresiu neliečia, iba ju tlmia na takú úroveň, aby si mohla existovať bez nej, lebo mení myslím nejaké pomery medzi neurotransmitermi v mozgu, ale je to je dosť odborné pre mňa. Môj spôsob bude iný. Dúfam, že i budem môcť poradiť, len nechcem hneď predbiehať, ale blížime sa k tomu. Myslím si, že som bol veľmi blízko k takémuto stavu depresie, čo máš ty, ale nemal som nočné mory a halucinácie a mal som aj myšlienky na samovraždu, ale zdalo sa mi to akosi neopodstatnené, ak som sa vtedy nad tým hlbšie zamyslel.

11A) Píšeš, že „najhoršie je to za posledný rok“, ale keď začínala tá depresia, tak to nebolo také, že v kuse, že? 11B)Dialo sa to tak postupne, že najprv si mala len občasné depresie a potom sa interval tých prestávok, kedy si ju nemávala, neustále skracoval? 11C) Preto by ma zaujímalo, asi koľko rokov dozadu si pamätáš, že by tá depresia začínala. Lebo nejde mi moc do hlavy, že za jeden rok si už v takomto stave, aký si pomenovala, je to podľa mňa dosť rýchle do takéhoto štádia.
12A) Každý deň sa zamýšľaš nad významom svojho života? 12B)Či tu máš byť, alebo nebyť? 12C) Keď sa ráno zobudíš, tak si naštvaná, že prišiel ďalší deň a že zas musíš niečo riešiť a že sa ti nechce? Máš už hneď ráno depresiu?
13) NA otázku z minula – 2G) Myslíš si, že ťa vôbec nikto nechápe? si mi nalísala: 2)G) ja sa nikomu nezdôverujem, aj keď vidím, že to tušia a stále sa ma pýtajú prečo som smutná, tak sa tvárim, že je všetko ok. Ani rodina o tom nevie, okrem sestry.
Ja som sa ťa chcel touto otázkou opýtať pôvodne, že či si myslíš, keby si im vyrozprávala svoj príbeh, to, čo sa ti deje a ako sa cítiš, či by ťa bol schopný niekto z tých tvojich blízkych pochopiť, že či si myslíš, že majú na to také myslenie, ktoré by im umožnilo pochopiť, v akej situácii ty teraz si. ---? Skús na to odpovedať, lebo sú napr. ľudia, ktorým keď to povieš, tak proste nič nechápu... – ja tomu hovorím, že to sú robotnícke typy ľudí, lebo takí ľudia najčastejšie robia manuálnu prácu (aj keď nehovorím, že všetci musia mať také myslenie) a sú to proste jednoduchšie typy ľudí, menej intelektuálne. ľudia, čo idú menej do hĺbky problémov.

Myslím si, že aj táto knižka by ti mohla pomôcť. Je to nová kniha a je pre citlivých ľudí, mám prečítanú asi polovicu knihy.cpress.cz . A z tej knihy je odkaz na túto stránku. Keďže rozumieš dobre anglicky, tak pre teba by to nemal byť problém – hsperson.com A z tejto stránky je zasa odkaz na túto stránku, kde je video o vysoko citlivých ľuďoch - sensitivethemovie.com A podľa údajov na stránke je zvýšená citlivosť človeku vrodená. V skutočnosti, biológovia našli zvýšenú citlivosť vo viac ako 100 druhov (a pravdepodobne je ich oveľa viac), z ovocných mušiek, vtákov a rýb až psov, mačiek, koní a primátov. Táto vlastnosť odráža určitý typ stratégie prežitia, byť pozorný pred akciou – neviem, či mi to Google dobre preložil.
Toto je tiež dobrý článok zena.sme.sk

14) Na otázku z minula 4D3) Zaoberáš sa príčinami vzniku svojich negatívnych myšlienok , napr. svet je zlý, všetko je na nič, som neschopná, alebo skôr ani nie ? si odpovedala – 4D3) áno, tak zmýšľam. Ale otázka bola, či sa zamýšľaš aj nad tým.. prečo si to myslíš, čiže napr. prečo si myslíš, že si na nič, alebo prečo si myslíš, že svet je zlý, alebo vôbec nerozberáš to, prečo si to myslíš, a vlastne viac menej sa len utvrdzuješ tomto pohľade na svet a na seba - ? Inak odpoveď na túto otázku, len tak mimochodom, JE VEĽMI DÔLEŽITÁ :-)). Ak odpovieš, že nie, tak nevadí, budeme sa tým zaoberať, dúfam :-). Lebo z toho bude vychádzať môj ďalší postup. Ja sám som sa nedostal z depresie, keby som nerozmýšľal o nej.

