Obaja s priatelom mame 25 rokov. Skoncili sme VS, ja pracujem, priatel si pomaly rozbieha tiez karieru. Nase zarobky su dost nizke, respektive vyzijeme z toho, ale neodlozime si takmer nic bokom. Chodime spolu 4 roky, pocas toho obdobia sme sa videli najma cez vikendy, priatel totiz dochadzal za skolou do ineho mesta. V pohode sme to zvladli, ale dalsie roky tak zit uz nechcem. 4 roky mi stacilo....myslim, ze je cas, kedy by som tuzila po spolocnom byvani. Priatel vsak o tom nechce ani pocut. Chce aby sme byvali doma az kym nebudeme mat dostatok penazi na kupu niecoho vlastneho (odmieta platit niekomu cudziemu podnajom). Priatel, aj jeho mama ma presviedcaju o tom, ze teraz je taky trend, ze mladi ludia byvaju doma a ze to caka aj nas. Okej, trend netrend, chapem, ze ekonomicka a socialna situacia brani mladym v osamostatneni sa, ale poviem vam, co mi vadi na byvani doma. Ze sa tiesnime bud u neho alebo u mna v izbe a za zadkom mame vecne jeho alebo moju mamu ako nam nosia jedlo. Moja mama je taka, ze ma necha doma varit, ale priatelova nam pripravuje vsetko od ranajok, obeda az po veceru. A nenecha mna absolutne u nich nic pripravit.
Kym ja doma upratujem, nakupujem jedlo, periem, prispievam na ucty a robim si sama jedlo, priatel vyuziva pohodlie mamineho servisu a nema zaujem sa toho vzdat. Vsetko to skryva za to, ze z domu odist nemoze, lebo nemame peniaze na vlastne byvanie. Pritom doma nic nepomoze, nepohne absolutne prstom, len vyuziva to pohodlie doma......Bojim sa, ze takeho chlapa nechcem. Nechcem ani taku buducnost, nepaci sa mi cely tento trend, zaroven neviem ako proti nemu bojovat. Chceme odist do zahranicia o rok, dva, ale dovtedy budeme na hromadke u neho, alebo u mna a za zadkom mat maminky. Ak ma niekto k tomu nejaky nazor, vyjadrite sa prosim. Ak niekto nieco podobne preziva, dajte tiez svoj nazor. Dakujem
Trend mladých bývať doma - váš názor
Pravdou je to, že človek na Slovensku môže zarábať len 300 € a nepomôže si, pretože niektoré firmy zamestnávajú ľudí LEN na skrátený úväzok, tak namiesto 400 € a plného úväzku vezme kratší (hodinovo výhodnejší) za menej. Ja zas nepoznám ľudí, ktorí by reálne zarobili viac než 500 €, pokiaľ sú iba zamestnanci a to v tom sú zahrnuté rodinné prídavky a aj daňový bonus... Bratranec žil dlhé roky v zahraničí, kde zarábal okolo 3500 € mesačne, rozhodol sa vrátiť, lebo si už dosplácal byt, má vysokú školu, no a začal tu robiť za 650 €, pretože to je tu realita. Vyskúšajte si vy, ktorí hovoríte, že sa tu v pohode zarába viac, nájsť si skutočne prácu. Je to smiešne, keď o niečom takomto rozprávajú tí, ktorí do toho nevidia a nemajú šajnu, ako to tu je. Známa je živnostníčka a smiala sa, ako niekto môže robiť za 450 €, že ona toľko mala za tú istú prácu pred podnikaním, x rokov dozadu. No tak aspoň vidno, že nie ľudia sú nešikovní, ale situácia je stále horšia.
prezyvocka44 nemas pravdu priemerny plat je 950 EUR to znamena ze tak aspon 1000 EUR, 700 v cistom musi mat dost velka cast imho aspon 40% teraz ma hypo na SK aj ked je predrazena.. si pozicias 100k tusim splacas 380 ak k tomu tak 2-3 roky setris tak si v pohode kupia dvaja byt.... na vychode su nizsie platy ale tie byty tam aj stoja menej...
