Ahojte,
chcel by som sa opytat ako by ste sa postavili k tejto situacii.
Byvam sam v 2-izbovom byte ktory som si zobral na hypoteku. Kedze mam priatelku ktora byva v rovnakom meste ale este u rodicov, chceli by sme byvat spolu. Ja navrhujem aby sa nastahovala ku mne ale pravdu povediac neviem aky financny prispevok mam od nej vypytat. Hypoteku splacam 200 eur mesacne. Naklady za najom energie a internet ma vyjdu okolo 150 eur. Kedze hypoteka je moja, pride mi blbe aby mi prispievala na nu kedze byt patri mne, avsak ak by sme sa mali delit iba o energie pride mi tiez nespravodlive ak ona bude platit iba 75 eur aa ja 275 a pritom budeme byt uzivat spolu. Taktiez nase platy su rovnako vysoke. Samozrejme jedlo, drogeria a tieto veci pojdu napolovicu.. Ako by ste sa postavili ku tejto situacii a aky velky financny prispevok je podla vas spravodlivy?
Kolko vypytat penazi od priatelky na byvanie v mojom byte
Agnes, velký suhlas.
Celkovo by som takeho partnera co nad tym len trochu uvazuje, aby som mu splacala hypoteku, uz po dnesnych skusenostiach nechcela.
presne Agnes..netlachajte tu..neviem aky somarik by niekomu prispieval na splatku bytu, keby v listine vlastnictva nestal ako rovnocenny majitel nehnutelnosti..
Ked na nu prepises polovicu toho bytu, potom od nej mozes pytat polovicu hypoteky.
Ty kokos a ze zeny su kurvy. A toto je potom co? Izbu jej chce prenajat drahsie jak cudziemu a k tomu bude mat kompletny servis - sex kazdy den, upratovanie, varenie, pranie, zehlenie vsetko zadarmo. Mlady pan dojde domov, vychrochti sa do kresla, rozvali gule a bude cakat, kym bude o neho postarane. A zienka ho bude obskakovat a este mu aj platit hypoteku. Za par rokov s nou vyrazi dvere a poriadne sa na nej obohati. Takeho "chlapa" by som kopla do guli hned jak by s niecim takym prisiel.
ivana456 Ti celkom dobre radi
s cudzim clovekom nebude spavat v spolocnej posteli...
pozri, keby to nebola Tvoja partnerka, ale cudzi clovek, kludne by si si mohol pytat podla aktualnej situacie na realitnom trhu. keci, ze ona Ti nema co platit hypoteku, to su kktiny, pretoze uziva byt a tym ho opotrebuva. kedze vsak ide o Tvoju partnerku, tak zasa je namieste, aby si ju trochu podporil, na druhu stranu, ked bude dajme tomu na materskej, budes ju musiet podporovat, teraz je dost velka a sebestacna na to, aby zvladla platit viac.
ja by som sa s nou o tom pobavila, napriklad 100 eur platit s tym, ze nieco bude odkladat na spolocnu buducnost (ona napriklad 50 mesacne, ty 25 mesacne). alebo nech plati kludne aj 120, proste musite najst nejaky kompromis. tieto zeny tvrdia, ze si na prachy, ale neuvedomuju si, ze na prachy su ony same, pretoze ak to s nou myslis seriozne, tak iste pristupite na nejaky rozumny kompromis, ale to este neznamena, ze ju mas zivit. a argument - ak sa rozidete, platila Ti byt... ved prave preto by Ti mala platit aj za uzivanie bytu, s cudzim clovekom by si sa nemaznal a pytal od neho cenu, ktora by bola adekvatna trhovym pomerom, bez ohladu na to, kolko sam platis, kedze to nie je Tvoja manzelka, nema preco od Teba chciet Tvoje peniaze.
Moc ma tvoj kalkul nenadchyna, ale ak obaja robite a mate takmer rovnaky prijem .. handlujte.
Ja by som jej navrhol, ze po 2-3 mesiacoch uvidime, kolko strovime na jedlo, kolko na ostatne veci v domacnosti a potom by som tieto naklady delil dvomi a zaokruhloval tak, aby sa podielala o nieco menej.
Dovtedy by som to nechal volnospadom, raz za potraviny zaplati ten, raz onen a byvanie by som platil a bral by som ju ako hosta.
Vies, ona pravdepodobne na sebaprevezme aj starost o domacnost
(upratovanie, varenie, cistenie, pranie, ..) - tak sa potom nediv, ze bude ona chciet, aby si sa striktne podielal polovocou na tychto pracach. Trocha velkorysosti by ti neuskodilo.
Nie som parazit, ale striktnou kalkulaciou by si ma znechutil. Tazko sa to vysvetluje. Ostava celkovy dojem a mne by sa tahal do minusu. Co by som mala od teba cakat, ked budem napr. na materskej a na teba odkazana ? Uvazuj, co vlastne chces. Ci ucet vacsi o presnu policu nakladov alebo zenu v plnom zmysle slova.
Cudujem sa, ze vobec uvazujes, je jasne ze hypoteku si platis ty.
B.Z.
možno si klasický podpichovač, ale neurážaj ak niekto vyjadrí svoj názor.
Nie som ani jedno ani druhé, ale rozmýšľam reálne a nie kalkulatívne ako Ty.
všade vo svete to tak chodí, ak by prispievala na hypo musel byy ju vyplatit po prípadnom rozchode...
Zas sa tu ozývajú klasické skúpe a vypočítavé ženy :-)
Malo by to byť pol na pol, a jedno koho je byt.
Keď chcú ženy rovnaký plat ako muži, nech sa tak aj správajú...