15) ...tu mali byť ďalšie otázky, ktoré som písal a spadol mi Word, lebo som tam chcel niečo vložiť, nemám už ani štipku chuti to dnes odznova písať a celé sa to posúva na neskoršie asi oďalší týždeň, uvidím odľa času. Inak tieto otázky, čo som ti tu písal sú základné otázky a chcel som už prejsť ďalej k presvedčeniam, ale stačí keď človek urobí jednu chybu a stratí náladu na to, čo robí. Tak skús aspoň na tie otázky odpovedať. Neviem, kedy to dokončím. Ale predsa len sa ťa opýtam, z toho, čo sa tam vymazalo, či si mala kliešťa voľakedy, či si mala boreliózu alebo či ti tŕpne končatina, či ťa bolia svaly, kĺby, či máš neurolog. problémy, či máš rozmazané videnie..., či vidíš čierny kruh, keď sa pozeráš, či bývaš často chorá – oslabený imun. systém., či ťa bolí hlava, či máš roztrúsenú sklerózu., či máš problémy s kĺbami, či zabúdaš.
A ešte jedna vec:
16) Písala si na moju otázku 8C) Bojíš sa veľmi toho, že ak by to niekto o tebe vedel, mohol by to proti tebe zneužiť? – odpoveď 8C) nie, bojím sa, že by sa skôr ku mne správal inak. Myslím, že by sa veľmi zaujímali o mňa a snažili by sa ma stále povzbudzovať a tak. Nechcem to.
- Skús mi odpovedať na tieto otázky: Prečo sa bojíš toho, že ťa budú povzbudzovať? Prečo sa bojíš toho, že sa budú k tebe inak správať? Kľudne sa zamysli, máš čas. Inak odpovede na tieto otázky sú zvlášť dôležité a majú veľký význam.
17)No a pridám ti sem jedno video www.youtube.com . Skús si pozrieť aj iné videá, čo ľudia hovoria, je to podľa mňa dobré vedieť. Ak budeš mať čas, pozri si aj toto www.youtube.com Ale už mám hlavu niekde úplne inde, tak mi vypadli niektoré veci z hlavy a celkom presne neviem, čo som ti chcel tým videom povedať :-). ALE VšIMNI SI TAM MINIMáLNE TO, Že jedna baba povedala, že by nechcela byť taká nesmelá... Inak je celkom fajn, keď vieš, čo bežní ľudia okolo teba chcú... Potom, ako si to pozrieš, ti dám ohľadom toho videa otázky, ktoré sa ho budú týkať, ale nechcem predchádzať dopredu, aby to malo svoj význam. Ale napíš mi, čo si o tých videách myslíš ty.
Maja, ale ako sa ja stále vŕtam na tom internete, zase som niečo objavil knihy.cpress.cz a knihy.cpress.cz

Cliattsi

Vieš ty, čo, tak teraz ti poviem niečo o tých čo ma seba tak hučia navzájom a vždy ráno sa tak aj trochu zabavia a potom niečo slovne preberú, že čo a ako robili a potom, aké ponaučenia by si mali obrať z predch. skúseností a potom sa myslím nejako navzájom hodnotia, kto bol ako dobrý , jeden je tam asi šéf, a ten, čo bude mať najlepšie výsledky, by mohol predbehnúť aj šéfa v riadení. A potom doslova revú niečo v zmysle "Kto je tu najlepší???" - Zahučí z jeden nich. A potom sa ozve každý jeden z tých asi 8-9 ľudí - :"JA!!!". Potom zas: Kto je tu najlepší ???? A zas "JA!!"

A potom to končí, keď už majú odchádzať : - Všetci kričia: "Tri dva jeden ekšn ekšn (action action) !!!) :DDDD. Normálne ľudia pozerali do okna, že čo to.... :-)), už sa aj niekto ozval, že to sú blázni, alebo že sú to scientológovia (tomu ale ja neverím).

No a ja som bol pri tom, lebo som blízko pracoval. A potom som sa o tých chalanoch rozprával s jednou pani (oni pre ňu vraj robia- myslím, že právnička), ona mi hovorila, že ako oni pracujú, že zarobia aj 800 eur a pýtala sa ma, že či by som sa aj ja nechcel pridať k nim, že by som mal normálny plat a tak....
JA som jej niečo na to povedal a potom som sa opýtal jej, že prečo tak kričia, že to by som ja nevedel tak hulákať. A vieš čo mi povedala?

"Viete, tomu sa hovorí ÁZIJSKÝ SPÔSOB obchodovania." A ja som len pozeral ako debil. Takže asi ten ich spôsob kričania s tým, že to dokážu (predať energie) je veľmi podobný s tým, že aj v tom videu sú ázijci. Takže niečo to zrejme aj bude mať spoločné. A tiež kričali niečo v zmysle: "....a žiadny neúspech nás neodradí"

Je možné podľa mňa, že zrkadlová technika bola vymyslená v Ázii. Preto som nenašiel na Googli nič v SK alebo CZ.

