Ahojte,
chcel by som sa opytat ako by ste sa postavili k tejto situacii.
Byvam sam v 2-izbovom byte ktory som si zobral na hypoteku. Kedze mam priatelku ktora byva v rovnakom meste ale este u rodicov, chceli by sme byvat spolu. Ja navrhujem aby sa nastahovala ku mne ale pravdu povediac neviem aky financny prispevok mam od nej vypytat. Hypoteku splacam 200 eur mesacne. Naklady za najom energie a internet ma vyjdu okolo 150 eur. Kedze hypoteka je moja, pride mi blbe aby mi prispievala na nu kedze byt patri mne, avsak ak by sme sa mali delit iba o energie pride mi tiez nespravodlive ak ona bude platit iba 75 eur aa ja 275 a pritom budeme byt uzivat spolu. Taktiez nase platy su rovnako vysoke. Samozrejme jedlo, drogeria a tieto veci pojdu napolovicu.. Ako by ste sa postavili ku tejto situacii a aky velky financny prispevok je podla vas spravodlivy?
Kolko vypytat penazi od priatelky na byvanie v mojom byte
Nezohľadňujte tu zase mužsko/ženské stereotypy, nemalo by sa brať ohľad na to, či sa žena sťahuje k mužovi, alebo muž k žene. To za prvé. Keby som si platila hypotéku na môj vlastný byt, v ktorom bývam sama a nie som závislá na podnájomníkoch, tak by som určite nepýtala od partnera vyššiu čiastku, než je polovica nákladov na energie a spoločné výdavky. Už len z toho, že by sa odrazu varilo pre dvoch, kúrilo pre dvoch, svietilo pre dvoch, i keď enerige by sa trochu zvýšili, po rozdelení na polovicu by som nakoniec aj tak ušetrila, dvojica zákonite ušetrí viac, než jednotlivec.
Za druhé, pre toho, kto sa sťahuje, by bolo nevýhodné platiť si podnájom, akoby bol býval u cudzieho človeka, za predpokladu, že ona zarába rovnako a nie je zadĺžená, by jej totiž tiež moli dať hypotéku a to by aspoň splácala svoje. Ak niekto má na hypotéku, je hlúposť chodiť do podnájmu. Ktorý človek by chcel svoju partnerku takto znevýhodňovať. V prípade rozchodu by si mohla trieskať hlavu o stenu, že vrážala za podnájom za byt, ktorý si ani sama nevybrala a zdielala ho s mužom, ktorý na nej zarobil a bola pre neho výhodný biznis.
Ja osobne nechápem tieto finančné dilemy, od začiatku, čo sme s priateľom bývali spolu, zarábali sme podobne, aj sme míňali podobne, takže nikdy nebola hádka ohľadom peňazí. Ak si jeden z nás chcel kúpiť niečo výrazne drahšie, prediskutoval to s druhým. Ušetrili sme spolu celkom vysokú sumu, ktorá po rozchode šla pol na pol.
ondrej 333 akože sorry ale napísať niekomu že je decko keď ho ani nepoznáš je smiešne pritom sme zrejme v podobnom veku:) nech sa darí aj tebe ....
Elsa, možno mám skreslené názory, ale hlupákom by som si nedovolil nikoho nazvať len za to, že s ním nesúhlasím. Toto vytvára obraz o diskutujúcom skôr negatívny - ale nechávam na teba.
A starostlivosť o dieťa už nepotrebujem nikomu dokazovať. Syn má 24 rokov, končí VŠ - informatiku. Stará sa už sám o seba (zároveň pracuje, žije v inom meste) a mňa potrebuje už len ako kamaráta. Každú zimu s nami lyžuje, v lete sme boli spolu na 10 dňovej cyklotúre ...
Sklamem ťa, ani tu som nezlyhal ...
Prepáč, ak ti neodpoviem na prípadnú reakciu, musím pracovať ... a asi už nebudem mať čas na písanie.
Prajem ti, nech ti to s priateľom vyjde a uber z tej "jedovitosti". Škodíš tým len sama sebe.
ondrej 333 ja nie som decko :D hlupák :D a mám veľmi dobrého a šikovného priateľa ktorý zvládne sám veľa vecí ako aj ja a ty si mi pripadal že od ženy očakávaš aby ona zvládala domáce práce a podobne máš dosť skreslené názory už aj môj 15 ročný synovec vie variť aj s domácimi prácami pomáha takže to je veľký bonus k výborným známkam v škole podľa tvojich som nemala ten pocit žeby si zvládol práce v domácnosti a nieto ešte starostlivosť o dieťa......
Elsa, neviem či to všetko čo si spomínala zvládaš sama. Predstav si, že u nás varím hlavne ja, o poriadok sa staráme spolu. Svoje veci si žehlím a do práčky hodí veci ten kto viac ponáhľa s praním. Ak sa niečo zavára (vieš o čom hovorím?), tak oberám ovocie ja, som pri čistení a príprave a ja ho potom sterilizujem. Včera sme robili šípkový džem, zo šípok, ktoré som ja nazbieral, očistil a prepasíroval.
Elsa, buď si ešte decko, alebo žiješ s idiotom - každý má toho koho si zaslúži - neposudzuj každého podľa neho.
Moja parnerka pritom nie je žiadna lenivá fiflena. Jednoducho si týmto vytvoríme viac času na spoločné záľuby, ako sú bicykel, turistika, kúpanie, v zime lyže atď.
A o záujem o mňa nestojím, špeciálne nemám rád tie večne nasrané a najmúdrejšie ...
