Ahojte,
chcel by som sa opytat ako by ste sa postavili k tejto situacii.
Byvam sam v 2-izbovom byte ktory som si zobral na hypoteku. Kedze mam priatelku ktora byva v rovnakom meste ale este u rodicov, chceli by sme byvat spolu. Ja navrhujem aby sa nastahovala ku mne ale pravdu povediac neviem aky financny prispevok mam od nej vypytat. Hypoteku splacam 200 eur mesacne. Naklady za najom energie a internet ma vyjdu okolo 150 eur. Kedze hypoteka je moja, pride mi blbe aby mi prispievala na nu kedze byt patri mne, avsak ak by sme sa mali delit iba o energie pride mi tiez nespravodlive ak ona bude platit iba 75 eur aa ja 275 a pritom budeme byt uzivat spolu. Taktiez nase platy su rovnako vysoke. Samozrejme jedlo, drogeria a tieto veci pojdu napolovicu.. Ako by ste sa postavili ku tejto situacii a aky velky financny prispevok je podla vas spravodlivy?
Kolko vypytat penazi od priatelky na byvanie v mojom byte
Vidim to takto:
- neriesme, kto je majitel, berme to fakticky.
Pri absolutnej spravodlivosti, by mala platit medzi partnermi polovica vydavkov zo spolocneho. Ak by sa jednalo o relativnu spravodlivost, tak spolocne vydavky by sa delili v pomere jedneho prijmu k druhemu.
Ak niekto byva v byte u niekoho, tak pouziva byt. Do toho treba aj investovat, opravovat, atd. Naklady na byt sa tvoria z dvoch zloziek -
1/ hypoteka alebo najom
2/ ostatne platby - vodne, stocne, kurenie, jedlo atd.
Platby c.2 sa daju delit bud absolutne, alebo relativne.
Platby c.1 - majitel hypoteky si plati hypoteku sam, lebo neni fer, aby mu ju platil niekto iny. LENZE - ak druha osoba v spolocnej domacnosti byva, tak ak by si majitel sikovne sam neporiesil hypoteku, platili by najom. V tom pripade prislucha majitelovi bytu NAJOMNE /nie hypoteka/, ktore sa bude ratat ako priemerne, bezne najomne za 2 izbovy byt bez energii. To si treba zistit. Tato suma sa zase moze delit abstolutne /pol na pol/, alebo relativne /pomerovo k obom prijmom/.
Najomne moze byt vyssie, alebo nizsie ako hypoteka. Zavisi na trhu, co je vhodnejsie.
Treba sa aj dohodnut, kto bude co robit. Vyhovorky typu - ze bude mat full servis nie su na mieste. Niektore zeny su lenive a robi na nich este muz. A aj k tomu sexu, vacsinou na zaciatku sa im trochu chce a potom tazka frigidita... Tak isto sa da oponovat, ze zena bude mat full servis.
Keby sa situacia obratila, tak sa moze muz zariadit aj tak, aby to bolo fer - ze prenajme svoj byt, necha si platit od niekho najomne a obaja pojdu niekde do podnajmu. Tam uz bude vsetko fer a mozu ist na polovicu.
Treba si vsak uvedomit pri dlhodobom vztahu jedno - ak zena bude na materskej, vypadne jej prijem, to potom treba zohladit, lebo materska a rodicak su mizerne a pravdepodobne bude skoro vsetko tahat musiet muz....
Ad jedlo - moc by som sa neohanal ani tym, kto zje ako vela. U nas, napr. ja zjem 3x tolko co zena, ale zena zje sice 3x menej ako ja, ale to jej jedlo stoji celkovo 3x viac, ako moje trojite porcie, pretoze musi mat takove, makove, na co ma chut + specialitky, sladkosti. Kdezto ja nie som taky vyberavy v jedle.
Ak chces , aby byt po splateni patril len tebe, tak od nej pytaj len polovicu energii, plus nieco za bezny najom. Celkovo cca 150-200€. AK chces, aby bol byt spolocny, tak od nej chci vsetko napolovicu, plus polku z toho, co si uz splatil. Plus nejaku poistku, keby ta chcela o byt neskor obrat, co je dneska celkom bezne.
sewie, tá platba rodičom môže závisieť aj od toho, čo a koľko platia rodičia, aký náročný na energie je ich dom (alebo byt), či si kupuje stravu sama alebo nie...