Videá si pozriem asi inokedy, dúfam, že to nezmizne odtiaľ, lebo neviem, ako funguje to Vimeo, ešte som s tým nerobil. Angličtina iba základy, ale pozrel som si prvé video. Ale nepostrehol som jednu vec - na čo máš myslieť a ako máš myslieť, keď to kričíš... Pozriem celé, ale neviem kedy :-))). Ešte som ani poriadne nepozrel tvoje odpovede, lebo čas je obmedzená veličina :-)

Mayaaaa24

Pošlem ti linky na tú zrkadlovú hypnózu. Budeš prekvapený zdrojom, ale musím povedať, že ich "dokumenty"- či reportáže, alebo čo to vôbec je, sú dosť zaujímavé.
Neviem ako si na to z angličtinou, pretože sú k tomu len anglické titulky, ale nemyslím, že by si mal s tým nejaký problém.

Títo chlapci majú tieto 20 minútové "dokumenty", v ktorých dostávajú podnety z vonka a potom sa dohadujú komu pomôžu. Ak si po prvých sekundách budeš myslieť, že som sa pomýlila a poslala ti zlé linky, tak nepomýlila, oni sa k tomu dôležitému dostanú :)) vydrž :D
Tu je video, v ktorom sa k tej zrkadlovej hypnoze prvýkrat dostali, ale po otvorení linku, musíš počkať 5 sekund, potom dať SKIP AD, potom daj heslo: "gnoarashi" a potom sa ti otvori to video. To musíš urobiť u všetkých troch.
1. vimeo.com
2. vimeo.com
3. - tu už sú tí s tou trémou vimeo.com
To naozaj? To som nepočula, tak to majú dobrú taktiku a verím, že to pomáha, keď sa tak nabudia.
S tým pozeraním do zrkadla som na tom rovnako, tiež sa doň nepozerám, len keď sa upravujem ráno. Tiež si o sebe veľa nemyslím, sú dni keď si poviem, že mi to svedčí a že nie som taká škaredá ako som si myslela, ale viac sú dni, keď si poviem, že vyzerám naozaj hrozne. Tak neviem. Takže tiež sa vyhýbam všetkému čo odráža obraz. Ale zas si myslím, že tá zrkadlová hypnóza je dobrá aj v tom, že človek sa viac sústredí práve na seba, na to ako vyzerá a príjma sa tak, takže si myslím, že tá technika je tak vo viacerých smeroch účinná.
Tak to si mal strašné spolužiačky, to od nich nebolo vôbec pekné.
Jasné, kedykoľvek budeš mať čas aj cez víkend, kľudne.
Dobre, tak budem očakávať ďalšie otázky. To si vystihol, ako citlivý človek si dosť beriem kritiku k srdcu. A pri tej práci s ľuďmi čo ma očakáva musím byť viac asertívna a nerozplakať sa, keď začne po mne niekto hulákať. Aha, myslíš, že čím viac človek plače, tak sa uvoľní? možno tým, že zadržujem plač si to ešte zhoršujem?
Neviem, lebo si písal, že nie tú endogennu ale tu druhú formu depresie, ktorú podľa teba mám vyvolala nejaká tragédia, smrť blízkeho, rozvod, nevera partnera, strata zamestnania atď, ale nič z toho sa mi nestalo, nedotkla sa ma žiadna rodinná udalosť alebo tak. Preto sa skôr prikláňam k tej endogénnej. V určitom období môjho života som si uvedomila, že už nie som usmievavá a plná života ako som bývala, taká smutnejšia.
Raz mi kamarátka na strednej povedala, že keď ma prvýkrát videla tak si myslela že som ukecaná a že po čase ju prekvapilo, že som skôr tichá. Ale z rodiny ma ako prvý prirovnali k introvertovi a to som sa dosť bránila tomu tvrdeniu, to som vtedy mala asi šestnásť. A zo základky mi to tuším nik nepovedal priamo. Ale mala som aj také reakcie od spolužiakov na strednej, že ich prekvapilo, že som aj vtipná a nie taká vážna ako vyzerám. Asi som vtedy mala náladu vtipkovať :)
No, spolužiakov som nie že nenávidela, v podstate neboli moja "krvná skupina" tak mi bolo ukradnuté čo je s nimi. Za celý svoj život nenávidím len jednu osobu, ktorá si zle vyložila moju povahu a dosť ma poohovárala, hlavne sprostosti si povymýšľala a preto, keď ju vidím tak mám tristo tlak a fakt ju nemám rada, ale inak nikto iný taký nie je.
Ja sa nebavím iba s falošnými ľuďmi. Tá jediná je pre mňa okamžite opovrhnutia hodná osoba. Inak nemám negatívne myšlienky voči ostatným.
Asi aj áno, lebo z tejto strany sa na mňa dosť tlačí tak ma to silno znepokojuje. Mám o tom s kým hovoriť, to nie je preto, lebo mám dosť blízke vzťahy s kamarátkami, ale ako som písala, nechcem sa s tou depresiou zdôveriť, lebo ich s tým nechcem zbytočne zaťažovať a aby sa tým netrápili, lebo viem, že by robili všetko preto aby mi zdvihli náladu. A to nechcem, majú dosť svojich problémov.
Dobre, na to dýchanie dúfam, že nezabudnem.
Pozri si tie linky a daj vedieť, čo si o tej hypnóze myslíš, som zvedavá, čo na to povieš :)