Ahojte,
chcel by som sa opytat ako by ste sa postavili k tejto situacii.
Byvam sam v 2-izbovom byte ktory som si zobral na hypoteku. Kedze mam priatelku ktora byva v rovnakom meste ale este u rodicov, chceli by sme byvat spolu. Ja navrhujem aby sa nastahovala ku mne ale pravdu povediac neviem aky financny prispevok mam od nej vypytat. Hypoteku splacam 200 eur mesacne. Naklady za najom energie a internet ma vyjdu okolo 150 eur. Kedze hypoteka je moja, pride mi blbe aby mi prispievala na nu kedze byt patri mne, avsak ak by sme sa mali delit iba o energie pride mi tiez nespravodlive ak ona bude platit iba 75 eur aa ja 275 a pritom budeme byt uzivat spolu. Taktiez nase platy su rovnako vysoke. Samozrejme jedlo, drogeria a tieto veci pojdu napolovicu.. Ako by ste sa postavili ku tejto situacii a aky velky financny prispevok je podla vas spravodlivy?
Kolko vypytat penazi od priatelky na byvanie v mojom byte
Toľko vypočítavých žien tu čo aj tak väčšina nič nerobí a muž im všetko platí. Boris úplne s tebou súhlasím ked máte rovnaký plat a bude tam s tebou bývať tak by mala platiť pol na pol ale ako vidíš u reakcie týchto vyžieračok mužov tak si dávaj pozor ako na to s nou pôjdeš veľa žien si neuvedomuje, že muži majú kvôli ženám o dosť väčšie výdavky kvôli nim dovolenky, zabávanie vonku atd.
Toľko extrémnych názorov som dávno nečítal.
Milé dámy, skúste pred svadbou povedať svojim partnerom, že sex nebude, alebo len za €, upratovanie a varenie nehrozí - najmete gazdinku ... Som zvedaví koľké z Vás sa potom svadby dočkajú. Mimochodom, taký psychoterapeut tiež nie je lacný špás. My sa vás napočúvame dosť a zadarmo a on v podstate robí to isté ... toľko na odľahčenie.
V prvom rade, pevádzka 2 izbového bytu s internetom za 150 sa mi zdá príliš nízka cena. Možno tam Boris často nebýva a teda nekúri, nevarí, sprchuje sa hlavne v práci, fitku atď ... Určite, ak tam budú dvaja nostop, tak cena za energie sa podstatne zvýši, nehovoriac o tom, že určité poplatky sú odvodené od počtu bývajúcich osôb.
Ak vychádzam z toho, že príjem majú rovnaký (ak toto o sebe vedia, tak nemajú problém sa baviť otvorene o financiách, čo je +), tak extrém je platiť len polovicu prevádzky a druhý extrém je platiť polovicu celkových nákladov na bývanie vrátane hypotéky.
Ja by som to riešil tak, že by som partnerke povedal na rovinu, čo ma koľko stojí a nechal ju, nech sa sama rozhodne, koľko prispeje na bývanie a chod domácnosti s tým, že to nemusí byť pevná čiastka - každý mesiac to môže korigovať +/-.
Veľa závisí od zárobku Borisa. Nie je problém byť veľkorysý, keď zarábaš 2.000+. Ale ak máš niečo cez 600, tak dlhodobo byť veľkorysý, na to jednoducho nemáš.
Ak je partnerka rozumná, všetko toto zváži a tým aj výšku svojho príspevku na bývanie. Lebo čo by z toho mala, keby platila povedzme 0€, ale keby chcela ísť s Borisom do kina, na večeru, dovolenku, by musela zaplatiť za obidvoch, lebo vie že on na to nemá.
Ako takýto stav potom chlapa psychicky odrovnáva a aj sa zákonite odrazí na vzťahu, to je už iná vec ...
Lienočka, myslím, že to čo hovoríš by malo byť samozrejmé a mal by ti to sám navrhnúť. Ak tak neurobil/neurobí, tak máš problém ... Toto nedopadne dobre.