S partnerkou som spokojný a aj ona so mnou.
preboha co tu vsetci riesite tu hypoteku. Boris nechce aby mu platila hypoteku, ale chce si spravodlivo rozdelit naklady na spolocne byvanie. Preco by mu nemala nieco prispievat,o com tu hovorite preboha,ze je zgrlos, ze chce z nej tazit. Mna by hanba fackovala, keby som prisla byvat k priatelovi a neprispievala by som mu nicim do domacnosti. A treba si to vyjasnit pred nastahovanim. Co je na tom zle?
pripadne potom to korigovat podla skutocne minutych penazi.
Ivana, práve že je fér, že s ňou o tom dopredu hovorí. Išla by si do neistoty? Bude neskôr chceť po mne niečo? Koľko to bude? Budem na to vôbec mať?
Čo ak ten najdrahší síce nič nechce, ale po pol roku bude vykrikovať, ako ho vyžieraš.
Clāra pacta – bonī amīcī (dobré účty robia dobrých priateľov) - toto platí aj vo vzťahu muža a ženy.
Nie náhodou sa vymyslel inštitút predmanželskej zmluvy.
To, že si slečna svoje náklady za seba zaplatí jej možno Boris dvojnásobne vráti tým, že ju bude mať za čo pozvať na večeru, von zabaviť sa, na dovolenku atď.
Ak je z neho držgroš a špeciálne na ňu, to hádam už mohla zistiť ...
ondrej 333 ty sa nauč variť aby si sa nemusel spoliehať na svoju partnerku až bude v práci zadok ti nemá utrieť? takýchto mám najradšej ženu postaviť za sporák k decku a vylihovať si čo ešte aj do papule ti to má doniesť ja by som ti dala neuvaríš si nebudeš jesť ešte aj tvoj bordel upratať oprať ti a ožehliť čo? lebo ty by si si nezvládol ožehliť,natrieť maslo na chlieb zvládneš?vyniesť smeti zvládneš či počkáš kým žena príde s práce už aj ty si ten muž o ktorého sa ženy trhajú do budúcna .....
maniačik nikto ti nekáže platiť frajerke dovolenky zábavy a podobné veci keď niekomu niečo dám tak mu to nebudem vyčítať potom nikomu nič nedávaj ja keď niekomu niečo zaplatím alebo inak pomôžem tak to robím z vlastnej vôle že chcem, či ty si nesvojprávny??? boris nemá čo žiadať aby mu platila priateľka hypotéku on si ju zobral on nech si ju platí ak na to nemá nech si zoberie podnájomníka a nezdiera vlastnú priateľku ona nie je povinná platiť mu jeho splátku môže si zaplatiť svoje výdavky a s takýmito vyhliadkami už na začiatku by slečna mala mať rozum nájsť si bývanie sama pre seba do budúcna či si zobrať hypotéku a nie sa niekym nechať zdierať vlastným priateľom koľko si ona zarobí je jej šikovnosť to ho nemá čo zaujímať pchá nos do jej platu a to sú ešte slobodní čo bude po svadbe .....
Prosim, brzdite - vy, co robite z Borisa26 kretena, ktory chce na byvani s priatelkou zarobit.
Sam napisal, ze hypoteku bude platit on. Len si to tu potvrdzoval.
Ja jeho otazke rozumiem (rozumom, citom nie): bude sa kurit, svietit, jest, ..ona robi, nech si prispieva. V pohode.
Ale urcite by som to nenastolila pred spoluzitim. Lebo ak pridem o 75 eur mesacne, nezruinuje ma to. Ale mozem vela stratit: cenneho cloveka. Vydesit ho, ze som uzkoprsy pako, ktory si strazi, aby som naaahodou do zivota nedal o par eur viac...
Vobec by som sa tym na zaciatku nezaoberala. Spoluzitie sa bude nejako vyvijat (mozno ho po par dnoch jeden z nich zrusi), dovtedy by som dievcinu brala ako hosta.
Vyjednavanie o peniazoch - vopred - stavia milovanu osobu do pozicie cudzieho cloveka.
Mna by to znechutilo. Rozmyslala by som, ze co je vlastne pre tohto muza dolezite a co mam este cakat. Bude sa triast, aby naaahodou neminul na spolocne veci o 5 eur viac ? Bude ma zranovat tym, ze "iba na mna" nebude ochotny minut ani par eur ..? Ziadny darcek, ziadne kvety, ziadna kofola v meste, ziadna vecera vonku ..ziadna mala radost..? Nech si teda obcuje so svojim bankovym uctom. Ked bude chory alebo stary, nech sa o neho postara jeho milovany bankovy ucet. Potom si moze za tie peniaze kupit pracu cudzieho cloveka. Kto chce kam... heh,nech to teda skupanom vychadza, aby neskrtili zbytocne :-)
xjnc, mas svatu pravdu. Bolo by to idealne, keby sme spavali a zili iba s niekym, kde uz nie su moje a tvoje peniaze. Ale ani v manzelstve to takto nechodi. Aj tam si ludia strazia, aby nenastala hruba nespravodlivost alebo parazitizmus.
Rozmyslam, ci nie som moc staromodna. Byvala u mna mna niekolko mesiacov moja sestra, ked sa rozvadzala, peniaze sme neriesili. Byval u mna bratranec, vobec ma to nenadchynalo, z dvoch tyzdnov boli pekne 2 mesiace, ale peniaze som neriesila. Bolo to treba a ja som vedela, ze neschudobniem. Peniaze by moj dyskomfort aj tak nezmensili, tak co.