Keby išlo o nájomné, o to by ste sa mali deliť, ale s hypotékou by to nebolo kóšer, pokiaľ je byt len tvoj. Ako ti píšu iní, v prípade rozchodu by si jej to musel vrátiť. Ver mi, že je veľmi veľa súdnych sporov kvôli tomu. Počula som o prípade, keď sa so ženou rozišiel jej priateľ, ktorý jej pomáhal s hypotékou, pričom byt bol jej, a ona potom musela platiť hypotéku (ešte nesplatenú) a aj jemu späť jeho peniaze.
Energie bude s tebou užívať aj ona, čiže nájomné by ste mali platiť na polovicu. Čo sa týka hypotéky, ak ju bude platiť aj ona, tak ak by ste sa rozišli, tak by si ju mal potom vyplatiť. Najlepšie spravíš, ak sa s ňou porozprávaš. Ide aj o to, čo ti navrhne ona.
ja neviem, ale podla mna tu ani nejde tak o "prispievanie na hypoteku" ale povedzte mi kde by si slecna nasla byt len za cenu energii.a vzhladom na to ze teraz rodicom dava 150 eur, tak tych 120 je uplne fer. aspon podla mna...alebo sa na to pozeram z nejakeho divneho uhla?...
oui: kedze vychadzam z toho, ze by sme si isli 'otestovat spolocne byvanie', ako je to tu v tejto situacii, byt by bol moj - teda aj moja hypoteka, mali by sme rovnake prijmy, tak ano, platila by som svoju hypoteku SAMA a od priatela by som ocakavala, ze s ostatnymi vydavkami pojdeme na polovicu a tak isto aj s povinnostami v domacnosti, kde by som samozrejme prihliadla na to, kto ma aku pracu (ak niekto drie 12-tky a druhy ma uplne inu pracu, je to ine ako ked maju obaja cca. rovnake vytazenie),dalej na zdravotny stav, dalej na to, ci ma priatel este INE vydavky (napr. na lieky, studium, poistenia atd.)
myslim, ze rozumnni ludia sa vedia dohodnut,ale nie, nenechala by som ho platit moju hypoteku, keby sa ku mne nastahoval, nevedela by som, ci by nam to v spol. domacnosti klapalo, nevedela by som, ako sa vyvinie vztah, proste by mi to prislo nefer voci nemu
prepáč ale si čistý magor vypočítavy
je nezmysel aby tvoj úver splácala sj priateľka, ten byt si si bral ty nie ona a s energiami a chodom domácnosti sa delte
som v podobnej situacii priateľ ma úver spláca si ho sám a dokonca odo mna nič nechce (zatial s ním ale nebyvam iba občas uňho prespim ked mame na seba cas) ale ja zato varím jedlo kupujem ja, upratujem mu atd -aj toto by si si mohol uvedomiť ze priateľka to prvezme asi na seba varenie upratovanie, ak by ta situácia bola opačne (co o par rokov bude) ani by ma nenapadlo brat od neho peniaze na moj byt
akurát ked uzná za vhodne sem tam nieco kúpiť do domácnosti pripadne na vodu a energie
predsalen ked si ho do môjho bytu nasťahujem nebude to len tak ale ,,nas domov,, a zariadovat si ho budeme spolocne na kompromise komu sa co paci
trosku mi chyba v tvojom príspevku taká ta ,,chlapska ochrana,, nad svojim dievcatom a láska-ona ma kde bývať u rodičov a ti ju nevyhanaju
oui, mimochodom, kolko hajzlov si uz zodrala svojim zadkom, ked sa ti nepaci, ze ho "opotrebuva"??
necitala som reakcie, ale v ziadnom pripade nemozes predsa pytat od nej prispevok na TVOJU hypoteku na TVOJ BYT, to akoze sorry, nechapem, ze ta vobec nieco take napadlo
polovica nakladov na byvanie s vynimkou hypoteky je realna a normalna
ak sa ti to zda "nespravodlive", ze splacas svoju vlastnu hypoteku na vlastny byt, naco si si ju bral??
alebo na priatelku prepis polovicu bytu a potom mozes pytat polovicu hypoteky