Ahojte, ja tom mam zas opacne. Kupila som si jednoizbovy byt na hypo. Hypoteku platim 240Eur mesacne. Najomne 114 eur + 25 Eur elektrina. Tiez neviem kolko si mam pytat od frajera penazi. Hypoteku urcite nechcem aby mi platil. Ale polku najomneho a elektriny by platit mohol + 1/2 potravin kupenych za mesiac, myslim, ze tak by to bolo uplne spravodlive.
Skutocne si tam moze radsej nastahovat podnajomnika ked chce na tom zarabat, len to ma nevyhodu, podnajomnika nemoze posexovat a ten mu tiez nebude varit, prat, zehlit, upratovat, starat sa o neho. Ma to chlapec tazke, chcel by mat same vyhody len pre seba, len brat a nic nedavat ale tazko najde niekoho takeho, kto mu na to pristupi.
Ked tak citam tie myslienkove pochody Borisa a jemu podobnych, rozmyslam, ze ked budem zit s partnerom, tak by sme mali mat upratovacku a kucharku a platit to samozrejme na polovicu, lebo ja zadarmo ani nepohnem prstom. Samozrejme aj sex bude spoplatneny. Teda ked budem chciet ja, tak nie. Ale vsetko nad a tiez nejake ine praktiky, ktore by som sama nenavrhla, si vyuctujem :D
No neviem, Borisko, ci by si neostal v minuse...
p.s. a darcek na narodeniny tiez nedostanes, kup si sam
Tak ja neviem, ako to ma tvoja priatelka doma, ci nieco rodicom plati prispieva...zalezi to od ekon.situacie jej rodicov. Ale zrejme odchodom k tebe prerobi (doma mozno prispieva 100e na byvanie aj stravu,atd, mozno este menej kto vie?..len ona a jej rodicia, zas doma sem-tam nieco porobi pomoze a u teba sa jej podiel prace zvysi lebo logicky doma na to bola mama a ona a u teba bude sama a aj keby si jej pomahal, tak jej tak ci tak v konecnom sumare praca pribudne). Ty kalkulujes s financiami...ona zas tebe moze zacat predkladat ucty za oral anal sex atd atd..
Uvedomujes si o com tocim?
Prachy prachy a zas prachy..
A kde ostala laska???
Asi bude lepsie ostat tak ako ste, ty sam v byte, ona u rodicov, sem-tam sa stretnut a bude
ja zas neuznavam delit vztah na obdobie pred a po svadbe, ako co mi pomoze papier k lepsiemu vztahu? So svojou priatelkou som v dobrom aj zlom, vo vsetkom stojim pri nej a pomaham jej. Tak toto by som mal robit vsetko asi az po svadbe, aj dalsie veci k tomu :D
a presne o to ide, ak uz maju byvat spolu, tak to nebudu jeho a jej peniaze, ale ich. Preto aj pise, ze sa chce delit, len tu jeho hypoteku chce platit sam.
Zas tu je 5 stran prispevkov od bab, co by sa mohlo stat, vymyslene tie najhorsie mozne predpovede a scenare a ohovaranie jeho, resp . urcitej skupiny chlapov.
jxnc hm to by bolo najlepšie v ich prípade nehrnúť sa do spoločného bývania a už vôbec nie pri takomto zmýšľaní ešte sa rozídu a každý pôjde svojou cestou hlavne ten muž môže porozmýšľať či chce priateľku v byte alebo podnájomníka ktorý mu zaplatí účty ...
najlepšie by bolo, keby priateľka ostala bývať u rodičov
nie ste manželia, tak prečo by mala bývať s tebou? rozídete sa a bude koniec hrania sa na manželstvo
neuznávam sexuálne spolužitie na skúšku
ak musím druhého vyskúšať, špekulujem a pripúšťam, že ak nebude vyhovovať, pustím ho k vode
o čom je taká láska? neviem, či ho chcem na celý život pri sebe, ale to mi vôbec nebráni, aby som s ním spal
a peniaze? ak sa milujeme, máme všetko spoločné a spoločne platíme účty, nerozlišujeme moje a tvoje peniaze. Ak nie sme v takom štádiu vzťahu, tak prečo spolu spíme a zdieľame spoločný byt?
Radšej teda bývať oddelene a venovať sa skutočnému budovaniu vzťahu a duševnému spoznávaniu sa ako sa hrať na niečo, čo nie je pravda.