Sex pred svadbou?

Príspevok v téme: Sex pred svadbou?
nešťastnííík

Ahojte :-)

Mám 27 rokov, vážny vzťah už 5 rokov, ale ešte sme spolu nič bližšie nemali. Moji rodičia a aj jej rodičia sú veriaci a trvajú na tom, že sex až po svadbe. Mne je to dosť blbé, lebo aj tohto roku sme boli spolu na dovolenke, chodievame na spoločné víkendy, ona prespáva u nás, ja u nich a medzi nami nič bližšieho nie je.
Pomaly uvažujem, že by som sa mal oženiť, ale zase len kvôli tomu? Máte niekto podobnú skúsenosť, resp. vydržali ste až po svadbu?

---

Ja by som to vedel pochopiť, ak je tá kamarátka mladšia a napríklad len teraz končí VŠ. Potom by bolo celkom pochopiteľné, že nenavrhovala sobáš, ani ju rodičia do toho nesúrili.

Čo sa týka bodu 3:
Rodičia dcéru vychovali k cudnosti (nie čudnosti!), ona si tento názor osvojila a teraz koná z vlastného presvedčenia.

--

podla mna je tato tema zle vymyslena
1.nabozni rodicia povolia 5rocny vazny vztah,bez svadby
2.kamaratka svojho kamarata nenuti,dokonca ani nenavrhuje za 5 rokov termin svadby
3.neviem,ako by rodicia kontroluju,ci ich dospela dcera je stale panna,alebo uz nie
4.pokial kamaratka nemala za 5 rokov zaujem o sex so svojim vaznym kamaratom,nema ani zaujem o svadbu,nemozeme toto kamaratstvo nazyvat "vazny vztah"
pokial sa tyka skusania sexu pred svadbou alebo nie,na sex v manzelstve to nema prakticky ziadny vplyv,nic nie je take rozmanite ako zivot v manzelstve,kazde manzelstvo ma ine podmienky,prilezitosti,vyvoj vztahu,zdravotny stav a plno inych kriterii ktore sa objavia skor ci neskor

weca_01

Hm.., nikto si nemôže byť svojím partnerom ani po xy rokoch chodenia. Nikdy nevieš čo život prinesie a to nemyslím len na sexuálnu oblasť a potom nastanú nezhody a trápne situácie.
Čo sa týka toho tak 5 rokov je dosť dlhá doba nato, aby ste vedeli čo od seba a od vzťahu očakávate. Ak si rozumiete a ste si vedomí toho, že plánujete spoločnú budúcnosť, tak sa ožeň a máš problém vyriešený. Ak nie, lebo nejak necítite ani jeden, že sa chcete brať, tak je načase pouvažovať nad tým, čo vám vo vzťahu chýba a čo od neho očakávate. Možno úvaha vám dá odpoveď nato, či je to len sex čo vám chýba, alebo aj niečo iné.

gaugin

Kiwi, diki :)
soffa, ak kamoska takto hovori o svojom manzelovi, predpokladam, ze problem bude aj inde, nez len v nefunkcnom sexe. Ak je niekto buran alebo hysterka v zivote, tak je buran alebo hysterka aj v sexe - to vsak stale neznamena ze neklape sex, neklape nieco viac.
Macku vo vreci kupujes stale, pretoze clovek, s ktorym chces zit v manzelstve sa dajme tomu behom 20-40 rokov milionkrat zmeni a to co klape teraz, nemusi klapat o 5 rokov.

Filip TT

soffa, ja si nemyslím, že zakladateľ témy túži potom, aby jeho manželka s dojatím spomínala na lepšieho milenca ako je on.

soffa

a to vam sex za 5 rokov nechybal,alebo teraz vam nechyba??ved nie ste male deti,no a co ze vasi su veriaci??aj niekedy sa zeny museli vydavat,ved toto je chore!!!ved ste zdravi ludia,!to je normalne.a ked vam to po svatbe nebude v posteli klapat?!potom budete zit vedla seba ako brat so sestrou?lebo je hriech sa rozviest???nepoviem kebyze mate 17-18 rokov,tak budis,ale 27?!!!!to chces kupit macku vo vreci.?moja kamoska si tak zobrala jedneho tiez spolu chodili 4 roky a vobec im to nefunguje v sexe a lutuje (to su jej slova)ze nemala aj ineho lepsieho aby mohla spominat..lebo teraz to stoji za hovno.sory za vyraz.je to tvoja vec.ako si zariadis tak budes zit.

