Náš blízky vzťah ku materinskému mlieku, s ktorým sme sa streli v matkinom náručí, formuje pohľad na mlieko aj dávno po tom, ako sme z tohoto náručia vyrástli.
Potravinársky priemysel so silnou reklamou, podporovaný všeobecne uznávanou tézou o nevyhnutnosti mlieka a výrobkov z neho v dennej výžive, tento pohľad v nás len utvrdzuje.
Je to však naozaj tak?
V záujme nášho zdravia na začiatok vám ponúkam iný pohľad na mlieko, ktorý zrejme nebude korešpondovať s viacerými názormi. JE TO VŠAK DISKUSIA.
.
Kravské mlieko (a výrobky z neho) je problematická potravina:
-Má viac bielkovín ako materské, ktoré vlastne potrebuje teliatko, aby rýchlo nabralo hmotnosť.
-obsahuje mliečny cukor, laktózu, na ktorý je potrebný enzým – laktázu. Tá sa u detí postupne vytráca a pribúda problémov s trávením takýchto výrobkov
-tuky, ktoré obsahuje, majú najväčšie percentuálne zastúpenie (až 2/3) nasýtených mastných kyselín zo všetkých živočíšnych potravín, čo nie je dobré pre žilový a cievny systém
-JE SILNO HLIENOTVORNÉ, dráždi a upcháva telový respiračný systém
-obsahuje ťažko stráviteľný kazeín, ktorý komplikuje trávenie a prispieva k zahlieneniu
-je kyselinotvorné
-pasterizácia síce ničí choroboplodné zárodky, ale enzymaticky kazí mlieko
-syry sú koncentrátom vyššie uvedených nevýhod
-pribúda množstvo poznatkov, ktoré hovoria o tom, že denné používanie mlieka spolu s bielym cukrom a bielou múkou sa podieľa na viacerých civilizačných ochoreniach.
Neušetríme teda poľnohospodárom prácu? A nielen to...: )
JE ZDRAVÉ KRAVSKÉ MLIEKO?
neviem,či je slušné púšťať do éteru takéto hlášky na margo svojej svokry, ale tak je to tvoja vec...
Ano aj ja som uz videla pit staru kravu mlieko - tato mala 52 a je to moja svokra.
RNG: dakujem :) som si precitala co to su za latky, takze preto som taka zdrava, zatial :D mliecnu cokoladu nejem, iba horku ked mam chut
miri, horka cokolada neobsahuje mlieko, je plna antioxidantov(polyfenoly) a obsahuje latku uzitocnu na znizovanie vahy(teobromin)
wow....som sa o tuto temu vobec nezaujimala, ale dnes som sem nakukla a citam citam, zarazilo ma to trosku. ozaj je mlieko take skodlive pre dospievajucich a dospelych? a horka cokolada sa tam nezaraduje dufam :(
Ano, jednu taku vidim kazdy den. Ma 67 a denne vypije aj 1-2 litre mlieka. A to skutocne kazdy den. Mozno z toho pochadza ta jej "sialena" nervozita.
mlieko NIEJE prirodzena potrava pre CLOVEKA !! Male teliatko pije mliecko, po narodeni .... rovnako je to u ludi ... avsak videli ste uz staru kravu pit mlieko ???