Požadovaná funkcia je prístupná iba pre administrátorov

Teba máme radšej lebo máš výšku

Príspevok v téme: Teba máme radšej lebo máš výšku
capricornusa

ahojte,

trochu divny nadpis, viem, ale uz dlho ma trapi jedna vec a neviem to pochopit, ignorovat preniest sa cez to, ked si na to pomyslim vytaca ma to do nepricetnosti, no ako vravim neviem si rady....

ide o rodinne vztahy....mam svokru a od zaciatku spolu nevychadzame, vzdy chcela ukazat ze je panou domu ona, proste furia, teraz uz byvame s priatelom sami s dietatom, tak je to lepsie, no nestykame sa casto, ja s priatelom sme pomerne mlada rodina (brali sme sa skoro),mame dieta, byt, ale nie sme bohati, setrime kazdu korunu, neni to jednoduche a o to viac ak vam nikto nepomoze, obaja pracujeme manualne a vsetko sme si museli vydriet....

zato priatelov brat, ktory vystudoval VS, hoci za nejakých 8 rokov vysku a drankal peniaze od svokrovcov kde sa dalo, sa ozenil, narodilo sa mu tiez dieta (uz cakaju dalsie), kupil byt, on je ten najlepsi syn na svete, svokrovci stale hovoria co on dokazal atd.

tu je ten problem....vidim nielen ako robia rozdiely medzi svojimi synmi ale uz aj nasimi detmi a to je pre mna strasne....nedokazem pochopit, preco niekto musi byt automaticky lepsi, mudrejsi clovek len preto ze vystudoval VS, my s priatelom sme sice nevystudovali ale dokazali sme vsetko vlastnými rukami ziskat a staci nam aj malo pre stastie, zato svokrovci meraju podla toho, ake ma kto auto a byt a kolko darcekov donesu atd.

je to pre mna nepochopitelne, ako moze byt niekto tak tupy a obmedzeny, ze dokaze take nieco robit? ma niekto podobne skusenosti, rada by som si vypocula aj ine pribehy, lebo mam pocit ze vsetci to maju jednoduchsie, nemam nikoho s podobnym problémom a uz ma to nebavi....

btw. priatel to vidi tiez, tie rozdiely, ale nechce si to pripustit a obranuje ich, ja uz nevladzem sa na nich ani pozriet....

Sadi

Mer, ale však nedá sa jedna príhoda zovšeobecniť na všetko.. to sa ťa všade najprv opýtajú, či máš VŠ a až potom sa s tebou začnú rozprávať?? takýto prístup som ešte v živote nezažila...

Meretseger

Prezyvka55 - Môj brat robí priamo pre Američanov, tak láskavo sklapni. On sa naozaj slovenským IT biznisom zahadzovať nebude. A zarába veľmi slušne, určite viac než nejaký murár :D:D
Vieš, capricornusa, tie triedy v každej, KAŽDEJ spoločnosti sú, len tu sa ešte vplyvom komunizmu pozmazávali... Viem, že to nepochopíš, hoci je to triviálne, takže ti to nebudem ďalej vysvetľovať.
Mimochodom, uvediem tu jeden príklad, ktorý sa mi stal nedávno:
Dostala som vonku epileptický záchvat, tak mi zavolali záchranku; keď som sa prebrala, už prišli a naložili ma dnu. Lekárka spisovala moje údaje, ja vravím, že som epileptička. Spýtala sa: "Mali ste grand mal?" Vtom sa zarazila: "Máte VŠ?" Tak som prikývla, že hej, dva roky (histórie síce, ale nie som hlupák, ako ma tu označujú práve zrejme tí menej chápajúci). Automaticky teda pokračovala: "Čiže ste inteligentná, nemusím vám vravieť, čo to je." Takže sa dajte vypchať, ak si myslíte, že s človekom nejednajú ináč, keď má VŠ!

anjelik *

Sewie, ale nie svokra sem píše, že má problém so svojou rodinou, ale jej nevesta. :o) Ona chcela radu. Poradila som jej, že nemá riešiť niečo, čo zmeniť nevie, ale má zmeniť svoj vlastný postoj. Z môjho pohľadu je jedno, kto sa v čom mýli, vždy sa jedná o omyl, je jedno, či menší alebo väčší. Svokra nemá najmenšiu potrebu niečo tolerovať, tak je dosť pošetilé sa domnievať, že u nej nastane nejaká zmena. Vzťahy v tej rodine by boli úplne v poriadku, keby nevesta pochopila, že jej svokra sa teší z úspechu syna, ktorý sama nedosiahla, že sa v ňom tak nejak vidí, že je to jej slabosť, že to matky tak väčšinou vidia a prestala by sa trápiť pre to, že tou obľúbenou nie je ona sama a jej rodina, a napriek tomu by dokázala mať tých ľudí rada. Aj s ich slabosťami. Len tak sa potom môže niekam posunúť v medziľudských vzťahoch. O to by predsa malo ísť, či nie? Aby my sme boli tí lepší a nečakali na pochopenie od druhých, ale im to pochopenie dali a ukázali. Ale to je asi moc čítankové a knižné. Len kto tie knihy napísal a podľa čoho? :o)

sewie

ja mám pocit že anjelik sa snaží tak nejak povedať že nemá zmysel sa nad tým hnevať. že tým proste škodíš len sama sebe.
ako anjelik ono sa to krásne povie-kto do teba kameňom ty do neho chlebom, ale ...
tolerantnosť o ktorej píšeš by bola potrebá hlavne u svokry-aby neposudzovala ľudí tak ako posudzuje...ty vlastne žiadaš aby autorka tolerovala netolerantnosť a určitú krutosť...a to že to tolerovať nechce porovnávaš s tým že svokra netoleruje spůsob života jej rodiny...z mojho pohladu ide o dve hodne odlišné veci!

anjelik *

Tak očividne sa asi nezamýšľaš dostatočne správne, keď jediné, k čomu si dospela, je to, že všetkému je na vine svokra, spoločnosť a tí druhí. A výsledný pocitový stav je hnev a to, že sa na tých ľudí nemôžeš už ani pozrieť. Tak ešte jeden knižný názor. Výsledkom správneho uvažovania je pochopenie a to ti dáva v konečnom dôsledku silu a nie slabosť, pretože stav hnevu a nenávisti silou nikdy nebol a ani nebude. Je to len emócia, ktorá ti prehučí cez telo a zanechá po sebe spúšť...a potom môžeš niekedy zase písať na fórum o tom, aké máš zdravotné problémy a netušíš, z čoho. To ber ako priateľské varovanie. :o)

capricornusa

anjelik, ziadne "moje" kasty nie su, tie sa utvorili uz v staroveku ak nahodou nevies, tiez podotknem ze tvoje knizkove nazory uplne znehodnocuje tvoje vlastne vyjadrovanieo hlupejsich a mudrejsich a bla bla....presne ako som povedala prazdne reci, a ked uz tak hovoris o tolerancii, ty uz pravdepodobne hned vsetkemu rozumies a nic nerozoberas a neriesis, no holt su aj ludia, ktori maju potrebu rozmyslat na vecami....

tu podotknem ze ja nie som ta, ktora tu zacala kastovat, ale moja svokra ma donutila pozerat sa na to takýmito ocami, mna by to ani nenapadlo....

pochybujem, ze ludia ako Mer zmenia hodnoty, svokra to nedokazala a uz je na dochodku, ale ti co to dokazu, klobuk dole....