Ahojte,
chcel by som sa opytat ako by ste sa postavili k tejto situacii.
Byvam sam v 2-izbovom byte ktory som si zobral na hypoteku. Kedze mam priatelku ktora byva v rovnakom meste ale este u rodicov, chceli by sme byvat spolu. Ja navrhujem aby sa nastahovala ku mne ale pravdu povediac neviem aky financny prispevok mam od nej vypytat. Hypoteku splacam 200 eur mesacne. Naklady za najom energie a internet ma vyjdu okolo 150 eur. Kedze hypoteka je moja, pride mi blbe aby mi prispievala na nu kedze byt patri mne, avsak ak by sme sa mali delit iba o energie pride mi tiez nespravodlive ak ona bude platit iba 75 eur aa ja 275 a pritom budeme byt uzivat spolu. Taktiez nase platy su rovnako vysoke. Samozrejme jedlo, drogeria a tieto veci pojdu napolovicu.. Ako by ste sa postavili ku tejto situacii a aky velky financny prispevok je podla vas spravodlivy?
Kolko vypytat penazi od priatelky na byvanie v mojom byte
Naozaj nema vyznam sa k tomu vracat.
Ale toto mi neda nekomentovat: .. ak chcu spolu byvat (mozno to navrhol on).. ona mu zaplati za pravo uzivat jeho byt !
ty kokso .. ze aka osudova laska ?
Pozrite, nech si kazdy robi, ako chce. Aspon vedia, co od seba cakat.
Za seba hovorim: som taka zvlastna bytost, ktora by od takeho chlapa, ktoremu by mala platit za pravo u neho byvat, utiekla.
Naozaj už asi nemá zmysel o tom diskutovať, Boris to už nejako vyriešil a diskusiu má na háku.
Len jedna vec mi nedá - veľa diskutujúcich zle chápe čo je v skutočnosti polovica nákladov na bývanie. Náklady na bývanie nie sú len energie + správa + fondy, ale aj náklady s obstarávaním bytu.
Aby som to zjednodušil. Ak sa chcete voziť v aute, nestačí sa len poskladať na benzín. Niekto to auto musí aj kúpiť/splácať.
Teda ekonomicky vzaté, aj keby mu nejakú čiastku dala navyše nad energie, neplatila by za neho hypotéku, ako píše Ivana + iný/é, ale by si svojim spôsobom platila za právo používať byt. Toľko k tomu, čo je podľa mňa naozaj fifty - fifty.
Aby som bol dobre pochopený, toto
nebol návod, ako si majú partneri deliť platenie za byt - to je vždy vec dohody/možností a nie výpočtu.
uz tu nema zmysel prispievat ani sa hadat, zakladatel temy sa viac nevyjadruje, tak naco sa tym my zaoberame. tema penazi je velice hakliva, na to su ludia citlivi, kazdy ma aj tak iny nazor. len sa tu zbytocne provokuju emocie.
Hypoteka je postupna kupa bytu.
Ona mu ma kupovat byt?
dalsi: keby byvali v cudzom byte, obaja by platili majitelovi najomne. Ona je pre neho cudzia? On na nej zarobi?
Keby sa potom aspon prihlasil ako prenajimatel bytu a platil dane... Ide o jeho nadejnu manzelku, moznu matku jeho deti. Bude na neho odkazana na materskej. Mozno on na nu, ak ochorie .. Boze.
betty, diky, zhrnula si ma lepsie, nez som to ja napisala :-)
Veci sa daju urobit vkusne aj nechutne.
Samozrejme, ze ona sa ma podielat na prevadzkovych nakladoch. Samozrejme, ze ona mu nema kupovat byt (platit hypoteku).
betty112
Dnes 01:49
- a preco by nemala platit polovicu nakladov typickeho najomneho v danej oblasti /pripadne zlavneneho najomneho/, ked muz plati hypoteku sam zo svojho a inak, keby sli byvat inde, platili obaja najomne fifty-fifty ?
Preco tu tiez tahas nejake upratovanie, varenie, atd... ci dokonca sex ? Muzi vedia robit v domacnosti tak isto a toto neni otazkou temy. A sex.... zeny nesexuju ? Keby ona mala byt na hypoteku, bolo by fer od chlapa, ze jej plati najomne. Ved sa medzi nimi vsetko ukaze dalej a financna situacia sa da vzdy nejak inak nastavit, ked dojde k zmeni situacie.
Ovecka, ty asi sranduješ : "a najomne by akoze nemala platit?? podla mna normalka polovica najomneho a nakladov a hotovo..preco by mala platit len naklady?"
Náklady /polovina/sú ok. Ale nájomné? Ona snáď nemá kde bývať? Hľadá si byt alebo izbu na prenájom od cudzieho človeka?
Súhlasím s Ivanou. Nemal by s tým začať on ako s nejakou striktnou kalkuláciou. Akože podmienka: Moja milovaná, ak chceš so mnou bývať, tak za prevádzku bytu platím toľko a polovicu mi dáš do 15. dňa v mesiaci? alebo radšej mesiac vopred?
A ona si ocení upratovanie, pranie, žehlenie, varenie, .. a on jej zaplatí polovinu? Alebo aj sexuálne služby?
Ja by som o tom začala sama, keby som šla s niekým bývať u neho. Ale zľahka.
no ja by som jej este platil za to, ze na mna vyzaruje svoju krasu :)
Ta dievčina by mala čo najskôr vziať nohy na plecia a neobzerat sa:). Predpokladam ze jej budeš pravidelne pripominat, ze byt je tvoj a bla bla potom jej budeš vyčítať, že ako sa ma v nom sprava, aký bordel robit a ešte budeš o nej hovorit pred kým sa dá aká je bordelárka