nešťastnííík

Vďaka za vaše názory. U nás je to celé o tom, že ja už na vieru až tak nedám ako moji rodičia, ale moja priateľka je maximálne veriaca a o jej rodičoch ani nehovorím.
Uvedomujem si, že 5 rokov je dosť, ale zase nehrnieme sa ani jeden do svadby. Ja osobne som nad svadbou začal uvažovať až teraz - posledných pár týždňov, lebo mám pocit, že náš vzťah je síce pekný a vážny, ale nejak zostávame na jednom mieste.
Ja by som aj pred svadbou, ale moja priateľka sa k tomu nemá a rodičia sú proti aj keď samozrejme už sme obaja dospelí.

gaugin

sex az po svadbe ma aj dalsie rozmery, nez len cirkevna dogma, historicky faktor a pod. - ide o to, ze v manzelstve pridu obdobia, kedy sex nebude, alebo v nom bude nesulad. Ono to nie je tak, ze si raz sedite a budete si pasovat navzdy - zena otehotnie, rizikove tehotenstvo, choroby, prechod, stresy v praci, poruchy erekcie a pod - proste vsetko, co pozname. Moze sa stat, ze so svojou manzelkou nebudes moct, chciet, vediet sexovat nejaku dobu docasne, jedneho dna to ustane uplne. Zmeny v sexualnom zivote prinasaju casto pochybnosti o sebe, o svojej atraktivite, o laske druheho.
Ak si stanovite sex az po svadbe, ak k tomu pristupujete spravne, mozete z toho vytazit silu preklenut potom neskor taketo obdobia - ak teraz dokazete milovat jeden druheho a citit sa milovany/a aj napriek docasnej absencii sexu, len tak lahko vas potom obdobie bez sexu nerozhadze, nerozhadze vas sebaobraz ani vztah. Proste podobne, ako ked posilujete volou svaly - neskor vas nesklamu v starobe. Napriek tomu pohlad na cloveka dvihajuceho cinky alebo behajuceho len tak je absurdny, nevidno ciel, len vsetci vieme, preco to ten clovek robi. Podobne, sex.abstinencia pred manzelstvom na prvy pohlad vyzera absurdne, v neskorsom case sa to vsak zuroci, niektori uz vedia vopred, preco to robia. Samozrejme \'manzelstvo\" je ten stanoveny limit, pretoze my ludia si potrebujeme stanovovat hranice, ciele. Je to vsak o tom, ako sa k tomu postavis, ci metaforicky povedane cvicis len tak, lebo to ocakavaju rodicia, alebo preto, lebo chces byt fit a vies co to znamena. Okrem toho trening sebaovladania neni na skodu, detto pokial ide o vazne veci ako je vztah na cely zivot.
Nesulad v sexe spociatku pravdepodobne bude tak ci tak, neidealizuj si to. Bude ju to boliet, spravis sa rychlo, holka sa nebude vediet spravit a pod., to vsetko sa MOZE stat, ale to neznamena ze z toho nebude nic. Nesulad je u kazdeho paru, ktory spolu zacina, vzdy sa musia zladit, ci su pred alebo po manzelstve. Sex je drina, ked si ho chces obojstranne uzit, to pride tak po 1-2 rokoch vztahu a budete stale zladenejsi. Natrenovat sa to neda, vzdy trenujes.
Ci si budete pasovat vo vasnivosti, to zistis aj bez sexu - ako sa bozkava, ako sa pozera, ako je a pije, ako si voniate.... , to musis citit proste. Prvy sex moze byt napriek tomu rozpacity, no pocitovo to bude super. Technicky sa vypracujete behom nejakeho casu, ono je proste naivne si mysliet, ze sex bude bez problemov, podobne, ako ze vztah bude bez problemov. Obe oblasti vyzaduju neustalu pracu, no prinasa to super ovocie.
Ja si myslim, ze povodom tohoto \"pravidla\" veriacich je to, ze Boh nas aj takto chcel chranit a posilnit, o to viac, ked dnes opadaju faktory, ktore vplyvali v minulosti. Samozrejme je vsak nanic, ked sa to ludia snazia dodrzat lebo cirkev nakazala, alebo tym tyraju inych, odsudzuju a pod., nech si kazdy robi, ako uzna za vhodne, nech to je ale autenticke rozhodnutie oboch partnerov s uctou voci sebe a tomu druhemu.