Požadovaná funkcia je prístupná iba pre administrátorov

Kolko vypytat penazi od priatelky na byvanie v mojom byte

Príspevok v téme: Kolko vypytat penazi od priatelky na byvanie v mojom byte
Boris26

Ahojte,
chcel by som sa opytat ako by ste sa postavili k tejto situacii.
Byvam sam v 2-izbovom byte ktory som si zobral na hypoteku. Kedze mam priatelku ktora byva v rovnakom meste ale este u rodicov, chceli by sme byvat spolu. Ja navrhujem aby sa nastahovala ku mne ale pravdu povediac neviem aky financny prispevok mam od nej vypytat. Hypoteku splacam 200 eur mesacne. Naklady za najom energie a internet ma vyjdu okolo 150 eur. Kedze hypoteka je moja, pride mi blbe aby mi prispievala na nu kedze byt patri mne, avsak ak by sme sa mali delit iba o energie pride mi tiez nespravodlive ak ona bude platit iba 75 eur aa ja 275 a pritom budeme byt uzivat spolu. Taktiez nase platy su rovnako vysoke. Samozrejme jedlo, drogeria a tieto veci pojdu napolovicu.. Ako by ste sa postavili ku tejto situacii a aky velky financny prispevok je podla vas spravodlivy?

ivana456

ahoj, Emily, ja ze odkial mas tych 120, co ona teraz plati doma ..
Nasla som toto: 29.9.: "Ja som nechcel aby sme isli na polovicu ale musim povedat ze som rozmyslal ze ja budem platit 2/3 a ona 1/3 to by vyslo na nu okolo 120 eur, co by bolo menej ako plati teraz doma.. "

Ty brdo .. a ja som sa doteraz Borisa zastavala .. toto mi uslo.
On fakt chce, aby mu kupovala byt (cast)= platila hypoteku (cast)...

U Ondreja je mi to jasne, 25 E (alebo o nieco menej, vid citat)- to by bolo za pravo u neho byvat. Ako platene clenstvo v klube, jasne.

Laaaska je laaskaaaa ...

Borisova zakladna otazka mi prisla nesikovan, ale ok. Debata ma negativne udivovala, ale neskor ma zacala bavit. Nakukam sem pomedzi robotu. Teraz ma zaujima Oveckova definicia najomneho :-). Tak snad nieco napise. Nech ma nevyhodia z roboty zbytocne :-).

Emily opat

Hihihiihihi aka dilema.
Takze 75 eur sa ti zda Boris malo. Je ti blbe pytat peniaze na hypoteku, ale nezda sa ti zeby ona mal platit ovela menej kedze vase platy su rovnake. Potom pises, ze ona u rodicov prispieva 150 eur a rozmyslas ze keby ti ona davala 120 eur tak by si vlastne polepsila :)
Otazka: ten rozdiel medzi 120 eur a 75 eur by teda bolo co? Ako by sa volala ta polozka? Kedze ty nechces aby ti prispievala na hypo?

Jaaaj chlapce ja by som sa k tebe ani len nenastahovala. Cyba ti trosku gavalierstva, ktoru by som ja ako zena od muza cakala.
Tvoja priatelka ti ma platit polovicu za vydavky spojene s bytom (bez hypo) cize tych 75 eur plus samozrejme polovicu za stravu, kozmetiku...

ivana456

ovecka, definuj "najomne".

Mozes uviest aj cislo v Borisovom pripade.

Ja vo vlastnom byte najomne neplatim. Alebo platim nulove, sama sebe. Platim za sluzby (cez spravcu aj priamo)a za energie.

0vecka

2 ivana456 podla mna imho vzdy polovicou najomneho... ak na to ma ale v pripade ze plati doma a potom uz nebude neni podla mna o com... ak by platila napr doma podstatne menej tak sa mozu dohodnut na 1/4 najomneho a podobne

ivana456

pozoruhodne, aka bohata diskusia .. tema zaujala, sam zakladatel moze byt v uzase

Ondrej, mam otazku. Hypoteticky:
Zena a muz su priatelia v zmysle milenci, mozno buduci manzelia a rodicia spolocnych deti. Obaja zarabaju priblizne rovnako. Lubia sa a chcu byvat spolu. V jeho byte, kde zil doteraz sam. Ona moze bezproblemovo byvat u svojich rodicov, ale chce byt s nim (a on s nou). On uz nesplaca obstaravacie naklady (byt ma po babicke, ma splatenu hypoteku, kupili mu ho rodicia, ...). Plati len prevadzkove naklady byvania (energie, voda, smeti, kabel..). Otazka: Podla teba, Ondreja, ako by sa ona mala finacne podielat na byvani?

5.5elsa

odpovedám samozrejme čo by chcel rozídu sa a čo bude jej vôbec nič!!!zaplatiť svoje poplatky a hotovo ja som takéto niečo nezažila že hádka o peniaze zasa do tej drogérie sa nejde každý deň na veľký nákup,do tých potravín tak isto tiež vo väčšom množstve aby tam človek nemusel stále chodiť elektrinu zaplatí raz on raz ona to isté aj s inými poplatkami a čo aké debaty hypotéku nech si platí on je majiteľ a aby som si na krk zobrala jeho pôžičku tak to už jedine po svadbe ako spoločný majetok prepis na oboch inak nehrozí na takéto skúšanie hranie sa na manželov príde k rozchodu a dievča si narobí akurát tak problémy.......

Agnes989

V tvojom pripade sa o ziadnu lasku nejedna, len o zarobkovu cinnost na priatelke. Lebo fifty fifty je nieco ine.

odpovedaaam

jezisi:DDD akoze to je smiesne..prvykrat som si tuto temu precitala, prvykrat idem prispiet..takze mne nepride ABSOLUTNE blbe ze ty budes platit 275 a ona iba 75..kedze je to tvoj byt predpokladam, ze ona vlastny byt nema a ty si jej navrhol aby isla teda byvat do tvojho..pride mi uplne normalne ze len cisto energie budete platit na polovicu...a ostatne potraviny drogeria a kozmetika to si podelite kto co potrebuje. Nie?

bolo by ine keby zvazite ze idete byvat spolu a spolu si zoberiete byt a idete ho splacat...