ivka, tu nejde o to, ze by mal byt niekto zaslepeni. Ako ty vies, ze tvoje zdroje su tie "spravne"? Pozeram, ze v KE na oddeleni naturalnej mediciny (ked som tam bola ja sa tak volalo) uz nepracuje jeden doktor, je tam uz iny. No poviem ti pravdu, mne jeho rady nepomohli. Kazal mi konzumovat hmyz a hovoril mi o tom, ako mlieko zahlienuje. Nuz, mlieko nezahlienuje, je to mytus, takisto, ako nie je pravda, ze mlieko zabranuje vstrebavaniu vapnika. v spolocnoti jednoducho koluje vela dezinformacii a nepresnych udajov a su ludia, ktori toto siria dalej, opat bez overenia.
ja sa pytam: preco sa aj lekari nevzdelavaju dalej? Preco nevyhladavaju nove studie, nove medicinske postupy? Preco nechodia na konerencie a kongresy, kde sa mozu okamzite dozvediet o novinkach a nemusia cakat na publikacie?
Potom ani takyto lekar pacientovi nepomoze. dalsim problemom su liecitelia, ktori ani medicinsky diplom nemaju, pripadne optiky, ktore si podnikanie neeviduju v kategorii zdravotnych pomocok, ale ako montaz ocnych pomocok (kvoli tomu). 3/4 slovenskych optik nevyhovuju zakonnym kriteriam a preto mnohi slovaci nosia zle dioptrie.
Co sa tyka vyzivovych doplnkov, nie ucinky vsetkych z nich su overene a testovane. Liek musi splnat prisne kriteria, no doplnok nie. tam staci predpokladany ucinok - nemusi byt teda dokazany. A firmy vyrabajuce doplnky to ani nerobia, pretoze vyskum je drahy a mohlo by sa stat, ze sa ucinok nepotvrdi.
Ja sama uzivam doplnky, ved preco nie? ale velmi si vyberam, ktore uzijem. Ak je dokazane, ze nieco ucinok nema, no naco to budem kupovat? radsej si vyberiem liecbu alebo terapiu, ktora pozadovany ucinok ma. I za cenu moznosti vyskytu neziaducich ucinkov.
Preto nevid problem tak jednoznacne. Chyba je na strane ako lekarov, tak pacientov i firiem vyrabajucich doplnky. Kazdy z nich chce zarobit a zaroven usetrit. Jedinym opatrenim je kontrola, overovanie a vzdelavanie. Bohuzial, tie nesu svoje nedostatky takisto.