Preco ich je coraz viac a viac?
Preco ich tolko pribuda uz medzi mladymi dospievajucimi dievcatami ktore maju len 13-16 rokov?
Je snad na Slovensku presadzovany trend krasy Obezita a tucnota?
Je na slovensku presadzovany trend stravovania Tlac do seba co najviac a co najcastejsie aby si mala cici rici a bola krv a mlieko?
Vsimam si ked chodim do barov, kaviarni, restik, podujatia alebo len tak sedim niekde na nemesti ci na ulici na lavicke ako nase slovenske devy a zeny neskutocne tucneju. Ako ich drieky a spodne ale aj horne partie naberaju vzhlad pneumatik.
A najviac ma zaraza ako mi hovoril jeden kamos ktory uci telesnu na strednej skole ze neskutecne nase dievcata pohybovo zleniveli. Ze nedokazu ani sportovat. Nevedia sa splhat, nevedia vytrvalostne bezat napr. 5 minut vkuse, nevedia urobit kotul vpred. Su neohybne a usadene v com im brania ich silne stehna, objemne zadky a prsia. Len sa smial ze ked tie dievcata otehotneju raz ake proporcie este naberu. :D
Ja sa len pytam, kde sa nabral ten trend preberania? Preco matky svoje dcery a okolie tlaci do toho ze zena ma vyzerat ako socha Venuse?
Uvedomujete si dievcata a zeny ze tucne telo prinasa so sebou kopu ochoreni?
Tucne slovenske dievcata a zeny
Staci sa pozriet do historie na svojich predkov. Ako jedli, zili, pracovali, v akom prostredi zili a pestovali. Alebo na statistiky, ktore narody su najzdravsie a to tie, ktore maju najmenej stresu. To znamena rovnovahu medzi pracovnym a volnym casom, ekonomicku stabilitu, socialne istoty.
Slobodna - ved som pisala, ze strava je iba jeden z viacerych faktorov, ale velmi dolezity faktor, niekedy je mozno lepsie precitat si starsich autorov, ktori zazili vojnu a to, co sa stalo po nej v spolocnosti (vratane industrializacie potravin) a vedia vysvetlit, ako vzniklo za poslednych cca. 100 rokov to, co tu dnes mame
je to iba osobny nazor, tych knih je viac, aj autorov, ale oplati sa precitat si trocha nestandardny a nezavisly styl uz bohuzial zosnuleho lekara Dr. med. Max Otto Bruker (napr. 'Unsere Nahrung- unser Schicksal' alebo ' Lebensbedingte Erkrankungen', 'Fabrikzucker' a dalsie), tych knih vydal viac a su zrozumitelne aj pre laikov + velmi vela pise z vlastnej lek. praxe
No a preto je dolezita osveta a nie nasledne odsudzovanie. To, co sa nenaucia v rodinach, v skole si musia nastudovat sami. Ibaze vyskumy by som az tak nebrala vazne, nakolko si ich casto objednavaju samotni vyrobcovia. Pred nedavnom bol zdravy margarin, dnes je zdravsie maslo ci bravcova mast. Vsetko sa meni a nic nie je uplne zdrave, ani to, co kupis a ani to, co dopestujes. Nakoniec kazdeho aj tak zabije stres a nie nadvaha. Mlady chalan, sportovec, zdravo sa stravujuci, dostane infarkt skor nez tucny fajciar. Aj take pripady su. Rozdiel je stres, rodinna predispozicia a dalsie faktory.
Slobodna - ludia skutocne radikalne zacnu menit svoju stravu s tym, ze si dokladne dlhodobo nastuduju pozadie, co trva velmi dlhy cas a vynalozia ochotu a namahu zabezpecit si potraviny, ktore su pre nich zdrave v drvivej väcsine pripadov az vtedy, ked su vazne chori alebo ich ochorenie je povazovane za 'neliecitelne' rsp. je v stadiu, kde lekari nevedia viac pomoct, iba zmiernit symptomy (docasne)
ludia maju ako vies jednu blbu vlastnost, su prilis pohodlni a neradi opustaju svoj komfort a vlastnost druha - netrpezlivost (chcu vsetko hned a okamzite a desiatky rokov trvajuci problem vyrieseny do par dni!)
dalej je aj problem v tom, ze nie vsetky knihy a info o tom, co mame v strave prijimat, su spravne, clovek musi dost dlho hladat, jedine ak ma to stastie, ze najde niekoho, kto mu priamo odporuci konkretnu literaturu
problem je aj v tom, ze mnohe ochorenia vznikaju az po rokoch (niekedy desiatkach rokov) prijimania nespravnej, nezdravej, 'mrtvej' stravy a tak nie kazdy v tom vidi hned jasny suvis, dalej aj ludia, ktori jedia tzv. napoly zdravo ALE stale prijimaju izolovane uhlohydraty, rafinovany cukor (aj ked v minimalnych mnozstvach, ukrytych v niektorych potravinach alebo napojoch, kde o nom ani nemusia tusit), maju v podstate nerovnovahu v metabolickych funkciach
rafinovany cukor meni mnohe metabolicke procesy a je znamy tym, ze sposobuje intolerancie mnohych inych latok, ked pacienti uplne vylucia na 100% VSETKO kde sa rafinovany cukor + izolovane uhlohydraty nachadzaju, po nejakom case 'zazracne' zacinaju miznut dovtedy pritomne intolerancie
je to velmi komplikovana tema, to iste sa tyka aj stuzenych pokrmovych tukov, ml. vyrobkov ako ich dnes pozname atd.