povedzme si narovinu dostatok penazi na kupu niecoho vlastneho tu na Slovensku nebude mat clovek nikdy pokial nieco nezdedí nevyhrá v loterii a pod.Jednoznacne chodte do zahranicia ina moznost tu nieje nieje ani dolezite mat vs ako to vediet super jazyk pretoze fakt je to o nicom aj vysokoskolaci maju nanic platy par mozno ma tak okolo 1000 ale fakt mensie percento.. Co sa tyka podnajmu zasa suhlasim s priatelom platite par stoviek ktore ma majitel bytu ako dalsi plat a nic nieje vase moze vas kedykolvek vyhodit. Podnajom nieje urcite dobre riesenie i ked chapem pre mnohych jedine dostupne. Tak sup sup vycestovat pretoze zo Slovenskeho platu si fakt nic neusetrite
autorka sice neviem ze v ktorej casti sk byvate ale skuste ba ja som tiez isla pracovat do jednej firmy ktora ma oslovila a som rada ze mam plat aky mam a aspon si nieco odlozim aj bokom. Pracovala som v jednej firme ( nebudem menovat) denne aj nocne 12tky a davali mi 344 eur... fakt sa z toho nedalo vyzit v ba robím len na jednu smenu a plat mám taky ze si aj odlozim nieco sice nie vela ale aspon nieco.
Nedá mi nenapísať sem príspevok ako to vidím ja. Je úplny rozdiel ked mladým má a nemá kto pomôcť. Ľahko sa mudruje tomu kto zdedí dom či byt ako sa ľahko žije býva a pod. Ale obyčajný človek si musí bud vziať hypotéku alebo utiecť do zahraničia. Tu na sk sme s priateľom mali obaja pár stovkové platy nechceli nám dať ani hypotéku a makali sme ako fretky od rána do večera v práci. Milujem reči typu všetko je také ľahké a všetko sa tak dá a popritom to vôbec nieje pravda. Prečo za bývalého režimu mali ľudia deti mohli si dovoliť byt ? Pretože sa nemuseli báť o prácu pretože byt bol splatený za pár výplat a nie za 30 rokov. V žiadnom prípade nekritizujem dnešných mladých sama som si tým prešla ako to na Slovensku funguje. Je rozdiel byť fakt vyciciavač a totálne na všetko kašlať ale je rozdiel aj snažiť sa makať od rána do večera a mať z toho s prepáčením hovno čo je tu na sk bežné. Slovenský občan sa môže porovnávať akurát tak s afričanom áno oproti nim sme natom ,,fakt dobre,, ale ked vidím akú životnú úroveň majú v porovnaní s nami iné krajiny je to naplač.. Prečo sa dnes veľa mladých nesobáši a nemajú deti? Pretože je tu doba aká je žiadna istota v zamestnaní zo dňa na deň sa ti zmení život pretože ťa vyhodia a prijmú na tvoje miesto niekoho známeho či z rodinky.takže to nieje taká hračka v dnešnej dobe mať rodinu bývať a podobne.
www.youtube.com - aj o tomto to je tiez mu ponukli smiesny plat a poslal ich do riti.. inak co som si preklikal jeho blogy tak si flek nasiel...
BARANIDLO akoze ty fakt nevies co je to priemerna mzda?? ja hovorim ze polovica slovakov si to moze dovolit a nie ze si to moze dovolit kazdy... vecsinou su to len vyhovorky...
BARANIDLO minimalna cista mzda je 355 euro .. takze za 300 nerobi nikto .. nezavadzaj.
Na vychode je plno firiem USS Steel, T-systems, ness, fpt, at&t ... kde je priemerny plat tak 1000e.
Remeslo ma zlate dno. K nam ked pridu remeselnici, tak pytaju od 7 do 20 ecok za hodinu. Rekorderom bol zrejme opravar pracky, ktory zobral 46 eur za pol hodinu prace a cestu. Nahradny diel bola ina polozka.
moja rada pre autorku temy urcite pokial mozete chodte pracovat do zahranicia! Ja mam vs a robim tu na sk v nemenovanej firme 12tky a vyplatna paska no co vam poviem na zaplakanie..robite za 400 eur a nic z toho nemate.. ja sa tiez chystam za pracou do rakuska vycestovat lebo to tu uz dlhsie nevydrzim..jednak to ze sa namakate a druha vec v zahranici mate aspon adekvatny plat.. najlepsi kamarat vycestoval do zahranicia kazdu chvilku je inde v europe raz uk raz nemecko atd a plat ma taky co tu v zivote nevidel pristup zamestnavatela skvely vedia aj makat ale aj oddychovat takze tak