velmi vela ochoreni je vysledkom dlhotrvajuco chybajucich vitalnych latok v strave a v metabolickych poruchach, ktore vsak nevzniknu zo dna na den
ked sa clovek pozrie na to, co jedia uz deti a potom na toho isteho cloveka vo veku 20-30-40 rokov a jeho zdravotne problemy (ktore su samozrejme ovplyvnovane aj dalsimi faktormi, nielen stravou samotnou), tak sa netreba cudovat
vela ludi si mysli, ze napr. zlcnikove kamene su vysledkom prijimania nezdravych tukov - väcsinou ide o poruchu metabolizmu CUKROV a ak tito pacienti vylucia cukor a izolovane uhlohydraty zo stravy, väcsinou sa po case vyrazne zlepsi stav ich pecene, zlcnika aj pankreasu
napr. margariny - uplne sroty, velmi skodlive, oproti nim je napr. take maslo ovela prijatelnejsie a aj stravitelnejsie pre organizmus
denaturacia potravin je obrovsky problem a da sa povedat, ze az na par vynimiek, kde sa ludia o to sami postaraju, nemame ani sajnu o tom, ako potraviny kedysi vyzerali (od farby, konzistencie, chuti, aromy) - napr. sol, cukor, muka (so srotom), prave cerstve mlieko, smotana, cerstve maslo
staci zajst do fabrik a pozriet sa na to, co vsetko sa s potravinami robi, aby dostali tu podobu, ktoru maju v obchodoch...
Porovnaj si velkosti statu,pocet obyvatelov a statistiky nadvahy. Porovnavat Slovensko s Amerikou je dost mimo. Pozitivny pristup neznamena to, co si tu predviedla. Vidis, este pred nedavnom som ti radila alternativnu metodu na odstranenie psychickych problemov. Ludia si jednoducho vedia vazit pomoc :) tucni viac nez chudi.
Matus29 ma 100 percentnu pravdu. Ked som bola mala na nasom sidlisku boli 3 tucne baby - aj to boli sestry. Ked sa spomenulo ,, tie tucne ,, kazdy vedel o koho ide. Teraz su tucne baby na kazdom kroku. Spokojne si vykracuju, pripadne po ceste nieco do seba tlacia. Ale jasne, lepsie je sa vyhovarat - ze ony za to nemozu, maju choru stitnu zlazu prip. spomaleny metabolizmus a ostatni, ked povedia pravdu - su zli, bezcitni a neviem aki. Chodim pravidelne sportovat, ci uz do fitka alebo behat a taketo osoby tam veru nestretavam. Maximalne raz pridu, a ked po jednom raze nevidia ucinky tak sa viac neukazu a spokojne sa prezieraju dalej. Na telesnej maju vsetky decka ospravedlnenky na vsetky mozne choroby preco musia byt oslobodene z telesnej, samozrejme vypapane maminy to plne podporuju.
Flour je plyn co sa zamiesa do vzduchu a tak dostava aj na tisice kilometrov daleko, Zabuduje sa aj do rastlin, spodnej vody a pridava sa aj do roznych kozmetik, dokonca fluoriduju niekde aj vodu vraj pre lepsie zuby. Teflon je skor zdroj jedovatych plynov najma pri pouziti na "nelepive" panvice.
V satstve pri nizkych teplotach(pod 300 stupnov celzia) kde je viazany pevne( ako polytetrafluor etylen) a neuvolnuje ani nerozklada na jedovate plyny ("bojove") nie je skodlivy.
To preco jedia ludia blbosti, je jasne kazdemu Slobodna. Zacni tocit relacie podobne americkym o chudnuti a treneroch. Je to pekne, ale na Slovensku nato zatial asi financie niesu a situacia nieje tak alarmujuca ako v Amerike.
Clovek radsej bude kritizovat druhych nez aby zacal od seba a radsej tie hory prenesie, ako by zmenil myslenie. A to plati pre kazdeho, lebo nikto nieje dokonaly.
A vobec, kazdy si je za svoj zivot zodpovedny sam. Ludia niesu schopni zvladnut svoje zivoty a toboz nie zivoty druhych. Rodina moze pomahat ale koniec koncov, clovek by sa mal spamatat sam a ked to nezvladne, aj take sa stava. Ano vravi sa, ze vsetci sme spoluzodpovedni ale jedina pomoc je fakt pozitivny priklad v najblizsom okoli, teda zacat sam od seba.
RNG: Najbližšia hlinikáreň je odo mňa stovky kilometrov. Myslíš že jej fluor podstatne ovplyvní moje zdravie?
Môžeš spomenúť aj zlúčeniny flôru, napríklad teflón ktorý sa dáva na oblečenie?
Aké škodliviny sa pridávajú do stavebných hmôt? Chcem postaviť zdravý dom.
To čo tvrdia doktori ma nezaujíma. :-)